Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV varētu aizliegt vai krietni ierobežot ķīniešu “savienoto” mašīnu izplatību valstī

    Foto: Telematics Wire

    Jaunākie raksti

    Amerikas Savienotās Valstis ir gatavas pieņemt ļoti stingrus mēros, lai ierobežotu vai pat aizliegtu ķīniešu “savienoto” mašīnu izplatību valstī. Proti, tās ir mašīnas, kas, izmantojot internetu, var nosūtīt informāciju, piemēram, autoražotājam. Interesanti, ka iepriekš līdzīgu soli spēruši paši ķīnieši – viņi iepriekš aizliedza Tesla automašīnas dažādu militāro un valsts objektu teritorijā. Tāpat ar Tesla nevarēja pārvietoties, ja konkrētajā apgabalā atradās Ķīnas komunistiskās partijas vadība. Viņi bažijas, ka ar kamerām aprīkotās Tesla mašīnas varētu nofilmēt kaut ko tādu, ko ķīnieši nevēlas rādīt amerikāņiem.

    ASV Tirdzniecības departaments šobrīd ziņo rezultātus izmeklēšanai, kuras mērķis bija noskaidrot, vai ķīniešu autoražotāju mašīnas rada riskus ASV nacionālajai drošībai. “Mums jāapkopo visi dati un tad jālemj, kādus mērus vēlamies pieņemt,” saka Džina Raimondo, ASV Tirdzniecības sekretāre. “Varam pieņemt arī ekstrēmus mērus, proti, teikt “nē” šīm Ķīnas mašīnām vai lūkot tās ierobežot.”

    Baltais nams uzsāka šo izmeklēšanu, to pamatojot ar faktu, ka mašīnas konstanti ievāc lielu, sensitīvu datu apjomu par mašīnas vadītāju un pasažieriem, kā arī izmantojot kameras un sensorus, tiek ievākti sensitīvi dati par ASV infrastruktūru.

    Raimondo vienā no sēdēm ASV Pārstāvju palātā norādīja uz dažādiem riskiem, ko saskata ASV. “Viņi var ievākt lielu daudzumu datu par amerikāņiem – kas ir šie cilvēki, ko viņi saka mašīnā, kur viņi dodas, kādi ir viņu ierastie maršruti vai braukšanas paradumi,” viņai uzsverot, ka ASV krietni nopietnāk jāizturas pret mūsdienu tehnoloģiju radītajiem riskiem. Valsts prezidents Džo Baidens vairākkārt izteicies, ka nekautrēsies pieņemt stingrus lēmumus, lai neļautu pārpludināt tirgu ar Ķīnas autoražotāju produktiem.

    Ķīnas valdības pārstāvji visas apsūdzības savā virzienā, protams, noliedz. Pēdējā gada laikā izvērties sava veida tirdzniecības karš, Eiropai un Ziemeļamerikai dažādos veidos cenšoties piebremzēt ķīniešu autoražotāju ekspansiju šajos reģionos – ķīnieši pārpludina tirgu ar lētiem elektroauto, mēģinot iekarot tirgus daļu. Eiropas Savienības izmeklēšanā konstatēts, ka tas tiek panākts ar vērienīgām Pekinas subsīdijām, kas Ķīnas kompānijām ļauj nodarboties ar dempingu. Ķīna pārmetumus noraida, sakot, ka cilvēki viņu mašīnas pērk nevis tāpēc, ka auto ir lētāki, bet gan tāpēc, ka tie ir labāki. Tas zināmā mērā drošivien ir taisnība, bet nenoliedzami, ka arī cena ir nozīmīgs faktors šo mašīnu sekmēs Eiropā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    10.05.2024 10:42

    Un ko lai saka par amerikāņiem, ja telefona klātbūtnē parunājot par kaut kādu specifisku tēmu man pēkšņi sāk rādīt reklāmas ar sarunā pieminētām precēm!? Kad vajag nodrošināt funkcionalitāti latviešu valodā, tā pārāk mazs tirgus, bet kā noklausīties manas sarunas, tā uzreiz saprot latviešu valodu! :)

    REALAIS
    10.05.2024 10:51
    Reply to  Skābene

    Izklausās pēc pārāk lielas fantstikas, lai sekotu līdzi LV valodā ar telefona mikrafonu. Varbūt pats skatījies tos produktus interneta pārlūkā ap to laiku? :D

    Sergejs
    10.05.2024 11:00
    Reply to  REALAIS

    Nekādas fantastikas, arī ir novērota šāda “mistika”. Un jo tālāk jo grūtāk atslēgt to lietu, praktiski katra aplikācija nez kāpēc grig tikt klāt gan mikrofonam gan lokācijai.

    REALAIS
    10.05.2024 11:41
    Reply to  Sergejs

    Dati tirgojas. Neesmu pats to novērojis un es lietoju telefonu ļoti bieži. Varbūt pārāk maz runāju :D

    Slais
    10.05.2024 23:53
    Reply to  REALAIS

    Drīzāk Tu esi kaut kādā “maksātnespējīgo” listā, līdz ar to par Tevi interese nulle.
    Skābenei taisnība, tur pamatīgi tiek chekots viss, tik nevar saprast no kurienes tas nāk. Telefona softs, vai kāda aplikācija.

    Krotow
    10.05.2024 11:51
    Reply to  Skābene

    Runā caur parasto telefona sarunu nevis Facebook messengeri.

    Skābene
    10.05.2024 14:55
    Reply to  Krotow

    Nelietoju messengeri! Konkrēts piemērs no dzīves – ar Depo pārdevēju parunāju par zālāja sēklām un man telefonā sāka rādīt reklāmas ar zālāja sēklām. Nebija pat googlē nekas meklēts šajā sakarā.
    Izstāstīju novērojumu kolēģim, kurš iesmēja un teica, ka tad jau pasakot telefonam 10 reizes, ka gribu Boržomi, būtu jārādās Boržomi reklāmai. Jau pēc 2 stundām kolēģis parādīja telefona ekrānu un un teica, ka nu jau vairs nav smieklīgi.

    Last edited 10 days ago by Skābene
    Mjā
    10.05.2024 15:08
    Reply to  Skābene

    Mašīnmācīšanās risinājumi, kas prot atpazīt valodu ir mūsdienās jau ar mazu resursu patēriņu, tāpēc tur nekāda brīnuma nav, ka tas uz Android AOSP bāzes kaut kāds kopā saķibinātais mikslis fonā taisa visa dzirdētā stenogrammas un sūta uz Beižīnu.

    Biteme
    10.05.2024 15:39
    Reply to  Skābene

    Kas kolēģim bija uz ekrāna? Uzraksts “Skuju tev, ne Boržomi”?

    Skābene
    10.05.2024 16:23
    Reply to  Biteme

    No sērijas dzer Boržomi, citādi aiziesi pa skuju taku! :D

    Reklāma