Web Analytics
More
    Reklāma

    Jabra Elite active 75t bezvadu austiņu apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Šis būs stāsts par to, kā salauzt skeptiķi. Visticamāk, man vajadzētu klusēt par maniem senīlajiem paradumiem, izmantot austiņas ar vadu un vēlams telefonā ar 3.5 mm ligzdu. Vienmēr šķitis ierobežojoši, lietot aksesuāru, ko jāatceras uzlādēt un pastāv risks pazaudēt, tomēr šoreiz atzīstu sava spītīgā skepticisma kapitulāciju un esmu gatavs mainīt savus paradumus. Galvenokārt tādēļ, ka šoreiz manās testēt kārajās rokās (lasi ausīs) nonācis ne tikai labs, bet teju pat izcils aksesuārs – Jabra Elite active 75t. Ak, piedodiet, bet pirksti jau notirpa, rakstot šo garo četru vārdu nosaukumu, tādēļ turpmāk apskatā superīgi skanošo bezvadu brīnumu saukšu tikai par Jabra vai 75t (tiesa gan nejauciet ar Jabra Elite 75t, kam ir sliktāka mitruma noturība).

    Reklāma

    Nav tā, ka ar bezvadu austiņām būtu pavisam svešs, vienkārši agrākie veidojumi šķita nepraktiski un neapmierināja to skanējums. Tādēļ nospoilošu apskata beigas jau tagad un teikšu, ka 75t ir lieliskas austiņas, kas apmierinās pat prasīgus lietotājus. Manu skepsi zināmā mērā vairojis arī mūžsenais, droīdisti pret ābolistiem, nometņu iedalījums. Es piederu Android pusei, kas ābola pārdārdzinātos aksesuārus ne īpaši ieredz. Tomēr jāatzīst, ka atteikšanās no 3.5 mm austiņu ligzdas un un mārketinga aktivitātes, Apple AirPods padarījis par ikonisku produktu, un šobrīd katrs sevi cienošs viedtālruņu ražotājs cenšas šo veikumu nokopēt pa savam. Tādēļ patīkami, ka 75t galīgi neatgādina Apple produktu, un es kā droīdists varu apmierinājumā berzēt rokas, lai gan princips daļēji ir līdzīgs.

    Vēl viens iemesls, kādēļ mīlēt Jabra, ir tas, ka austiņas dizainētas un inženierētas netālu – Kopenhāgenā. Jabra zīmols pieder dāņu GN Group, kas savā 150 gadu pastāvēšanas pieredzē veidojusi gan telegrāfus, gan dzirdes aparātus, šīs iemaņas arī izmantotas.

    Jabra 75t ir kvalitatīva manta, kas tiek piedāvāta par savdabīgu cenu. Ražotājs iesaka to izplatīt, sākot no 199 eiro, bet internetbodēs austiņas pieejamas 160 – 250 eiro amplitūdā.

    Pardon, bet šoreiz izlasīt austiņu tehnisko specifikāciju aicināšu ražotāja mājaslapā.

    Kas iekšā kastītē?

    Vispirms atļaujiet nedaudz pavīpsnāt par pašu iepakojumu. Zīmols nekautrējas kastīti izdaiļot ar saukļiem par 150 gadu pieredzi, piederību Dānijai un citām slavas dziesmām. Jāteic, ka šoreiz tas nav tikai pliks mārketings, bet austiņu sniegums to visu patiešām spēj attaisnot. Iepakojumā atrodas austiņas, to lādēšanas ietvars, USB vads bez kontakta ligzdas un tablešu tāfelīte, kur tablešu vietā ir dažāda izmēra ausu uzmavas.

    Ir arī ātrā pamācība, kas stāsta, ka jāielādē Jabra Sound+ aplikācija un varam sākt iegrimt mūzikas pasaulē.

    Eleganta, izturīga uzbūve

    Garajā nosaukumā ietvertais vārds Active saka priekšā, ka austiņas saņēmušas ūdens, putekļu un sviedru aizsardzību. IP 57 sertifikāts uzsvērts ar patīkamu gumijotu apdari. Tādu pašu materiālu saņēmusi arī lādēšanas kastītes ārpuse, tikai netiku skaidrs, vai ūdens, putekļu aizsardzība attiecas arī uz to. Pati uzlādes kastīte ir kompakta, taustei tīkama. Tās aizmugurē ir LED indikators un USB Type – C ligzda, kas nozīmē, ka to uzlādēt var ar vairumu Android lādētāju. Vāciņš ir magnētisks un šķiet stingrs. Patīkami, ka arī austiņas kastītē turas ar magnētiem, tātad izkrišanas iespēja ir maksimāli samazināta. Vienīgais kastītes trūkums, ka standarta komplektācijā tai nav bezvadu uzlāde. To var iegūt par papildus maksu (meklē šo produktu – 100-99093004-60).

    Paņemot rokā austiņas, pārsteidza to vieglums – 5.5 g. Lai tas jūs nemulsina, izdarīts gana, lai austiņas varētu lietot sportojot vai nelielā lietū. Abas austiņas saņēmušas klikšķīgus fiziskos taustiņus vadībai, bet tajos izvietotas paziņojumu LED diodes. Blakus taustiņiem, trīsstūrī izvietoti mikrofoni. Tieši šis trīsstūris ļauj noorientēties, kādā pozīcijā 75t precīzi jāievieto ausī.

    Ergonomika

    Jabra austiņas kastītē ievietojusi tādā pozīcijā, lai ar vienu žestu uzreiz precīzi ieliktu ausī. Tas nozīmē, ka mikrofonu trīsstūrītis jātēmē uz auss ļipiņu, kur ir dabisks V veida robs. Sākumā jāpiešaujas, kad tas izdarīts, viss šķiet ērti un organiski. Principā, 75t ausī turas stingri, ja protams izvēlētas pareizā izmēra uzmavas. Tomēr žāvājoties, vai sasprindzinot pakauša muskulatūru, kas nedaudz izmaina ausu pozīciju, pastāv risks, ka austiņas izkritīs. Tā nu ir visu TWE (patieso bezvada austiņu) problēma, jo agrākos laikos vads izmainīja austiņu smaguma centru, drošāk noturot tās ausīs. Gumijotā virsma ļauj droši austiņas satvert arī ar mitriem pirkstiem, tomēr noapaļotās formas dēļ var gadīties, ka kāda izslīd caur pirkstiem.

    Skaņas kvalitāte

    Diemžēl, apskata laikā salīdzinājumam bija pieejamas vien Apple AirPods, uzreiz varu teikt, ka Jabra atšķiras ar stipri izteiktākiem basiem. To dziļums ir lielisks. Savā ziņā tas tādēļ, ka 75t izmanto in ear tipa uzbūvi, kam basus vieglāk raidīt bez zudumiem tieši ausī. Tomēr tas iezīmē arī kādu trūkumu – pieejama tikai pasīvā trokšņu slāpēšana. Nekādu digitālu risinājumu, lai panāktu pilnīgu ārpuses skaņas izolāciju nav. Jabra to risina, piedāvājot HearTrough režīmu, ko ieslēgt vai izslēgt ar vienu kreisās austiņas klikšķi vai kontrolēt aplikācijā. Ieslēgts režīms izmanto austiņu mikrofonus, lai ielaistu apkārtējos fona trokšņus, kas obligāti būtu vajadzīgi tiem, kas sporto brīvdabā, jo drošība tomēr pirmajā vietā.

    Ražotājs nekautrējas izmantot jau pieminēto pieredzi dzirdes pastiprinātāju ražošanā. Tas nozīmē, ka iestatot 75t iespējams notestēt dzirdi, lai austiņas piedāvātu individuāli izveidotu skaņas profilu konkrētajām ausīm un dzirdes īpatnībām. Princips ir tāds pats, kā pārbaudot dzirdi pie ārsta, aplikācijā jāpieskaras pogai, kad dzirdama dažādu frekvenču skaņa.

    Kopumā skaņa ir krietni virs vidējā un spēs apmierināt pat prasīgus melomānus.

    Akumulatora darbība

    Ražotājs sola, ka pašas austiņas darbosies 7.5 stundas, bet ar kastītes resursiem, darbība var sasniegt pat 28 stundas. Ikdienā nebija nekādu problēmu klausīties mūziku, stundu runāt telefona zvanā un tad atkal klausīties. Katrā gadījumā, akumulatora darbība uzskatāma par lielisku. Ātrā uzlāde ļauj tikai 15 minūtes palādēt austiņu kastīti, lai pietiktu enerģija, ko stundu nodoties melopriekiem. Sound+ aplikācija ļauj pielāgot saviem paradumiem, kad austiņām ieslēgt miega režīmu. Pēc noklusējuma tas notiek, ja 15 minūtes nav bijis savienojums vai stundu nav reģistrēta jebkāda aktivitāte.

    Vadība

    Tie, kas līdz šim lietojuši Apple, Samsung vai Huawei bezvadu austiņas kopā ar konkrētā ražotāja viedtālruni, varētu būt apbēdināti, ka, atverot Jabra kastīti, neparādās maģiskā animācija, kas parāda austiņas. Galu galā Jabra neražo tālruņus, bet austiņas, tādēļ vienmēr atsevišķi lietošanas ērtumi būs pieejami tikai konkrētajai ekosistēmai. Ja neskaita konkrētās animācijas trūkumu, viss pārējais strādā lieliski. Turklāt Android tālruņi uzlādes līmeni parāda paziņojumos. Ar savienojumiem viss ir kārtībā un tie ir stabili. Atliek tikai atvērt kastīti un izņemt austiņas, lai savienojums jau būtu izveidots. Un arī akumulatoru darbība ir lieliska un spēs darboties gana ilgi.

    Vadība notiek vai nu Jabra Sound+ aplikācijā vai ar austiņu vadības pogām. Taustiņi ir programmējami un piedāvā iestatīt viena, divu, trīs spiedienu vai paturēšanas funkcijas. Tiesa gan nākas atcerēties kurai austiņai, kura funkcija piešķirta, sākumā visai bieži izbeidzu sarunu, lai gan gribēju izslēgt mikrofonu. Kā vienmēr, ir ļoti ērti nopauzēt saturu, vienkārši izņemot vienu austiņu no auss.

    Aplikācija ir vienkārša un loģiska un tās operēšana nesagādās galvas sāpes pat neprašām. Pieejams pielāgojams ekvalaizers, sagatavoti skaņas iestatījumi un pat rozā trokšņi.

    Nobeigumā: Jabra Elite active 75t varu noteikti ieteikt

    Rūdīts valkājamo gadžetu skeptiķis ir salauzts. Jabra Elite active 75t ir lieliskas bezvadu austiņas, kas piedāvā lielisku skaņas kvalitāti, lielisku akumulatora darbību un labāku aizsardzību pret mitrumu un putekļiem, kā konkurentiem. Cena protams nav tāda, kā spēj piedāvāt Xiaomi, vai citi ķīniešu brīnumi, bet tas, ka Jabra galva atrodas Dānijā, jau ir neliels uzticības garants. Jā, austiņas nav lētas, bet ir katra centa vērtas.  Un patiešām, pieredze dzirdes apartūras radīšanā vainagojusies ar individuālu skaņas pielāgošanu katram lietotājam. Austiņas pārsteidz ar to kompakto izmēru, bet jaudīgajiem basiem, ko tās spēj sniegt. Ergonomiskais dizains rada pārdomātības sajūtu.

    Trūkumi? Kādam nepatiks aktīvās trokšņu slāpēšanas neesamība, citam, ka standarta austiņu kārbā nav iemontēta bezvadu uzlāde. Tomēr, bez tām var iztikt, jo pasīvā slāpēšana strādā pieklājīgi un piemaksājot var tikt arī pie bezvadu uzlādes. Protams par tiešāko konkurentu var uzskatīt Apple ArPods Pro, kas tikušas pie aktīvās trokšņu slāpēšanas, bet jau atkal gribas atgriezties pie androisti VS ābolisti, ja nelieto iPhone, tomēr priekšroku dotu Jabra lolojumam. Ja nebaida apjomīgs izmērs, var skatīties Sony WF-1000XM3 virzienā, bet 75t viena no priekšrocībām ir tieši kompaktums.

    Patika

    • Ergonomisks, IP pasargāts, kompakts, nostrādāts korpuss
    • Skaņas kvalitāte
    • Ar savienojumiem viss ir kārtībā
    • Akumulatora darbība

    Nepatika

    • Austiņu versija ar bezvadu uzlādes kastīti maksā dārgāk
    • Nav aktīvā trokšņu slāpēšana

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    jabrists
    04.08.2020 11:36

    jabra vecākai paaudzei 65t labākā fīča ir tā ka automātiski savienojas ar vairākām iekārtām reizē un nekādos settingos nav jābrien. telefons, planšete, tv, dators … mierīgi.

    04.08.2020 11:48
    Reply to  jabrists

    Vai 75T tas ir zudis? Samsung Buds + nedaudz kaitina tas, ka katru reizi ir jāpārslēdzas no tālruņa uz datoru, TV. Dell portatīvais dators savukārt prot agresīvi pārņemt vadību, pat tad, kad to nevēlies.

    Juris
    04.08.2020 15:15

    Kā šī pārslēgšanās notiek? Nebūtu slikti izmantot vienas austiņas vairākās ierīcēs, piemēram datora un telefona – klausos mūziku no telefona, bet te sākas teams mītings…

    Maisinsvaig
    04.08.2020 13:33

    Jā, pamatīgi notestēts – ne vārda par baterijām.. un nē man nav jāver vaļā linki un jāskrollē tizlas lapas pusminūti, lai atrastu ražotāja sasolītās stundas.
    Nereti šķiet – pāris stundas vai vienu dienu pačamda aparātu – raksts gatavs. Vajag taču nedēļu izpīpēt visu no A līdz Z.
    Zūd vēlme vērt vaļā šos apskatus Kursorā, ja eng lapās var just, ka tests ir tiešām bijis padziļināts.

    Kursors.lv
    04.08.2020 13:42
    Reply to  Maisinsvaig

    Par akumulatoru darbību var piekrist, Jurģis papildinās rakstu. Paldies!

    Čiekurs
    04.08.2020 14:07

    Vēl būtu baigi kruti, ja apskatos pēc vienas šnites tiktu iekļauta tehniskā specifikācija un produkta cenas. Līdzīgi kā to dara Artis, bet var vēl labāk. Jancīgākiem un mazāk zināmiem parametriem skaidrojumu, kāpēc to vajag un cik vajag.
    Kristapa apskatos toč no tā nekā nav. Kāpēc to vajag toč? Nereti meklējot kādu gadžetu es iečāpoju aplūkot, ko par to domā Kursora garīgie līderi, pie reizes arī salīdzināt vairākus līdzīgus produktus, taču tehnisko speceni un cenas šeit salīdzināt visbiežāk nav iespējams, tāpēc jāmigrē uz ārzemju apskatnieku lapām, kas vairs nav kruta gan man, gan jums.
    Īsāk sakot, netaupiet gīku sauso specifikāciju, cik vien iespējams, tā vienmēr noder!

    Kursors.lv
    04.08.2020 14:34
    Reply to  Čiekurs

    Paldies, centīšos laboties :)

    jabrists
    04.08.2020 16:49
    Reply to  Čiekurs

    Vēl svarīga lieta visām bezvadu austiņām ir reālais audio un video sync vai nav aizture skaņai ar bildi.

    Artis Abols
    04.08.2020 18:19
    Reply to  jabrists

    Nebaidies, Bluetooth gandrīz visu laiku atpaliek. Jāmeklēttad ir Low Latency, betaarī ttad var manīt aizturi aptuveni 150…200ms, kas gan ir puse no parastā Bluetooth 4.x vai visādiem aptX skaņu standartiem.

    jabrists
    07.08.2020 12:14
    Reply to  Artis Abols

    65t viss OK ar skaņu video sync, tā pat arī sony WH-1000XM3

    Maisinsvaig
    04.08.2020 15:25

    Zin kā. Ja pamosties, ej gulēt, dušā, brauc ar riteni, liec futlāri kabatā, somā, dibena kabatā, mašīnā; tad beigās ir vairāk ko pateikt gan par ergonomiku, gan baču, gan dzīvi. Paldies

    Kursors.lv
    04.08.2020 22:04
    Reply to  Maisinsvaig

    Mēs tiešām cenšamies vismaz kādu laiku reāli palietot ierīces par kurām veidojam apskatus. Protams, pārsvarā šis laiks nav ilgāks par nedēļu vai divām, jo komandā apskatnieki ir tikai daži, bet testa ierīču skaits pa šiem gadiem ir mērāms jau simtos. Bet esi drošs, ka mēs neveidojam apskatus izlasot tikai produktu reklāmas materiālus un specenes.

    Arturs
    04.08.2020 16:41

    Viena austiņa ielikta ausī skan (ja otra atrodas kastītē)?

    Artis Abols
    04.08.2020 18:17
    Reply to  Arturs

    Ar Bluetooth 5.0 katrai ausij būtu jābūt neatkarīgai. Ar 100% pārliecību gan nevaru apgalvot.

    rabarbers
    10.08.2020 19:43
    Reply to  Arturs

    Tas darbojas tikai ar labo austiņu ,neatkarīgi kāda ierīce otrā galā. Kreiso, diemžēl, nevarēs lietot autonomi.
    Uzlādes kastīte varētu turēties labāk ciet,bet atceroties 65t modeli ,kura kastīti dažkārt bija neiespējami atvērt ( pirms labi piešaujies ) ,tad šis ir diezgan ok variants.
    Skaņa un kontrole diezgan teicama.Varētu kādam nepatikt tas, ka pat uz min. basi ir diezgan jūtami. To gan uzskatu vairāk kā plusu, kas pietrūkst vairumam citu ražotāju.

    LAN
    20.09.2020 23:52
    Reply to  rabarbers

    Basi savukārt drīzāk ir lieki klausoties Joe Rogan, aktīvās trokšņu slāpēšanas neesamība ir galīgi garām un tas ka nevar katru austiņu atsevišķi lietot ir jocīgi un nepatīkami, ja gribi visu dienu klausīties podkāstus.
    Par 200 EUR var četrus austiņu pārus no konkurējoša ražotāja nopirkt ar visu aktīvo trokšņu slāpēšanau un iespēju izmantot katru austiņu atsevišķi.

    Reklāma