Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki izmanto mākslīgo intelektu, lai atšifrētu suņu rejas

    Jaunākie raksti

    Laikam ejot, viens jautājums, kas aizvien bijis aktuāls – ko dzīvnieki mums mēģina pateikt? Mājdzīvnieku saimnieki vienmēr ir vēlējušies atšifrēt, ko kaķis mēģina pateikt ar ņaudēšanu vai suns ar riešanu. Iespējams, tieši mākslīgais intelekts (MI) būs tas, kas spēs atšifrēt dzīvnieku valodu un palīdzēt mums viņus labāk saprast.

    Pētnieki jau tagad izmanto MI modeļus, kas apmācīti cilvēka runā, lai atšifrētu suņu slepeno valodu. Vienu no šiem pētījumiem izstrādā zinātnieki Mičiganas Universitātē, Meksikas Nacionālajā astrofizikas institūtā un Optikas un elektronikas institūtā. Daudzsološie rezultāti parāda, kā šī brīža MI modeļi varētu palīdzēt dzīvnieku valodas izpratnei.

    Reklāma

    Pētījumā izmantots modernākais MI runas modelis “Wav2Vec2”, lai identificētu suņa emocijas, dzimumu un šķirni, pamatojoties uz tā rejām. Pētnieki apmācībai izmantoja divas dažādas datu kopas un salīdzināja rezultātus. Vienā MI modelis tika apmācīts no nulles, izmantojot tikai suņa rejas, otrs apmācīts, balstoties uz cilvēka runu, un tad tālāk apmācībā izmantotas suņu rejas. Modelim, kura apmācībā tika izmantota cilvēka runa, veicās labāk.

    MI modelis, kas apmācīts, izmantojot cilvēka runu un suņu rejas, spēja identificēt suņa emocijas ar 62% precizitāti, šķirni ar 62% precizitāti, dzimumu ar 69% precizitāti un ar 50% precizitāti noteikt konkrētu suni no bara. Visi šie rādītāji pārspēja to MI modeli, kas tika apmācīts, izmantojot tikai suņa rejas.

    Izmantojot runas apstrādes modeļus, kas sākotnēji tika apmācīti cilvēka runai, iespējams pavērt jaunas iespējas suņu riešanas izpratnei, kas vēlāk ļaus izprast, ko dzīvnieks vēlas pateikt. Jāpiezīmē, ka šī ir pirmā reize, kad MI modeļi, balstīti uz cilvēku runu, tiek izmantoti, lai atšifrētu saziņu ar dzīvniekiem, kas varētu likt pamatu dzīvnieku valodas izpratnei.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dimants
    11.06.2024 15:42

    Nu gan ir ieskrējušies! Varēja sākt vispirms ar viendimensijas apziņas būtnēm – augiem, kokiem un akmeņiem.

    Krotow
    11.06.2024 15:47

    Varēja uzreiz urku valodu pētīt. To vervelēšanu arī reizēm ir neiespējami saprast.

    nedarata
    11.06.2024 16:14

    Suņi, kaķi ir easy. Turpretī sievieši…..

    Kursors.lv
    11.06.2024 17:38
    Reply to  nedarata

    Tur bez AGI nekādīgi. Vēl pāris gadus jāpagaida :)

    Bats
    11.06.2024 18:29

    Āksti. Tātad iedod suņu rejas, iedod cilvēku sarunas un gaida rezultātu. Jo MI ir maģija un tur kaut kur LLM’ā pa vidu paši “vau vau” iztulkojas par “šis kauls ir iepelējis”. 😁 un kā nez MI rezultātu verificē, lai apmācītu modeli ar “jā pareizi”, “nē nepareizi”?

    Krotow
    12.06.2024 14:08
    Reply to  Bats

    Nez kā būs ja MI tiešām iztulkos ko lopiņi par cilvēkiem domā. To pat no laboratorijas ārā nelaidīs, jo teksti sastāvēs galvenokārt no trīsstavīgiem un piecstāvīgiem vārdiem.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    11.06.2024 23:23

    Nu tas ir vnk vau (wow)!

    Uldis
    12.06.2024 15:06

    Un kā tad ar to, ka Suņi, kaķi un citi dzīvnieki nelieto valodu tādā izpratnē kā cilvēks? CIlvēki savas valodas ir standartizējuši un mācās no bērnības, taču dzīvnieki nedod konkrētus apzīmējumus konkrētām lietām, bet gan pauž emocijas un vēlmes, un tas nenotiek tikai un vienīgi izdodot konkrētas skaņas. Un te nav nepieciešams MI lai atšifrētu dzīvnieka sajūtas vai vēlmes. Jebkurš kārtīgs saimnieks sapratīs ko viņa četrkājainais draugs konkrētā brīdī mēģina pateikt – priecājas, baidās, cieš, ir apmierināts, u.t.t. Un domāt ka MI palīdzēs iztulkot ko vairāk ir diezgan muļķīgi.

    Last edited 1 month ago by Uldis M.
    Reklāma