Web Analytics
More
    Reklāma

    RHA TrueControl ANC premium bezvadu austiņu un RHA Bluetooth adaptera apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Vienmēr ir patīkami būt jaunatklājējam. Kursors.lv nepretendē aizēnot Kolumbu, tomēr ir jauki redzēt, ka tehnoloģiju pasaule neturas tikai uz ierastajiem vaļiem. Teikšu godīgi, līdz šim par RHA zīmolu biju maz dzirdējis. Nav jau nekāds brīnums, 2011. gadā dibinātā, Glāzgovā bāzētā audio preču kompānija par sevi saka, ka aprobežojas tikai ar sociālo tīklu piedāvātajām reklamēšanas iespējām, lai banneru vietā līdzekļus ieguldītu attīstībā un produktos. Šis gan nav unikāls stāsts, bet loģisks solis relatīvi jauniem un nelieliem ražotājiem. Tādēļ biju ļoti patīkami pārsteigts, izpakojot RHA TrueControl ANC bezvadu austiņas un RHA Wireless Flight Adapter, kas patiešām pārsteidza ar savu kvalitāti. RHA ir tik pārliecināti par kvalitāti, ka savai produkcijai dod 3 gadu garantiju.

    Bezvadu austiņas par lētām nekādi nenosauksi, internetbodēs cena grozās ap/zem/virs 300 eiro, bet ražotāja mājas lapā tiek prasīti 299.95 eiro. Tas uzdod jautājumus, vai prasītā cena sevi attaisno un, kā tās izskatās uz konkurentu fona? To arī mēģināšu noskaidrot apskatā.

    Reklāma

    Īsumā par svarīgo

    • Skaļruņi: 6mm, dinamiskie
    • Frekvenču diapazons: 10–20’000 Hz
    • Savienojumi: Bluetooth 5.0&BLE(A2DP, AVRCP and HFP), USB Type-C, Qi bezvadu uzlāde
    • Mikrofoni: 2x Qualcomm cVc wideband
    • Mitruma aizsardzība: IPX4
    • Svars: 8.3g vienai austiņai, 94g ar ietvaru
    • Garantija: 3 gadi
    • Cena: 299.95 eiro, pasūtot no ražotāja

    Ļoti dāsna komplektācija

    Uz iepakojuma RHA nekautrējas norādīt, ka austiņas izstrādātas Lielbritānijā. Taču arī šis nav unikāls izņēmums, protams, ka austiņas ražotas Ķīnā. Par trūkumu to nekādi nevajag uzskatīt, izskatās, ka ar kvalitātes kontroli te viss ir kārtībā, TrueControl ANC saņēmušas 3 gadu garantiju, kas arī norādīts uz iepakojuma.

    Bez pamatīgā ietvara un austiņām, komplektā iekļauts lādēšanas vads un austiņu uzmavas, par visu secīgi. Jau kādu laiku pierasts, ka kompaktām viedierīcēm komplektā iekļauj lādēšanas vadu, bet neiekļauj sienas lādētāju. Diemžēl, šogad šāds princips sastopams pat viedtālruņu flagmaņos. Patīkami, ka TrueControl ANC komplektā ir vads ar USB Type-C spraudni (futlārim) vienā galā un USB Type-A spraudni (lādētājam) otrā galā. Tas ļauj mierīgi izmantot vecos lādētājus vai datoru, kas nav ticis pie USB Type-C ligzdas. Un nepārmetiet, ka man mājoklī nav svaigākā tehnika, vienkārši forši, ka austiņām, kas galīgi nav no lētā gala, nav jādomā par papildus izmaksām sienas lādētājam.

    Vēl komplektā ir austiņu uzmavas. Cik tādām būtu jābūt komplektā? RHA uzskata, ka 18. Jā, nepārlasījies! Ja pieskaita jau austiņām uzmauktās, tad kopā sanāk 20. Uzmavas iepakotas glītā nerūsējošā tērauda plāksnītē. Kādēļ tik daudz? Lai sniegtu personalizētu pieeju katra ausu īpatnībām. Tā kā cilvēka ķermenis nav simetrisks, var sakombinēt pāri no dažādiem izmēriem. Šī ir tiešām cenu attaisnojoša personalizēšanas opcija, par kuras lietderīgumu mazliet vēlāk.

    Dizains un uzbūves kvalitāte

    Šoreiz no sākuma gribu izrādīt savu sajūsmu par austiņu ietvaru. Gan Apple, Gan Samsung pieradinājuši, ka austiņu kārbiņai jābūt kompaktai un plastmasīgai. RHA TrueControl ANC gājis citā virzienā – kastīte nav nedz maza, nedz plastmasīga. Abi šie virzieni man riktīgi simpatizē. Testējot Samsung Galaxy Buds Pro, reizēm atskārtu, ka tieši kārbiņas izmērs šķita tik kompakts, ka to grūti atrast uz juceklīga rakstāmgalda vai somas bardakā. TrueControl izmērs ir tieši optimāls, lai būtu pamanāms, bet ietilptu kompaktu viedpalīgu klasifikācijā, tiesa gan futlāra izmērs nebūs piemērots visām kabatām. Patīkami, ka tā uzbūvē izmantots gumijots materiāls un metāls, kas rada premium sajūtu, turot plaukstā. Patiešām, kādēļ Apple un Samsung giganti par premium materiāliem kārbiņā nevarēja aizdomāties, bet neliela Glāzgovas kompānija varēja?

    Oriģināls ir arī ietvara atvāšanas veids. Blakus logo ir trīs diodes, kas rāda ietvara akumulatora līmeni, bet apakšā iestrādāta USB Type-C lādēšanas ligzda. Gumijotais materiāls ļāvis futlārim saņemt bezvadu uzlādi, bet par prasīto cenu neko mazāk arī negaidīju. Atvēršana un aizvēršana notiek ar patīkamu fiksāciju. Iekšpusē ir vēl divas diodes, kas ziņo par katru austiņu atsevišķi. Sarkanais punktiņš iekšpusē ļauj saprast, kurā lādēšanas gultiņā, kura austiņa jāgulda. Magnēti ir gana spēcīgi, lai austiņas nekristu ārā, pat ja atvērtu ietvaru pakrata kājām gaisā. Nu principā, tā nevajag darīt, bet kvalitāte ir pārliecinoša.

    Pašas austiņas tikušas pie gumijota pārklājuma, kas saskan ar futlārī izmantoto. Par mitrumdrošību rūpējas IPX4 sertifikācija, kas ļauj bez rūpēm TrueControl ANC izmantot sportojot. Tiesa gan, Galaxy Buds Pro maksā mazāk, bet tikušas pie augstākas mitruma aizsardzības. Tā ka nelieli šļaksti un sviedri gan jau būs OK, bet dušā iet vai peldēt ar austiņām neiesaku. Turklāt nevajag aizmirst, ka aizsardzība pret mitrumu attiecas tikai uz austiņām, ne lādēšanas ietvaru. Pati austiņu forma visai ļoti atgādina Jabra Elite active 75t, tikai fiziskā taustiņa vietā, TrueControl ANC saņēmis skārienjutīgu vadību. Diemžēl, ražotājs nav uz austiņām norādījis ierastos “L” un “R” apzīmējumus, sākumā tas var radīt mulsumu.

    Ergonomiski, bet jāpierod

    Pašas austiņas padevušās drusku lielākas un smagākas, ja salīdzina ar citām. OK, 8.3g neliks ausīm piekust, bet, ja lietotas citas bezvadu austiņas, pie izmēra un svara ir jāpierod. Patīkami, ka jau pirmajā lietošanas dienā, manas ausis aprada ar skanošajiem svešķermeņiem.

    Lai RHA TrueControl ANC padarītu par pilnīgi savām, pirms tam nedaudz jāpadarbojas. Proti, te būs runa par 20 austiņu uzmavām, kas iekļautas komplektācijā. Nerūsējošā tērauda plāksnītē ievietoti deviņi uzmavu pāri, kas sarindoti trīs dažādos izmēros. Seši pāri veidoti no puscaurspīdīga silikona. Trīs pāri veidoti no blīvāka materiāla. Neatradu konkrēti, kas tas par materiālu, bet pēc spējas ieņemt un saglabāt konkrēto ausu formu, materiāls būtu, kaut kas pa vidu starp silikonu un memory foam. Turklāt iespēja komplektēt no dažādiem pāriem, ļauj pielāgoties visdažādākajām ausīm. Personalizētā pieeja ļauj tikt pie sev piemērotākās pasīvās trokšņu slāpēšanas un palīdzēs, lai austiņas stabili turētos kustoties. Šī izvēles opcija RHA TrueControl ANC padara unikālas katram īpašniekam. Vēl viena lieta, par ko lielie ražotāji nebija aizdomājušies.

    Ievietojot austiņas, tās it kā jāieskrūvē tā, lai to korpuss atspiestos pret auss gliemenes augšējo skrimsli. Sākumā var šķist neierasti, ka austiņa aizpilda teju visu auss gliemeni. Kad piemeklētas īstās austiņu uzmavas, tās ļoti stingri aizpilda ausi. Man tīri labi šis princips patīk, tomēr zinu cilvēkus, kam ausis ir tik jutīgas, ka nekādu silikonu dzirdes kanālos nevar izturēt ne pa kam, kur nu vēl tādu, kas blīvi saplūst ar dzirdes kanālu sieniņām. Tādiem cilvēkiem iesaku skatīties Apple AirPods, Huawei FreeBuds3 vai OnePlus Buds formu virzienā, vienīgi tad jārēķinās ar kvalitātes kompromisiem.

    Jā, pie principa ir jāpierod, bet, ja ausis nav pārāk jutīgas, to var ātri izdarīt, turklāt personalizētās austiņu uzmavas krietni atvieglo šo pasākumu. Kopumā, riktīgi forša, negaidīti individuāla pieeja.

    Skaņa – nespried par vīru pēc pirmās uzmavas!

    Kad piemeklētas īstās austiņu uzmavas (jā, tas prasa laiku, bet tas ir tā vērts), RHA TrueControl ANC skan lieliski. Skaņa pietiekami laba šķita arī ar pirms uzmavu pielāgošanas, bet īstās tiešām būtiski maina skanējumu, tādēļ iesaku mest slinkumu pie malas un veltīt laiku savu ausu attiecību izpētei ar uzmavām. Piemēram, ja no sākuma basi šķita viduvēji, tad piemeklējot īsto silikonu, tos ir iespējams iespaidīgi palielināt. Šī ir tā reize, kad nevajag spriest par vīru pēc cepures (lasi pirmās uzmavas).

    RHA TrueControl ANC izmanto dažādas Qualcomm tehnoloģijas. Jāteic, ka tās jau pašas par sevi ir kvalitatīvākas par Mediatek un citiem Ķīnas brīnumiem. Tik tiešām, tas izpaužas gan skaņā, gan mikrofonu sniegumā. Patīkami, ka tiešām var dzirdēt atšķirību niansēs vienam un tam pašam audiofailam, kas dzirdēts ar citām austiņām. Šoreiz priviliģētākā stāvoklī ir Android lietotāji, jo ar Qualcomm izstrādāto aptX Bluetooth kodeksu var iegūt augstākas kvalitātes skaņu, piemēram, Tidal aplikācijā. Izskatās, ka drīz bezzudumu audio varēs baudīt arī Spotify lietotāji. Ābolistiem pagaidām šī skaņas delikatese iet secen, jo neatbalsta aptX, bet reti kurš Apple lietotājs tā pat spertu kāju ārpus ābola ekosistēmas. Izmantotie Qualcomm mikrofoni lieliski strādā gan sarunās, gan, lai nodrošinātu aktīvo trokšņu slāpēšanu un fona skaņu režīmu.

    Aktīvā trokšņu slāpēšana ar pasīvās slāpēšanas piešprici

    Godīgi sakot, ja nelielas, ausu tapu formas austiņas man sola aktīvo trokšņu slāpēšanu, parasti esmu diezgan skeptisks. Līdzīgi, kā ar zem ekrāna novietotajiem pirkstu nospiedumu lasītājiem – funkciju pilda, bet reti tik labi, kā vecie, korpusos izvietotie kapacitīvie lasītāji. Tātad jautājums nav par to, vai šāda tipa austiņas var sacensties ar lielajām ausīm, bet, cik tuvu pietuvoties tās spēj? Jāteic, ka TrueControl ANC atrodas tuvāk, nekā biju gaidījis, tikai šoreiz lielāko darbu paveic jau pieminētās austiņu uzmavas. Proti, ja piemeklē savām ausīm precīzi pieguļošas uzmavas, tās nodrošina lielisku pasīvo trokšņu slāpēšanu, kas TrueControl gadījumā paveic lielāko darbu. Aktīvā trokšņu slāpēšana + precīza pasīvā trokšņu slāpēšana = pieklājīgi slāpēti zemo frekvenču trokšņi (ierīču dūkšana, ventilatori, gaisa kondicionieri), bet augstās frekvences (balsis, mūzikas instrumenti, auto signāli) vienalga tiks cauri. Kopumā gribu uzteikt, ka RHA izdevies trokšņu slāpēšanu pieklājīgi realizēt, bet pilnīgam skaņas vakuumam būs vien jāmeklē lielās ausis.

    Vadība un aplikācija

    RHA TrueControl ANC iespējams vadīt gan ar austiņu skārienjutīgo virsmu, gan ar RHA Connect aplikāciju.

    Ražotājiem, kas neveido viedtālruņus, par klasisku ekosistēmu protams nav runa, tātad sapārošana un savienošana jāveic pašam un vadībai jāizmanto atsevišķa aplikācija. Šoreiz lai pārbaudītu TrueControl ANC savienošanās spējas, austiņas izmēģināju gan ar ļoti vecu viedtālruni (no tā arī ekrānšāviņi), gan pagājušā gada. Secinājumi – ar Bluetooth savienojumu te viss ir kārtībā. Jā, bija reizes, kad nācās pacimperlēties, bet tas ir vecais stāsts par trešo pušu ražotām ierīcēm, vēl neviena operētājsistēma nav izdomājusi, kā šīs ierīces integrēt tik pat eleganti kā tā paša ražotāja gadžetus. Diez vai Samsung vispār šādu gājienu pieļautu, jo tad ekosistēmas arguments kļūtu bezvērtīgs.

    RHA Connect ir gauži vienkārša aplikācija. Tajā var redzēt abu austiņu uzlādes līmeni, bet nekur neparādās ietvarā atlikusī enerģija. Pats ietvars gan šādam mērķim izmanto trīs diožu indikatoru, tomēr, ja reiz pieejama aplikācija, būtu forši redzēt precīzu mērījumu. Aplikācija ļauj ieslēgt, izslēgt aktīvo trokšņu slāpēšanu vai kontrolēt fona trokšņu līmeni. Patīkami, ka šis režīms neizklausās sintētiski, bet neceriet uz nekādu viedo atpazīšanu, kā Galaxy Buds Pro, to TrueControl ANC neprot. Pieejami arī dažādi ekvalaizera iestatījumi, kurus, diemžēl, manuāli nevar pielāgot.

    Ja viedtālrunī piešķirtas visas vajadzīgās atļaujas, RHA Connect spēj kartē parādīt pēdējo austiņu izmantošanas vietu. Tā kā karte neuzrāda ēku telpu plānojumu, ja austiņas būs noklīdušas, var izmantot spalgu signālu, pēc kā meklēt. Tad gan jāizslēdz maksimāli apkārtējās ierīces un jākušina mājinieki, jo signāls nav visai skaļš.

    Bez aplikācijas, austiņas var vadīt ar to skārienjutīgo virsmu. TrueControl ANC reaģē uz tiešu pieskārienu, nevis kustību, kā citas austiņas. Tas ļauj izvairīties no netīšiem pieskārieniem. Austiņas saprot vienu, dubultu, trīskāršu pieskārienu, pavilkšanas žestu vai dažāda intervāla piespiešanu. Aplikācija ļauj žestus pielāgot savām vēlmēm. Patīkami, ka nekur nav pazudusi opcija iepauzēt, kad viena austiņa izņemta. Var izsaukt arī dažādus gudros asistentus. Šajā ziņā RHA TrueControl ANC ir pārākas par Galaxy Buds Pro, kas piedāvā tikai Bixby un bija aizmirsušas par ērto pauzēšanu, izņemot vienu austiņu.

    Akumulatori rekordus neuzstāda

    Ražotājs sola ap piecu stundu darbību austiņām un papildus 20 stundu kapacitāti ietvaram. Ja salīdzina ar citām austiņām, tas ir viduvējs cipars. Man grūti sevi iedomāties, lai piecas stundas no vietas klausītos mūziku, tomēr RHA drusku iebraukuši grāvī ar ietvara akumulatoru. Pirmkārt, jāteic, ka ietvara izmērs ir tik pamatīgs, ka gaidīju no tā rekordu, bet nekā. Otrkārt, vairāki ārzemju apskatnieki izpētījuši, ka futlāris slimo ar agrāko bezvadu austiņu slimību, ko citi ražotāji šo gadu laikā jau atrisinājuši. Proti, kārbiņa turpina lādēt austiņas, pat ja uzlāde sasniegusi 100% atzīmi. Tas nozīmē, ka ietvars tukšojas ātrāk, kā vajadzētu. Šāda pieeja arī deldē pašu austiņu akumulatoriņus, kas liek aizdomāties par TrueControl ANC ilgtspēju. Patīkami, ka futlāris saņēmis Qi bezvadu uzlādi, bet prasītajā cenā neko mazāk nemaz negaidīju.

    RHA Wireless Flight Adapter

    Sanāks tāds mini apskats apskatā, jo RHA bez austiņām vēl piedāvā iegādāties pāris citus aksesuārus. Var atsevišķi piepirkt klāt gan lādēšanas vadus, gan austiņu uzmavu komplektus, gan pārnēsāšanas maciņu, gan Bluetooth adapteri. Zilzobja adaptera iepakojums sauc to par Wireless Flight Adapter (lidojumu bezvadu adapteris), bet mājas lapā vienkārši par Bluetooth Adapter. Šobrīd kārdināt cilvēkus ar ceļošanu lidojot, būtu visriebīgākais mārketings ever.

    49.95 eiro vērtā kastīte domāta, lai jebkura ierīce, kam ir 3.5 mm austiņu ligzda, bet nav Bluetooth savienojums, spētu sazināties ar bezvadu austiņām. Labā ziņa, ka jebkurām. Verķītis veidots speciāli, domājot par British Airways lidmašīnu sēdvietu ekrāniem, kas atrodas priekšā. Tādēļ arī divi 3.5 mm spraudņi, ja nu viens neder, derēs otrs, vai arī ir tādi modeļi, kuros paredzēts spraust abus. Ideja it kā laba, tomēr, kad lidoju uz Ņujorku (eh, tie tik bija skaisti laiki), mierīgi varēju skatīties filmas ar bezvadu austiņām, jo izklaides panelis nodrošināja zilzobja savienojumu. Tātad jāskatās vēl šaurākā mērogā. Bluetooth Adapter būtu izmantojams vecākai tehnikai, kam ir 3.5 mm savienojums, bet nav bezvadu savienojumi, piemēram, vecajiem MP3 atskaņotājiem, vai mūzikas centriņam, kas novietots virtuvē, vai, lai klausītos analogās kasetes vai CD bezvadu austiņās. Radoši pieejot, var atrast izmantojumu, bet vai tas ir 50 eiro vērts? Tiem, kas nevar iztikt bez “Prāta vētra” mīlīgās kasetes “Veronika” un negrib ar to izbesīt mājiniekus – noteikti! Pārējie gan jau būs paspējuši pielāgoties laikmetīgākiem audio risinājumiem. Turklāt Aļikā alternatīvas pieejamas par krietni zemāku cenu.

    Pati ierīce strādā godam. Tik tiešām, bija aizraujoši, netraucējot apkārtējiem, paklausīties vecā iPod kolekciju. RHA sola, ka tā spēs straumēt saturu 16 stundas un nav noskopota 3 gadu garantija. Turklāt Qualcomm aptX rūpējas par kvalitāti. Vēl viens triks, ko adapteris prot, ir iespēja vienai ierīcei pieslēgt divas bezvadu austiņas – piemēram, lai divi cilvēki, netraucējot apkārtējiem, varētu skatīties vienu saturu no datora vai planšetes. Atstāj komentāros, vai Tev šāds štruntiņš par prasīto cenu būtu noderīgs?

    Nobeigumā – esmu patīkami pārsteigts

    RHA TrueControl ANC ir patīkams pārsteigums, kam ir pāris triki azotē, par ko nebija aizdomājušies pat lielie ražotāji. Premium materiāli, pilnīga personalizēšana, lieliska skaņa – šie trīs punkti paceļ austiņas virs konkurentiem. Jā, TrueControl ANC risinājums ir neierasts, ne visiem piemērota būs austiņu forma, kas aizpilda gandrīz visu ausi un uzmavas, kas cieši pieguļ dzirdes kanāliem. Bet, ja ar šīm fiziskajām sajūtām var aprast (man izdevās pierast jau pirmajā dienā), tad rezultāts būs tiešām lielisks. Skaņa ir labi balansēta, ja piemeklētas īstās austiņu uzmavas, arī basi ir patīkami dziļi. Trokšņu slāpēšana ir pieklājīga, bet neprasiet pašu pilnību, to vēl aizvien vislabāk spēj lielās, nosedzošās ausis.

    Daļējs trūkums ir cena. Lai gan, manuprāt, tā attaisno kvalitāti, ne visiem 300 eiro būs pa kabatai. Akumulatoru viduvējais sniegums neattaisno cenu, un ietvara izmērs prasītos pēc iespaidīgākas ietilpības akumulatora. Arī RHA Connect aplikācija brīžiem šķiet par vienkāršu un par prasīto cenu, lietotāja pielāgojams ekvalaizers būtu minimums, kam jābūt.

    Kā ar konkurenci? Tā kā Apple un Samsung daudzus uzsēdinājuši uz savas ekosistēmas adatas, nav brīnums, ka šis relatīvi nelielais ražotājs netiek līdz daudzu lietotāju redzes lokam. Tomēr RHA izmantotie premium materiāli, personalizētā pielāgošanas iespēja, skaņas kvalitāte un pieklājīgā trokšņu slāpēšana mierīgi stāv blakus un brīžiem pat pārspēj lielos grandus. Piemēram, Samsung Galaxy Buds Pro piedāvā zemāku cenu, labāku mitruma aizsardzību, bet TrueControl ANC to atspēko ar pārāku skaņas kvalitāti un veiksmīgāku trokšņu slāpēšanu. Apple AirPods Pro cena ir aptuveni turpat un trokšņu slāpēšana ir līmenī, TrueControl ANC piedāvā premium materiālus un personificētas austiņu uzmavas. Tīri prātīga izvēle būtu arī Jabra Elite active 75t, kam nu jau cena krietni nokritusies, tās piedāvā skaļāku un atsevišķos parametros kvalitatīvāku skaņu, bet netiek tik labi galā ar trokšņu slāpēšanu.

    Kopējie iespaidi par RHA TrueControl ANC ir patīkami pārsteidzoši. Ja cena ir pieņemama, ja Tev nav pārāk jutīgas ausis, ja esi melomāns, tad RHA TrueControl ANC mierīgi varu ieteikt!

    Riktīgi gāja pie dūšas

    • Premium materiāli austiņu ietvaram
    • Ļoti laba skaņa
    • Personalizējamas austiņu uzmavas
    • Pieklājīga trokšņu slāpēšana

    Negāja pie dūšas

    • Fiziskās sajūtas ne visiem būs patīkamas
    • Viduvējs akumulatoru sniegums
    • Ekvalaizeru nevar pielāgot pa savam

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Apjucis_lasītājs
    05.03.2021 15:02

    Adapteris izskatās ļoti interesants produkts, tieši nesen turot rokās savu iPod Classic domāju, cik forši būtu, ja tāds pats izmēra/formas mūzikas atskaņotājs būtu ar strīmošanas opciju, kā arī Bluetooth funkcionalitāti.

    Eggy Mega
    08.03.2021 12:22

    Ir man Aļika puļķis pa Eiro, nu šausmīgi maza baterija, pat stundu neizvelk. Tagad kalpo kā bezvadu pāreja milzīgajai ārā skandai, visu laiku pieslēgts pie barošanas.

    Reklāma