Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Audi Q4 e-tron elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā gadā, kad mēs tikai aizsākām veidot šos 1000km elektroauto testus, izbraucām ar lielo Audi e-tron un šis auto manā atmiņā palicis kā ļoti, ļoti komfortabls braucamais. Bet reizē tas ir arī ļoti dārgs elektroauto, kam cenas sākas no 70 tūkstošiem eiro. Tā kā tas ir vācu auto, tad “pliku” šo auto nepirksim un tādējādi fināla cena pavisam mierīgi var pārsniegt 100 tūkstošu eiro atzīmi. Forši, bet dārgi!

    Šī gada sākumā Audi turpināja savu elektroauto piedāvājuma paplašinājumu un sāka piedāvāt mazāku un lētāku elektroauto – Audi Q4 e-tron, kas ir pieejams arī sportback formā. Vasaras pašās beigās šis auto atceļoja arī līdz Latvijai un ļoti operatīvi esam tikuši pie iespējas ar šo jauno un interesanto auto izbraukt mūsu 1000km testa maršrutu. Paldies, Audi!

    Reklāma

    Audi Q4 e-tron pēc skaita ir ceturtais šī zīmola izlaistais elektroauto un pārstāv šobrīd tik vājprātīgi populāro kompakto krosoveru klasi. Šis auto principā ir Audi Q5 izmēra auto un attiecīgi tiešs konkurents arī BMW iX3, ko mēs arī jau esam paspējuši izmēģināt.

    Tehniskā puse

    Šis auto ir pieejams ar klasiskā krosovera un sportback virsbūvēm un tehniski to varam iegādāties trīs versijās pēc akumulatora un piedziņas/jaudas spējām:

    • Audi 35 e-tron (55 kWh akumulators, aizmugures piedziņa, 123 kW jauda un max 100 kW uzlāde)
    • Audi 40 e-tron (82 kWh akumulators, aizmugures piedziņa, 150 kW jauda un max 125 kW uzlāde)
    • Audi 50 e-tron (82 kWh akumulators, aizmugures piedziņa, 220 kW jauda un max 125 kW uzlāde)
    Zem haubes ir padaudz… putuplasta.

    Testā devāmies ar Audi 40 e-tron, kas izmanto šim auto lielāko pieejamo akumulatoru. Principā perfekts modelis, jo tādējādi tas ir vistiešāk salīdzināms ar tādiem MEB platformas brāļiem un māsām, kā Volkswagen ID.4 un Škoda Enyaq iV. Abus šos pieminētos auto mēs šovasar izbraucām tieši 82 kWh versijās, tāpēc būs ļoti interesanti pavērot, kā šie auto izskatās salīdzinājumā.

    Ja runājam par uzlādes spējām, tad šis auto lielā akumulatora versijās nodrošina līdz 125 kW uzlādi, kas Latvijā vēl nav pārāk aktuāli. Mums tomēr ir izplatītas 50 kW uzlādes stacijas un tajās šis auto spēs uzlādēties ar jaudu 44-48 kW un vienas stundas laikā ielādēt aptuveni 220 nobraukuma kilometrus. Pēc ilgas buršanās pa sarežģītajiem mērinstrumentu paneļiem, tikai brauciena beigu daļā atradu skatu, kurā var redzēt auto uzlādes jaudu. Uzlāde notiek izmantojot mūsu pusē ierasto CCS spraudni, kas novietots auto kreisajā sānā aizmugurē.

    Audi sola, ka ar šo auto var nobraukt ap 520 kilometrus ar vienu uzlādi, taču es šī testa rudenīgajos apstākļos (+4 līdz +13 Celsija grādi) varēju redzēt tikai stabilus ap 350 nobraukuma kilometrus. Vismaz šosejas režīmā. Auto pietiekami precīzi rādīja nobraukuma atlikumu brauciena gaitā un uz 200km ceļu drošības labad būtu “jāpiemet” kādi 20 nobraukuma kilometri. Pieņemu, ka vasaras apstākļos šī auto spējas tiektos uz 400-450km. Ziemā tie būs noteikti zem 300 nobraukuma kilometriem. Tāds nu šobrīd ir elektroauto spēju līmenis.

    Dizains ir BOMBA!

    Tas, protams, ir gaumes jautājums, taču man ļoti, ļoti, ļoooti patīk Audi Q4 e-tron eksterjera dizains. Īpaši, šajā pelēkajā krāsojumā un ar tonētajiem lukturiem un stikliem. Tas ir gaumīgs un pat sportiska paskata auto.

    Īpašas slavas dziesmas es gribu dziedāt par šī auto apgaismojumu. Gan aizmugurē, gan priekšā mašīnai varam piekomplektēt ļoti glītas un tehniski sarežģītas LED gaismas, kas spēj mirgot visādus dančus. Priekšējās gaismas varam pat no mašīnas datora iestatīt smukos “zīmējumos” un tādējādi individualizēt mūsu auto. Plus, gaismas naktī ir ļoti labas un lieliski (arī gudri) izgaismo katru tumšāko ceļa nostūri mums priekšā. 10/10! Noskaties video, tur uzskatāmāk parādu šīs nianses.

    Milzīgie 21 collu diski ir reāli glīti, taču diez vai būs praktiskāka izvēle Latvijā. Bet glīti!

    Auto interjers man arī šķiet gaumīgs, taču šeit man jau ir krietni vairāk elementu pie kuriem gribas piesieties. Pirmkārt, lūdzu, aizvāciet melni spīdīgos elementus, jo tie nospeķojas pirmajās brauciena minūtēs. Otrkārt, braucot pa grantenēm, ļoti rezonē salona plastmasas. Ar šo auto nevajadzētu braukt pa sliktiem ceļiem.

    Es neesmu fans arī neapaļām stūrēm, jo, lai arī pēc skata stilīgas, tās ir nepraktiskas. Tomēr vairāk man nepatīk skārienjūtīgās pogas (tās reizē darbojas arī fiziski piespiežot), kas ir uz stūres. Tās ir pārāk jūtīgas, kad vēlamies speciāli ar tām veikt kādas darbības un tās nejauši aktivizēsim, kad roku brīvāk uzliksim uz stūres. Praksē tas ir ļoti, ļoti kaitinoši. Tāda pati “problēma” ir arī citām jaunajām VW grupas elektromašīnām. Uzskatāms piemērs tam, ka ne viss jaunais ir labs un noderīgs. Tieši tāpēc man tik ļoti patika KIA e-Niro, jo tur ir fiziskas POGAS, kas darbojas un netraucē braukt. Starp citu, par pogām var parunāt arī vairāk. Klimatkontroles vadība notiek ar pogām, kas ir labi. Tas kas nav labi, ir tas, ka daļa no šīm pogām (piemēram, temperatūras vai ventilatora intensitātes regulēšana) tumsā netiek izgaismotas. Sīkums, bet kaitinoši.

    Es neesmu pārāk liels fans arī Audi MMI multimediju sistēmai, kā arī mērinstrumentu paneļa dizainam. Abos gadījumos mums ir pārāk daudz informācijas. Piemēram, šo uzlādes skatu es atradu tikai brauciena pašās beigās. Pārāk daudz spidometru u.c. informācijas variantu, kas ir absolūti lieki. Savukārt, borta datora saskarnes dizains, manuprāt, ir vizuāli novecojis un pati sistēma nedarbojas zibenīgi (vienlaicīgi, Apple CarPlay darbojas fiksi). Tātad, tas nav lēna displeja jautājums. Bet nav viss arī tikai slikti. Informācija ir, konfigurācijas iespējas ir un par Audi navigācijas sistēmu man principā ir tikai labi vārdi sakāmi. Nebūs jāķeras pie Waze, jo arī ar mašīnā iebūvēto navigāciju mēs varēsi ļoti ērti atrast lādētājus, kā arī veidot maršrutus, kas sastāv no vairākiem pieturas punktiem.

    Mazu vilšanos sagādāja arī atpakaļskata kamera. Pat manam ne pirmā svaiguma Hyundai šī kamera spēj dabūt laukā gan platāku lenķi, gan augstāku izšķirtspēju. Un kameras mūsdienās nemaksā tik dārgi, tāpēc 75 tūkstošus vērtā premium klases auto šis vērtējams negatīvi.

    Braukšana ir patīkama

    Brauciena sākumā man bija bažas, ka augstās sēdekļu malas būs traucējošas, taču brauciena gaitā tā nebija problēma. Sēdekļi ir gaumīgi un pietiekami komfortabli. Vispār par komfortu runājot, ar šo auto var braukt ilgi un tālu. Skaņas izolācija ir laba, kamēr braucam pa asfalta seguma ceļiem un arī bedraināku ceļu gadījumā troksnis nav pārāk traucējošs. Pietiekami daud vietas kājām ir arī aizmugurē sēdošajiem un galva griestos dursies tikai tiem, kas ir garāki par 1.85m. Visi citi mazāki cilvēciņi šajā auto aizmugurē varēs atrasties ilgi un komfortabli.

    Arī bagāžas nodalījums ir pietiekami plašs un aprīkots ar apgaismojumu abās pusēs un āķīšiem iepirkumu maisiņiem. Grīda mums principā ir dubulta un varam ērti sabāzt dažādus uzlādes kabeļus, jo tas tomēr ir elektroauto un līdzi vadāsim šādas lietas.

    Ja runājam par pašu braukšanu, tad kopumā šis bija patīkams brauciens. Mašīna ir tieši tik jaudīga, lai varam ērti un droši justies satiksmē, taču šī (vismaz 150 kW jaudas versijā) nav nekāda raķete. Nekādus pārākos paātrinājumus neizjutīsim.

    Mašīnai ir vesels lērums dažādu drošības sistēmu un braukšanas palīgasistentu, kas visa brauciena gaitā bija aktivizēti un neradīja vēlmi tos izslēgt, kā tas ir bijis citos auto. Tie ik pa laikam pamidžina gaismiņas, iepīkstas un palīdz aizvadīt drošu braucienu. Tādā ziņā viss ir kārtībā. Stiklā projicētais displejs arī ir informatīvs un modernā papildinātās realitātes funkcija, lai arī vēl nav pārlieku noderīga, ir kaut kas jauns un interesants. Un netraucē.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Audi Q4 e-tron

    • 1000 km brauciena gaitā es auto lādēju 4 reizes, kopā tam veltīju 3 stundas un 33 minūti. Braucienā beigās auto rādīja vidējo patēriņu 20.9 kWh/100 km. Brauciena gaitā ielādēju 161.8 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 32.40 EUR, jo E-mobi tīkla tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 17.80 EUR.
    • Ar šo auto vasaras apstākļos pavisam reāli ir nobraukt ap 400 kilometriem ar vienu uzlādi. Arī nobraukuma atlikums pēc vidējā patēriņa nostabilizēšanās tika attēlots diezgan precīzi. Tas rada uzticama auto sajūtu.
    • Auto brauc stabili un paredzami, taču patēriņš noteikti nav no tiem zemākajiem. Efektīvi elektroauto spēj uzrādīt 15-17 kWh/100km patēriņu. Jāpiezīmē gan, ka šoreiz tests tika veikts diezgan vēsos apstākļos un tam noteikti bija kaut kāda ietekme uz vidējo patēriņu. Lai gan arī lielais e-tron bija rijīgs pat siltā vasaras dienā.
    • Šis ir premium sajūtu raisošs auto, kas ir tehniski labi nostrādāts un tajā ir patīkami atrasties. Plus, tas izskatās fantastiski!

    Secinājumi: labs elektroauto naudīgam pircējam!

    Audi Q4 e-tron ir labs elektroauto naudīgiem pircējiem, kas nespēj sevi iedomāties pie Volkswagen vai Škoda stūres. Ar šo auto mēs neuzstādīsim nekādus efektivitātes, nobraukuma vai paātrinājuma rekordus, taču ne visiem to vajag. Auto ir saprotams un ar to ir patīkami braukt. Plus, tas izskatās lieliski! Ko vēl vairāk var vēlēties?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skabene
    24.09.2021 13:35

    Vēl nelasot rakstu nodomāju, ka dārgs auto ar viduvēju sniegumu! :)

    Audi, kauli
    24.09.2021 13:55
    Reply to  Skabene

    Augot cenai, ir līmenis pēc kura atdeve vairs neaug līdzi cenai….teju ar visu ir tā, kāpēc ne ar auto.

    Andris
    24.09.2021 14:06

    Skatoties to kopējo tabulu, tas kā auto tiek salikts pa vietām pēc kopējā laika liekas nedaudz nepareizi. Teorētiski braucot 1000km ar jebkādu auto vienā ātrumā, tam laikam jau vajadzētu būt +/- vienādam. Bet paskatoties tabulā sanāk, ka KIA veic posmu 12h15min, bet Kona, kurai ir lieliski rādītāji citās pozīcijas, posmu pieveic 14h30min. 2h15min kur rodas tik liela laika atšķirība? Korķi jau uz šosejas nav! Pareizāk būtu topu taisīt pēc uzlādēs pavadītā laika un vidējā patēriņa un tad jau skats būs cits.

    Kaspars Bīlands
    28.09.2021 13:49

    Pietrūka vēl pāris “normāli” lai būtu pavisam normāli! ;)
    Bet raksts labs, pēc JG būs jāieķer šis verķis, kad būs subsīdijas.

    Elektriķis
    24.09.2021 14:19

     Nebūs jāķeras pie Waze, jo arī ar mašīnā iebūvēto navigāciju mēs varēsi ļoti ērti atrast lādētājus”.
    Vai tad Waze vispār rāda lādētājus? Es kaut ko neprotu?

    Elektriķis
    24.09.2021 16:20

    Ok, jā VAG kartēs ir lādētāji, bet kā ar Waze? Vai tajā ir redzami lādētāji?

    24.09.2021 14:21

    Es saprotu LightRoom preset atvieglo bilžu apstrādi utt., bet tas pārspīlētais krāsu correction, īpaši salona bildēs, neļauj precīzi saprast krāsu – vai stūre ir melna\pelēka\tumši violeta utt. Tas pats par stitching auto sēdekļiem – vai tie diegi ir balti, vai pelēki… Un vēl logu škidruma bundulis ir balts vai pelēks.. Less is more, īpaši tad, ja vēlaties sniegt tuvu realitātei review, nevis “aptuvenu” review.

    Alberts Kviesis
    25.09.2021 01:35

    Kristap, rekomendācija izveidot humora sadaļu. No sērijas piena paku regate, izmēģinājuma brauciens. Pelēkās ikdienas spodrināšanai noderētu kāda sadaļa pieredzējušiem joku dzinējiem

    Alberts Kviesis
    25.09.2021 08:19

    prasu, kad būs – piena paku regate, izmēģinājuma brauciens? (kāds nenopietnāks tests) :D

    KKTK
    27.09.2021 11:40

    Kristap, lūdzu beidz katrā video paust tās muļķības, ka pilsētā elektroauto ir ekonomiskāks, dēļ *reģenerācijas*. Pilsētā elektro auto ir ekonomiskāks tikai tāpēc, ka mazāk cīnās ar gaisa šķelšanu – t.i. lēnāk brauc un daudz brauc aizvējā kādai citai mašīnai. Reģenerācija vienmēr norit ar lieliem zudumiem. Un pēc apstāšanās atkal tak ir jāuzsāk tā gaita! Gāzēšana un bremēšana vienmēr būs neekonomiskāka, par vienmērīga ātruma uzturēšanu.

    zzz
    21.10.2021 21:03

    Pec akcijas alinja ar sadu var aizbraukt

    Reklāma