Web Analytics
More
    Reklāma

    Kurš operators Latvijā pirmais reāli palaidīs 5G tīklu un vai tam ir nozīme?

    Jaunākie raksti

    Tele2 šodien atsūtīja preses relīzi, kurā informē, ka esot pirmie Rīgā iedarbinājuši 5G mobilo sakaru bāzes staciju. LMT rīt plāno oficiāli palaist savu 5G tīklu un kopš 2016. gada pie 5G ieviešanas darbojas arī Bite. Visi trīs operatori iepriekš ir publicējuši paziņojumus par to, ka testē 5G tehnoloģijas gan aparatūras, gan programmatūras līmenī (Bite, LMT, Tele).

    Jau pirms gada par 5G mobilo sakaru standarta izstrādi atbildīgā organizācija 3GPP paziņoja, ka ir apstiprināta 5G specifikācija, kas paver iespējas uzsākt 5G tehnoloģiju izstrādi un ražošanu. Jāņem gan vērā, ka darbs pie 5G standarta izstrādes nav apstājies un visa aktuālā informācija (kuras ir pamatīgs daudzums) ir atrodama 3GPP tīmekļa vietnē.

    Reklāma

    Bāzes stacijas iedarbināšana nenozīmē 5G tīkla palaišanu

    Ko tad īsti šodien savā preses relīzē pateica Tele2? No relīzes un sarunas ar Tele2 pārstāvi varam saprast, ka operators ir vienu bāzes staciju aprīkojis ar 5G aparatūru un pievienojis to pie sava pamattīkla. Bāzes stacija ir novietota virs viņu biroja Mūkusalas Biznesa Centra teritorijā. Ja viss noritēs kā plānots, līdz gada beigām Tele2 varētu iedarbināt vēl dažas 5G bāzes stacijas Latvijā.

    ““Tele2” sadarbībā ar “Nokia” ir izveidojis 5G funkcionēšanai nepieciešamo pamattīklu, bez kura neviens operators nevar ieviest jauno tehnoloģiju, un šodien uzstādījām arī pirmo 5G radio bāzes staciju, kas jau kādu laiku testa režīmā tika darbināta laboratorijā,” saka Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

    Tele2 sagaida, ka tuvākajā laikā bāzes stacijas aparatūras ražotājs Nokia piegādās programmatūru, kas aktivizēs 5G sakarus šīs bāzes stacijas tuvumā. Kad tas notiks, tad varēs teikt, ka Tele2 ir oficiāli palaidis savu 5G tīklu. Pagaidām, tēlaini izsakoties, Tele2 ir tikai sasprauduši visus pareizos vados pareizajās vietās. Kas, protams, pats par sevi ir atzinīgi vērtējams notikums.

    Tele2 pārstāvis telefonsarunā minēja, ka ikviens interesents ar 5G saderīgu ierīci (tādu gan vēl nav pārāk daudz, īpaši Latvijā) un Tele2 SIM karti varēs iegriezties šajā Rīgas pusē un pārbaudīt kā jaunā tehnoloģija darbojas praksē. Noteikti to izmēģināsim līdzko Tele2 reāli palaidīs savu 5G tīklu un kad dabūsim kādu 5G telefonu vai maršrutētāju.

    Mobilo sakaru operators Tele2 jau kopš 2017. gada veic 5G tehnoloģiju testus un ar 5G Ready Nokia AirScale aparatūru 2017. gada beigās izdevās sasniegt 575 megabitu lielu datu pārraides ātrumu. Toreiz Tele2 teica, ka testi notika Rīgā (Ziepniekkalnā), Talsos un tie tika plānoti arī Valmierā.

    LMT jau rīt Liepājā palaidīs savu 5G tīklu

    LMT jau rīt, 19. jūlijā svinīgi atklās savu 5G tīklu, kas, sākot ar šo nedēļu, darbojas Liepājā. Latvijā pirmo 5G tīklu LMT atklās kopā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu. Tādējādi Latvija būs viena no pirmajām valstīm Eiropā un pasaulē, kurā ieviests 5G tīkls. Rītdien pirmo reizi tiks prezentēts arī 5G rūteris, ko ražos Latvijā un ko Latvijas veiksmīgākais un pasaulē atzītais tehnoloģiju uzņēmums “MikroTik” attīsta sadarbībā ar LMT.

    Telefonsarunā LMT norādīja, ka viņiem ir kārtībā gan nepieciešamā aparatūra, gan programmatūra, lai būtu iespējams reālos apstākļos rīt izmēģināt 5G. Tiesa, ja Liepājā pagadīsimies ar savu 5G atbalstošu ierīci, būs nepieciešams sazināties ar LMT un atsevišķi nokārtot, lai ierīce darbotos tīklā. Tātad, pavisam vienkārši tas vēl nedarbojas.

    Pagājušajā gada septembrī Baltijas jūras reģiona 5G Techritory foruma laikā Rīgā LMT pirmo reizi Latvijā demonstrēja testa 5G tīklu, kur datu pārraides ātrums sasniedza līdz par 1,4 Gbps un reakcijas laiks tikai – 4 ms.

    Par šo notikumu savā Facebook kontā šodien informē arī bijušais Liepājas mērs Uldis Sesks. Es gan gribētu redzēt to viņa pieminēto G5 tīklu :)

    Bite ieņem nogaidošu pozīciju

    Ņemot vērā Tele2 un LMT aktivitātes no komentāra atturēties vairs nebija iespējas arī mūsu trešajam mobilo sakaru operatoram. Bite burtiski tikko atsūtīja preses paziņojumu, kurā uzsvēra, ka arī nodarbojas ar 5G testu veikšanu, taču vienlaicīgi arī pauda nogaidošu pozīciju.

    5G attīstībā nav svarīgi, kurš pirmais atklās 5G staciju vai 5G internetu, bet gan atbalstošo ierīču pieejamība, un tas ir atslēgas vārds tam, cik ātri notiks 5G ieviešana Latvijā. Darbs pie tīkla infrastruktūras izveides norit jau vismaz piecus, sešus gadus, un tieši tīkla attīstība šajā posmā ir vissvarīgākā. Mobilo sakaru operators BITE savu pirmo 5G staciju testa režīmā ir palaidusi jau šī gada jūnijā.

    BITE arī, gatavojoties tehnoloģiju progresam, ir nodrošinājusies ar lielāko pieejamo 5G frekvenču skaitu Latvijā, kāds tas ir joprojām.

    Atgriežoties pie gala lietotāja priekšrocībām, mūsu prognozes liecina, ka pirmās 5G atbalstošās ierīces Latvijā varētu parādīties vien rudenī vai gada beigās. Līdz tam mēs turpināsim attīstīt savas 5G stacijas, kas testa režīmā jau strādā.  

    Un Bite visu pareizi saka. Visi operatori šobrīd aktīvi strādā pie 5G tehnoloģiju apguves, taču mums praktiski nav iespējas izbaudīt šī smagā darba augļus pat, ja operatori rīt ieslēgtu 5G visās savās bāzes stacijās. Latvijā praktiski nav gala iekārtu ar kurām izbaudīt šos labumus.

    Ko mums ar šo visu iesākt?

    Atslābt. Nopietni. Skaidrs, ka mobilo sakaru operatoriem šis ir ļoti karsts laiks, jo katrs vēlas maksimāli skaļi pieteikt, ka viņiem pirmajiem ir palaists 5G tīkls. Praksē gan tas nozīmē vienu vai dažas bāzes stacijas, kas spēs noklāt vien ļoti mazu teritoriju un skart burtiski uz viena cilvēka rokas pirkstiem saskaitāmas ierīces. Operatori ir malači, ka aktīvi darbojas pie nākotnes tehnoloģiju izpētes, testēšanas un ieviešanas. Jo tas ir viņu darbs un maizes devējs.

    Reāli plaši pieejams un lietojams 5G tīkls Latvijā tiks pakāpeniski ieviests vien dažu tuvāko gadu laikā un būs jāpaiet vēl vairāk gadiem, lai mēs spētu izbaudīt tos labumus ar kuriem šīs tehnoloģijas mums šobrīd mēģina pārdot. 5G tīkla ieviešana ir ļoti dārgs projekts un operatori jau šobrīd iegulda miljoniem eiro savu tīklu sagatavošanai nākamās mobilo sakaru paaudzes ieviešanai. Bite un Tele2 pat ir izlēmuši koplietot radiopiekļuves tīklu. Tik neērti dārga ir šī nākotne, kuru var teju aizsniegt ar roku.

    Ierīču ražotāji sāk izziņot 5G saderīgas ierīces, taču tādu vēl ir maz, tās tipiski maksā ļoti dārgi un Latvijā šīs ierīces vēl gandrīz nav pieejamas. Bet tās laika gaitā atceļos arī līdz Latvijai un ap to laiku jau būs palaistas arvien vairāk 5G bāzes stacijas (LMT saka, ka viņiem jau ir 100 darbam 5G gatavas bāzes stacijas) un varēsim sākt kaut mazliet izbaudīt 5G sniegtās priekšrocības. Jāsaprot gan, ka telefoni nebūs galvenās gala ierīces, kurās vislabāk redzēsim šīs sakaru paaudzes ieguvumus. Līdz pilnvērtīgiem autonomajiem auto vēl gadi 5 ir jāpagaida, un, nē, Tesla neskaitās.

    Iekārtojamies ērtāk savos dīvānos, paņemam rokā popkorna turzu un iedzeram nomierinošu tēju. Tuvākajās dienās par 5G dzirdēsim daudz.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    67 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Vilis Lauskis
    18.07.2019 19:36

    Kāds no Latvijas mobilajiem operatoriem ir ko komentējis par 5G ietekmi uz cilvēka veselību, Eiropas valstīs par to runā un ne dzeltenā prese.

    oppo
    18.07.2019 20:01

    kapēc, lai nerunātu? Kristap, nu iegooglē par to 5g kā mikroviļņu krāsni, ne tikai plakanās zemes cienītāji par to runā.. kad sāks labā Koreja apmirt, vai vismaz, bet matiem palikt, tad tik mēs par to sāksim uztraukties? priekš kam mums sēdēt mikroviļņu krāsnī? 4g ātrumi neapmierina?

    oppo
    18.07.2019 21:50

    Šveice!!!! kā valsts apstādināja 5G! Eiropas “sirds” pamatojas uz anti vaxx mammām un plakanās zemes piekritējiem??

    oppo
    18.07.2019 21:52
    Reply to  oppo

    imho sasteigta tehnoloģija bez vajadzības. autonomās sistēmas arī 4G+ varēs apgādāt, tik lai visus torņus apgādā ar kādām 4-8 dzīslām optikas- nebūs problēmu.

    oppo
    18.07.2019 21:59

    nekas nenotika, bet cilvēki noprotestēja. šodien tur arī nebija vietējais provaideris, kurš facebook paziņoja, ka ir pirmais Cīrihē, kurš palaidis 5G sektor-staciju.

    oppo
    18.07.2019 22:03

    lūdzu, palasi par 5g protestiem, nav tur viena tante teica.

    Aculiecinieks
    19.07.2019 09:54
    Reply to  oppo

    Nevis, “..palasi par 5G protestiem”, bet linkus studijā.

    Ivars Dzerve
    22.07.2019 10:05

    Diemžēl “reālu zinātnieku pētījumi” arī vairs nav uzticams avots. Lieli biznesi nopērk pētījumus tādus, kā vajag. Piemēram glifosāta “nekaitīguma” pētījumi. Ir arī pietiekoši daudz piemēru farmācijas nozarē, nelikšu te tagad linkus, katrs, kas nav zem akmens dzīvojis pēdējos 5 gadus, ir dzirdējis.

    Remerx
    18.07.2019 22:44
    Reply to  oppo

    Bet kādās frekvencēs darbosies tas 5G? Piemēram Mikroviļņu krāsns ir apmēram 2450MHz frekvence, bet Latvijā mētājas ar informāciju. Kursorā rakstīja ka frekvence būšot 3400 MHz–3450 MHz un 3650 MHz–3700 MHz, savukārt LA raksta jau sen zināmo faktu ka Televīzijas jāatbrīvo decimetru diapazona augšējais gals un tas ir 700MHz josla, par to arī sprieda ES komisijās. Lūk citāts “Komisija ierosina, ka 700 MHz frekvenču josla visās ES valstīs jāatvēl bezvadu platjoslai ne vēlāk par 2020. gada 30. jūniju. Tas atbilst iecerei no 2020. gada ieviest 5G tīklu. Lai ievērotu šo termiņu, dalībvalstīm līdz 2017. gada 30. jūnijam būs jāpieņem un jāpublicē valstu plāni par tīkla pārklājumu un šīs joslas atbrīvošanu. Arī BITE skatās uz 700MHz joslu Bet ir vēl viens akmens par ko klusē. Ja tas notiek tā kā raksta, tad Latvijas virszemes TV ir apdraudēta. Jo tiek slēgti ciet kas ir virs 48. decimetra kanāla un saglabāt esošo programmu klāstu pie šādas apraides nav iespējama. Latvijas virszemes TV ir jāievieš jauns TV standarts, un tas ir DVB-T2 līdzšinējā DVB-T. Kursors var pats papētīt šo jautājumu, par ko klusē, jo 2022.gads nav aiz kalniem.

    19.07.2019 17:58
    Reply to  oppo

    “Kristap, nu iegooglē par to 5g kā mikroviļņu krāsni…” – tu zini, ka internetā katrs atrod to, ko meklē? :) Klasisks ir piemērs par vegāniem – ja meklēsi ‘vegans live longer’, atradīsi čupu informācijas par to, cik vegānisms ir labs. Un otrādi – ja meklēsi ‘vegans die young’, atradīsi rakstus par to, cik vegānisms ir kaitīgs. Bet, ja par tēmu – ne 3g, ne 4g, ne arī 5g nestrādā pietiekami augstās frekvencēs (un ar pietiekami augstām jaudām), lai tas radītu nopietnus bojājumus veselībai. 5g teorētiski varētu strādāt līdz 300GHz, kas ir ļoti augsta frekvence, bet (!) arī 300GHz vēl ir par maz, lai tev nodarītu pāri. Lai būtu reāls pamats sākt uztraukties frekvencēm ir jātuvojas teraherciem (1000GHz) un desmitiem terahercu. Atgriežoties pie mikroviļņu krāsnīm – jā, arī tās strādā ar frekvenci ~2.5GHz, kas ir ISM diapozons. Tikai iekārtas, ko ISM frekvencēs lietojam sakariem, strādā ar n*10 mazākām jaudām, kā mikroviļņu krāsnis. 4g parādījās apmēram pirms 10 gadiem, pareizi? Tad, ja jau viss ir tik slikti, kā tev šķiet, vai pusei pasaules populācijas jau nebija jāatmet pedāļi? Nu, vai vismaz jāizaudzē pāris audzēji galvā? Un 10 gadi pagājuši tikai kopš 4g dzimšanas, 3g šķiet jau drīzumā LasVegasā varēs sūkt kokteiļus un… Read more »

    Vilis Lauskis
    18.07.2019 20:03

    Konspirācijas?! Jau tagad par 4G ārsti brīdina/iesaka cilvēkiem, it īpaši vīriešiem nenēsāt mobilos priekšējā bikšu kabatā, :) citādi ar laiku “pulkstenis” visu laiku rādīs uz pus sešiem.

    Vilis Lauskis
    18.07.2019 20:30

    Šitā mēneša sākumā vai pagājušā mēneša beigās, kāds ārsts pa TV par to runāja, visdrīzāk tas bija TV24. Iespējams tā bija pārraide “Nākotnes medicīna”.
    Gluži tā ka būs uz pus sešiem neteica, teica ka jau pašlaik Gaiļezerā, neatceros pie kādiem ārstiem arvien biežāk griežas vīrieši ar problēmām kurām par cēloni ir ietekme no mobilo telefonu starojuma, neatceros precīzi par kā sauca to problēmu cēloni.

    Labums
    19.07.2019 08:59
    Reply to  Vilis Lauskis

    Kautkur, kaut kādā raidījumā, neatceros kurā, kaut kāds ārsts, neatceros kurš, kautko teica- neatceros ko teica, kā nav labi – neatceros, kad tieši nav labi, vīriešiem…
    Tagad viena tante teica, var raksturot, viens Vilis teica…

    Vilis Lauskis
    18.07.2019 20:42

    Šito es tikko nokopēju no komentāriem Delfos.

    https://brussels-express.eu/brussels-suspends-5g-plan/ !

    Normunds Špakovskis
    19.07.2019 16:03
    Reply to  Vilis Lauskis

    ārsti par mobilā telefona nēsāšanu priekšējā bikšu kabatā runā jau gadus divdesmit. tieši tikpat ilgi runā par smadzeņu audzējiem un ko tik vēl ne. nezinu vai viņu runāšanai vsp ir kāda jēga, jo apstiprinājumu kādai nebūt bīstamībai es neesmu lasījis nekad.

    LAN
    18.07.2019 20:06

    Mani gan vairāk uztrauc 5G starojuma ietekme uz meteoraloģiskajām prognozēm:
    https://www.theguardian.com/world/2019/may/04/5g-mobile-networks-threat-to-world-weather-forecasting

    Manuprāt aktuālāk ir pilnveidot 4G tīklu.

    oppo
    18.07.2019 21:54
    Reply to  LAN

    sen jau 5G tiek izmantots, bet šauros staros, padomā, labāk, kas notiks, ja mobīlo operātori saliks sektorus, lai pārklātu pilsētas, un vēlāk valstis, mēs visi to radio starojumu uzņemsim. tavas meteo stacijas būtu mazākais par ko uztraukties.

    oppo
    18.07.2019 21:55
    Reply to  oppo

    nu, varbūt, arī globāli ir šis starojums domāts kā populācijas kontrole. bet, vai tu gribi nodzīvot līdz 50 gadiem un atlikt savu karoti?

    Remarx
    18.07.2019 22:57

    Es varu pateikt vienu, jo pats savā laikā strādāju ar sakaru iekārtām. Īgstošs radio starojums nav pats veselīgākais, bet īpaši augstās un superaugstās frekvences. Piemēram frekvences virs 2GHz jeb 2000 MHz var izmantot pūla savaldīšanai, Bija tādi testi gan Krievijā gan ASV bet ir aplauzušies, jo gan apkalpojošais personāls ciešs gan tas ir pārlieku dārgs prieks. Mums radio klubā šokolāde izkusa kas stāvēja raidītāja izejas kaskādei, to izkausēja radiostarojums. Nevelti ES speciāli sertifikācijas dienesti kas sertificē sakaru ierīces lai tās nepārsniegtu atļaujamo starojuma līmeni. Nu bet kas attiecas uz mobilajiem Latvijas Veselības Ministrijas mājas lapā ir šāda informācija un ceru tas nav no sērijas Viena tante teica. http://www.vi.gov.lv/lv/vides-veseliba/starojumi/nejonizejosie-starojumi/elektromagnetiskais-lauks/berni-un-jauniesi-mobilie-talruni
    Bet mums Latvijā pietiekami daudz nesertificētu iekārtu kas nodara ne mazums ļauna un tāpēc ir šāds runas no sērijas Viena tante teica.

    Dexter
    19.07.2019 22:56

    Atliek vien tad novēlēt, lai jums apkārt saliek tas 5G bāzes stacijas un tad mēs paskatisimies uz jūsu veselības rādītajiem pēc pāris gadiem. Amen.

    Jānis
    25.07.2019 13:59

    Re, Kristap, šeit būs kopsavilkums un vesela jūra ar zinātniskiem pētījumiem, kas apliecina, ka nupat atkal varēsim ēst visu, ko vien sirds kāro, gluži kā manā bērnībā. Tikai ne jau tāpēc, ka atkal visa pārtika būs veselīga un nekaitīga, bet vnk tāpēc, ka 5G dēļ pārtikas kaitīgumam vai nekaitīgumam vairs nebūs nekādas nozīmes, mūs visus nobeigs 5G: [NostArMuļķībām]

    Aldis
    19.07.2019 21:27

    Cik esmu šo jautājumu skatījis, nu patiešām 5G negatīvā ietekme nav pierādīta.

    Name
    23.07.2019 23:30
    Reply to  Aldis

    Tad kā Jūs esat pētījis, ja 244 pētnieki no visas pasaules, kas ir profesionāļi tieši šajā mikroviļņu jomā – atzīst 5G par kaitīgu?
    Un kāds Aldi, būtu Jūsu doktora grāds un specializācija?

    http://www.5gappeal.eu/

    ingalis
    20.07.2019 17:23

    https://neuralink.com Kāpēc jāraugas skeptiski? Lūk lielisks nākotnes piedāvājums iešūt smadzenēs čipu un dzīvot cilvēka veidotā matricā. https://www.youtube.com/watch?v=r-vbh3t7WVI&feature=youtu.be

    Ingmars
    12.08.2019 19:07

    Kristap! Tu tāda publiskāka persona, un zinātnisku eksperimentu vari veikt pats. Aizej uz LMT, TELE2 vai Biti un palūdz, lai viņi raidītāja zonā uzstāda vienu bišu stropu. Ja viss normāli, tad bites parādīs, vai ir kaitīgs tas fons vai nē. Pierunā, lai uzstāda kā balto PR. Jaņem vērā, ka šīs sistēmas raidītājam radiuss krietni mazāks, tad to “perēkļu” nav tik daudz, kamēr nav sākušas augt kā sēnes pēc lietus tās jaunās virzītā starojuma antenas.

    18.07.2019 22:26

    šis bija riktīgi labs kopsavilkums salkano PR vietā!

    Krotow
    19.07.2019 02:11

    Vismaz viens raksts, kur kaut cik arī paskaidro par to, ko mūsu mobilie operatori dara saistībā ar 5G ieviešanu. Paldies. Lietotāji pagaidām var necepties. Iekārtu, kas pa īstam 5G izmanto, vēl praktiski nav un tik drīz nebūs. Gaidiet ap to laiku, kad uzbūvēs Rail Baltica :)
    Konspirāciju teoriju cienītajiem var vien ieteikt iekārt degunā zvaniņu un iekāpt kastē ar naglām. 5G sakaru signālam paredzētā jauda ir vairākas reizes zemāka nekā tā bija mobilo sakaru ēras pirmajos 20 gados, kur ķieģelīgie NMT telefoni tiešām sildīja ausis un zvanus.

    banans
    20.07.2019 07:45
    Reply to  Krotow

    https://www.lifewire.com/best-5g-phones-4587853

    Ko tu te lej! Ir jau pāris telefonu 5G modifikācijas(oneplus 7, Motorola Moto Z3, Samsung Galaxy S10, LG V50 ThinQ) un šogad flagmeņi ofic iznāks ar 5G antenām… Jo tas ir jaunais jājamzirdziņš uz kā nopelnīt/izcelties 1000€ telefonu segmentā. Kauč infrastruktūras un reāla ikdienas pielietojuma vēl nav.
    Protams midreindžeru segmentā 5G vēl daži gadi japagaida, bet vēl ir par agru lai maksātu un lektu šajā vilcienā, tapēc es vēl dažus gadus pagaidīšu.
    Par majas rūteriem runājot, tādi arī jau pastāv.
    Ta kā iekārtas ir!

    keks
    19.07.2019 09:09

    Nu es domāju, ka 5G ir vēl pārāk neizpētīta tehnoloģija tās ietekmi uz vidi un cilvēkiem. Daudzi pētījumi norāda, ka 5G slikti ietekmējot bites, tās izmirstot.

    Rūdolfs Putniņš
    19.07.2019 11:11
    Reply to  keks

    Kuri pētījumi?

    Skābene
    19.07.2019 16:03
    Reply to  keks

    Mikroviļņu krāsnis mājsaimniecībās ir vairāk kā 50 gadus un joprojām cilvēki strīdās, vai tās ir vai nav kaitīgas! :)

    Krotow
    19.07.2019 16:08
    Reply to  Skābene

    Tie, kuriem nepietiek naudas mikroviļņu krāsns iegādei, stāsta citiem, ka šīs krāsnis ir kaitīgas.

    Trafs
    19.07.2019 22:43
    Reply to  Skābene

    Tad atslēdz drošibas slēdzi mikroviļņu krāsnij un iebāz savu galvu varbūt nekas tiešam nenotiks.

    20.07.2019 10:06
    Reply to  Trafs

    prezervatīvs ir noderīgs ‘drošības slēdzis’ seksa laikā, diemžēl, kā redzams, tavi vecāki to nav izmantojuši…

    Brbr
    19.07.2019 12:40

    lmt 5g huawei rūteri neatbalsta 5g?

    Oleg
    19.07.2019 12:47
    Reply to  Brbr

    kādi 5G rūteri?

    19.07.2019 13:59

    Jāsāk gatavot follija sportatērps ikdienai :D

    Skābene
    19.07.2019 16:04

    Jādzīvo faradeja būrī! :)

    Battleborn
    19.07.2019 21:30

    5g noteikti ietekmē veselību.Cik zināms,tad pētījumi par 5g ietekmi ir veikti maz ,lai neteiktu ,ka nav. Jābūt debīlam ,lai domātu ,ka tas neietekmē ķermeni. Prasīsiet arī pētījumus ,ka nolecot no 9 stāva Jūs iesiet bojā? Vai kamēr pētījums nebūs iesmērēts sejā neticēsiet? Vai ticēsiet pirktam petijumam ,ka tas veselību neietekmē?

    banans
    20.07.2019 07:33

    Man jau patīk Latvānijā, uzslien vienu antenu un dižojas, ka ”pirmie” stāvot vienā punktā 50m perimetrā.
    Normālās valstīs Uzslien vismaz padsmit antenas kādā lielajā pilsētā nosedzot vismaz daļu pilsētas, piemēram kādu kvartālu un tad dižojas. A pie mums….Kā jau viss, čiriz žo….

    Visiem 5G mikroviļņu čīkstētājiem par veselības ietekmēšanu – MOBĪLIE SAKARI JAU KOPŠ PASTĀVĒŠANAS IETEKMĒ MŪSU VESELĪBU! Un parasts ‘2G’ zvans pie auss izraisa npietnu potenciālo vēzi galvā. Kā arī turot kabatā cieši pie sevis sakaru tīklu radiācija pārsniedz jebkādus drošus līmeņus.
    Jo Ražotājiem izstaroto radiāciju līmeni ir pienākums iztestēt 0.5cm-1.5cm attālumā no ķermeņa, bet kas notiek ja tur pie.. tas nevienam neinteresē(jo būsim godīgi, VISI mēs liekam klausuli pie auss, nevis turam kādu atstarpīti)
    Tā kā beidziet bez tēmas raudāt, ka PĒKŠŅI viss ir slikti! Viss ir slikti jau no 90tajiem!!!!! Izglītojaties!

    Astro
    20.07.2019 17:02
    Reply to  banans

    Tieši tā, es arī izvairos telefonu bāzt pie galvas vai ilgstoši turēt kabatās. Katrs dara kā uzskata par pareizu, i viss.
    Bet man domāt, ka tās vēl ir pupu mizas. Kad sāksim runāt par datu nesēju implantiem smadzenēs, klāt nāks ētiskais un morālais aspekts. Tad varēs “šķēpus lauzt” ne pa jokam. :-)

    Bardinss
    22.07.2019 10:59
    Reply to  banans

    Kāda jēga noklāt pusi no guļamrajona, ja pat 0.01% no tā guļamrajona nevar izmantot to 5G? Jēga priekšlaicīgi izmētāt naudu?

    Krotow
    25.07.2019 23:50
    Reply to  Bardinss

    Lai aizsistu vietu. Kad parādīsies pietiekami lēta aparatūra ar 5G atbalstu, infrastruktūra jau būs un maksās tiem, kuriem tā pieder.

    rudzu rikas
    20.07.2019 12:50

    5G ieviešanu vērtēju ļoti negatīvi. Starojums būs nenormāls. Lai izveidotu pilnu 5g pārklājumu būs daudzkārtēji jāpalielina antenu skaits. Žēl, ka par cilvēkiem galīgi nedomā. Es pat mājās wi-fi neturu ieslēgtu 24/7, bet rūterī esmu ieregulējis, ka ieslēdzas konkrētās stundās, kad to 99% izmantoju. Protams, kaimiņiem, tas ir pofig, bez emocijām tur gan 2.4Ghz, gan 5Ghz wi-fi 24/7 – visdrīzāk tas ir rūtera auto iestastījumi, kurus viņi mūžā nav redzējuši uin nezina, kā izmainīt.

    Krotow
    25.07.2019 23:49
    Reply to  rudzu rikas

    No elektromagnētiskā starojuma aizbēgt makropasaulē nav iespējams principā. Ja nebūs raidītāja blakus, par to parūpēsies dabiskie avoti zibens, Jupitera, Saules u.c. kosmisko objektu izskatā. Diez kā ar elektromagnētiskā starojuma kaitīgumu apmātie vispār spēj dzīvot.

    Eggy Mega
    21.07.2019 17:03

    Par to kaitīgumu vai nekaitīgumu runājot, nāk prātā analoģija: azbests 19. gs bija “super” materiāls, DDT exelents kaitēkļu iznīcinātājs, utt un tā joprojām. Secinājumi katram pašam.

    22.07.2019 03:38
    Reply to  Eggy Mega

    cik azbesta versiju bija pirms šī kaitīgā azbesta? vai šīs iepriekšējās versijas arī bija kaitīgas? kādā koncentrācijā azbests kļūst nekaitīgs ikdienas lietošanā?

    Eggy Mega
    23.07.2019 10:02
    Reply to  digitalk

    “… large-scale mining began at the end of the 19th century when manufacturers and builders began using asbestos for its desirable physical properties. Asbestos use was widespread during the 20th century until public recognition of the health hazards, beginning in the 1970s, of asbestos dust led to its outlawing by courts and legislatures in mainstream construction and fireproofing in most countries.[3] Despite this, at least 100,000 people a year are thought to die from diseases related to asbestos exposure.”

    23.07.2019 12:20
    Reply to  Eggy Mega

    tu neatbildēji pēc būtības un nesaprati sarkasmu. augstfrekvenču radiosakariem ir diezgan bagāta vēsture ar pētijumiem par ietekmi uz veselību. ir zināmas gan frekvences, gan jaudas, gan piesardzības pasākumi, lai ietekme uz veselību nebūtu nosakāma ar zinātniskām metodēm.
    nekā tāda nav azbestam — ne attīstības soļu, ne iespējas padarīt to nekaitīgu.

    Krotow
    25.07.2019 23:45
    Reply to  Eggy Mega

    Ja azbests nav sadrupināts putekļos, tas nav kaitīgāks par cementu. Vienlaidus azbesta plāksnēm vari stāvēt blakus kaut vai 50 gadus bez sekām. Ziepes notiek tur kur azbests ir sadauzīts smalkumos un ražošanas vietās, kur nav nodrošināta putekļu savākšana un filtrēšana (tas ir dārgi).

    davfreim
    21.07.2019 21:18

    Par 5G kaitīgumu, īsumā nav pierādīts.
    Pats arī dikti daudz neesmu meklējis, bet lasot reālus medicīniskus rakstus, nevis google blogus, neesmu neko tādu “WOW” izlasījis.

    Tie muļķi, kas google kaut ko sameklē un tad pieņem par patiesību, vai arī par patiesību pieņem to, ka 1 ārsts kaut ko esot teicis, bet pārējais ārstu vairākums, kas balstās uz pierādījumiem balstītu medicīnu, saka pretējot, tad protams izvēlēsimies ticēt tam 1 dīvainītim.

    Name
    23.07.2019 23:34
    Reply to  davfreim

    Tak nemeklējat LV googlē! te nekā nav.
    http://www.5gappeal.eu/ – reāli profesori izpētījuši un atzinuši par kaitīgu 5G.
    244 no visas pasaules!!! Un latvju bāleliņš googlē neatrod pētījumu un uzskata 5G par labu esam… nu vai nav tuvredzība?

    24.07.2019 00:07
    Reply to  Name

    neko viņi nav izpētījuši, viņi ir parakstījušies zem petīcijas, tāpēc ka viņiem tā liekas pareizi. diez vai viņi sastāda pat 1% no šajā jomā kompetentiem zinātniekiem.

    Krotow
    25.07.2019 23:29
    Reply to  davfreim

    Daļai cilvēku piemīt noturīga vēlme uzskatīt pārdabiskas dīvainības par realitāti. Pārliecināšana un fakti te nedarbojas. Pretējā gadījumā okultisma un ezotērikas sludinātāji un mārketinga piramīdu autori jau sen būtu nomiruši badā. Biznesu vēl atvieglo fakts, ka dīvainīši savā burbulī ir ļoti komunikabli un spēj ātri sačupoties. Visām šīm teorijām augstāk jau ir definīcija https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience

    Konkrētāk par 5G un maldiem man nav jēgas rakstīt. To jau labāk izdarījuši citi
    https://www.wired.co.uk/article/5g-health-risks-concerns

    Krotow
    25.07.2019 15:45

    Kristap, uztaisi statistiku par plusotājiem un mīnusotājiem. Vnk interesanti :P

    Krotow
    26.07.2019 14:06

    Tad neko. Vnk rādās ka Kursoram uzradies savs ārštata mīnusotājs kurš dragā pāri visiem pēc kārtas :)

    Reklāma