Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Savienība oficiāli izziņo jaunos tarifus ķīniešu elektroauto ievešanai tās teritorijā

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienība oficiāli pieņēmusi palielināt importa tarifus ķīniešu elektroauto un citām precēm, noslēdzoties Briseles veiktajai izmeklēšanai pret Ķīnu un tās valdību par dažādu neatļautu subsīdiju piešķiršanu savām kompānijām, Eiropai bažījoties par to, ka ķīnieši negodīgā konkurencē sakauj Eiropas ražotājus.

    Eiropas Komisijas paziņojumā teikts, ka jaunie importa tarifi var sastādīt līdz pat 38% līdzšinējo 10% vietā. Attiecīgi tas būtiski palielinās mašīnu un citu ķīniešu produktu cenas Eiropā. Komisija gan sazinājusies ar ķīniešu varasiestādēm, lai prezentētu savus secinājumus un rastu veidu, kā šo strīdu risināt. Ja diskusijas ar Ķīnu nenovedīs pie visiem apmierinoša iznākuma, jaunie tarifi stāsies spēkā 4. jūlijā.

    Pēdējo dažu gadu laikā strauji pieaudzis Ķīnā ražotu elektroauto imports uz Eiropu, turklāt tās ir rietumu zīmolu mašīnas – uz Eiropu tiek vesti BMW, Tesla un citu autoražotāju Ķīnā ražoti auto. Interesanti, ka, piemēram, Volvo steidzami pārcēļ EX30 ražošanu no Ķīnas uz Beļģiju, lai izvairītos no šiem jaunajiem tarifiem.

    Eiropas Savienības amatpersonas īpaši ir satrauktas par to, ka ķīniešu autoražotāji kā BYD, SAIC un citi saņem nelegālas subsīdijas no centrālās valdības, kas tiem sniedz negodīgas konkurences priekšrocības un ļauj tirgot savas mašīnas par zemāku cenu. Tas ir viens no centrālajiem punktiem Eiropas izmeklēšanā, turklāt Ķīnas puse nav bijusi diez ko pretīmnākoša, lai nodrošinātu caurspīdīgu procesa gaitu un arī aizstāvētu sevi. Jaunie tarifi varies – BYD būs 17,4% papildus tarifs, Geely koncernam 20%, bet SAIC 38,1%.

    Ķīnas ārlietu ministrijas runascilvēks Lins Dzjans izteicies, ka šis ir “tipisks protekcionisma piemērs un Pekina darīs visu, kas tās spēkos, lai aizsargātu savas intereses.” Ar jauniem tarifiem dažādiem Ķīnas ražotiem produktiem klajā jau iepriekš nāca arī ASV valdība, kā rezultātā vēl vairāk saasinājušās attiecības starp ASV/Eiropas Savienību un Ķīnu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma