Web Analytics
More
    Reklāma

    Sonos Era 100 viedā skaļruņa apskats

    Jaunākie raksti

    Mūsu rokās nonācis kārtējais skaļrunis no zīmola Sonos, un šoreiz tas ir Sonos Era 100 – viens no diviem jaunās paaudzes skaļruņiem. Par produktu papildinājumu uzņēmums paziņoja 7. martā, iepazīstoniet ar diviem augstas skaņas kvalitātes produktiem Era 100 un Era 300, ko varētu dēvēt par jauno Sonos flagmaņu līniju. Lielākais ieguvums noteikti būs tas, ka šīs tumbas ir iespējams savienot ar Bluetooth. Bet par visu pēc kārtas, sākot ar vizuālo izskatu.

    Dizains un uzbūve

    Sonos Era 100 skaļrunis atgādina tā priekšgājējus Sonos One, One SL un Move, un Era sēriju var uztvert kā nākamo paaudzi šajā līnijā. Līdz ar to skaļrunim būs diezgan ierastā cilindriskā un nedaudz ovālā formā. Man gribas teikt, ka Era 100 modelis ir pat ļoti līdzīgs Move skaļrunim, jo priekšējā augšējā daļā būs redzams zīmola nosaukums. Un tikai tagad konstatēju, ka šis vārds no abām pusēm lasās vienādi.

    Reklāma

    Skaļruņa augstums ir 18.25cm, platums 12cm, bet garums 13.05cm, kas nozīmē, ka tas nav arī izmēros pārāk masīvs, un ļoti labi ieplūdīs jebkurā apdzīvotā telpā un uz jebkuras virsmas. Vienīgais pēc sajūtām tas likās pietiekami smags, proti, 2.02kg, tomēr tas paralēli norāda uz uzbūves kvalitāti, un to, kas atrodas lācītim vēderā, tā kā šo jāuztver ar plusa zīmi. Tāpat svars piedod šo pamatīguma un premium produkta sajūtu, ko arī vēlas sniegt Sonos.

    Skatoties no praktiskiem iemesliem, pateicotais gumijas “pēdai” Era 100 nebūs tik viegli nogāzt, ja notiks aktīva darbība ap skaļruni. Kaut arī apskatīju vairākus avotus, neizdevās uziet konkrētu tehnisko specifikāciju par uzbūves materiāliem. Tāpēc jāvadās pēc savas pieredzes, redzes un sajūtām, un varu teikt, ka skaļrunis ir veidots no plastmasas, kas gan nav nekāds pārsteigums. Iespējams, ka reste, kas nosedz gandrīz visu skaļruni ir veidota no metāla, taču pieņemu, ka nē.

    Uzbūves kvalitāti noteikti vērtētu kā augstu, jo nekur nav redzami kādi lieki atvērumi vai neprecizitātes, gan augšējā, gan apakšējā daļa cieši pieguļ galvenajai restei, kas arī nodrošina visu plašo skanējumu. Tikmēr kontroles atradīsies augšējā daļā, kā arī aizmugurē būs pieejams gan Bluetooth, gan mikrofona poga un slēdzis. Arī šīs detaļas ir pietiekami labas, neliecinot par to, ka tās ar laiku izļodzīsies. Šeit gan jāmin, ka tās noteikti netiks bieži lietotas.

    No dizainiskā viedokļa man patika divi elementi. Tas ir uzlādes kabeļa risinājums, kas tiks iestiprināts no apakšas ar 90 grādu izeju uz āru. Tādējādi netiek zaudēta lieka vieta, kā arī nav jāuztraucas, ka to varētu nejauši izraut un skaļrunis pārstātu darboties. Un otrais elements ir skaļuma kontrole augšējā panelī. Tas būs jauns risinājums Sonos ierīcēs un nedaudz atgādinās Apple iPod ritošo kustību. Proti, augšējā daļā ir neliela grope, kas kalpos par skaļuma regulatoru. Būs iespējams slidināt pirkstu uz vienu vai otru pusi, lai mainītu skaļumu, kā arī vienkārši spiest plus vai mīnuss zīmes.

    Lai kontrolētu mūziku, nebūs nepieciešams izmantot nekādas pogas, bet augšējā daļā viss ir balstīts uz skārienjutigo vadību, kas ir intuitīvi saprotama. Sonos Era būs aprīkots ar diviem gaismas indikatoriem, kas norādīs par skaļruņa darbību, kā arī mikrofona darbību. Pirmo gaismas signālu būs iespējams izslēgt speciālajā Sonos lietotnē, ja kādām tas traucēs, taču jāatzīst, ka man to gribējās atstāt ieslēgtu, lai saprastu, vai skaļrunis pieņem manas balss komandas.

    Era 100 modeļi būs pieejami divās krāsā – klasiski melnā un baltā. Aizmugurējā daļā atradīsies USB-C pieslēgvieta, kas varēs kalpot gan kā lādētājs, gan kā iespēja skaļruni savienot ar citu mūzikas atskaņošanas ierīci, nodrošinot visdrošāko savienojumu.

    Skanējums

    Šī ir viena no Sonos kvalitātēm, kuru var tikai atkāroti izcelt, bet jau citu esošo produktu lietotāji zinās un novērtēs, un, visticamāk, tās dēļ būs izvēlējušies tieši šo zīmolu. Arī Era 100 modelis pilnībā atbilst ierastajām uzņēmuma kvalitātēm, kā arī tas ir ar uzlabotu skanējumu, salīdzinot ar priekšgājēju Sonos One.

    Pirmais lielais ieguvums būs stereo skaņa, un tā būs dzidra un detalizēta, ļaujot sajust to skaņas garšu un kvalitāti. Protams, nebūs nekāda balss čarkstoņa vai izsisti basi pat pie liela skaļuma, par ko nebūtu nemaz jārunā šādas cenas kategorijā. Papildu var izcelt labo basu skanējumu, kas arī skan pamatīgi, bet tai pat reizē saglabājot ritmiskumu un dinamiku, kas paredzēta dziesmā.

    Viena no lietām, kas pozitīvi pārsteidza, bija šī salīdzinoši mazā skaļruņa skaļums un spēja piepildīt telpu. Domāju, ka labas ballītes laikā, tas spēs nokaitināt arī kaimiņu ausis. Sonos Era 100 būs aprīkots ar diviem tvīteriem, vienu vūferi, kā arī trim pastiprinātājiem, kas nodrošinās skaņas akustiku. Tāpat Era 100 būs aprīkots ar mikrofoniem, kas nodrošinās gan balss vadību, gan arī Sonos Trueplay funkcionalitāti. Tā spēj novērtēt skaļruņa atrašanās vietu, un pielāgot tā skanējumu.

    Papildu tam ar lietotnes palīdzību būs iespējams pašam regulēt basu un skaļuma līmenī, taču vairāk iespēju gan nebūs pieejamas. Tas ko man gribējās izcelt, klausoties Era 100 skanējumā, ir tā spēja atskaņot gan augstas operdziedātāju balsis un klasiskās mūzikas dziedājumus, kā arī mūsdienu popmūziku, kur varbūt balss ne vienmēr ir dominējošā. Tāpat tas pietiekami dzidri un skaidri spēlēja klasiskās mūzikas skaņdarbus, un instrumentālo mūziku, kurā arī svarīgs ir katra instrumenta individuālais skanējums.

    Kopumā var teikt, ka skanējums ir vienkārši patīkams dažādiem mūzikas stiliem, un Era 100 tiek galā ar visu. Nav konkrēti kāds mūzikas žanrs, kas īpaši izceltos šajā skaļrunī, un tāpēc tas lieliski noder ikdienas mājsaimniecībā. Salīdzinot ar priekšgājēju One, šis ir solis uz priekšu un uzlabojumi ir gandrīz visās skanējuma jomās.

    Ikdienas lietošana

    Jāatzīst, ka šī testa laikā Sonos Era 100 jau sajutu vairāk nekā skaļruni, bet tieši tehnoloģisku ierīci, kuras kontekstā var runāt par tās iespējām un funkcionalitāti kopā ar viedtālruni. No vienas puses gribas domāt, ka tas ir ļoti labi, bet no otras tas nozīmē, ka tā kļūst tik plaša, ka daļēji tiek pazaudēts fokus uz galveno, kas ir skanējums. Tomēr mūsdienās jau tā skaņa ir ērti jānogādā līdz pašam skaļrunim. Nepārprotiet mani, tas nebija domāts, ka uzņēmums ir zaudējis savu skaņas kvalitāti. Protams, ka nē, jo kā aprakstīts iepriekš, tā ir līmenī.

    Tad nu par visu lietošanu pēc kārtas. Pirmā lielā lieta priekš Sonos Era sērijas ir tā, ka abi modeļi ir aprīkoti ar Bluetooth savienojumu, jo jau pieminētie One un One SL šādu savienojumu nebija saņēmuši. Uzņēmuma ekosistēmā tas ir salīdzinošs jaunums, jo pirmais skaļrunis, kas tika aprīkots ar Bluetooth, bija Sonos Roam 2021. gadā. Taču šobrīd ar to tiek aprīkoti visi jaunie produkti.

    Līdz ar to Bluetooth savienojums ļauj šo tumbu savienot ar gandrīz jebkura iekārtu, ne tikai ar viedtālruņiem, bet arī ar datoru un planšetdatoru. Nākamā lieta ir Sonos lietotne, ar kuras palīdzību notiek skaļruņa uzstādīšana, tā kā šajā gadījumā bez tā palīdzības to nemaz nevarēs palaist. Jāuzslavē Sonos, ka iestatīšana ir pietiekami ērta, jo savienojuma izveide un skaļruņa atrašana notiek ļoti ātri, un nav jāmocās ar dažādu savienojumu pārbaudi abās ierīcēs.

    Jau pašā uzstādīšanas sākumā Sonos piedāvā veikt Trueplay funkcionalitātes testu, ar kuras palīdzību tiek noteikta skaļruņa atrašanās vieta telpā, lai maksimāli uzlabotu skanējumu. Pēc šī soļa skaļrunis ir gatavs lietošanai. Lieta, kas nav mainījusies šajos gados ir tā, ka uzņēmuma politikā joprojām ietilpst pieslēgšanās lokālajam bezvadu interneta tīklam. Ar Bluetooth savienojuma esamību, tas daļēji kļūst lieki, bet no otras puses nodrošina iespēju vairākiem cilvēkiem to pārvaldīt, speciāli nenododot kontroli.

    Papildu tam Sonos lietotnē būs iespējams veikt iepriekš minētās skanējuma izmaiņas, kā arī pārvaldības uzstādījumus. Tāpat to var saslēgt kopā ar dažādiem mūzikas straumēšanas servisiem, kā Apple Music, Spotify un TuneIn. Līdz ar to tā var darboties kā viens mūzikas kontrolēšanas centrs, jo šī lietotne nodrošinās iespēju meklēt dziesmas caur saistītajiem servisiem. Kaut arī tas liekas ērti, tomēr vismaz šobrīd Sonos lietotnes darbības laikā tā neatrādījās iPhone sākuma ekrānā, kas vairs nepadara ērtu dziesmu pārslēgšanu.

    Sonos Era 100 būs viens no tiem skaļruņiem, ko var dēvēt par viediem, jo tas saņēmis balss vadības atbalstu. Tas gan būs jāiestāda atsevišķi, un pie sākuma uzstādīšanas nemaz nedarbosies. Ar tā palīdzību būs iespējams kontrolēt mūziku dažādos straumēšanas servisos (kaut gan ar Spotify tas pagaidām nesadarbojas), kā arī regulēt skaļumu un pārslēgt nākamo dziesmu. Un jāatzīst, ka tas arī viss, jo vairāk nekādu citu gudro lietu tas nespēs.

    Apskata laikā balss vadība mani pārāk nepārliecināja. Pirmkārt, tā bija pietiekami lēna. Interesanti, ka tā ātri reaģēja, bet pašu dziesmas meklējumu veica ilgi, kā arī ne vienmēr tika atskaņots tas, ko es pajautāju. Protams, to var novelt uz angļu valodas izrunu. Par latviešu dziesmu atpazīšanu nemaz nerunāsim. Tāpat ierobežojums ar balsi meklēt dziesmas Spotify vispār ir graujošs, jo Apple Music lieto salīdzinoši mazs lietotāju skaits, īpaši Latvijā. Sonos piedāvā trīs mēnešu Apple Music izmēģinājuma periodu, kas arī darbojas.

    Tāpat bieži vien bija grūti saprast, vai balss vadība ir ieslēgusies vai nē, jo īsti nebija nekādu skaņas signālu, kā arī gaismas indikators to neparāda skaidri. Tiesa, šis asistents bija spējīgs pats ieteikt, ka komandas ir iespējams teikt vienu aiz otra, tādējā izprotot vaicātāja runāšanas tempu un veidu.

    Vēl vēlējos padalīties ar savu Sonos un Apple ekosistēmas pieredzi, jo saslēdzot telefonu ar Era 100, kā arī datorā lietojot AirPods austiņas un paņemot rokā telefonu, tas viss aiziet vienā savienojumā, kas nozīmē, ka izņemot AirPods no ausīm, izslēdzās mūzika arī Sonos. Negribu iet pārāk dziļi šīs situācijas izpētē, bet kopumā var ironiski pasmaidīt, ka pārlieku liela integrācija laikam ne vienmēr ir labi, jo viss var būt atkarīgs no vienkāršas bezvada austiņu izņemšanas.

    Kopumā balss asistenta vadība liekas forša un dažos ārzemju apskatos šis pat nodēvēts kā viedais skaļrunis, tomēr es pēc savas pieredzes to tā galīgi neatļaujos saukt. Tā drīzāk ir ierobežota balss vadība, bez kuras principā var iztikt, jo pagaidām tai ir vismaz viens svarīgs ierobežojums. Iespējams, ka nākotnē tas mainīsies, tā kā Sonos Era 100 gadījumā es paliktu pie vecās shēmas – telefons plus skaļrunis.

    Nobeigumā

    Sonos Era 100 ir kārtējais labais un kvalitatīvais skaļrunis no zīmola Sonos, iemiesojot visas labākās zīmola iezīmes. Tam ir plašs, dzidrs, skaļš un kvalitatīvs stereo skanējums. Tiek nodrošināts Bluetooth savienojums, kas nodrošinās plašu savienojamību ar dažādām mūzikas atskaņošanas ierīcēm.

    Noteikti nebūs jāuztraucas par uzbūves kvalitāti, kā arī neitrālais dizains ļaus to novietot gandrīz jebkurā dzīvojamā telpā. Sonos ir mēģinājis spert pirmos soļus balss vadības virzienā, tomēr tā joprojām ir ierobežota un strādā pietiekami lēnu, kas neveicināja manu interesi to izmantot kā ikdienas pārvaldības līdzekli. Visādi citādi ir pieejama Sonos lietotne, kura integrējas ar dažādiem mūzikas straumēšanas servisiem, lai kalpotu par vienu pieturas punktu.

    Sonos Era 100 cena ir 279 EUR, kas noteikti nav maz, bet arī nav pārāk augsta pret sagaidāmo kvalitāti un vērtību. Kopumā šo skaļruni noteikti ieteiktu tiem, kuri ikdienā daudz klausās mūziku mājās, kā arī novērtē labu skanējumu un ērtu sinhronizāciju ar Apple ierīcēm. Tieši šo modeli apsveru ielikt savā vēlmju sarakstā, tāpēc dodu tam augstu novērtējumu skaļruņu segmentā.

    AvotsSonos
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma