Web Analytics
More
    Reklāma

    Bite arī 5G tīklu būvēs kopā ar Huawei

    Jaunākie raksti

    Vakar, 2018.gada 12. novembrī, Ķīnā, mobilo sakaru operators BITE un tehnoloģiju gigants “Huawei” parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz 5G infrastruktūras izveidi operatora tīklā, tostarp vairāku 5G bāzes staciju izbūvi 2019.gadā Rīgā un Narrowband Internet of Things (NB-IoT) tīkla attīstīšanu visā Latvijā.

    Memorandu parakstīja BITES tehniskais direktors Gints Butens un “Huawei” pārstāvis Ross Čens (Ross Chen).

    Reklāma

    Ņemot vērā, ka “Huawei” ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem jaunās paaudzes tehnoloģiju izstrādē un ieviešanā, šī vienošanās paredz arī dalīšanos praktiskajā pieredzē un zināšanās par efektīvākajām 5G tehnoloģijas apgūšanas iespējām.

    Šodien mobilais internets vairs nenozīmē tikai ātru datu apmaiņu – visā pasaulē, tostarp Latvijā, tiek runāts jau par lietu internetu un viedajām pilsētām. Tāpēc, gatavojoties tā dēvētajai “5G ērai”, BITE 2016.gada nogalē parakstīja saprašanās memorandu ar “Huawei” par stratēģisko partnerību uzņēmuma mobilo sakaru tīkla attīstībā.

    “Līdzšinējo sadarbību vērtējam ļoti pozitīvi, jo kopīgiem spēkiem esam izveidojuši ļoti jaudīgu un modernu mobilo sakaru tīklu, kas nodrošina mūsu klientiem pozitīvu mobilo sakaru lietošanas pieredzi. Vienlaikus esam sagatavojuši tīklu 5G tehnoloģijas ieviešanai. Tādējādi, parakstot šo memorandu, ne vien nostiprinām partnerību ar “Huawei”, bet arī speram vēl vienu soli tuvāk 5G pasaulei, jo no plāniem ķeramies pie darbiem – sākam aktīvi integrēt BITES tīklā jaunās paaudzes tehnoloģijas un izstrādāt tam piemērotus servisus mūsu klientu ērtībām,” norāda BITES vadītājs Kaspars Buls.

    Viņš arī atklāj, ka BITE jau ir uzsākusi testēt pasaulē progresīvāko 5G tehnoloģiju “Massive Mimo”, kura ir izstrādāta “Huawei” laboratorijā. Tās galvenā priekšrocība – šī tehnoloģija būtiski palielina bezvadu pieslēguma kapacitāti bez vajadzības pēc papildu frekvencēm un tās jauda ir līdzvērtīga plānotajai 5G jaudai. Ar “Massive Mimo” risinājumu ir aprīkota bāzes stacija, kas atrodas uz uzņēmuma centrālā biroja jumta Rīgā, taču līdz gada beigām ar to tiks aprīkotas vēl vairākas BITES bāzes stacijas galvaspilsētā.

    Līdzšinējo sadarbību atzinīgi vērtē arī “Huawei” pārstāvji, norādot, ka, līdz ar abu uzņēmumu saprašanās memoranda par jaunu pakalpojumu, kas balstīti 5G un NB IoT tehnoloģijās, izmēģināšanu un ieviešanu, Latvijā tiek aizsākts pavisam jauns digitālais laikmets.

    “Ceļš uz šo digitālo laikmetu, kas nodrošinās būtiskus ieguvumus visai Latvijas sabiedrībai, tiks bruģēts ar jaunākajām, inovatīvākajām tehnoloģijām. Parakstot šo memorandu, mēs apliecinām, ka “Huawei” kā pasaules vadošais informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nodrošinātājs apņemas kopā ar BITI izveidot pilnībā savienotu, inteliģentu Latviju,” skaidro “Huawei Latvia” pārstāvis Ross Čens.

    Jau ziņots, ka, gatavojoties 5G, BITE 2016.gada nogalē atklāja Latvijā pirmo 4.5G bāzes staciju, tā liekot pamatus 4.5G izveidei Latvijā. Šobrīd uzņēmuma tīklā ir jau 10 šādas bāzes stacijas, no kurām divas atrodas reģionos – Daugavpilī un Liepājā.

    Pērn operators iegādājās telekomunikāciju uzņēmumu “Unistars”, tā iegūstot piekļuvi 5G frekvencēm, kas atbilst 5G standarta vadlīnijām, kas tika apstiprinātas pērnā gada nogalē. Šā gada oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija pagarināja uzņēmumam šo frekvenču lietošanas tiesības uz desmit gadiem, tādējādi šobrīd BITEI ir piekļuve 150 Mhz radiofrekvenču spektra joslām, kas ir vairāk nekā citiem Latvijas mobilo sakaru operatoriem.

    “5G frekvenču atbrīvošana izmantošanai komerciālā režīmā aizsāks Latvijā īstu tehnoloģiju revolūciju. Lepojamies, ka BITEI, pateicoties pieejamajam 5G frekvenču spektra joslu skaitam, kā arī veiksmīgajai sadarbībai ar “Huawei”, salīdzinot ar citiem operatoriem, šobrīd ir ievērojamas priekšrocības 5G tehnoloģijas veiksmīgai ieviešanai Latvijā. Piemēram, “Massive Mimo” tehnoloģijas testus 5G radiofrekvenču spektru joslās uzsāksim, līdzko tās kļūs pieejamas izmantošanai komerciālā režīmā, proti, 2019.gada 1.janvārī,” skaidro Buls.

    Viņš arī atklāj, ka 5G tīkla, līdzīgi kā tā priekšteču – 2G, 3G un 4G tīklu – izvēršanu BITE aizsāks ar Rīgu, kur iedzīvotāju blīvums ir vislielākais. Sākot ar 2020.gadu, 5G tīklu plānots izvērst arī reģionos.

    Jāpiebilst, ka šā gada rudenī BITE lika pamatus pirmajam lietu interneta tīklam Latvijā – operators sāka aprīkot mobilo sakaru tīklu ar unikālu “Huawei” izstrādātu lietu interneta standartu NB-IoT. Šobrīd jau aktīvi norisinās NB IoT tīkla testi sadarbībā ar vairākiem vietējiem uzņēmumiem. Piemēram, ar kompāniju “Teliko” tiek īstenoti inteliģentā ielu apgaismojuma testi VEF teritorijā Rīgā. Taču interesi par sadarbību izrāda arī ārvalstu uzņēmumi, kuru tehnoloģiskie risinājumi tiek izmantoti Latvijā. Tā jau novembra beigās Rīgā tiks uzsākti Eiropā sertificēto NB IoT individuālo gāzes skaitītāju testi sadarbībā ar itāļu uzņēmumu “Pietro Fiorentini”.

    “Lai gan NB IoT ir jauna tehnoloģija, uzņēmēji saskata potenciālu biznesa efektivitātes uzlabošanai, jo interese par dažādu viedo tehnoloģisko risinājumu testiem NB IoT tīklā ir necerēti liela. Esmu drošs, ka jau drīzumā Latvijas tirgū parādīsies daudz jaunu, pārsteidzošu lietu interneta risinājumos balstītu produktu un pakalpojumu, kas būtiski izmainīs mūsu ikdienu,” ir pārliecināts BITES vadītājs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    wils
    13.11.2018 23:32

    Ja Huawei aiziet ZTE pēdās, ko tad…?

    Reinis Rozitis
    14.11.2018 01:52
    Reply to  wils

    Idejiski jau kaut kur ar vienu kāju ir – bans 5G infrastrukturā Austrālijā un ASV (+senatoru nosūtīta vēstule Kanādai ar rekomendāciju rīkoties līdzīgi).

    Reklāma