Web Analytics
More
    Reklāma

    Modernizētā Škoda Superb – izvēle ir skaidra (video)

    Fotogrāfs: Rolands Jaunalksnis

    Jaunākie raksti

    Tagad dzirdēt frāzi “man nav ko vilkt”, ui, “nav jau no kā izvēlēties” ir absolūti nevietā, jo esam lutināti ar plašu auto klašu izvēli. Ir mini, midi un maxi – katra gaumei un iespējām. Bet, ja es tā aizdomājos, tad ir viena auto klase, kurā ir diezgan daudz nenovērtētu automašīnu. Lai cik tas arī stulbi neskanētu – iedomājoties par vidējās klases sedanu vai universāli, automātiski pieņemam VW Passat. Nē nē, Passat nav absolūti nekādas vainas un tā patiešām ir lielākoties pavisam loģiska izvēle. Bet ir arī citas automašīnas.

    Mazliet garlaicīgās vēstures

    Škoda Superb tā īsti pat ne ar nevienu citu nevar salīdzināt – auto ir lielāks par klasisko biznesa sedanu. Pati pirmā čehu limuzīna paaudze iznāca 2001.gadā un tā ir bāzēta uz Passat B5 un pats Superb arī sev ir piekabinājis to B5 kodu. Jau tad tas bija par 10 cm garāks par Passat. Kā jau mēs visi zinām – Ķīnai ļoti patīk pagarinātās virsbūves automašīnas un speciāli šim tirgum liela daļa auto ražotāju piedāvā īpašus modeļus, piemēram, pagarinātu Golf, limuzīna paskata trešās sērijas BMW un tā tālāk. Ķīnai tik ļoti patika Superb, ka viņi importēja šo pirmo modeli, bet pārsauca par Passat Lingyu, lai patērētāji nebaidītos no jauna auto ražotāja. Lingyu, lai ko tas arī nozīmētu, iemantoja popularitāti un tos tirgoja uz velna paraušanu.

    Reklāma

    Ja pirmā lielā sedana paaudze piedzīvoja pārmetumus kā pārcenota Octavia pārlieku lielās līdzības dēļ, tad otrā paaudze piedzīvoja pamatīgas vizuālās izmaiņas un pat izskatījās kā cita ražotāja limuzīns, kam piekarināta Škoda zīmīte. Tas nav domāts slikti, ja sapratāt otrādāk. 2008.gadā iznākušais B6 paaudzes Superb atkal bija izmēros garāks par Passat, kaut tika būvēts uz pagarinātas Octavia bāzes. Auto bija tik ļoti izdevies, ka ieguva kalnu apbalvojumu.

    Septiņi ir veiksmes cipars un Škodai veiksmi nevajag, čehi veiksmīgi izlaida B7 paaudzes modeli un 2015.gadā sāka piedāvāt trešās paaudzes Superb ar B8 kodu. Šai paaudzei jau tiek izmantota klasiskā VW MQB platforma un Superb pastiepās vēl garāks par iepriekšējo paaudzi, saglabājot to pašu 10 cm pārākumu par B8 paaudzes Passat. Ja jums šķiet, ka 10 cm ir maz, pārprasiet to savām draudzenēm vai sievām.

    B8 ir arī jaunākais Superb veikums un pēc 4 gadiem, t.i. šogad, ir laiks modeļa modernizācijai.

    Tehniskā puse

    Kamēr čehi ir fokusējušies uz pavisam jaunā Škoda Octavia prezentāciju, Superb savā pozīcijā jūtas ļoti droši un esošajam modelim pat ir sagatavojis PHEV (plug-in hybrid) versiju, kas būs pieejama 2020.gada martā.

    Nav jau tā, ka Superb nepietiek ar esošajiem dzinējiem. Auto benzīna versijā ir iegādājams sākot ar 1.5 TSI tilpumu un 150 Zs (250 Nm). Šis dzinējs nomainīja iepriekš pieejamo ne ļoti veiksmīgo 1.4 litru tilpuma agregātu. Vidējās kolas pudeles izmēra dzinējs var tik komplektēts kā ar sešu ātrumu manuālo, tā ar septiņu ātrumu divsajūgu automātisko DSG ātrumkārbu. Es gan Superb benzīna versijā izvēlētos ar 2.0 TSI dzinēju, kurš jau attīsta 190 Zs (320 Nm). Tas gan pieejams tikai ar DSG. Pavisam trakie var tikt arī šī dzinēja 272 Zs (350 Nm) 4×4 versijas, kura arī ir aprīkota tikai ar DSG. Loģiski.

    Ar dīzeļdzinējiem viss ir daudz vienkāršāk. Pieejams ir tikai 2.0 TDI un divās jaudas versijās – 150 Zs (340 Nm) un 190 Zs (400 Nm). 150 Zs versija var tikt aprīkota kā ar sešu ātrumu manuālo, tā septiņu ātrumu DSG, 190 Zs versija pieejama tikai ar DSG, bet priekšpiedziņas un 4×4 versijā.

    Manis iepriekš pieminētais uzlādējamais hibrīds ir būvēts uz “vecā” 1.4 litru benzīna dzinēja bāzes un ir aprīkots ar sešu ātrumu DSG. Interesanta kombinācija. Tam ir 13 kWh baterija, kura nodrošinās līdz 56 km nobraukumu ar elektrību un tie dati esot patiesi – “parastu cilvēku” izmēģinājumos auto spēj nobraukt 50 km ar astīti. Dzinēja kombinētā jauda ir 218 Zs un 400 Nm un apsolītais vidējais degvielas patēriņš ir ap 1.5 L uz 100 km. Ha, tam gan es neticu. Dīvāna eksperti.

    Kas ir jauns modernizētajai versijai?

    Tā kā mana sadarbība ar Škoda nav bijusi ļoti aktīva, tad tā īsti modeļu jaunumiem iepriekš nesekoju. Pirms iekāpšanas izmēģinājuma auto es kārtīgi izpētīju modernizētā Superb virsbūvi un ar nelielu kauna sajūtu ierāpos salonā. Kāpēc kauna sajūtu? Jo es nespēju ieraudzīt absolūti neko jaunu, nekur blakus iepriekšējais Superb nestāvēja un salīdzināt es varēju tikai ar atmiņas bildēm. Atmiņa teica – nekā jauna tak nav. Pēc divām dienām Cēsīs man pa priekšu brauca, pēc numurzīmes spriežot, svaigs Superb un tikai tad es sāku pamanīt atšķirības – lukturi, buferi, sliekšņi. Visa virsbūve ir ieguvusi atsvaidzinājumu un tagad auto izskatās daudz labāk. Lielu atšķirību, protams, nav – pamatā ir mazliet vairāk hroma elementu, noapaļotās formas dod svaigāku izskatu. Kā sieva būtu nomainījusi frizūru – cilvēks tas pats, bet izskatās mazliet savādāk. Un kā gan es varēju aizmirst par jaunajiem ŠKODA burtiem, kuri rotā bagāžnieka vāku iepriekšējās “zīlītes” vietā. Tas tāds viegls špikeris, lai nezinātāji atšķirtu svaigos modeļus no pērnajiem.

    Priekšējie lukturi gan ir jauni un ir ieguvuši adaptīvo LED matricu, un arī aizmugurējie lukturi tagad ir pilnībā LED ar dinamiskajiem virzienrādītājiem.

    Salonā atšķirību nav daudz, bet tās ir redzamas. Tā kā Superb nav jauns modelis kā, piemēram, relatīvi nesen izmēģinātā Škoda Scala – salona ekrānu izkārtojums un dizains vēl nav pēc jaunā čehu šablona un vīzijas, bet auto tāpat ir ieguvis visu jauno. Tagad ir pieejams virtuālais vadītāja displejs, kurš ir pielāgojams 5000 dažādos veidos, jaunās savienotās MIB3 info-izklaides sistēmas, uzlabotas adaptīvā kruīza sistēmas, kura pielāgojas ceļa zīmēm, un jauniem salona materiāliem. Ja es varētu vēl pārmest, ka uz info-izklaides ekrānu man ir jāskatās ar nokārtu galvu uz leju, tad viss pārējais ir uzslavas vērts.

    Braukšana un sajūtas

    Ja neiešaujas galvā kāda stulba ideja sēdēt uz mašīnas jumta dīvānā, tad lielākoties jau atrodas mašīnas salonā. Tad arī par salonu visu pirms parunāsim. Man patīk izmantotie apdares materiāli un to kvalitāte, un šeit atkal mēs atduramies pret teicienu – negaidi daudz, tad nesanāks vilties. Es tiešām gaidīju, ka Superb būs mazliet vienkāršāka salona apdare un šī vilšanās ir ļoti laba.

    Sēdekļi ir ļoti izskatīgi, ļoti ērti, bet pieklibo sēdpozīcija – tā, manuprāt, ir stipri pa augstu. Pie tam vizuāli novērtējot sēdeklim ir vieta, kur braukt uz leju, bet tas vienkārši to nedara. Tāpēc man sanāk ne tikai uz info-izklaides ekrānu skatīties uz leju, bet arī uz pašu vadītāja displeju. Jānocērp pāris centimetri no mana auguma un būs kā vajag. Es gan arī saprotu, ka šī piepaceltā braukšanas pozīcija dod tādu “dārgāku” vai “džipīgāku” sajūtu un šis tomēr vairs nav klasisks mazs pilsētas sedans vai hečbeks, bet ar šo čehi ir mazliet pārcentušies. Mani pārsteidz mūzikas sistēma. Škoda augstākā līmeņa mūzikas sistēmu veido Canton, tomēr izmēģinājuma auto ir tikai ticis pie otrā līmeņa mūzikas sistēmas un tā skan pat pārāk labi. Tik labi, ka nemaz nav vērts piemaksāt par Canton. Kaut kā nepārdomāti no ražotāja puses, bet patērētājs jau no tā ir ieguvējs.

    Aizmugurē vietas ir daudz un šeit tos 10 cm ļoti jūt, bagāžnieks arī ir milzīgs, jo veras kopā ar stiklu. Pareizi Superb virsbūve šķiet saucas liftback, kas ir kaut kas pa vidu starp sedanu un hečbeku.

    Izmēģinājuma auto ir aprīkots ar komforta balstiekārtu un arī tā mani pārsteidza. Jā, ir pasūtama arī DCC adaptīvā balstiekārta, bet tā, manuprāt, Superb nav nepieciešama. Bedres, ieplakas, ātruma vaļņi tiek absorbēti fenomenāli, bet no tā nekādā veidā necieš drošība arī līkumotos ceļos – auto nezvalstās līkumos, tas ir ļoti prognozējams un savāks. Nekādu GTI TCR, protams, negaidiet – tam Superb nav paredzēts, bet jūras slimību nenoķersiet.

    190 Zs ir pietiekami kā pilsētas satiksmei, tā arī lielceļiem, un šis benzīna dzinējs pie nobrauktiem 500 kilometriem dažādā dinamikā, režīmos, pilsētā un starp tām rādīja ap 7 litriem uz 100 kilometriem, kas ir ļoti labi. Man ir grūti pierast pie VAG grupas DSG ātrumkārbām un arī šeit nav izņēmums – tās varēja būt mazliet ātrākas un asākas sporta režīmā un tas milzīgais ātrum kloķis arī nepalīdz. Straujāk paātrinoties retu brīdi bija sajūta, ka pietrūkst griezes momenta, bet tad vajadzētu izvēlēties dīzeļdzinēju.

    Ceļa trokšņi ir labi absorbēti, bet mazliet pietrūkst pakešu logu, ko varējām vērot modernizētajā Passat, lai komforts būtu vēl lielāks, jo Superb taču ir par un ap komfortu.

    Cenas

    Un šeit sākas pats interesantākais, bet uzreiz būs atruna. Es nevienu auto ražotāju nereklamēju un neizceļu, jo mums par to neviens nemaksā. Ja par rakstu tiek vai tiks maksāts, tad mēs uzreiz to pieminēsim. Otra atruna – es auto vērtēju standarta cenas un akcijas piedāvājumiem uzmanību nepievēršu. Un trešā atruna – es nevienu personīgi negribu aizvainot, es runāju ļoti vispārīgi un tas tomēr ir mans viedoklis. Viedoklis ir kā dibens – katram tāds ir.

    Esmu ne vienu reizi vien minējis, ka man nepatīk salīdzināt, jo tas, manuprāt, nav korekti. Katram ražotājam ir savas nianses, plusi un mīnusi. Un arī gaumes, principi atšķiras. Šoreiz gan es gribētu salīdzināt, bet tikai starp diviem ražotājiem – VW un Škoda. Katram no šiem VAG grupas ražotājiem ir biznesa klases sedans, attiecīgi, Passat un Superb. Passat ir daudz populārāks un tas ir apliecinājums, ka mēs esam klasiska traktoristu tauta, kura pat neiedziļinās auto izvēlē. Kā jau ievadā pieminēju – man absolūti nekas nav pret VW Passat un modernizētais Passat, kuru izmēģinājām Vācijā, ir vienkārši fantastisks auto, bet Superb ir lētāks un lielāks. Jūtami lielāks un tas ir pat svarīgāk par cenu.

    Par Passat pat Renault Talisman ir lielāks. Uztverat manu domu gājienu? Jā, protams, pērkot šādas klases jaunu auto ir daudz svarīgāku faktoru par cenu, jo ne jau tikai pirkuma cena veido kopējo mēneša maksājumu un VW ir dažas priekšrocības šajā jautājumā. Bet es gribētu teikt, ka abiem biznesa klases sedaniem cīņas lauks ir diezgan līdzīgs.

    Pareizs salīdzinājums sākas ar to, ka tiek atmesta pati lētākā un pati dārgākā cena. VW Passat ar 1.5 TSI un DSG Business versijā maksā sākot ar 27 876 EUR, kamēr Superb līdzīgā komplektācijā maksā no 26 500 EUR. Cenas atšķirība nav liela. Superb 2.0 TSI DSG Elegance komplektācijā, kas ir gandrīz pašā augšgalā, maksā no 31 600 EUR, kamēr Passat tie jau ir 34 239 EUR. Līdzīgs stāsts ir ar dīzeļdzinējiem – pie 2.0 TDI 150 Zs DSG biznesa komplektācijas cenas ir attiecīgi 34 000 EUR un 35 000 EUR, kamēr pie treknākām versijām atšķirība aug. Superb ar 190 Zs TDI Laurin & Klement komplektācijā maksā no 37 400 EUR, kamēr Passat Executive no 42 800 EUR. Ja tūkstotis nav daudz, tad pieci gan.

    Secinājumi

    Skaidrs ir tas, ka nekas nav skaidrs. Jā, modernizētajam Passat ir mazliet vairāk “fīču”, tas ir mazliet klusāks un tam ir savādāks logotips uz dzinēja pārsega. Tam visam kā mūzika fonā skan jautājums – vai tas ir vairāku tūkstošu EUR vērts, ja Superb papildus visam ir jūtami lielāks. Teiksiet, ka ne visiem vajag lielu mašīnu, bet tad jau arī Passat vai aizstāt ar Golf un Superb ar Scala, vai ne?

    Man personīgi automašīnas ražotājam nav nozīmes, es mašīnu vērtēju kā kopumu un nereti mazāk pazīstams vai mazāk populārs auto gūst virsroku. Superb ir ieguvis tādu kā ekskluzīvu stāvokli, ka tāda tieša konkurenta tam nemaz īsti nav un tieši tas šo auto padara par īpašu. Noteikti iesaku Superb izvērtēt, ja meklējat šāda izmēra pārvietotāju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    23 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Falks
    19.11.2019 12:13

    To daļu pret sauli gan vajadzēja pārfilmēt. Pārējais apskats patika.

    Lauris
    19.11.2019 12:31

    Vai uz paneļa tika turēts taukains hamburgers?

    Fricis
    19.11.2019 23:06

    Ak šausmas! Video autors ir vienk. briesmīgs. Operē ar nožēlojamu vārdu krājumu, video pilnībā bez satura, garlaicīgs. Par alkantru vispār nerunājot :)

    Karlis
    20.11.2019 09:26
    Reply to  Māris Gaugers

    es labprāt.

    Artis
    20.11.2019 18:19
    Reply to  Māris Gaugers

    Māri, lūdzu tiec galā ar skaņu. Video patika, bet ieskaņots briesmīgi. Vējš plosa mikrofonu…

    Skābene
    20.11.2019 09:00

    “Šis dzinējs nomainīja iepriekš pieejamo ne ļoti veiksmīgo 1.4 litru tilpuma agregātu.”
    1,4 bija briesmīgs motors, kuram ar visām regulārām apkopēm pie dīlera nolocījās vārsti jau pie 80k km.

    Karlis
    20.11.2019 09:12
    Reply to  Māris Gaugers

    tad īsti nav skaidras slavas dziesmas par šādiem auto. nedomāju, ka jaunais ‘uzlabotais’ dzinējs būs krietni labāks par veco un novecojošo. kas tad tur labāks. mistiski zirgi izspiesti …. mistisks patēriņš uzrādīts… mistiski co2 izmeši. a kāda ir realitāte? rij tāpat kā visi pārējie – sākot no 6-9; kā nu paveicas.

    Skābene
    20.11.2019 12:27
    Reply to  Karlis

    Jaunais 1,5 ir tas pats vecais 1,4 tik mazliet atsvaidzināts.

    hmm
    20.11.2019 10:10
    Reply to  Skābene

    Ko jūs te muldat. Neveiksmīgs bija 1.4 (CAXA) ar ķēdi un 3. paaudzes superb/octavia tāds nav bijis.. No 2013. gada jau bija 1.4TSI CHPA dzinējs ar siksnu. Vienīgā problēma ir ūdens pumpis, kas visticamākais ir jau jāmaina pie 120k.

    Skābene
    20.11.2019 12:37
    Reply to  hmm

    Kas tā ir par mazohisma iezīmi, aprīkot lielu, smagu šķūni ar mikroskopisku motoru? Škoda Citigo ar 1,5 būs pašā laikā, bet ne jau Superb. Superb nevajadzētu komplektēt ne ar ko mazāku par 2 litri.

    Kursors.lv
    20.11.2019 12:53
    Reply to  Skābene

    Ekoloģija! Mūsdienās tu vairs nedrīksti pat iedomāties par motoru, kam darba tilpums lielāks par litru!

    Skābene
    20.11.2019 15:52

    Kāda tur ekoloģija, ja 1,4 pēc spritmonitor.de datiem tērē tikpat cik 1,8- 2,0 litru motors, bet 2 litru dīzelis ekonomiskumā pārspēj 1,6 dīzeli?
    Ja gribās braukt ekoloģiskāk, tad jāņem hibrīds, jo tur patēriņš ir jūtami mazāks kā plikam benzīnam.

    Karlis
    21.11.2019 09:44
    Reply to  Māris Gaugers

    Kurā vietā parādījās ekoloģija? uz izmešiem — nē. uz uzturēšanu — nē. ekoloģisku ražošanu — atkal nē.
    atliek tikai uz pārstrādi.

    Karlis
    21.11.2019 09:48

    jā. tas nav politkorekti.
    redzēs, kas notiks pēc 200K.

    Yeah
    20.11.2019 14:52
    Reply to  Skābene

    Kāpēc nevajadzētu? Esmu braucis ar 1.5 benzīnu Octavia. Jauda pilnībā pietiek, tāpēc nešaubos ka arī uz Superb būs ok. Youtube cik paskatās uzrāviens ir neslikts arī.

    Fedja
    20.11.2019 15:53
    Reply to  Yeah

    Ej skaties tālāk youtube! :D
    Un pie reizes palasi Wikipēdijā, kas ir uzrāviens! :D:D:D

    Karlis
    21.11.2019 09:46
    Reply to  Fedja

    nu tāds nekāds komentārs.
    gribi atbildi — ej uz bibliotēku. nu tas skan pēc pirmās klases pamācību.

    hmm
    21.11.2019 17:45
    Reply to  Skābene

    Ko tu tur muldi. Tu vispār esi braucis ar VW grupas auto 1.4 vai 1.5 tsi ar DSG? Priekš LV ceļiem un ātrumiem tur viss ir pilnīgi pietiekami. Nu 500k vai 1M protams, ka viņš nenoripos, bet pērkot jaunu, ja godīgi man pie d…., kas ar viņu būs pēc 4 gadiem un 120k, jo ņemts tiek jau atkal jauns ar 0.
    Problēma ir tā, ka tie super lielie benzīnu motori nevar iekļauties EU noteiktajās normās.
    Vēljoprojām gaidu kaut kādu komentāru par neveiksmīgo 1.4 TSI ar siksnu.

    05.01.2020 09:53

    Labrīt Jaunajā gadā! Video sākumā autors auto nosauc par ŠKODA Octavia. (Šahs un mats), bet tas neliedz viņam komentāros piesaukt slaveno: “izdari pac labāk, bē, bē bē”. Nu ko lai saka, man tiešām skauž, ka kāds par šo saņem naudu no reklāmdevējiem, nerunājot jau nemaz par to, ka viņam ir iespēja ar auto izbraukt.

    Kursors.lv
    05.01.2020 11:49
    Reply to  Valdis

    Labrīt, labrīt! Skaust tiešām nevajag, labāk atsaucies Māra piedāvājumam un nākamo video nofilmē kopā ar viņu ;)

    Reklāma