Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar BMW iX3 elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Šogad 1000 kilometru braucienos mums kaut kā vairāk ir izmēros lielāki elektroauto, kas piemēroti ģimenēm – pavasara pusē Kristaps brauca ar „Škoda Enyaq”, pāris nedēļas vēlāk otrs Kursora Māris uzrādīja tobrīd labāko laiku ar „Volkswagen ID.4”, bet pēc tam nāca „Kia E-Niro” kārta visus pārsteigt. Visi trīs auto ir normāla izmēra, lai tajā tik tiešām varētu pārvietoties vairāk nekā divi cilvēki, bet bagāžniekā viņi kaut ko varētu paņemt sev līdzi. Arī šoreiz 1000 kilometru braucienu veica ģimenei piemērots auto – „BMW iX3”.

    Reklāma

    Tehniskā puse

    „BMW iX3” tika prezentēts pagājušā gada vasarā, gandrīz precīzi gadu pirms mēs ar to izbraucām, savukārt pirmās mašīnas pie klientiem ceļoja pērnā gada nogalē. Šis kļuva tikai par otro „BMW” zīmola pilnvērtīgo elektroauto, sekojot 2013. gadā prezentētajam „i3”. Autoražotāja pirmais mēģinājums elektroauto segmentā patiesībā bijis diezgan sekmīgs – „i3” pārdots vairāk nekā 200 tūkstošos eksemplāru un, neskatoties uz pilsētas auto izmēriem, tas demonstrē ļoti solīdu sniegumu arī gadījumos, kad jābrauc gari gabali pa šoseju.

    Pretstatā iepriekš pieminētajiem „Volkswagen” koncerna elektriskajiem modeļiem, kas tapuši uz speciāli elektroauto paredzētās MEB platformas, „iX3” nelieto speciālu platformu. Izsakoties tā pavisam vienkārši, tas ir pilnīgi tas pats “X3”, tikai iekšdedzes dzinēja vietā ir baterijas un uz aizmugurējās ass novietots elektromotoru. Izmēros mašīna ir identiska parastajam „X3” – 4,73 metrus gara, 1.89 metrus plata un 1,67 metrus augsta, savukārt auto garenbāze ir 2,86 metri un pašmasa 2,2 tonnas. Tātad izmēros šis auto ir pat nedaudz lielāks nekā „Enyaq” un „ID.4”.

    Runājot par baterijām un elektromotoru, „iX3” aprīkots ar 80kWh bateriju, no kuras varam izmantot 74kWh. „BMW” sola, ka WLTP ciklā mašīna spēs nobraukt 460 kilometrus ar vienu uzlādi. Uz aizmugurējās ass novietotais elektromotors attīsta 286 zirgspēkus un 400Nm griezes momentu, kas līdz 100km/h ļauj ieskrieties 6,8 sekundēs. Nebūt ne pats ātrākais nopērkamais elektroauto tirgū šobrīd. Vidējais enerģijas patēriņš tiek norādīts 18,5 – 19,5kWh/100km. Kā pārbaudīju, tādu patēriņu var dabūt, braucot ar vidēji smagu kāju. Šosejas režīmā šis auto ir jūtami ekonomiskāks. „iX3” tehniski spējīgs lādēties ar 150kW jaudu ātrās uzlādes stacijās, kas uz kopējā fona ir normāli, bet ne vairāk. Pie mums jāiztiek ar 50kW ātro uzlādi.

    Turpinot par jaudas agregātiem, tad šajā mašīnā izmantotas „BMW” jaunākās paaudzes tehnoloģijas – baterijas šūnu līmenī enerģijas blīvumu izdevies uzlabot par 20 procentiem, arī elektriskais motors un pārējās komponentes padarītas efektīvākas, samazinot ražošanas izmaksas salīdzinājumā ar „i3” un uzlabojot braukšanas īpašības. Tieši šie jaudas agregāti tiks izmantoti arī „i4” sedanā un „iX” krosoverā. Tāpat „X3” ir pirmais modelis, kurš pabeidzis „BMW Power of Choice” plānu. Ideja vienkārša – autoražotājs savos modeļos vēlas piedāvāt tieši tādus jaudas agregātus, kādi ir vispiemērotākie klientam – „X3” varam nopirkt ar benzīna un dīzeļa motoriem, kā arī plug-in hibrīda izpildījumā, bet ar „iX3” pievienošanos nu ir pieejams arī pilnībā elektrisks „X3”.

    Dizains un interjers

    No ārpuses „iX3” izskatās tieši tāpat kā parastais „X3” ar iekšdedzes dzinēju. Noliekot šos auto vienu otram blakus, atšķirības varēs saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Galvenās „iX3” atšķirības ir aerodinamiskāki diski un disku centriem apkārt ir zils akcents, apzīmējot ekoloģiskumu. Vēl viena pamanāma lieta ir priekšējā radiatora reste – formas un izmēra ziņā tā ir tāda pati kā parastajam „X3”, taču šajā gadījumā gandrīz visa ir aizklāta ciet ar parastu plastmasu. Arī uzlādes spraudnis meklējams turpat, kur atrodas degvielas uzpildes vāciņš – mašīnas aizmugurē un labajā pusē. Salīdzinājumā ar „i3”, mani ļoti priecēja šī auto normālums. Ja „i3” tomēr ir stipri savdabīga paskata mašīna, tad „iX3” gan izskatās pēc pilnīgi parasta, normāla „BMW” ar mazliet neierasta izskata diskiem. Neskatoties uz to, šī mašīna izsauca gana daudz uzmanības, garāmgājējiem bieži atskatoties un nopētot mašīnu. Pagaidām tomēr neierasti redzēt šādu „BMW” ar zilajiem elektroauto numuriem.

    Arī salonā „BMW” nav papūlējies mūs ar kaut ko pārsteigt un tas ir ļoti labi! Bavāriešu radītais salons varbūt nav pats interesantākais dizaina ziņā, bet tas ir ļoti funkcionāls un sasodīti viegli saprotams – tur viss vienkārši strādā un atrodas tur, kur tam jābūt. Arī salonā ir pāris elektroauto akcentiņi – zila josla apkārt „BMW” simbolam uz stūres, zila „start/stop” poga un neliela zila līnija uz ātrumkārbas sviras. Visādi citādi pilnīgi parasts „BMW” aktuālās paaudzes salons. Klimata kontrole, paldies Dievam, vadāma ar normālām, fiziskām pogām. Arī citviet, piemēram, uz stūres, izmantotas pilnīgi normālas, fiziskas pogas nevis skārienjūtīgie risinājumi, kas biežāk nestrādā nekā strādā.

    Vadītajam piešķirts 12,3 collu digitālais instrumentu panelis, kurā vienīgā atšķirība ir tā, ka vairs neredzam motora apgriezienu skaitu. Visādi citādi tas ir tieši tāds pats, kā jebkurā citā „BMW” modelī – ar ļoti labu izšķirtspēju un tehniski tiešām lielisks, bet ne līdz galam pārskatāms un arī ar diezgan tumšiem krāsu risinājumiem. Uzlādes laikā ļoti uzskatāmi redzam, cik kilometrus mašīna šobrīd būtu spējīga veikt, kā arī parādīts, ar kādu jaudu notiek uzlāde. Ja jauda kļūst neapmierinoši maza, kā tas vairākkārt notika šī brauciena laikā, tad laiks atvienot uzlādes kabeli un braukt tālāk.

    Multimediju sistēmu varam lietot 10,25 collu ekrānā, kas arī ir faktiski identiska tai, kas lietota parastajos „BMW”. Vienīgā vērā ņemamā atšķirība šeit faktiski ir tā, ka varam iestatīt auto priekšuzsildīšanu. Vai arī dzesēšanu, jo šovasar tas būtu aktuāli. Iebūvētā navigācijas sistēma ir ļoti adekvāta, demonstrējot uzlādes staciju atrašanās vietās, tiesa, jaunākās stacijas tur vēl nebija redzamas.

    Man kā gara auguma cilvēkam vietas mašīnā bija pilnīgi pietiekoši, arī pats aiz sevis aizmugurē spēju iekārtoties ērti un bez kādiem sarežģījumiem. Neradās saspiestības sajūta. Sēdekļi ir stingri, bet ērti arī garos ceļa gabalos. Arī pēc brauciena beigām nejutu diskomfortu mugurā vai kādu lieku nogurumu. Viscaur salonam izmantoti tiešām labas kvalitātes materiāli un arī zemāk, kur acis neredz un rokas parasti neatrodas, arī tur „BMW” nav aizrāvies ar cietās plastmasas lietošanu. Iesēžoties aizmugurē, panorāmas lūka sniedz vājprātīgu plašuma sajūtu. Sēžot priekšā to tā nejūt, bet aizmugurē gan spēj novērtēt, cik lielu telpas sajūtu un gaišumu tā iedod. Karsto laikapstākļu dēļ vismaz dienas vidū gan to vēru ciet, lai saules gaisma nespiež iekšā salonā vēl vairāk.

    Cenas

    „BMW” cenu lapas modeļiem ar iekšdedzes dzinējiem parasti ir stipri garas, jo par papildus samaksu vari nopirkt viskaut ko. Ar „iX3” šī prakse ir mainīta, Latvijā piedāvājot divas aprīkojuma versijas un ļoti nelielu papildopciju skaitu, ko iespējams nopirkt par papildus naudu. Piedāvājums Latvijā sākas ar „Charged” komplektāciju, kurā saņemam panorāmas lūku, adaptīvo balstiekārtu, elektrisko bagāžnieka vāku, navigācijas sistēmu, kā arī braukšanas un parkošanās asistentu pakotni. Par „Charged” komplektāciju būs jāšķiras no 68 tūkstošiem.

    Konkrētais auto bija „Charged Plus” komplektācijā, kas papildus visam iepriekšminētajam klāt dod arī apsildāmus ādas sporta sēdekļus, adaptīvos LED lukturus, dubultos stiklus, heads-up displeju, žestu vadību un „Harman Kardon” audio sistēmu. Par šādi aprīkotu auto būs jāmaksā 75 tūkstoši eiro. Konkrētajā auto bija arī adaptīvā M-balstiekārta (413 eiro), sauli atstarojošs logu tonējums (380 eiro), koka salona apdare (256 eiro), video reģistrators (174 eiro). Kopumā izmēģinātais auto maksāja 76 890 eiro.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar BMW iX3

    • 1000 kilometru laikā es šo auto lādēju 5 reizes, tam atvēlot 3 stundas un 10 minūtes. Šajā laikā ielādēti 122,2kWh enerģijas, ātrās uzlādes stacijās tam izmaksājot 28,50 eiro, jo, kā zinām, katra uzlādes minūte E-mobi tīklā maksā 15 centus. Mājās man šāds elektrības apjoms maksātu 13,60 EUR.
    • Ar šo auto pilsētas satiksmē pilnīgi mierīgi var nobraukt vairāk nekā 400 kilometrus. Arī uz šosejām 350 kilometri vasarā ir sasniedzami bez jebkāda saspringuma. Ar šo mašīnu garākais brauciena posms vienā rāvienā bija 380 kilometri, kas noslēdzās ar pirmo uzlādi Saldū, turklāt auto rādīja, ka vēl var nobraukt apmēram 40 kilometrus. Domāju, ka arī visi 400 ar astīti kilometru ir pilnībā izdarāmi, ja vien esi drošs, ka pēc tam būs, kur lādēt auto. Kad nobraucamā attāluma rezerve paliek 60 kilometri, auto sāk pieprasīt uzlādi, bet komforts netiek samazināts. Auto brauciena laikā sasniedza 16,4kWh/100km elektrības patēriņu, kas ir ievēojami mazāk nekā ražotāja oficiāli norādītais – 18,5-19,5kWh/100km.
    • Iespējams, „iX3” braucienā pievīla karstie laikapstākļi. Auto ar tiem tika galā teicami, bet to nevar teikt par uzlādes iekārtām. Mans pieņēmums ir, ka karstos laikapstākļos (virs +30) vecās uzlādes iekārtas nespēj sniegt maksimālo iespējamo (50kW) jaudu. Gan Varakļānos, gan Rēzeknē, kur ir šīs vecās iekārtas, mašīna lādējās ar apmēram 30-33kW jaudu, savukārt Jaunjelgavā un Bērzpilī, kur ir jaunās iekārtas, uzlādes jauda bija 43-47kW. Kā jau rakstīju, man tam nav neapgāžamu pierādījumu, taču arī zvanot uz atbalsta dienestu tika skaidrots, ka mazāka uzlādes jauda ir iespējama staciju pārkaršanas rezultātā. Mazticams, ka „BMW” baterijas pēc divām uzlādes reizēm (Varakļāni un Rēzekne) un papildus 100km nobraukšanas +32 grādos pēkšņi bija sasniegušas labāku temperatūru uzlādei Bērzpilī, kur jauda bija stabila un pēc 35 minūtēm turpināja augt (sākumā 43kW, beigās jau 47kW). Iepriekš gan Kristaps, gan Māris sūdzējušies, ka auto nerāda uzlādes jaudu – „BMW” to demonstrē ļoti uzskatāmi. Tāpat kā to, cik daudz kilometru vari nobraukt ar konkrētajā brīdī pieejamo enerģiju baterijās.
    • „iX3” kopumā ir plašs un ērts auto, kurā labi jutīsies arī augumā gari cilvēki. Mašīna gaitā ir ārkārtīgi klusa, teicami slāpējot gan pretvēja, gan riepu trokšņus. Arī lielā pašmasa (2,2 tonnas) braukšanā nav jūtama, auto šķiet vieglāks nekā patiesībā ir, gaita nav smagnēja. Kopumā mašīna labi tiek galā ar ceļa nelīdzenumiem, rūpējoties par ērtu un mierīgu braucienu.
    • No „BMW” zemapziņā ceram sagaidīt dinamisku gaitu un paātrinājumu, to šajā auto arī iegūstot. Paātrinājums no vietas nav ārprātīgi ass un ātrs, šajā ziņā konkurentiem esot krietni vien naskākiem. No otras puses, mašīna lieliski uzņem ātrumu, kad tā atrodas gaitā, tāpēc apdzīšanas uz šosejām ir pat pārāk vienkāršas, arī Eco režīmā apdzīšana nesagādā pilnīgi nekādas problēmas. No 80 līdz 120km/h mašīna paātrināsies 4 sekunžu laikā un paātrinājums tur neapstāsies.

    Noslēguma vārdi

    „BMW iX3” visā visumā ir pilnīgi normāls auto, tikai brauc ar elektrību. Manuprāt, tieši šis normālums un lietošanas ērtums cilvēkiem ir ļoti svarīgs, jo kaut vai tas pats „i3” izskata ziņā gluži nav tāds auto, par kuru sajūsmā varētu spiegt. „iX3” izskatās gandrīz precīzi tāpat kā „X3”, piedāvā to pašu komforta līmeni un premium sajūtu salonā, vienlaicīgi paņemot labāko no elektriskās pasaules, proti, klusu gaitu un foršu uzrāvienu, kad jau esi gaitā un vajag apdzīt – braukšanas dinamiskums ir kā „BMW” pienāktos.

    Bateriju ietilpības ziņā „BMW” trāpījis tieši tajā līmenī, kur nav par maz un vari aizbraukt adekvātu distanci ar vienu uzlādi, bet nav arī par daudz un līdzi nav jāvazā lieki kilogrami. Nobraucamais attālums ar vienu uz lādi šajā auto ir pilnīgi pietiekošs, lai bez lieka stresa dotos garā braucienā. Mašīna rada pārliecību, ka uz ceļa noteikti nepaliksi. Mūsu apstākļos tie paši 400 kilometri ar vienu uzlādi ir gana labs rādītājs. Prasītie 76 tūkstoši eiro par šo mašīnu, protams, nav maz, bet līdzīga snieguma un izmēra mašīnas premium segmentā maksā tāpat. Nevajag pat premium, tas pats „Enyaq” vai „ID.4” arī nav nekādi lētie.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Battery
    29.07.2021 07:07

    Bmw dīzeļmotori daudz labāki ir, ar 286ps dīzelis atrāks ir.

    Elektriķis
    29.07.2021 09:42

    Vai jaukajā Jaunjelgavas parkā, kokā virs lādētāja nebija kovārņu bars?
    Nožēloju to reizi, kad iebraucu tur palādēties :)

    Skābene
    02.08.2021 13:40
    Reply to  Elektriķis

    Tie nav kovārņi, tie ir AntiEVisti, kas ķēzī tavu auto tiešā nozīmē!

    Elons
    29.07.2021 10:44

    Tabulā ir poša krostukāns, bet kur tad tā apskats ? :|

    abols
    29.07.2021 16:08
    Reply to  Elons

    Ganjau vēl graizās materiāls. Redzēju testējus darbā šķiet jau 18.07.

    02.08.2021 15:54
    Reply to  Elons

    Šonedēļ būs gaisā – not mīzing :))

    Artūrs Korņevs
    29.07.2021 12:47

    Kādēļ elektroauto jauda jāsaka zirgspēkos?? Tad jau baterijas ietilpību arī vajag kaut kādās zirgstundās rēķināt!

    Kārlis
    30.07.2021 21:58

    Pašlaik jaunais lētākais pieejamais x3 maksā 46 000€, bet ix3 68 000€ iespaidīga starpība. Pat to cenu starpību var daudz degvielas nopirkt un daudz km nobraukt!

    Edgars
    03.08.2021 13:21
    Reply to  Kārlis

    Nu, ja esi gatavs maksāt 46k par auto, tad nav baigā atšķirība līdz 68k. Teiksim, saglabājot sakarīgu finansiālo balansu un tērējot tikai kādu 1/5 līdz 1/4 daļu no savas naudas par auto, kas atļausies par 46k, tas atļausies arī par 68k.

    Lauris
    03.08.2021 14:40
    Reply to  Edgars

    Tie,kas var atļauties, parasti ļoti labi prot skaitīt. Ne pēc kādas matemātikas nesanāk, ka ir izdevīgāk pirkt par 68, nekā par 46. Degvielas cena to nespēj 5 gados atpelnīt, plus vēl neērtība lādēt bieži.

    Edgars
    03.08.2021 15:21
    Reply to  Lauris

    Degvielas cena ir otršķirīgs faktors, ja pērc elektro auto par 46k. Man elektrības un degvielas cenu atšķirība nav pat starp top5 svarīgajām lietām. Pie tam, ja iegādājies auto par 46k, tas jau tāpat nav pragmatisks lēmums.

    Elektriķis
    03.08.2021 15:31
    Reply to  Lauris

    Laikam domāji “rēķināt”, nevis “skaitīt”…:)
    Edgars uzrakstīja precīzi manas domas.

    Skābene
    04.08.2021 11:26
    Reply to  Elektriķis

    LV tirgū dominē otrreizējais tirgus. Otrreizējā tirgū trīsgadīgu X3 un iX3 cenas visticamāk izlīdzināsies, un iespējams pat, ka dīzelis būs dārgāks. :)

    Elektriķis
    05.08.2021 13:59

    Atkal atcerējos par tehnoloģijām, kuras rakstā nav pieminētas: auto sadarbība ar telefonu. Izrādās ka BMW īpaši sadarbojas ar Ābolu un jaunajos auto telefonu vai viedpulksteni, ja tas ir Ābols, var izmantot kā atslēgu, jo tiem ir UWB radio interfeiss.
    Savukārt VW ir “piesējies” Samsungam – tas ir vienīgais telefons, ar kuru var atslēgt VW auto, kaut arī tagad VW sācis lietot UWB atslēgšanai.
    Sanāk ka tagad auto jāpiemeklē telefonam, jo diez vai pārliecināts Ābolists mainīs telefonu, lai atslēgtu auto.

    Reklāma