Samsung un Apple viedtālruņi paliek dārgāki un trauslāki. Ko darīt?

Šis partnera materiāls tapis sadarbībā ar elektronikas ierīču garantijas pagarināšanas un aizsardzības pret bojājumiem pakalpojumu Garantija+. Kas ir partnera materiāls?

17

Bez moderna viedtālruņa, šķiet, vairs nemaz nespējam iedomāties savu ikdienu. Tā jau sen vairs nav vienkārša ierīce ar ko veikt balss zvanus vai nosūtīt kādu īsziņu. Mūsdienās viedtālruņi ir ierīces, kuras pēdējās aplūkojam pirms aizmiegam un pirmās, ko paņemam rokā no rīta pamostoties. Viedtālrunis joprojām kalpo kā saziņas rīks, taču balss zvanu vietā ir nākuši tādi tiešsaziņas rīki kā Facebook Messenger, WhatsApp vai Telegram. Jaunumus uzzinām Facebook un Twitter sociālajos tīklos un par mūsu izklaidi atbild YouTube vai Spotify servisi. Pat maksājumi tiek veikti telefonu pieliekot pie maksājumu termināļa. Es nespēju iedomāties savu dienu bez viedtālruņa.

Lai arī kopumā tehnoloģiju attīstība ļauj radīt arvien jaunas ierīces lētāk, tomēr pēdējos dažos gados redzam to, ka augstāko plauktu viedtālruņu cenas pieaug. Jā, tehnoloģijas attīstās, bet it kā šķietami līdzīgi telefoni gadu no gada kļūst arvien dārgāki. Apple iPhone X un Samsung Galaxy Note9 ir tikai divi piemēri ierīcēm, kas maksā vairāk par 1000 eiro. Arī Samsung Galaxy S8 un Galaxy S9 sērijas ierīces nav kļuvušas būtiski lētākas. Un tā ir patiešām liela nauda!

Kāpēc Apple iPhone X, Samsung Galaxy Note 9, Note 8, Galaxy S9+ ir tik dārgi?

Protams, pastāv dažādas sazvērestības teorijas, ka tehnoloģiju ražotāji sajutuši mūsu asiņu garšu, sāk par jaunajiem iPhone X vai Galaxy Note9 pieprasīt arvien lielākas cenas tikai tāpēc, ka mēs šīs ierīces tāpat pirksim. Nepirksim? OK, tad samazināsim gadu veco ierīču darbības ātrumu un pircēji nekur neliksies. Saprotams, ka šādas teorijas var būt populāras, tomēr es tām līdz galam neticu un nevēlos šeit tiražēt.

Tā vietā labāk pieskarsimies vairākiem objektīviem iemesliem, kas flagmaņtelefonu cenas var padarīt augstākas:

  • Tehniskās iespējas un veiktspēja pieaug – Šogad izlaistais Samsung Galaxy S9 ir krietni veiktspējīgāks viedtālrunis nekā Samsung Galaxy S4, kas nāca klajā tikai pirms nieka pieciem gadiem. Mūsdienīgajam Galaxy S9 ir lielāks augstākas izšķirtspējas displejs, jaudīgāks centrālais un video procesors, vairāk atmiņas, ietilpīgāks akumulators, izteikti labākas kameras un ierīce nodrošina būtiski ātrāku datu pārraidi. Pie tam ar katru gadu visu komponenšu kompleksitāte (to ražošanas izmaksas) tikai pieaug.
  • Pieaug investīcijas izpētē – Tā kā tehnoloģijas kļūst arvien sarežģītākas, pieaug arī izpētes projektu izmaksas. Piemēram, Apple jau no 2016. gada ik gadu izpētē iegulda vairāk nekā 10 miljardus ASV dolāru. Salīdzinājumam Samsung kopējais investīciju apjoms izpētē turpmāko trīs gadu laikā sasniegs 161 miljardu ASV dolāru. Lai to paveiktu, Samsung plāno radīt 40 000 jaunas darba vietas, kas būs jāaizpilda inženieriem, kuru darbs nekļūst lētāks. Tieši otrādi. Nākotnes tehnoloģiju radīšana izmaksā arvien vairāk un visa ieguldītā nauda kādam būs jāatnes atpakaļ.
  • Mārketinga aktivitāšu izmaksas pieaug – Mūsdienās, kad dzīvojam mutuļojošā informācijas okeānā, uzņēmumiem arvien dārgāk kļūst savu potenciālo klientu sasniegšana. Par cilvēku uzmanību gluži vienkārši konkurē pārāk daudz vēstījumu un tāpēc ir jāiegulda miljardi dolāru, lai stāsts par uzņēmuma produktu aizsniegtu maksimāli daudz potenciālos pircējus, kas varēs atpelnīt šos ieguldījumus.

Lai arī flagmaņtelefonu cenas pieaug, tomēr kopumā ir manāmas arī tehnoloģiju attīstības gaišās puses. Pieaug arī vidējās klases ierīču piedāvājums, kas, izmantojot iepriekšējās paaudzes komponentes, spēj piedāvāt adekvātu jaudu par pievilcīgu cenu.

Augstā telefonu cena nav vienīgais aspekts, kas izraisa bažas

Modernie telefoni ne tikai kļūst veiktspējīgāki un skaļāk reklamēti, bet arī… trauslāki. Jā, ja pirms pieciem gadiem tipisks viedtālrunis bija izturīgā plastmasas vai metāla korpusā iestrādāts produkts, tad mūsdienās teju visi flagmaņi tiek veidoti no stikla. Arvien izmēros pieaugušos displejus sedz stikls un arī telefonu aizmugures sedz stikls. Jo tikai tā var nodrošināt efektīvu bezvadu uzlādi, kas ir izteikta dažu pēdējo gadu telefonu attīstības tendence. Hei, stikla aizmugures rāda pat tie telefoni, kas nenodrošina bezvadu uzlādi. Kāpēc? Tāpēc, ka tā izskatās populārie tirgus spēlētāji un pakaļskrējēji nevēlas atšķirties. Tas neatmaksājas.

Jā, telefonu ražotāji, protams, savos reklāmas materiālos raksta, ka ierīču stikli ir izturīgi un tos var mest pret zemi. Tomēr praksē situācija nav tik rožaina, jo visi stikli agrāk vai vēlāk plīsīs un pat, ja ar stiklu vizuāli nekas nenotiks, ierīces smalkās iekšējās detaļas var tikt traumētas.

Tā kā mūsdienīgā viedtālrunī viena no dārgākajām komponentēm ir tieši displejs, katra neveikla kustība ar telefonu liek salekties sirdij. Ak, nē, 200-300 eiro neplānoti izdevumi, ja telefons saplīsis. Bet nevar arī nelabot, ja ierīce maksā “štuku”.

Elektronikas ierīču garantijas pagarināšanas pakalpojums Garantija Plus ir apkopojis informāciju par viedtālruņiem, kas visbiežāk saplīst:

  • Samsung Galaxy S8/S8+ (augsts risks ir arī Galaxy S9/S9+ sērijai)
  • Apple iPhone 7/7Plus
  • Apple iPhone X

Tātad pieaug arī telefonu remonta cenas. No vienas puses, mums telefonos ir lielāki un dārgāki displeji, kas kritiena gadījumā tiek bojāti tā, ka jāmaina visi vienā gabalā un no otras puses, mūsdienīgiem telefoniem, piemēram, iPhone X vai Galaxy S9, korpuss ir veidots no stikla un tas dubulto saplīšanas risku iespējamību tikt pie dārga remonta.

Kā rīkoties? Aizsargā savu telefonu ar Garantija Plus

Pirms laiciņa jau Kursorā informējām par Garantija Plus pakalpojumu, kas ļauj mūsu elektronikas ierīces lietot ilgāk un pašiem gulēt mierīgāk. Nepilna gada laikā Garantija Plus ir apstrādājis vairāk nekā 8000 pieteikumus un secinājis, ka populārāko viedtālruņu vidējās remontu izmaksas bez garantijas izmaksātu 327.63 eiro. Tā vidēji maksā sasistu displeju vai aizmugurējo paneļu nomaiņa un šādi remonti ir izteikti izplatītākie.

Izmantojot Garantija Plus pakalpojumu, mēs varam pasargāt mūsu telefonu pret ekrāna, aizmugurējā paneļa bojājumiem vai noslīkšanu. Ja ar ierīci atgadīsies kāda nelaime, Garantija Plus kurjers atbrauks un savāks sabojāto telefonu, vietā iedos maiņas ierīci un vidēji 7 dienu laikā saņemsim salabotu savu iecienīto ierīci. Telefoni nav vienīgās elektronikas ierīces, kam pieejama Garantija Plus. To var noformēt arī televizoriem, klēpjdatoriem, planšetdatoriem, foto tehnikai, spēļu konsolēm un sadzīves tehnikai.

Vairāk informācijas par pakalpojumu un tā nosacījumiem meklē Garantija Plus tīmekļa vietnē gplus.lv.

Tomēr tas nav viss? Garantija Plus arī piedāvā mobilo telefonu remontu!

Garantija Plus klāt ir nācis jauns pakalpojums – mobilo telefonu remonts. Tas ir ļoti ērti, jo gadījumā, ja kaut kas nelāgs atgadās ar mūsu dārgo telefonu (piemēram, sasists ekrāns vai aizmugurējais panelis, nedarbojas baterija utt.), Garantija Plus kurjers atbrauks pēc mūsu ierīces un to savāks. Dažu dienu laikā uz norādīto adresi klientam tiks atvesta ierīce pilnīgā darba kārtībā.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
17 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
qwerty
13.09.2018 11:01

Johaidī.
Lai noskaidrotu granatijas cenu, obligāti jāieraksta savs tel.nr. Priekš kam? Lai spamotu pēc tam?
Populārākajiem telefoniem (Apple, Samsung) nevar uzreiz cenu pateikt? Kas slēpjams?

KKTK
13.09.2018 11:12
Reply to  qwerty

Nu tak ieraksti Kristapa telefonu tur :D

User
13.09.2018 11:17

Esmu vadījis savulaik to numuru – viņi pēc tam zvana visu laiku..

digitalk
13.09.2018 15:13
Reply to  User

GDPR ir tavā sardzē ;)

Tiesības atsaukt piekrišanu
23. Ja personas datu apstrāde ir uzsākta un notiek saskaņā ar datu subjekta piekrišanu, datu subjektam ir tiesības to atsaukt, sūtot atsaukumu uz epastu: info@gplus.lv

tāpat tev ir tiesības daļēji ierobežot datu apstrādi, piemēram, atsakoties no jaunumu saņemšanas.

LAN
14.09.2018 23:10
Reply to  digitalk
Gvido
13.09.2018 12:22

Vai remonts notiek sertificētā servisā? Ražotāja garantija turpināsies?

ESY
13.09.2018 12:26

Viss vnk skatamies viena tel.ražošanas izmaksas, un auuu aiiii to izmaksa sir tādas pat jeb pat reizēm zemākas nekā citiem ražotājiem to pašu Xiaomi :). Secinājums, cenas ipodiem un samsuņ ir pārspīlētas un mākslīgi uzpūstas, to max vērtība ir nevairāk kā 500-600 kas ražotājiem joprojām uz telefonu nodrošina vairāk nekā 100% peļņu :)

Kristaps Skutelis
13.09.2018 12:34
Reply to  ESY

Nav viss arī tik vienkārši. Dažādi uzņēmumi iegulda dažādu naudas daudzumu izpētē, mārketingā u.c. jomās.

P.
13.09.2018 13:24

Tātad nepērciet telefonus, kas ir dārgāki par 327.63 eiro. Ja tāds saplīst, ņemiet jaunu.

Kaspars Baradach
13.09.2018 15:40

kkāds jampampu kantoris. interese pēc aizrakstiju cik maksās note9 ekrāna apdrošināšana. jamie saskaitija kko ap 17eur menesī. esot viss iekļauts. ieņirdzu un aizmirsu. pēc 3 dienām zvana puišelis, izbrīnīts, ka darijums nav noticis. stulbu jautājumu un atbilžu virknes rezultātā nonācām līdz tam, ka man interesē tikai ekrāns. nu tad pa čomam, jams piedāvā aprdošināt ekrānu par 9eur menesī. uz jautājumu kāpēc Bite ekrānu aprošina par 2-3 eur menesī, puišelis atbildēt nespēja.

Remonter
13.09.2018 16:35

Ko Jūs gribējāt, jo pēdējo laiku tiek ražota arvien trauslāka tehnika un pēdējo laiku tā jau kļūst vienreizēja. Remonti praktiski kļūst neiespējami, teiksim tai paša baterija ir konkrētam modelim. Es joka pēc Savam Huawei aparātam pārbaidīju kur var iegādāties bateriju, pagaidām to var, bet kas notiks pēc gadiem 3-4 kad to neražos? Pērc jaunu, jo remonts ir neiespējams, elementāri nav detaļu ko likt un tur pat Aliexpress nepalīdzēs. Man portatīvajam datoram nomira skaļruņi un visas darbnīcas tajā skaitā garantijas servisi plātīja rokas. Nospļāvos un ieliku no rācijas. Tagad iet super, bet garantija jau pagalam jo remontēju pašu spēkiem.

GundarsBarons
13.09.2018 22:59

Brīnums, ka neviens nav nonācis pie acīmredzamas atbildes uz uzdoto jautājumu – ražot lētākas un izturīgākas ierīces. Ar mūsdienu tehnoloģiju attīstību tas būtu izdarāms. Tā vietā borē kārtējo – ak jūs par daudz samaksājāt par savu aparātu? Tas nekas, mums ir risinājums – samaksājiet vēl arī mums.

ER
14.09.2018 00:07

Jāpiekrīt, un ipašs akcents par ntajiem blogiem, lapām utt kas prasa piķi. Paldies Google kas neļauj kāpināt reklāmu cenas, lai gan…

/../ Par cilvēku uzmanību gluži vienkārši konkurē pārāk daudz vēstījumu un tāpēc ir jāiegulda miljardi dolāru, lai stāsts par uzņēmuma produktu aizniegtu maksimāli daudz potenciālos pircējus, kas varēs atpelnīt šos ieguldījumus.

Valdis G.
14.09.2018 09:27

Tikai kāpēc nav minēts ka Garantija + izmaksās 1/3 daļu no telefona vērtības un papildus visam vel ir 70 eur pašrisks?

Jukums
14.09.2018 15:33

Būtu labāk tos miljardus ieguldījuši izpētē, kas saistās ar baterijas ietilpības palielināšanu izmēriem īpaši nepalielinoties, nevis pirkstu nospiedumiem aiz stikla, face ID, un stikla korpusiem. Kaut kā uz šo visi lielie ražotāji liek mīksto. Negribot jāpērk ķīnieši, jo tiem ir labas ietilpības baterijas. Kas traucē uzražot un iemontēt vismaz 8000 mAh bateriju uz šo brīdi? Ar 10000 mAh telefoni nav nemaz tik lieli, lai nevarētu ikdienā ērti lietot. Xiaomi un vismaz Asus nedaudz liek iekšā Samsungiem, Apple, tādēļ arī nākošais telefons būs Xiaomi un nevis dēļ cenas.

neJANIS
14.09.2018 18:54

Joka pēc aizpildīju, man piedāvāja tādu summu, ka to varētu tikai apdomāt, ja es katru mēnesi sasistu ekranu telefonam. Tā kā gandrīz 10 gadu laikā tas ir noticis tikai vienreiz, turklāt sen (un man taisni domāt, ka jaunie telefoni ir izturīgāki pret triecieniem), tad neredzu vispār nekādu jēgu izsviest šādi naudu.
Bet nu vislielākais fuj pretīgajai klientu piesaistes stratēģijai, skat, summu pateiksim tikai ar sms, ja pateiksi numuru un piekritīsi datu apstrādei. Šodien jau, protams, zvanīja no 2 dažādiem telefoniem. Neredzu nākotni šādam kantorim.

Koko
15.09.2018 11:37

Idioti…