Web Analytics
More
    Reklāma

    Sonos Ray televizora skandas apskats

    Jaunākie raksti

    Sonos audio produktu zīmols kļūst arvien populārāks arī mūsu pusē un paši esam iepriekš testējuši populāros One SL, Sonos Move un svaigo Roam produktus. Lai arī šie ir dažādu kategoriju produkti, tos vieno kvalitatīva uzbūve, iespēja kopā saslēgt vairākas skandas un ērta mūzikas atskaņošana “pa gaisu”.

    Šoreiz uz testu esam saņēmuši Sonos Ray skandu, kas paredzēta izmantošanai pie TV. Tā ir pievienojama pie TV ar optisko kabeli, kā arī kontrolējama attālināti “pa gaisu” mūsu WiFi bezvadu interneta tīklā. No Apple ierīcēm uz šo skandu varēsim straumēt saturu izmantojot Apple AirPlay 2 bezvadu savienojumu standartu.

    Reklāma

    Ar savu 299 eiro cenu šī ir pieejamākā pie TV pievienojamā šī zīmola skanda. Sonos Beam maksā 499 eiro un Sonos Arc visus 999 eiro. Sonos Ray varam saslēgt kopā ar pārīti One SL skandu vai Sonos Sub sabvūferi. Tas izmaksās kaudzi naudas, bet vismaz iegūsim pieklājīgu skanējumu.

    Dizains un uzbūve

    Sonos Ray skandu varam nopirkt baltā vai melnā krāsā un tā ir izmēros diezgan kompakta nepilnus 2kg smaga ierīce. Skanda ir 56cm gara, 7cm augsta un 9.5cm dziļa un tādējādi zem palielāka TV izskatīsies mazliet neierasti, jo pierasts, ka šādi soundbāri ir visa TV platumā. Īpaši tas lec acīs, jo konkrētā uz testu saņemtā ierīce ir balta un ļoti izteikti kontrastē uz melna TV fona. Pozitīvi gan ir tas, ka ar šādu izmēru vismaz manam TV tā smuki nostājas starp kājām un neaizņem vietu TV priekšpusē. Skandas korpuss pilnībā veidots no plastmasas un priekšpusē nav auduma vai metāla režģa.

    Skanda stabili sēž uz četrām gumijas kājiņām, kas nodrošina to, ka ierīce nekur neaizvibrēs un nesaskrāpēs mēbeli.

    Skanas aizmugurē padziļinājumā redzam vairākas pieslēgvietas, kā arī skrūvju caurumus statīvam, ja vēlamies to pieskrūvēt pie sienas. Sonos Ray Wall Mount maksā 49 eiro.

    Kopumā vērtēju, ka Sonos Ray ir gaumīgi un kvalitatīvi uzbūvēts produkts, kas nepretendē uz premium ierīces statusu.

    Savienojumi

    Ierīces aizmugurē korpusa padziļinājumā ir paslēpušās vairākas pieslēgvietas. Skandu varam pie tīkla pieslēgt ar Ethernet kabeli, pie TV šo ierīci varam pievienot tikai ar optisko kabeli un tas nozīmē, ka mums nespīd HDMI labumi. Tāpēc Sonos Ray ir iebūvēts infrasarkano staru uztvērējs, lai varam skaļumu regulēt ar “parasto” TV pulti. Blakus ir barošanas pieslēgvieta un fiziska poga, kas būs nepieciešama, ja vēlēsimies skandu saslēgt kopā ar citām ierīcēm, piemēram, sabvūferi vai satelītu skandām.

    Sonos Ray nav Bluetooth atbalsta, taču bez vadu palīdzības varam saturu atskaņot izmantojot Apple AirPlay 2 tehnoloģiju. Tāpat skandai ir Spotify Connect un Tidal Connect atbalsts, lai to varam ērti izmantot ar šiem populārajiem mūzikas straumēšanas servisiem.

    Ierīces kastē saņemsim 1.5m garu optisko kabeli savienojumam ar TV un 2m garu barošanas vadu.

    Sonos Ray atbalsta Dolby Digital (skanda neatbalsta Dolby Atmos) un DTS audio formātu atbalsts, taču jāņem vērā, ka Ray šādu telpisko skaņu mēģinās atskaņot tikai stereo režīmā. Telpiskās skaņas meklētājiem būs jāizvēlas cita skanda ar vairāk skaļruņiem vai arī jāpiekomplektē papildus skandas.

    Iestatīšana un vadība

    Lai arī pamatā Sonos Ray vadība notiks vai nu no mobilajām ierīcēm, vai TV pults, uz ierīces ir atrodamas vairākas skārienjūtīgas pogas ar kurām varam regulēt skaļumu, ieslēgt iepriekšējo/nākamo dziesmu vai arī likt skaļrunim atskaņot citu skaļruņu grupu (piemēram, istabu) audio. Tāpat skandas priekšpusē varam no Sonos lietotnes aktivizēt gaismas diodi, kas informatīvi parādīs savas darbības statusu. Ja nevēlamies, lai skanda tumsā spīd, varam šo funkciju izslēgt.

    Skandas iestatīšanu es iedalītu divos posmos. Pirmais – Sonos Ray savienošana ar Sonos mobilo lietotni un otrais – skandas savienošana ar TV pulti.

    Sāksim visu pēc kārtas. Savā Android vai iOS mobilajā ierīcē uzstādām Sonos (S2 verijas) lietotni un pieslēdzam skandu pie elektrības. Tad tai vajadzētu uzrādīties mobilajā lietotnē. Sekojam uzstādīšanas vedņa norādījumiem un ievadām skandas individuālo paroli vai ļaujam to skandai atskaņot audio formātā. Otrs variants ir vienkāršāks un vismaz man darbojās bez lielas aizķeršanās.

    Nākamais solis ir WiFi bezvadu interneta tīkla paroles ievade un istabas izvēle, kas paredzēta skandu grupēšanas funkcijai. Tas pēc tam ļauj ērti atskaņot mūziku, piemēram, dzīvojamajā istabā vai guļamistabā. Pēdējais šī vedņa solis ir skandas programmatūras atjaunošana.

    Kamēr mēs gaidīsim programmatūras atjauninājuma uzstādīšanu, Sonos lietotne pareklamēs Trueplay skaņas kalibrācijas funkciju. Tā ļauj pielāgot skandas skanējumu konkrētās telpas apstākļiem, taču, diemžēl, pieejama tikai Apple mobilo ierīču lietotājiem. Nokalibrēju savu testa Ray, taču nevarētu teikt, ka novēroju kaut kādu diži izteiktu atšķirību.

    Otrais iestatīšanas posms ir skandas savienošana ar televizoru. Te nav daudz vietas manevriem un vednis aicina mūs pieslēgt skandu pie televizora ar optisko kabeli. Tas ir vienkāršs solis, jo to īsti nekur citur nevaram iespraust. Pēc tam tiekam aicināti televizora iestatījumos izslēgt paša televizora skaļruņus un norādīt audio signālu padot laukā pa optisko portu. Kad tas izdarīts, varam ķerties pie, manuprāt, piņķerīgākās iestatīšanas daļas – savienošanās ar pulti. Ja mūsu televizora pults izmanto infrasarkano (gaismas) signālu, tad to uztvers Ray skanda. Ja izmantojam modernāku televizoru, kur pults ar TV sazinās izmantojot Bluetooth vai radio savienojumu, varam nonākt situācijā, ka ar televizora pulti šīs skandas skaļumu nevarēsim kontrolēt. Un praksē tas nozīmē lielas neērtības. Katrs gadījums ir individuāls un Sonos ir centušies sagatavot atbalsta rakstus. Manam LG televizoram ar Magic Remote pulti tas nebija gluži vienas minūtes jautājums, bet beigās tomēr viss izdevās un varu ar TV pulti kontrolēt Sonos Ray skaļumu.

    Kad esam veiksmīgi tikuši galā ar Sonos Ray iestatīšanu, varam izpētīt Sonos mobilo lietotni. To varam izmantot, lai atskaņotu mūziku no kāda sadarbības servisa (te Sonos ir spējuši noslēgt sadarbības līgumus ar teju visiem populārajiem mūzikas servisiem) vai kontrolētu skandas iestatījumus. Lietotnē, piemēram, varam izslēgt gaismas diodi vai arī skārienjūtīgās pogas uz pašas skandas. Tad mazi bērni neko nesaspaidīs. Noderīga funkcija ir ekvalaizers, kas var palīdzēt kaut mazliet dabūt basu skanējumu, jo uz paša skaļruņa pielāgot skanējumu nevarēsim. Tāpat varbūt kādam noderēs arī modinātāja funkcija, kas noteiktā laikā sāks atskaņot mūsu izvēlētu mūziku.

    Ja mums saimniecībā tiek izmantotas Apple ierīces, tad mūzikas atskaņošanu pārnest uz Sonos skandu ir pāris klikšķu jautājums pateicoties AirPlay. Te nekādu pārsteigumu, šie savienojumi darbojas stabili un ērti.

    Pašai skandai nav iebūvēts nekāds balss asistents, jo tai nav mikrofona. Balss vadību varam iegūt citos Sonos produktos, piemēram, Move, One, Roam, Beam vai Arc.

    Kā skan Sonos Ray?

    Sonos Ray savā būtībā ir stereo skanda, kas sastāv no diviem centrā novietotiem skaļruņiem, ko papildina vēl divi papildus pīkstuļi sānos. Tas, kā jau minēju iepriekš, liedz pilnībā izbaudīt telpisko skanējumu, kas šobrīd ir arvien izplatītāka parādība.

    Detalizētus šīs skandas audio mērījumus var meklēt citviet, es nokomentēšu vien manas subjektīvās sajūtas. Es šo skandu ikdienā izmantoju pāris mēnešus un pamatā tā atskaņoja multenes, filmas un PlayStation videospēļu skaņas. Tīri filmu dialogiem skanējums ir pietiekams un adekvāti tīrs, taču kopumā Sonos Ray man atstāja tādu nepietiekamas skaņas apjoma pēcgaršu. Šī nav pārlieku skaļa skanda un tai izteikti pietrūkst spējas atskaņot sulīgus basus. To noteikti var risināt pieslēdzot papildus Sonos Sub sabvūferi, taču tas ir papildus 849 eiro jautājums. Auč!

    Secinājumi

    Manuprāt, Ray ir viens konkrēts uzdevums – ievilināt cilvēkus Sonos ekosistēmā. Proti, šī skanda var savaldzināt ar tās gaumīgo dizainu un kompakto izmēru, kā arī ērto bezvadu savienojamību ar mobilajām (pamatā Apple) ierīcēm, taču tās skanējums ir tieši tik pārliecinošs, lai tikai mazliet pārspētu televizorā iebūvēto skaļruņu spējas un kliegtin kliegtu pēc nepieciešamības iegādāties papildus Sonos produktus. Ja mēs pakļausimies šim zīmola gudri radītajam spiedienam, iegūsim sulīgu skanējumu, taču reizē arī būsim zaudējuši, jo Sonos mums būs pārdevis kaudzi savu produktu.

    Patika:

    • Gaumīgs dizains un kvalitatīva uzbūve
    • Apple AirPlay atbalsts ērtai izmantošanai ar Apple ierīcēm
    • Ir Ethernet ports
    • Iespēja skandu viegli saslēgt ar citiem Sonos produktiem
    • Kvalitatīvs skanējums

    Nepatika:

    • Nav HDMI pieslēgvietas
    • Var būt problemātiska kontrole ar pulti, ja mums ir moderns TV
    • Pietrūkst skaļuma un basu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Vilis Lauskis
    05.09.2022 22:24

    Vai tad pie sienas nestiprinās?

    Skābene
    06.09.2022 08:01

    Pieredze ir iemācījusi nepirkt baltus plastmasas un gumijas izstrādājumus. Ar laiku tie sāk dzeltēt un gumija sāk drupt un plaisāt. Tas ir noticis gan ar Apple lādētāju, gan ar Samsung lādētāju kam vadi vienkārši sadzeltēja un sadrupa, baltais kondicioniera korpuss ir palicis pretīgi dzeltens, tāpat kā cita balta sadzīves tehnika. Pat automašīnas durvju rokturi, kam bija gaišais gumijotais pārklājums sadalījās un sadrupa, kamēr melnu rokturu īpašnieki šādu problēmu nepzīst. Baltai plastmasai/gumijai nav UV aizsardzības un tas izstrādājums ir lemts neveiksmei jau pašā saknē. Un godīgi sakot balta kaste pie melna televizora izskatās bezgaumīgi.
    Savulaik skatījos uz Sonos, bet skopums darīja savu, paņēmu melnu Yamahu, kam par to cenu nāk līdzi arī Subis un ir Dolby Atmos, kā arī iepsēja papildināt komplektu ar tik bezvadu skandām, cik vajag.

    Biteme
    06.09.2022 11:49
    Reply to  Skābene

    Aplauzi balto riepu cienītājus – melnās dzīvo ilgāk)

    06.09.2022 14:21
    Reply to  Skābene

    >Baltai plastmasai […] nav UV aizsardzības

    atkarīgs no plastmasas veida un piedevām — vecais ABS dzeltē no ugunsdrošībai pievienotā bromīna. akrils, polikarbonāts, HDPE u.c. nedzeltē praktiski nemaz.

    Janko franko
    06.11.2022 21:35

    Lietoju bose solo. 5 TV, reāli redzu, ka nav jēga mainit’ turklāt bose ir melns.

    Reklāma