Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei FreeBuds 4i bezvadu austiņu apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Šogad manās testēt kārajās ausīs pabijušas Samsung Galaxy Buds Pro un RHA TrueControl ANC, bet citi apskatnieki savus dzirdes kanālus kairinājuši ar ASUS, Microsoft, Sennheiser un citu ražotāju vadu un bezvadu austiņām. Kas tām kopīgs? Trīs ciparu cena. Ik pa brīdim gan parādās veikumi, kas pieejami zem 100 eiro, bet to sniegums visbiežāk būs neiepriecinošs. Piemēram, OnePlus Buds un OnePlus Bullets Wireless Z, kur, interesantā kārtā, jēdzīgāks sniegums bija lētākajām austiņām. Un tad pēkšņi, kā glābējs, pie apvāršņa parādās Huawei FreeBuds 4i, kas sola aktīvo trokšņu slāpēšanu par nieka 79 eiro.

    Kamēr sankciju novārdzinātā Huawei mobilā divīzija ir nepatīkams zaudējums lietotājiem, tikmēr tieši ražotāja valkājamo aksesuāru niša mūsu platuma grādos prezentē lielisku sniegumu – konkurētspējīgu cenu, pieklājīgu kvalitāti un pozitīvu spēju izcelties uz pārējo ražotāju fona. Un patiešām par Huawei FreeBuds Pro, Huawei Watch GT 2  un Huawei Watch Fit var izteikties vairāk pozitīvi, nekā negatīvi. Huawei FreeBuds 4i var uztvert par krietni apgraizītu FreeBuds Pro versiju, ar krietni zemāku cenu. Un varu jau pateikt priekšā, man tās ļoti iet pie sirds (lasi ausīm).

    Reklāma

    Īsumā par svarīgo

    • Skaļruņi: 10 mm dinamiskie
    • Izmērs: vienai austiņai – 37.5 x 21 x 23.9 mm, ap 5.5 g; ietvaram – 48 x 61.8 x 27.5 mm, ap 36.5 g
    • Akumulatori: viena austiņai – Li-Po 55 mAh,  ietvaram – Li-Po 215 mAh
    • Savienojumi: Bluetooth 5.2, USB Type-C ietvaram
    • Trokšņu slāpēšana: aktīvā, pasīvā, zvana trokšņu slāpēšana
    • Cena: ražotāja ieteiktā 79 eiro

    Patīkams dizains ar pāris nebūtiskām iebildēm

    FreeBuds 4i personības vaibsti iegūti ar trim izteiksmīgām krāsām – sakanu, melnu un baltu. Testam saņemtās austiņas ir baltas. Ja man jautātu, es laikam izvēlētos melnās, ko būtu vieglāk pieskaņot apģērbam. Baltās liekas pārāk tieša atsauce uz ābolu, turklāt, gan uz ietvara, gan pašām austiņām viegli manīt netīrumus. Sarkanās manai gaumei šķiet pārāk kliedzošas, lai gan zinu daudzus, kam tieši šī būtu īstā izvēle. Katrā gadījumā, patīkami, ka dota plaša, drosmīgu krāsu izvēle.

     

    Kompaktajā iepakojumā atrodamas lādēšanas ietvarā ievietotas austiņas, lādēšanas vads ar USB Type-C spraudni vienā galā un veco A spraudni otrā un papildus divi pāri silikona uzmavu. Manuprāt, adekvāta komplektācija, tikai sienas lādētājs gan būs jāpiemeklē pašam.

    Ja citām bezvadu austiņām lādēšanas ietvaru varēju saukt par kastīti vai kārbiņu, tad ne Huawei freeBuds 4i gadījumā. Ovālajam ietvaram vienīgā plakanā šķautne ir aizmugurē, kas nozīmē, ka atvērtu ietvaru nav iespējams nolikt uz galda. Tā it kā ir super nebūtiska nianse, tomēr sapārošana ar viedtelefonu notiek ar atvērtu ietvaru, kas šoreiz jātur rokā, jo atstutēt nevar. Austiņas ietvarā turas ar pietiekami stipriem magnētiem. Par tiem sūdzību nav. Zem Huawei logo ir uzlādes indikators, bet apakšā USB Type-C ligzda. Labajā pusē nemanāmi paslēpies taustiņš, kas ieslēdz savienošanas režīmu. Tomēr nelielas bažas rada ietvara vāciņa eņģe. Jau kopš atpakošanas, vāciņš nedaudz staigā, pat aizvērtā veidā. Tas liek uzdot jautājumu par tā ilgtspēju. Citādi, ja neskaita glancēto pārklājumu, pie kura pielīp visi kabatu, somas vai galda putekļi (vispār esmu diezgan tīrīgs, tā arī nesapratu, no kādas paralēlās dimensijas tie rodas), iebilžu nav.

    Lai cik oriģināla arī nebūtu ietvara forma, grūti nepamanīt pašu austiņu līdzību ar Apple AirPods Pro. Katrā gadījumā, man šoreiz ir vienalga, kuram inženierim vai dizaineram paslīdēja zīmulis, bet, ja iznākums ir tik ļoti patīkams, kā FreeBuds 4i gadījumā, esmu gatavs piedot pat rūpniecisko špionāžu. Proti, runa ir par ergonomiku, kas šoreiz ir uzdevumu augstumos. Biju pārsteigts, cik stingri austiņas turas ausīs, bet nerada to spiedošo sajūtu, kā piemēram, RHA TrueControl ANC. Austiņu kājiņa patīkami iegulstas starp auss ļipiņu un skrimsli. Lai kā es šķobītu seju vai kustētos, tās vienmēr palika vietā. Un šis ir stipri labāks rādītājs pat par dārgākām bezvadniecēm. Huawei FreeBuds 4i būs piemērotas smagā metāla cienītājiem, kam burkas kratīšana nav sveša. Tā vien šķiet, ka FreeBuds 4i būtu ideālas arī sportošanai, bet nav gan. Diemžēl, austiņas nav saņēmušas nekādu mitruma aizsardzību. Šis ir būtiskākais kompromiss, kas pieļauts, lai samazinātu cenu. Mazāk būtisks, bet pamanāms trūkums ir austiņu glancētā virsma – pat pie tikai nedaudz mikliem vai taukainiem pirkstiem austiņas kļūst sarežģīti izņemt no ietvara. To atrisinātu matēts pārklājums.

    Lietot var ar jebkuru viedtālruni

    Tā kā mūsu platuma grādos Huawei tālruņu popularitāte ir strauji kritusies, pozitīvi novērtēju, ka ražotājs piedomājis, lai austiņas būtu super viegli savienot ar jebkura ražotāja viedtālruni. Tā arī ir. Pat bez aplikācijas, savienošana ir ātra un ērta, to nodrošina Bluetooth 5.2. Tiesa gan visas fīčas bez tās nebūs pieejamas. Un ar pašu aplikāciju bija pigori. Tātad austiņas tiek vadītas ar Huawei AI Life aplikāciju, kas paredzēta arī citu Huawei produktu vadīšanai. Diemžēl, Google Play veikalā pieejamā nekādi nespēja savienoties ar austiņām. Pat manuāli tajā nevarēja atrast konkrēto modeli. Beigās nācās ielādēt APK failu no Huawei mājas lapas. Šis misēklis uzdod jautājumu, ko Huawei FreeBuds 4i nespēj bez aplikācijas? Tātad, nebija pieejama pauze, izņemot vienu austiņu no auss; nevarēja programmēt austiņu skārienjutīgās vietas; nevarēja uzzināt precīzu uzlādes līmeni ietvaram. Viss. Principā, gana maz, lai no pievilcīgā piedāvājuma atteiktos tikai aplikācijas nepieejamības dēļ.

    Vadība

    Vadīt austiņas var ar skārienjutīgajiem paneļiem austiņu kājiņu augšpusē vai ar Huawei AI Life aplikāciju, ja pie tās tiekat.

    Skārienpaneļi pēc noklusējuma iestatīti ar dubultu pieskārienu iepauzēt vai turpināt atskaņot, bet ar paturēšanu pārslēgties starp trokšņu slāpēšanas režīmiem. Uzreiz jāteic, ka skārienpaneļi novietoti tādā pozīcijā, ka lieki pieskārieni gandrīz netiek reģistrēti. Tam palīdz arī tas, ka viens pieskāriens netiek atbalstīts. Aplikācija ļauj šos iestatījumus mainīt pēc savām vēlmēm.

    Huawei AI Life ir samērā vienkārša un viegli uztverama aplikācija, bet, kā jau teicu, tā nepiedāvā tik daudz opciju, lai bez tās nevarētu iztikt. Tomēr, ja gribēsiet austiņām atjaunināt programmatūru, bez aplikācijas to nekādi nevar dabūt gatavu. Te nu arī parādās Huawei FreeBuds 4i cena un pieļautie kompromisi – aplikācijā nav iekļauts ekvalaizers un, nozaudēšanas gadījumā, nav iespēja austiņas atrasts ar aplikācijas palīdzību. Labā ziņa, ka austiņas sadarbojas ar trešo pušu aplikāciju ekvalaizeriem, kas nozīmē, ka pieejamā skaņa nesniedz maksimālo potenciālu. Tas lieti noder, lai, piemēram, palielinātu basu skanējumu.

    Ja lietojat Huawei viedtālruni, katru reizi atverot austiņu ietvaru, tiksiet pie feinās savienojuma animācijas. Tādu pašu piedāvā gan Samsung, gan Apple. Ja lietojat citu ražotāju viedtālruni, animācija nebūs, bet austiņas stabili tiks savienotas, katru reizi atverot ietvaru.

    Prasītajā cenā skan ļoti pieklājīgi

    Huawei FreeBuds 4i skaņu veido polimēru diafragma, kas sola būt efektīvāka par plastmasas vai papīra, kādas izmanto citās austiņās, un 10 mm dinamiskie skaļrunīši. Skaņa ir tiešām labāka, kā gaidīju šajā cenā. Jā, austiņas nesniedz visskaļāko skaņu, kāda dzirdēta, bet tā pilnīgi noteikti ir pārāka par bezvārdu zīmolu, OnePlus vai Xiaomi veikumiem, kas pieejami cenā zem 100 eiro. Skaņa kalibrēta tā, lai vokāls patīkami izceltos, bet netiktu aizmirstas zemās un augstās frekvences. Turklāt, basi izklausās pārliecinoši. Lai gan augšējās un zemās skaņas balansētas gana labi, reizēm tieši vidējās pazūd pa niansei, bet tā jau būtu matu skaldīšana. Kopumā, prasītajā cenā skan pārsteidzoši labi.

    Aktīvā trokšņu slāpēšana par pieņemamu cenu

    Tas jau nebūtu Huawei, ja nepiedāvātu, kādu augstā gala labumu, par zemā gala cenu. Šoreiz runa ir aktīvo trokšņu slāpēšanu. FreeBuds 4i piedāvā trīs režīmus – trokšņu slāpēšanu, izslēgtu trokšņu slāpēšanu un situācijas pārzināšanu. Pēdējais ir Huawei tulkojums režīmam, kas daļēji ielaiž fona trokšņus. Starp tiem iespējams pārslēgties aplikācijā vai ar garāku pieskārienu austiņu skārienjutīgajiem paneļiem. Ja nu kāds no tiem šķiet bezjēdzīgs, aplikācija ļauj to deaktivizēt, lai austiņās ātrāk piekļūtu tikai vajadzīgajiem režīmiem.

    Pirmkārt, jāteic, ka austiņu silikona uzmavas pašas par sevi jau nodrošina pasīvo trokšņu slāpēšanu, tādēļ vērts izvēlēties sev piemērotākās uzmavas no S, M, L lielumiem, kas iekļauti komplektā. Huawei FreeBuds 4i pievienotā vērtība protams ir aktīvā trokšņu slāpēšana. Varbūt izklausīsies pretenciozi, bet, manuprāt, ar šo uzdevumu 4i tiek labāk galā par dārgākajām Galaxy Buds Pro. Patiešām, ar nevienām citām testētajām austiņām, tik bieži neesmu bijis nesasaucams, kā ar FreeBuds 4i. Katrā gadījumā, manas mājsaimniecības iemītnieki, reizēm dusmīgi, atzīmēja, ka šī fīča strādā labāk par citām austiņām. Bet, ja nopietni, tad jāuzteic mikrofonu darbība. Tie lieliski uztver apkārtējo troksni un reducē to. Arī Situācijas pārzināšanas režīmā tie ielaiž tieši tik daudz skaņu, cik nepieciešams, lai atbildētu runātājam. Tiesa klausīties mūziku tajā ilglaicīgi neiesaku, jo ir brīži, kad mūzikas un apkārtējo skaņu mikslis izklausās sintētiski, turklāt tas ātrāk iztukšo akumulatorus. Ja nav trokšņaina vide, pilnīgi pietiek ar izslēgtu trokšņu slāpēšanu, jo pasīvajai slāpēšanai arī nav ne vainas. Pašu mikrofonu darbība ir līmenī un skaņa ir laba. Vējainā vidē tā nedaudz pasliktinās, jo iejaucas digitālais vēja filtrs, bet patīkami, ka par to arī domāts. Kopumā, šis ir labākais trokšņu slāpēšanas risinājums prasītajā cenā, kas spējīgs stāvēt blakus dažam labam dārgākam veikumam.

    Akumulatoru darbība

    Huawei sola, ka austiņas spēj nodrošināt desmit stundu darbību. Akurāt, desmit stundas no vietas mūziku neklausījos, tomēr neradās iespaids, ka akumulatori būtu vājais punkts. Diemžēl, aplikācija reizēm neprecīzi nolasīja ietvara uzlādes līmeni un, uzreiz pēc lādēšanas, rādīja 60%, tikai vēlāk, iegūstot ticamāku rezultātu. Uzlādēt FreeBuds 4i ietvaru var aptuveni pusstundā. Cena saka priekšā, ka nav ko cerēt uz bezvadu uzlādi. Tādu austiņu ietvars nav saņēmis, tādēļ nevajag mēģināt uzlādēt tās ar viedtālruņa aizmuguri.

    Nobeigumā – esmu patīkami pārsteigts

    Huawei FreeBuds 4i ir lielisks piedāvājums par pieņemamu cenu. Biju patīkami pārsteigts, redzot aktīvo trokšņu slāpēšanu, cenā zem 100 eiro. Turklāt izpildījums mierīgi var stāvēt blakus dārgākām austiņām. FreeBuds 4i skan patīkami, akumulatoru darbība ir pieklājīga, turklāt ergonomika būtu dēvējama pat par teicamu. Tiesa gan, pieņemamā cena diktē savus noteikumus. Austiņas nav saņēmušas mitruma noturību, kas nozīmē, ka skrējēji tās varēs izmantot tikai saulainās dienās. Tā dīvainā ņemšanās ar aplikāciju un vēlāk nekorekta uzlādes līmeņa parādīšana, nav patīkama, turklāt aplikācija pat nepiedāvā ekvalaizeru. Un protams jārēķinās, ka visādas viedās ekstras, piemēram, austiņu meklēšana, atstāta dārgākiem veikumiem. Bet, neskatoties uz trūkumiem, pēcgarša tomēr ir ļoti patīkama – kopumā, Huawei FreeBuds 4i ir ļoti pārdomāts, sabalansēts produkts ar aktīvo trokšņu slāpēšanu budžeta klasē.

    Gāja pie sirds (lasi auss)

    • Aktīvā trokšņu slāpēšana padevusies gana laba, turklāt šādā cenā
    • Ergonomika
    • Patīkama skaņa
    • Akumulatoru darbība
    • Pieņemama cena

    Negāja pie sirds (lasi auss)

    • Glancētais pārklājums vāc šmuces, reizēm grūti austiņas izņemt no ietvara
    • Nav mitruma noturība
    • Nav bezvadu uzlāde
    • Programmatūru vajadzētu savest kārtībā

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma