Web Analytics
More
    Reklāma

    Pāreja uz IPv6 nu jau kļuvusi par nepieciešamību

    Jaunākie raksti

    Domājams, lielākā daļa datorlietotāju vismaz sarunu līmenī būs dzirdējuši par tādu lietu kā IP adrese. IP adrese ir sava veida datora identifikators tīklā. Tīkli mēdz būt dažādi – ir visiem zināmais vispasaules Tīmeklis (sarunvalodā vairāk zināms kā “internets”), ir lokālie datortīkli birojos, kas nosacīti nošķirti no Tīmekļa. Teorētiski katram datoram, kas pieslēgts pie tīkla, jābūt unikālai IP adresei. Ja tā nebūs, tīkls nedarbosies vai arī darbosies ar traucējumiem – datori ar vienādām adresēm informāciju saņems nepilnīgā veidā.

    Sīkāk par visām šīm tehniskajām lietām interesenti var palasīt kaut vai Vikipēdijas attiecīgajā nodaļā.

    Reklāma

    Galvenā problēma ir tā, ka mēs līdz šim bijām pieraduši pie 4. versijas IP protokola (jeb IPv4) adresēm, kas sastām no četriem cipariem, kas nodalīti ar punktiem, piemēram, “001.002.003.000”. Bet visam ir savi ierobežojumi. Pēdējos gados tehnoloģijas attīstījušās ļoti strauji un pasaulē nu jau ir miljardiem ierīču ar IP adresēm. Kantorim, kas atbild par IP adrešu piešķiršanu, sāk aptrūkties IPv4 adreses un drīz nāksies spiestā kārtā pāriet uz IPv6 adresēm, kas ir daudz sarežģītākas, piemēram, “3ffe:ffff:0000:2f3b:02aa:00ff:fe28:9c5a“.

    Publiskots oficiāls paziņojums, ka sākta pēdējo IPv4 adrešu bloku izdalīšana. Kopumā atlicis apmēram 8 miljoni adrešu.

    Rietumu sakaru operatori jau aktīvi savus klientus pārorientē uz IPv6 izmantošanu, piemēram, IPv6 ieviešanas līmenis kompānijā Comcast novērtēts uz 27.79%, ATT uz 19.15%, RCS & RDS uz 24.38%, Telenet – 31.25%. Atsevišķi minēta kompānija Verizon Wireless, kura kļuvusi par pirmo sakaru operatoru, kurā IPv6 ieviešanas līmenis pārsniedzis 50%.

    Pavisam slikti pagaidām izskatās ar interneta vietņu hostētājiem – no 1 tūkstoša lielāko interneta vietņu (pēc Alexa reitinga datiem) tikai 13.6% pieejami, izmantojot IPv6 adreses. Saskaņā ar Google datiem tikai 3.4% lietotāju (Latvijā – 0.09%) ir iespēja tieši izmantot IPv6 tīklus.

    ipv6_lv

     

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    jj
    09.06.2014 23:15

    vispār jau ipv6 adreses ir vieglākas.

    2001:1::80 varētu būt tava servera ip.

    Reklāma