Web Analytics
More
    Reklāma

    Viļņa plāno kļūt par Eiropas tehnoloģiju centru un stiprināt startapu kopienu

    Jaunākie raksti

    Vērā ņemamas aktivitātes tehnoloģiju jomā norisinās visās trīs Baltijas valstīs. Starp tām šoreiz jāizceļ Lietuva, kas plāno kļūt par vienu no lielākajiem Eiropas tehnoloģiju centriem. Tas ir pamatoti, jo “vienradžu” jeb jaunuzņēmumu skaits, kuru vērtība sasniedz vismaz vienu miljardu ASV dolāru, Lietuvā ir jau veseli trīs (“Baltic Classifieds Group”, 2023.g., “Nord VPN”, 2022.g. un “Vinted”, 2019.g.), turklāt valdība aktīvi cenšas piesaistīt augsta līmeņa akseleratoru. Tas bijis pamats jaunai 100 miljonus eiro vērtai privātai iniciatīvai, kuras mērķis ir Viļņā izveidot Eiropā lielāko tehnoloģiju pilsētiņu “Tech Zity”.

    Projektu plānots realizēt 2024. gadā Viļņas piepilsētā, kur padomju laikos atradās šūšanas rūpnīca. “Tech Zity” paredzēts būvēt biroju ēkas, kur nodarbinātu ap 5000 strādājošo, kā arī rīkotu konferences, sapulces un cita veida pasākumus. Būtiski, ka šeit galvenais fokuss tiks likts uz hibrīddarbu, kā arī socializēšanos ārpus darba, tāpēc “Tech Zity” plānots būvēt kopstrādes telpas, bārus, restorānus.

    Reklāma

    “Tech Zity” dibinātājs, kā arī projekta līdzfinansētājs Darius Žakaitis uzsvēris, ka šī projekta mērķis ir veicināt Lietuvas jaunuzņēmumu attīstību un paplašināt startapu kopienu. Viņš skaidro, ka šobrīd Lietuvas jaunuzņēmumu kopiena ir izkaisīta pa visu valsti, kā arī ārpus tās. Vienlaikus startapi un tehnoloģiju uzņēmumi augstu novērtē iespēju būt kopā, apmainīties ar pieredzi un zināšanām. Nodrošināt šo kopā būšanu ir ļoti svarīgi, jo savā attīstībā jaunuzņēmumi saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem, kas saistīti ar izaugsmi, finansējuma piesaisti, ienākšanu lielākos tirgos, mākslīgā intelekta integrāciju u.c. Labākos padomus šajā ziņā var sniegt tie jaunuzņēmumi, kuri reiz jau izgājuši tam cauri un izveidojuši veiksmīgu biznesu.

    Jāpiezīmē, ka “Tech Zity” kā zīmols eksistē jau vairākus gadus, un zem tā līdz šim izveidoti četri mazāki tehnoloģiju centri, kuri atrodas Viļņā tās apkārtnē. Piemēram, “Tech Park”, kas 2016. gadā tika pārveidots no vecas slimnīcas, un tagad tajā atrodas vairāki uzņēmumi, tostarp “Google” galvenais reģionālais centrs. “Tech Loft”, kas galvenokārt ir paredzēts startapiem sākuma stadijā, “Tech Arts” – hibrīda kopstrādes un pasākumu telpa un “TechSpa”, kas galvenokārt domāts atpūtai un pieredzes apmaiņai starp jaunuzņēmumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma