Web Analytics
More
    Reklāma

    “Google” MI rīks iesaka lietotājiem ēst akmeņus, līmēt sieru uz picas un darīt citas dīvainas lietas

    Jaunākie raksti

    Vismaz manā pieredzē mākslīgā intelekta (MI) rīki daudzkārt sevi pierādījuši kā ļoti noderīgi, īpaši, ja ātri vajag iegūt informāciju. Taču vēl aizvien parādās situācijas, kur MI sevi parāda kā diezgan stulbu un loģiski nedomājošu. Piemēram, “Google” MI kopsavilkumu veidošanas rīks “Search Generative Experience” (SGE) ieteicis lietotājiem ēst akmeņus, līmēt sieru uz picas, grūtniecei smēķēt cigaretes un citas dīvainības.

    Šī gada sākumā “Google” iepazīstināja ar SGE rīku, kas ar MI palīdzību ģenerē kopsavilkumus par konkrētu tēmu, bloga ziņu, rakstu. Taču pēdējā laikā tie sanākuši diezgan aplami. Viens no šādiem piemēriem ir raksta kopsavilkums no medija “The Onion”, apgalvojot: “Saskaņā ar Berkelijas ģeologu teikto, cilvēkam dienā vajadzētu apēst vismaz vienu mazu akmeni”. Tālāk paskaidrots, ka akmeņi ir būtisks minerālvielu un vitamīnu avots un ka, ja ir grūtības apēst porciju grants, oļu katrā ēdienreizē, tos var iemaisīt un paslēpt saldējumā vai zemesriekstu sviestā.

    Reklāma

    Citos kopsavilkumos SGE rīks apgalvojis, ka grūtniece drīkst smēķēt divas līdz trīs cigaretes dienā. Savukārt “vērtīgs” padoms picas mīļiem – ja siers slīd nost, to vajag vienkārši pielīmēt pie picas ar netoksisku līmi. Iedvesmu šim ieteikumam MI, visticamāk, smēlies no kāda joku komentāra vietnē “Reddit”.

    Tikmēr “Google” centies attaisnot sava MI rīka izdarības, norādot, ka šie ieteikumi balstīti uz neparastiem vaicājumiem un neatspoguļo vairuma cilvēku pieredzi. Uzsvērts, ka “lielākā daļa MI kopsavilkumu sniedz augstas kvalitātes informāciju”. Savukārt ne tik veiksmīgie piemēri tiek izmantoti risinājuma uzlabošanai.

    Vienlaikus lielāko uztraukumu rada nevis tas, cik šīs MI ģenerētās atbildes var būt jocīgas, bet gan dezinformācijas izplatības risks. Atsevišķos gadījumos var būt ļoti grūti atšķirt aplamību no patiesības. Tāpēc joprojām MI paustajai informācijai nevajadzētu akli uzticēties un savu reizi derētu pārbaudīt atbildes patiesumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivars Dzerve
    28.05.2024 12:37

    Tagad kļūst skaidrs, no kurienes folijcepurīši un antivakseri smeļas savas fantāzijas :)

    Zemene
    28.05.2024 17:46
    Reply to  Ivars Dzerve

    Nav par ko brīnīties, jo MI, cita starpā, tiek apmācīts Interneta un soc. tīklos atrodamajā informācijas miskastē.

    Sergejs
    29.05.2024 09:21
    Reply to  Ivars Dzerve

    Vai no vakseru fantāzijām mācās, kas lai zin

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    28.05.2024 15:41

    Jāpajauā tam MI rīkam, vai bitcoin varētu būt laba investīcija 🤔

    Profs
    28.05.2024 18:45

    jau ir jautāts – atbilde ir, a tas ir piramīdas shēma un nākotnē visi zaudēs ieguldītos līdzekļus kā piemēru minot citas kripto valūtas, kas vairs neeksistē:)

    Skaks
    28.05.2024 20:23

    Ja ēdīsi akmeņus, tad noteikti.

    Papajsss
    28.05.2024 22:34

    Pēc savas pieredzes varu teikt, ka claude.ai ir daudz labāks par pārejiem.

    freelife
    28.05.2024 23:10

    “medija “The Onion”…..
    Par šo es uzjautrinājos pirms gadiem 20+
    Keitija, ganjauka nezin par ko ir runa… :facepalm:

    Reklāma