ASUS Designo MZ27AQ datora monitora apskats

5

Vīrieša (un, protams, arī sievietes) mūžā šādi pacilājuma mirkļi ir viens, varbūt divi, dažiem pat trīs un vairāk. Dzīvojam laikā, kad pat paši rafinētākie interneta veikalu filtri izmet vismaz piecus gandrīz identiskus datoru monitoru modeļus, kaut biji ļoti specifisks, meklējot to vienīgo un īsto ekrānu, ar ko pavadīt tuvākos piecus, varbūt pat astoņus gadus. Tāpēc ir tik šausmīgi grūti izvēlēties to vienu un vest to mājās.

ASUS Designo MZ27AQ ir viens no pēdējā laika datoru emmm…. aksesuāriem, ko tiešām varētu nodēvēt par interesantu. ASUS Designo MZ27AQ komplektā ir iekļauta neliela zemo frekvenču skandiņa, kas piedod ekrānam to odziņu, kas trūkst citiem. Pašā ekrānā ir iebūvēti skaļrunīši, tāpēc ASUS Designo MZ27AQ gandrīz spēs aizvietot video izklaides centru – spraud klāt datoru vai kādu video straumēšanas ierīci, varbūt pat spēļu konsoli, iegūstot visai pieklājīgu attēlu un skaņu.

Reklāma

Manuprāt, galīgi nav zemē metama ideja. Un arī izpildījums. Ja neskaita angļu vārda “design” padarīšanu nedaudz itālisku. Designo. Quattro. Pinokio. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio. Un tagad saliec visus piecus plaukstas pirkstus kopā, mēģini vārdus izrunāt īsteni itāliski!

Tehniskā specifikācija

  • Ekrāna izmērs: 27.0″, 2560 x 1440 (16:9), IPS-AH tehnoloģija
  • Reakcijas laiks: 5 ms (GtG)
  • Skata leņķi: 178°(H)/ 178°(V)
  • Spilgtums: 350 cd/m2
  • Kontrasts: 1000:1 (ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR): 100000000:1)
  • Papildus: AMD FreeSync (40 – 60 Hz), iebūvēti skaļruņi 6W x 2 Stereo RMS un 5W zemo frekvenču skanda
  • Pieslēgvietas: HDMI (v1.4) x2, DisplayPort 1.2, austiņu 3.5 mm
  • Cena: sākot no 400 eiro

Izskats un uzbūve

ASUS Designo MZ27AQ ir paredzēts ļaudīm, kas tomēr ik pa laikam ļaujas kādam datorspēlīšu dzenāšanas prieciņam, lai arī monitors drīzāk atgādina atturīgu mājai vai pat ofisam paredzētu ierīci. Nevajadzētu piemirst, ka ASUS Designo MZ27AQ ir iebūvēti skaļruņi un pat klāt piespraužams zemo frekvenču skaļrunis jeb tautā sauktais subvūfers. Zemo frekvenču skaļrunis ir, manuprāt, lēta (ražotājam) un praktiska (lietotājam) iespēja parādīt, ka monitors ir izmantojams arī filmu varbūt ne gluži baudīšanai, bet pavisam noteikti skatīšanai.

Būtiskākās ASUS Designo MZ27AQ iezīmes ir plānas ekrāna apmales, arī pats monitors ir visai plāns. Tas pat saņēmis alumīnija kāju, kas gan neļauj regulēt ASUS Designo MZ27AQ augstumu – tikai sagāzumu.

ASUS Designo MZ27AQ līdzi nāk visai glīts barošanas bloks, kas izskatās aizņemts no klēpjdatora.

ASUS Designo MZ27AQ pieslēgvietu klāsts ir ierasts – divas HDMI pieslēgvietas un viena DisplayPort pieslēgvieta. Monitorā varēsi arī iespraust austiņas, lai pa HDMI padotā skaņa no datora vēlā vakara stundā netraucētu mājiniekus. Problēma gan ir tā, ka visas pieslēgvietas izvietotas ne pārāk atjautīgi – austiņas būs sarežģīt ievietot pieslēgvietā, HDMI kabeļi mētāsies pa galdu, arī barošanas vads būs manāms zem monitora. Es zinu, ka ASUS māk labāk, māk uztaisīt asprātīgus vadu noslēpšanas kanālus monitoru kājās. Lai arī ASUS Designo MZ27AQ nosaukumā mīt “Designo”, tomēr “Designo” būs tikai tik ilgi, līdz pievienos monitoru elektrībai un datoram ar vadiem. Ja ekrāns paredzēts stāvēšanai un uzņēmuma vadītāja galda, vadu murskulis aizmugurē gluži labi neizskatīsies, jo pieslēgvietas nenosedz vāciņš. Vadu menedžments ir atstāts pilnībā ekrāna uzstādītāja ziņā.

Tagad pie galvenā – zemo frekvenču skaļrunīša. Lūk tā ir viena brīnišķīga ideja ASUS Designo MZ27AQ pārdošanai. ASUS ražo arī aptuveni 40 eiro lētāku MX27AQ modeli, kuram nav komplektā iekļauts zemo frekvenču skaļrunītis, uz to nevajadzētu uzķerties, ja grasies pirkt ASUS Designo MZ27AQ. Tātad – skaļrunis. Tas ir neliels, aptuveni 0.33 litru alumīnija dzērienu bundžiņas izmērā, sver tas gandrīz neko, skaņa nāk ārā atbilstoša, bet nevajag noniecināt zemo frekvenču skaļrunīti, jo tas piedod švakajiem iebūvētajiem skaļruņiem kaut kādu jēdzīgu skanējumu.

Ja vēlies no datora izvilināt kādu mūziku, ASUS Designo MZ27AQ kopā ar zemo frekvenču skaļrunīti ir labs sākums. Ekrānā iebūvēto skaļruņu un subvūferīša skanējums gan būs stipri aiz normālu 100 eiro aktīvo galda tumbiņu skaņas, tas noteikti atpaliks arī no tā saucamajiem sound-bar tipa skaļruņiem, kas novietojami zem ekrāna vai televizora. Zemo frekvenču skaļrunītis pie ASUS Designo MZ27AQ pievienojams ar 2.5 mm spraudni, tātad tas nav gluži paredzēts pieslēgšanai pie telefona. Manuprāt, līdzi dotā subvūferīša vads ir pārāk īss, subvūferīts knapi izvietojams ASUS Designo MZ27AQ priekšpusē, to nevarēsi paslēpt zem galda vai novietot kādā citā mazāk uzkrītošā vietā. To pat nevar novietot ekrāna sānos. Vai nu priekšā, kur subvūferīts var traucēt, vai arī aiz ekrāna, kur to mazāk dzird.

ASUS kaut kā izdevies izvilināt no Harman Kardon atļauju izmantot viņu logotipu, tas gan ir piepaslēpts ASUS Designo MZ27AQ aizmugurē un mazāk uzkrītošs logo atrodams arī ekrāna priekšpusē. Uz mazā subvūferīša gan rēgojas tikai ASUS logotips.

ASUS Designo MZ27AQ netiek piedāvāta VESA pie sienas vai uz cita statīva montēšanas iespēja, kas varētu paglābt no neesošās ekrāna augstumā regulēšanas.

Kopumā – ASUS Designo MZ27AQ izskatās vienkārši fantastiski. Līdz to pievieno elektrībai un datoram.

Attēls

ASUS Designo MZ27AQ izmantota 27 collu IPS matrica ar 2560 x 1440 izšķirtspēju, kas ir normāli, ikdienišķi parametri. Piedāvātais 350 cd/m2 spilgtums arī nav nekas unikāls. Jāsaka, kā ir – šādi tehniskie parametri cenā no 300 eiro ir vismaz 10 dažādiem monitoru modeļiem. Zem 400 eiro atrodami arī 32 collu ekrāni un pat pāris 4K izšķirtspējas ekrāni.

ASUS Designo MZ27AQ noklusējuma krāsu iestatījumi ir nedaudz dzeltenīgi, bet tā nav milzu problēma un drīzāk ir pieraduma lieta. Vienmēr pastāv iespēja ekrāna krāsas nokalibrēt.

ASUS Designo MZ27AQ iebūvēti vairāki krāsu režīmi (sRGB Mode, Scenery Mode, Theater Mode, Standard Mode, Night View Mode, Game Mode, Reading Mode, Darkroom Mode), kuriem vari piekļūt ar ekrāna aizmugurē izvietoto džoistiku. Vairāki iebūvētie režīmi izmanto ASUS izstrādāto SPLENDID Video Intelligence Technology, kas it kā uzlabo attēlu.

Monitoram ir 60 Hz attēla atsvaidze, tātad tas nav paredzēts īsteniem datorspēlīšu entuziastiem. Ar AMD videokartēm 2560 x 1440 izšķirtspējai teorētiski pieejama 40 – 75 Hz AMD FreeSync tehnoloģija, to šajā gadījumā ierobežos ASUS Designo MZ27AQ maksimālie 60 Hz.

Ekrāna programmatūrā iebūvēts īss testiņš, kas rāda dažādi izmēra burtus, gluži kā pie acu ārsta. Dīvaini. ASUS lepojas ar Ultra Low Blue Light filtru, kas iebūvēts, lai mazāk bojātu lietotāja redzi. Iespējams, tieši Ultra Low Blue Light filtrs ir vainojams dzeltenīgajā attēlā. Tāpat ASUS izstrādājis tehnoloģiju ekrāna mirgošanas samazināšanai. ASUS SplendidPlus tehnoloģija rūpējas par pareizu kontrastu un attēla uzlabošanu attēlu un video apskates laikā.

ASUS GamePlus iespēja nodrošina vairākus papildu niekus spēļu entuziastiem, bet interesantākais no tiem ir FPS jeb kadru nomaiņas ātruma indikators ekrāna stūrī. kadru uzskaiti ved pats monitors, nevis programmatūra datorā.

ASUS pats apgalvo, ka monitors spēj parādīt 100% sRGB un 77% no AdobeRGB krāsu sistēmas. Lai arī tehniskajā specifikācijā norādīts 350 cd/m2 spilgtums, tomēr internetā atrodamā informācija par veiktiem mērījumiem norāda uz 407.4 cd/m2 maksimālo spilgtumu.

Nobeigumā

Vairākas dienas palietoju ASUS Designo MZ27AQ ekrānu, kas man lika nonākt pie pāris secinājumiem. Sākšu ar to, ka tā uzstādīšana un izmantošanas uzsākšana ir ļoti ātra, kas noteikti ir liels pluss. Dažreiz redzēts, ka monitoriem ir sarežģīt pievienot kāju, pieslēgvietas ir izvietotas grūti pieejamās vietās. ASUS Designo MZ27AQ pieslēgvietas gan izvietotas ērti pieejamas, bet tas nozīmē, ka vadi netiek nekā paslēpti. Man arī būtu gribējies iespēju izmantot ASUS Designo MZ27AQ par USB sadalītāju ar vismaz divām, varbūt trim USB pieslēgvietām datorpelei, tastatūrai un vēl kaut kam.

Nevarēšu apgalvot, ka tā bija tieši ASUS Designo MZ27AQ vaina, bet vairākās filmās attēls nebija plūdens. Pieļauju, ka vaina ir filmas kodējumā, bet televizorā vai klēpjdatora ekrānā nekādas problēmas ar kustīgiem objektiem filmā nenovēroju.

ASUS Designo MZ27AQ būs lieliska izvēle, ja tev uz galda nav pārāk daudz vietas – monitors ir plāns, kāja ir kompakta un sliktākajā gadījumā varbūt pat daļēji pastumjama zem tastatūras. Man gan šķiet, ka tik tuvu nevajadzētu sēdēt ekrānam…

Visai grandiozu haosu rada vadu menedžments, kas būs visai liels mīnuss, ja gribi uz galda uzturēt japāņu Zen dārza kārtību. Šī iemesla dēļ īsti neredzu “Designo” jēgu monitora nosaukumā.

ASUS Designo MZ27AQ komplektācijā atradīsi HDMI un arī DisplayPort vadus, kas ir patīkama nianses. Tiesa, DisplayPort vads var arī nebūt iekļauts komplektācijā, vismaz tā vēsta ASUS mājaslapa.

Patika

+ izskats

+ ātra uzstādīšana

+ komplektā iekļauts subvūferītis

+ komplektā iekļauti video vadi

Nepatika

– vadu mudžeklis

– nav regulējams augstumā

– tikai 60 Hz

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
5 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
geksis
07.05.2018 12:46

Un atkal…
“+ ātra uzstādīšana
+ komplektā iekļauti video vadi”
Tie būtu mīnusi monitoriem, kam tādas iespējas nav, bet nu nekādā gadījumā +, ja ir. Jo 90% gadījumu šis būtus (statistikas dati iegūti ar pirkstu badot mākoņos).
Tik pat labi + varētu likt par to, ka ir strāvas vads, var ieslēgt un izslēgt, un vispār darbojas.

digitalk
07.05.2018 12:56
Reply to  geksis

kad plusu nav, tie tiek izdomāti ;)

07.05.2018 13:58
Reply to  geksis

Man ir nācies dzīvē uzlikt un izjaukt vairāk nekā dažus TV un monitorus. Un zinies – ja tas nenotiek čarez ž, tad tas jau manās acīs ir liels pluss. Turklāt lietotājam tas nozīmē mazāku iespēju kaut pirmo un pēdējo reizi pakojot ārā monitoru, to nenolaist pret zemi.

geksis
07.05.2018 14:57
Reply to  Artis Ābols

Neiet jau runa par izjaukšanu, bet par sākotnējo uzstādīšanu. Visi, ko man nācies uzstādīt (ātri parēķinot tikai ap 20 monitori varētu) būt ir ierindojami kategorijā “ātra uzstādīšana”, pat CRT, neskatoties uz to svaru. Pat nevaru atcerēties nevienu, kam starp izņemšanu no kastes, kājas pievienošanu, vadu pievienošanu, ieslēgšanu būtu vēl kāds posms, vai kāds no šiem posmiem aizņemtu pārāk daudz laika.

p.s. Kautgan atcerējos vienu – komplektā bija tikai display porta vads (kaut gan ir gan HDMI un display porta ieejas), bet iekārtai pie kuras bija jāpieslēdz bija tikai HDMI izeja.

KKTK
09.05.2018 21:15

Nav USB type-c? Izmetam mēslainē!