Web Analytics
More
    Reklāma

    Sonos Roam – uzņēmuma pirmā mazā bezvadu skaļruņa apskats

    Jaunākie raksti

    Līdz šim Kursors rokās ir bijuši principā vispopulārākie Sonos skaļruņi One SL un Move, ko var uzskatīt arī par uzņēmuma galvenajiem produktiem, un tie, kuri veido tā tēlu, neskaitot vēl dažādus papildinājumus. Taču tagad Sonos ir iesaistījies arī mazāka izmēra bezvadu skaļruņu tirgū ar savu svaigāko veikumu – Roam.

    Šobrīd principā visi Sonos produkti vienmēr ir bijušas jāpieslēdz pie elektrības, izņemot modeli Move, tomēr tas ir lielāka izmēra un salīdzinoši dārgs produkts, kaut gan tāds ir viss Sonos piedāvājums. Taču tagad uzņēmums ir radījis ierīci, lai konkurētu maza izmēra bezvadu skaļruņu segmentā, kurā dominē tādi spēlētāji kā JBL, Sony, Ultimate Ears u.c. Roam ir pirmais Sonos produkts, kura mērķis ir būt viegli pārvietojamam un mobilam bezvadu skaļrunim, bet nodrošinot uzņēmuma augstos skanējuma standartus.

    Reklāma

    Es izlaidīšu garāko ievadu par to, kas ir Sonos, jo gan mūsu lasītāji, kas ar mūzikas atskaņošanu ir uz “tu”, zinās šo brendu, gan Kristaps savā apskatā ir prasmīgi apkopojis svarīgāko informāciju par šo ASV uzņēmumu. Noteikti vispirms iesaku pārskriet pāri šim rakstam, jo uz tā bāzes var veiksmīgāk apskatīt šo jauno “skandu”, tāpēc ka jau pāri visam tā atbilst Sonos standartam, kas ir pietiekami augstā cena, ja mēs salīdzinām ar konkurentiem. Šajā apskatā noskaidrosim vai tai ir pamatojums.

    Tehniskās un dizaina lietas

    Nedaudz pašpikojot no Kristapa, tad šī skaļruņa apskata gadījumā ir svarīgi iemest domu par to, kā tad darbojas Sonos ekosistēma, ja to var tā dēvēt, jo viņiem ir arī sava operētājsistēma SonosOS. Tātad uzņēmums būvē savienotas audio ierīces, un mums būs nepieciešams Wi-Fi bezvadu interneta savienojums, lai varētu pilnvērtīgi izmantot šīs ierīces. Skaļruņi primāri ir kontrolējami izmantojot Sonos mobilo lietotni, tomēr ir iespējams tos izmantot arī kopā ar datoru (izmantojot Sonos datora programmu). Attiecīgi Roam un Move skaļruņi ir vienīgie, kurus iespējams vienkārši darbināt, kā ārējo skaļruni, izmantojot Bluetooth savienojumu, un šis punkts ir ļoti svarīgs tieši šim produktam. Tas nozīmē, ka Roam nebūs ierobežota lietošana, ja cilvēkam nav vēlme speciāli lejupielādēt kādu lietotni, bet to vienkārši varēs savienot ar jebkuru citu elektronisko ierīci, kura atbalsta Bluetooth savienojumu. Tāpat ir saglabāta iespēja Roam savienot ar citiem Sonos produktiem, lai radītu stereo skaņas efektu.

    Roam bezvadu skaļrunis tiešām ir izmēros mazs – 168 x 62 x 60 mm, un tā svars ir 430 grami, taču uzreiz varu teikt, ka plaukstā tas liekas “pamatīgs” un stingrs, nevis no kādas neizturīgas plastmasas veidots produkts. Forma ir trijstūrveida ar noapaļotām malām, kaut kas līdzīgs skolā izmantotajiem penāļiem vai Toblerone šokolādei. Korpuss ir veidots no plastmasas, priekšējā skaļruņa reste ir metāliska, bet abi gali ir pārklāti ar gumiju, kas nozīmē, ka, Roam novietojot vertikālā stāvoklī, tas tik viegli nenoslīdēs nost. Kopējā forma un izmantotie materiāli piešķir patīkamu kvalitātes sajūtu, kā arī drošību par šī produkta izturību kā tādu, protams, tas attiecīgi stabilāk turēsies uz virsmas, kas nav mazsvarīgi. Skaļrunis ir pieejams melnā un baltā krāsā.

    Jāpiezīmē, ka Sonos Roam ir saņēmis IP67 reitinga sertifikāciju, kas nozīmē, ka ūdenī tas varēs izturēt līdz pat 30 minūtēm, tā kā to varētu riskēt izmantot arī mitrākās vietās, piemēram, baseina tuvumā, nebaidoties no iekrišanas tajā. Tātad šis skaļrunis ir pietiekami izturīgs, lai to ņemtu līdz braucienos un aktīvajā atpūtā, neuztraucoties par iespēju to salauzt pie pirmā kritiena. Skaļrunis paredzēts lietošanai gan horizontāli, gan vertikāli, jo garenā stāvoklī tas stabili atradīsies uz speciālajām kājiņām. Tāpat skanēšana pielāgosies atbilstošajam novietojumam, jo esot vertikāli, skanējums tiks padots vairāk augšpusē, bet garenvirzienā izkliedēsies pa visu.

    Ieslēgšanas poga atrodas skaļruņa aizmugurē, un kas varbūt sākumā man nepatika, bet beigās ļoti pieradu ir ātrā ieslēgšanās. Nospied pogu un Roam ieslēdzas, nospied vēlreiz un izslēdzas. Nav nekādas ilgākas turēšanas, kas dažreiz nostrādā psiholoģiski citās ierīcēs, lai to ieslēgtu/izslēgtu. Šeit viss ļoti labi nostrādāts, jo šī poga ir pietiekami stingra un cieta, nodrošinot patīkamo klikšķi un kontroli. Pārējā mūzikas vadība gan notiek augšpusē/sānā, kur caur gumijas pārvalku ir ierastās kontroles – skaļuma regulēšana, mūzikas palaišana/apstādināšana un mikrofona ieslēgšana. Šo pogu darbība atbild arī ar atbilstošo skaņu, līdz ar to vienmēr varēs zināt, ka ir veikta attiecīgā darbībā.

    Pie šīm vadības pogām gan rodas sajūta, ka kaut kas it kā nav izdarīts līdz galam, jo tās nav tik stingras kā ieslēgšanas poga. Protams, tās atrodas aiz gumijas aizsarga, kas noteikti veicina ūdensaizsardzību, tomēr prasītos tās nedaudz stingrākas, jo šobrīd rodas sajūta, ka spiešanas brīdīs tās nedaudz iegrimst un pazūd, līdz ar to atgriezeniskā saite nav tik laba un pārliecinoša. Skaļruni būs iespējams uzlādēt ar USB-C tipa lādētāju, kā jau tas ierasts mūsdienu produktus. Sonos Roam iepakojumā līdz tiek dots uzlādes kabelis no USB-A uz USB-C, taču netiek dots elektrības spraudnis, bet vai tad tas mūsdienās ir pārsteigums.

    Roam ar vienu uzlādi būs spējīgs darboties līdz 10 stundām, jo tas ir aprīkots ar 18Wh bateriju, kā arī tam ir pieejama bezvadu uzlāde ar visiem Qi standarta lādētājiem. Es domāju, ka tieši šī iespēja var izrādīties nenovērtēta un visai ērta ikdienas lietošanā, ja šo skaļruni salīdzina ar saviem konkurentiem. Tāpat Roam ērti sadarbosies ar Apple ierīcēm, jo tam ir pieejams AirPlay 2 savienojums. Skaļruni darbina četrkodolu 1.4 Ghz jaudīgs procesors un 1 GB liela operatīvā atmiņa.

    Vizuālo baudu un uztveri sniegs arī LED gaismas, kas attiecīgi norādīs, vai skaļrunis ir ieslēgts vai tas ir Bluetooth režīmā, vai notiek pilnīga restartēšanās, vai baterijas uzlāde ir zema. Tāpat atsevišķs indikators ir atvēlēts mikrofonam, kas liecinās, vai tas ir ieslēgts vai izslēgts, taču pārāk daudz krāsainu elementu un gaismu šim skaļrunim noteikti nebūs. Tas ir estētiski veidots, lielākajam un redzamākajam elementam esot nosaukumam SONOS, kas atrodas tā priekšā, taču neaizņem pārāk daudz vietas.

    Protams, ko te daudz par šīm lietām, ja visa Sonos maģija un kvalitāte slēpjas skanējuma. Un nevar nepiekrist Kristapam, ka tas ir sulīgs. Arī man gribas lietot šo vārdu, divu nedēļu garumā lietojot mazo bezvadu skaļruni Roam. Tā skanējumu nodrošina divi H klases digitālie pastiprinātāji, viens augsto frekvenču tvīteris un vidējo frekvenču skaļrunis. Tāpat iebūvētais mikrofons nodrošina Sonos Trueplay tehnoloģijas darbību, kas klausās apkārtējā vidē, nosakot skaļruņa atrašanos telpā, tādējādi pielāgojot vislabāk skanējumu.

    Skaļruņu iestatīšana un lietošana

    Tieši pareiza Sonos produktu iestatīšana gan ir izaicinošāks process, un arī tur Kristaps jau ir pacenties visu paskaidrot soli pa solim, tāpēc es vairāk padalīšos ar savu pieredzi par Roam iestatīšanu, jo vispārīgi sekoju šīm norādēm. Kopumā Sonos produkti intuitīvi un ērti strādā ar Apple produktiem, kas būtu tāpat kā lietot vēl vienu produktu no šīs ekosistēmas, un Apple cilvēki attiecīgi var itin viegli tam stādīties priekšā. Arī citādāk jau nekas sarežģīts nav, jo Roam ir tikai viens no diviem Sonos produktiem (otrs ir Move skaļrunis), kuru var izmantot ar Bluetooth savienojumu.

    Jā, šī tiešām ir viena no Sonos īpatnībām, ka produkti principā ir jāsaslēdz ar savu mājas bezvadu interneta tīklu, taču praksē tas sniedz ērtākas lietošanas iespējas, un viena no tām ir lietot skaļruni kā patstāvīgu ierīci, ne obligāti kontrolējamai ar kādu citu savienoto iekārtu. Protams, šāda mazā skaļruņa gadījumā mēs to drīzāk lietosim, lai atskaņotu savu mūziku draugu lokā vai kādā ballītē, līdz ar to šeit tas nebūs tik izšķiroši. Tāpēc arī Roam var iestatīt kā katru Sonos produktu speciālajā lietotnē, savienojot ar lokālo bezvadu interneta tīklu vai arī vienkārši ar Bluetooth savienojumu.

    Vismaz man sākumā radās neliela ķibele ar oficiālo savienošanos, jo Sonos produkti ir pavisam jāatjauno, lai tos varētu pieslēgt attiecīgajam tīklam, taču to es atradu pēc padziļlinātākas informācijas meklēšanas. Kad es savu testa Roam biju pavisam restartējis, tad jau tālākais bija salīdzinoši viegli. Lejupielādējot lietotni (iOS un Android), ir jāizveido savs lietotāja konts, un pēc tam jau būs itin viegli meklēt tuvumā esošās Sonos ierīces, kur, protams, uzrādās Roam bezvadu skaļrunis. Tālāk jau ierastais iestatīšanas ceļš, kādu redzam līdzīgās situācijās. Sonos patiešām ir piedomājuši pie skanējuma, jo tiek piedāvāta Trueplay iespēja, kas, izmantojot skaļruņa mikrofonu, spēs novērtēt telpas akustiku, lai sniegtu labāko audio atskaņošanu.

    Tālāk jau ikdienas lietošanā Sonos Roam varēs pieslēgt vai nu kā bezvadu skaļruni un atskaņot Spotify, vai to darīt arī pa tiešo no pašas lietotnes, izvēloties Roam, kā ārējo atskaņošanas ierīci. Tādējādi praksē tiek nodemonstrēts ar ko tad atšķiras vienkāršais Bluetooth savienojums no pieslēgšanās tīklam. Uzņēmums ir izveidojis sava veida ekosistēmu, kurā daļa ir arī Roam. Tas nozīmē to, ka ja lietotājam mājās ir vairāki Sonos skaļruņi, tad tos ir iespējams gan grupēt pa telpām, gan izveidot savas grupas, tādējādi savienojot tos kopā un kontrolējot no vienas ierīces. Es gan domāju, ka Roam loma tieši šajā aspektā ir vismazākā, jo man radās sajūta, ka tas tiešām ir tas mazais un ērtais skaļrunis, kuru ņemt sev līdz ikdienā, kādā āra pasākumā vai kaut kur fonā atskaņot mūziku.

    Papildu Sonos piedāvā iespēju savienoties ar dažādiem servisiem kā Spotify, Apple Music, Audible, Deezer, SoundCloud u.c., kas nozīmē, ka vienkārši no uzņēmuma oficiālās lietotnes varēs pārvaldīt savu iecienītāko mūziku. Principā kopējot to, kas tiek attēlots citās atsevišķajās lietotnēs. Domāju, ka šeit vairāk tā spēlēšanās būtu ērtāka, izmantojot plašāku skaitu Sonos produktu. Tāpat ir iespējams lietot Sonos Radio, kur ir apkopotas ļoti daudzas pasaules radiostacijas, attiecīgi tādā veidā pa tiešo bezvadu skaļrunī klausoties savus iecienītākos radioviļņus digitālā veidā. Visbeidzot Sonos Roam ir iespējams pieslēgt balss asistentus Google Assistant un Amazon Alexa, tiesa, pie mums to nemaz nevarēja pieslēgt reģionālo ierobežojumu dēļ. Nedaudz smieklīgs fakts ir tas, ka Sonos ļoti labi sadarbojas ar Apple produktiem, bet Siri digitālo asistentu gan nav iespējams pieslēgt, tāpat balss vadība caur iPhone arī nedarbojās pārāk labi.

    Secinājumi

    Sonos Roam bezvadu skaļrunis ir veidots labākajās uzņēmuma tradīcijās un vērtībās, jo tam ir pietiekami augsta uzbūves kvalitāte un sulīgs skanējums. Tā pietiekami mazais izmērs to padara ērti pārnēsājamu, ieliekamu somā, lai dotos dabā vai atpūtā ar draugiem. Noteikti jāuzsver ūdens izturība, kas ļaus to izmantot aktīvākas atpūtas apstākļos. Domāju, ka šis skaļrunis arī ir pietiekami skaļš saviem izmēriem, jo tas tiešām ir portatīvs un nebūs domāts, lai tikai statiski stāvētu vienā vietā.

    Protams, kā jau Sonos produkts, tas iekļausies uzņēmuma radītajā ekosistēmā, tomēr domāju, ka tā pamatmērķis ir būt ērti savienojamam bezvadu skaļrunim, kuru var izmantot ar dažādām ierīcēm. Ja jau esiet Sonos produktu lietotājs, tad šis būs vēl viens lielisks papildinājums. Tiesa, problēmas rodas tad, kad ir jāmaina skaļruņa pieslēgums tīklam, jo gan pilnīgā restartēšana, gan pievienošana no jauna ne vienmēr izdevās ar pirmo reizi. Iespējams, te nedaudz nospēlē tas, ka manā iPhone ir iOS 15 Beta versija, kas varētu radīt šīs problēmas. Protams, beigās viss izdevās, jo citādāk netaptu šis apskats. Par šo visu gan nāksies arī šķirties no attiecīgas naudas summas – 179 EUR, tomēr Sonos Roam noteikti kalpos vairākus gadus, līdz ar to ir vērts veikt savu finansiālo ieguldījumu, ja tiek novērtēts gan mūzikas skanējums, gan ierīces kvalitāte.

    Man patika:

    • Gaumīgais un vienkāršais dizains
    • Atsperīgā ieslēgšanas poga
    • Sonos Roam izmērs tieši šāda tipa skaļrunim
    • Oficiālās lietotnes piedāvātās iespējas un integrācija ar dažādiem servisiem
    • Trueplay funkcija ļauj pielāgot katru skaļruni telpas akustikai
    • Viens no diviem Sonos produktiem, kas darbosies arī ar Bluetooth savienojumu
    • Bezvadu uzlādes iespēja

    Man nepatika:

    • Nepieciešams stabils, ar paroli aizsargāts Wi-Fi tīkls
    • Pietiekami augstā cena salīdzinājumā ar konkurentiem
    • Bija problēmas ar pirmreizējo iestatīšanu
    • Kad ir veikta sinhronizācija gan lietotnē, gan dažādos servisus, gan skaļrunis pieslēgts ar Bluetooth palīdzību, var nedaudz apjukt kā tad vislabāk to izmantot un no kurienes kontrolēt – kas par daudz, tas par skādi
    AvotsSonos
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars K
    10.08.2021 15:33

    “Pietiekami augstā cena salīdzinājumā ar konkurentiem” – šo var uzrakstīt īsāk: “dārgs”. Vai arī par “nevar nepiekrist”, tur var teikt “jāpiekrīt” :)
    Iepriekš bija dzirdēts Sonos One, skanēja pārsteidzoši labi. To naudu jau maksā galvenokārt par skanējumu, ne?

    Kursors.lv
    10.08.2021 16:35
    Reply to  Edgars K

    Ne tikai skanējumu. Sonos gadījumā ļoti patīkama ir sadarbība ar dažādām citām Sonos ierīcēm un kontrole no Apple ierīcēm. Tas labi darbojas gan tikai tad, ja dari visu tā, kā Sonos grib nevis pats gribi. Piemēram, atskaņot mūziku no Windows datora uz Sonos skaļruņiem var, bet… tas nav ne pārlieku ērti, ne glīti.

    Battery
    11.08.2021 00:36

    Radiotehnikas s-90 ac35-212 nevienai mūsdienu tumbai nepārspēt gan skanējumā, gan basā.

    Aigars Axx
    11.08.2021 00:59
    Reply to  Battery

    Tad tu nav dzirdējis nedz pieklājīgas 80-to gadu tumbas nedz, vēl jo vairāk, mūsdienīgas. S-90 jau pēc definīcijas ir stipri viduvējs risinājums. Priekš masām, tā teikt.

    digitalk
    11.08.2021 02:32
    Reply to  Aigars Axx

    drīzāk izskatās, ka izšķīlies jauns interneta pajoliņtrollēnu metiens, rudens tuvojas kā nekā.
    pats saproti — ne pasmīdināt, ne patrollēt zaļknābji īsti vēl neprot…

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Battery
    11.08.2021 14:50
    Reply to  digitalk

    Kapēc zaļknābis, mūsdienu tumbām kastes sen netaisa no 20mm finiera, takā nekāda labā skaņa nevar būt

    digitalk
    11.08.2021 15:58
    Reply to  Battery

    es vasarā piepelnījos RRR un liku līmēties S90 korpusus konvejierī.
    TUR NAV 20 mm FINIERIS! tur ir skaidu plate.

    How thick should Wood be for speaker box?

    The best wood isn’t quite wood! A speaker cabinet needs to be as non-resonant as possible. Generally, that means either dense plywood (birch ply is good) or MDF fiberboard. 3/4″ thickness is standard.

    3/4″ ir 1.905 cm

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Skābene
    11.08.2021 10:45

    Būtu forši uztaisīt apskatu par kādu no Sonos Soundbar risinājumiem priekš TV.

    Kursors.lv
    11.08.2021 23:51
    Reply to  Skābene

    Paldies, mēs par to padomāsim. Daži ražotāji jau ir izrādījuši interesi mums uz testu sagādāt soundbārus. Sasodīts, kā tos latviski korekti nosaukt? :D

    digitalk
    12.08.2021 01:29

    nosauc par baļķskandu ;)

    kapajs
    17.05.2023 15:45

    Skaļvirte

    Reklāma