Web Analytics
More
    Reklāma

    Viļņā darbu sākušas trīs autonomās piegādes mašīnas, kuras uzrauga no Igaunijas

    Jaunākie raksti

    Kad runa ir par autonomajiem piegādes servisiem, parasti tas saistās ar tālo Ameriku, kur šādi pakalpojumi ir plašāk izplatīti. Taču arī mūsu kaimiņi lietuvieši var. Uz izmēģinājuma laiku sākot no 27. jūnija Viļņas ielās parādījušās trīs piegādes servisa “Last Mile” autonomās mašīnas, kas bez fiziskas vadītāju līdzdalības piegādā klientiem pirkumus no vietējā pārtikas veikala “Iki”. Ar šo soli Viļņa ir kļuvusi par pirmo pilsētu Eiropā, kur autonomie auto piegādā pārtiku reālas satiksmes apstākļos.

    Pakalpojums šobrīd pieejams Viļņas centra iedzīvotājiem, un testa režīmā to varēs izmēģināt līdz septembrim. Jaunuzņēmuma “Last Mile” vadītājs Tadas Norušaitis cer, ka pakalpojumu nākotnē varēs izvērst plašāk un piedāvāt arī Viļņas rajonos tālāk no centra.

    Reklāma

    Pakalpojuma izmantošana kopumā ir diezgan vienkārša. Pasūtot preces no “Iki” veikala uz apkalpojamajiem rajoniem, lietotājs piegādes solī var izvēlēties piegādes veidu – tradicionālais kurjers vai piegāde ar autonomo mašīnu, kas pieved pirkumu līdz mājas durvīm. Pēc tam lietotājs saņem PIN kodu, ko, ievadot šajā transportlīdzeklī, tiek atvērts lietotājam paredzētais konteiners ar precēm.

     

    Ar vienu šādu braucamo vienā reizē iespējams piegādāt pirkumus trim klientiem, un tas spēj pārvadāt līdz 150 kg smagu kravu. Ar vienu uzlādi transportlīdzeklis var nobraukt vidēji 80 km. Dienās, kad pasūtījumu ir vairāk, auto biežāk tiek mainīts akumulators, un šis process jau ir iekļauts loģistikas plānā.

    Tiesa gan, “Last Mile” automašīnas Viļņā īsti nav pilnībā autonomas. Katru no tām attālināti uzrauga šoferis, kurš atrodas speciālo operāciju centrā Igaunijā. Taču tas joprojām ir plats solis pretī pirkumu piegādes modernizācijai, kas daudzām valstīm ir nesasniedzams mērķis vēl daudzus gadus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    29.06.2023 12:25
    Artūrs
    29.06.2023 21:37

    Super

    Reklāma