Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā rada starptautisku IKT inovāciju, kas ļauj informāciju pārraidīt ātrāk, drošāk un tālāk

    Jaunākie raksti

    Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes Telekomunikāciju institūta zinātnieki ar partneriem radījuši informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) inovāciju, kas ļaus informāciju pārraidīt ātrāk, drošāk un tālāk.

    «RTU Telekomunikāciju institūta Sakaru sistēmu Tehnoloģiju izpētes centra laboratorijā pirmo reizi pasaulē esam demonstrējuši, ka uz čukstošās galerijas modas mikrorezonatora ģenerēta optiskā frekvenču ķemme ir pielietojama šķiedru optiskajās sakaru sistēmās, veicot informācijas pārraidi 20 km attālumā ar datu pārraides ātrumu 10 Gigabiti sekundē,» norāda RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes dekāns Jurģis Poriņš.

    Reklāma


    Čukstošās galerijas modas mikrorezonators ir stikla lodīte, kas uzkausēta uz optiskās šķiedras, kur tiek ierosināta frekvenču ķemmes ģenerēšana. Katrs frekvenču ķemmes uzģenerētais nesējsignāls ļauj aizstāt vienu lāzera gaismas avotu, radot zemu izmaksu energoefektīvs risinājums datu pārraidei. «Ar vienu lāzera starojumu ierosinām rezonansi mikrolodītē, iegūstot četras šauri spektrālas līnijas, ko varam izmantot kā datu nesēju. Ja mēs ar līdzšinējām tehnoloģijām gribētu iegūt četras līnijas, mums vajadzētu četrus lāzera avotus,» skaidro dekāns.

    Sadarbībā ar uzņēmumu «AFFOC Solutions» inovācija tiek aprobēta reālos apstākļos, testējot potenciālo komerciālo pielietojumu. Zinātnieki un uzņēmuma pārstāvji ir pārliecināti, ka risinājumu varētu integrēt reālās sakaru sistēmās jau tuvāko gadu laikā. Tas dotu iespēju nodrošināt informācijas pārraidi ar augstāku ātrumu, lielākā attālumā un lielākam lietotāju skaitam ar mazāku signāla aizturi un augstāku drošību.

    «Šis izstrādātais prototips telekomunikāciju pielietojumiem  ir uzskatāms par nozīmīgu sadarbības rezultātu starp akadēmisko pusi un nozari, kuru projektā pārstāv AFFOC Solutions.  Šāda sadarbība tiešā mērā veicina  jaunu zināšanu radīšanu un tehnoloģiju izstrādi, kā arī, protams, ceļ Latvijas konkurētspēju IKT nozarē,» uzsver «AFFOC Solutions» zinātnieks Toms Salgals.

    RTU partneri projektā ir «AFFOC Solutions» un Latvijas Universitātes Atomfizika un spektroskopijas institūts.

    Pētniecības rezultāti ir publicēti nozares vadošajos zinātniskajos žurnālos «Optics Express», «MDPI Photonics», «Quantum Electronics», apliecinot Latvijas zinātnieku veikuma starptautisko novitāti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kāds
    01.06.2021 17:52

    Sākumā padomāju, ka 1. aprīlis. “uz čukstošās galerijas modas mikrorezonatora ģenerēta optiskā frekvenču ķemme”. Bet tas tikai parāda manu nezināšanu, jo neko no šī teikuma nesapratu. :) Jebkurā gadījumā – prieks par mūsējo sasniegumiem!

    01.06.2021 18:11

    tagad jaunais trends būs bildēties uzpurņos? tad jau uzreiz staigājiet parandžās, pētnieki.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Kursors.lv
    01.06.2021 18:25
    Reply to  digitalk

    Šis nu gan, manuprāt, ir viens izcili stulbs komentārs.

    02.06.2021 03:39

    kāda bilde, tāds arī komentārs.

    viņi jau nav uz 5 min. izķerti kādā konferencē, skrienot no lekcijas uz semināru. tas ir preses relīzes publicitātes foto. tiešām PR fotogrāfam nepietika smadzenes palūgt nostāties ar nelielu distanci un noņemt maskas?

    Artūrs Žukovs
    02.06.2021 15:32
    Reply to  digitalk

    Kāda problēma maskām? Pandēmijas laikā pilnīgi normāla lieta.

    03.06.2021 09:07

    lielveikalā, stāvot rindā pie rimīša pēc groziņiem — jā.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Reklāma