Web Analytics
More
    Reklāma

    Bite un Tele2 Latvijā un Lietuvā koplietos radiopiekļuves tīklu

    Jaunākie raksti

    Telekomunikāciju uzņēmumi “BITES Grupa” un “Tele2” parakstījuši vienošanos par kopīga radiopiekļuves tīkla (Radio Access Network) izveidi Latvijā un Lietuvā. Šī partnerība palīdzēs optimizēt abu pušu radiotīkla infrastruktūras uzturēšanas un attīstības izmaksas, kā arī veicinās 5G tīkla straujāku attīstību. Šī vienošanās neietekmēs konkurenci produktu un pakalpojumu jomā – arī turpmāk “BITES Grupa” un “Tele2” darbosies kā neatkarīgi uzņēmumi. Radiopiekļuves tīkla koplietošana ir vispārpieņemta prakse pasaulē, tostarp Eiropas Savienībā – atsevišķās valstīs šādi kopuzņēmumi darbojas pat 18 gadus.

    Partnerība paredz kopuzņēmuma izveidi, kas nodarbosies ar esošo radiotīklu infrastruktūras uzturēšanu un 5G tīkla attīstību. Sadarbība neattiecas uz mobilo sakaru operatoru pamattīklu – tas paliek katra operatora pārziņā. Abas puses sagaida, ka šī partnerība ļaus attīstīt 5G tīklu daudz ātrāk un efektīvāk nekā tad, ja katrs operators to darītu atsevišķi, no kā ieguvējas būs arī Latvijas un Lietuvas ekonomikas.

    Reklāma

    Abu pušu mērķis ir pakāpeniski izveidot kopīgu radiotīklu no 2021. gada līdz 2023. gada beigām. Līdz 2021. gadam paredzēts veikt dažādus plānošanas un sagatavošanas darbus.

    „Šīs sadarbība nav tikai stāsts par efektīvāku infrastruktūras uzturēšanu un ātrāku tās attīstību, bet arī par mūsu ilgtermiņa ambīcijām – mēs vēlamies, lai visi cilvēki Latvijā varētu baudīt ātrus un augstas kvalitātes mobilos sakarus. Šāda mobilo operatoru sadarbības prakse daudzās valstīs ir labi zināma, jo tā ļauj ātrāk, efektīvāk un plašākā mērogā attīstīt 5G un citas modernās tehnoloģijas. Galvenie ieguvēji noteikti būs mūsu esošie un potenciālie klienti, kuriem būs pieejams plašākais un modernākais tīkls, ” saka “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

    Vienošanās ir balstīta uz pozitīvo pieredzi citās valstīs, kurās jau šobrīd pastāv līdzīga veida sadarbība starp operatoriem. Pasaulē pastāv aptuveni 100 šāda veida vienošanās, tostarp 40 no tām ir Eiropā. Piemēram, “Tele2” un “Telenor” Zviedrijā, “Orange” un “T-Mobile” Polijā, “DNS” un “Telia” Somijā, “SFR” un “Bouyugues Telecom” Francijā, “Vodafone” un “Nova” Islandē.

    „Partnerības galvenais mērķis ir izveidot 5G infrastruktūru Latvijā ar mazākām izmaksām un ar labāku pārklājumu nekā tad, ja operatori to darītu atsevišķi. Vienota infrastruktūra sniegs augstāku pakalpojumu kvalitāti, plašāku pārklājumu un lielāku kapacitāti, nekā to varētu nodrošināt atsevišķi tīkli. Tāpat partnerība palīdzēs izmantot resursus daudz efektīvāk, kā arī sniegs pozitīvu ietekmi uz vidi, ”uzsver “BITE Latvija” vadītājs Kaspars Buls.

    Telekomunikāciju uzņēmumi ir aprēķinājuši,  ka vienots tīkls sniedz  būtisku efektivitātes pieaugumu, proti, datu caurlaidspēja palielinās par 30-60%, savukārt kapacitātes veiktspēja kā minimums pieaug par 100%. Partnerībai būs arī pozitīva ietekme uz vidi, jo resursu efektīvāka izmantošana ļaus, piemēram, par 20% samazināt elektroenerģijas patēriņu.

    Izveidotajā kopuzņēmumā katrai pusei – “BITES Grupai” un “Tele2” – būs 50% īpašumtiesību gan Latvijā, gan Lietuvā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigars
    03.06.2019 10:57

    beidzot Bitei būs daudz jēdzīgāka zona?

    Skābene
    03.06.2019 11:11
    Reply to  Aigars

    Es atkal ceru, ka man nebūs jādzīvo ar Tele2 torni, jo mājas nets ar Biti ir vidēji 40 Mbps, kamēr Tele2 čunčina ar knapi 2Mbps, bet LMT ar 5Mbps! :)

    Aigars
    03.06.2019 11:27
    Reply to  Skābene

    gan jau abi varēs lietot visus

    Arnis Rukis
    03.06.2019 11:45

    Šim bija jau jānotiek daudzus gadus atpakaļ ….

    03.06.2019 12:12

    Kaut kā neticās, ka palielināsies kapacitāte. Ja jau koplietojami būs tikai piekļuves punkti, bet pamattīkls paliek katram savs. Tas, ka var ātrāk un, kas galvenais, uz pusi lētāk izveidot 5G tīklu, tas gan tiesa.

    04.06.2019 10:38

    Prātīgi vārdi!
    Jo vairāk pieslēgumu tornim, jo lēnāks ātrums.

    Usinss
    03.06.2019 12:41

    Nu šis ir pieklājīgi uzrakstīts, ka abi operatori nevarēja atļauties iegādāties 5G frekvenču diapazonus. Jo 5G diapazonu cenas ir sasniegušas rekordaugstas cenas un pastāv iespējas, ka ES pazudīs pāris operatori, jo nespēs atļauties iegādāties tiesības uz diapazoniem. Rēķiniet, ka vienā diapazonā tiks apkalpoti 2 operatoru klienti, kas nenāks par labu viņu klientiem ātruma un aiztures rādītājiem. Ņemot vērā, ka jau tagad Tele2 un BiTE sadarbojas pie viena viedtelevīzijas projekta, izskatās, kaut kad apvienosies abi kantori.

    Bardinss
    03.06.2019 13:10
    Reply to  Usinss

    Bitei jau kādu laiku ir pieejamas 5G raidīšanas frekvences.

    Usinss
    03.06.2019 22:50
    Reply to  Bardinss

    Nevar būt kādu laiku. Pagaidām LV bija pieejamas tikai testa frekvences par kapeikām. Tagad bija noteikti vai būs izsole kur jāpērk atļauja uz 10-30 gadiem. Tur, piemēram , Itālijā cenas kāpa milijardos. Citās valstīs arī tika laboti cenu rekordi. Plus nevajag aizmirst, ka operatoriem jāturpina atjaunot atļaujas lietot 3G, 4G frekvences jo tās neviens nav atcēlis un visi nelietos tikai 5G.

    Bardinss
    04.06.2019 10:01
    Reply to  Usinss

    Ja būt precīzam, tad jau vairāk kā 2 gadi Bitei ir pieejamas 5G nepieciešamās frekvences. https://www.db.lv/zinas/bite-iegadajas-unistars-un-iegust-piekluvi-5g-frekvencei-462193

    Usinss
    04.06.2019 19:34
    Reply to  Bardinss

    Tas frekvences visiem esošajiem bija jāatbrīvo un notiek izsoles pa jaunam. Tas tā. Tad Bitei 100 gadus nevajadzētu Tele2

    assa
    03.06.2019 14:11

    Iztulkojiet lūdzu saprotami šo: “Partnerība paredz kopuzņēmuma izveidi, kas nodarbosies ar esošo radiotīklu infrastruktūras uzturēšanu un 5G tīkla attīstību. Sadarbība neattiecas uz mobilo sakaru operatoru pamattīklu – tas paliek katra operatora pārziņā.”
    Kā to saprast? Balss sakari, 2g, 3G un 4G paliks kā līdz šim, un sadarbosies tikai 5G torņu celtniecībā?
    Un vispār, ar ko atšķiras radioapraides tīkls no mobilā tīkla?

    Kursors.lv
    03.06.2019 14:22
    Reply to  assa

    Mobilo sakaru tīklu infrastruktūrā izšķirt vairākas atsevišķas sastāvdaļas. Ir pamattīkls (core network), kas katram operatoram stāv pie sevis savos datu centros un kur notiek visa zvanu, datu un paziņojumu, kā arī tarifikācijas maģija, tad ir tīkla daļa, kas nodrošina sakarus ar bāzes stacijām un trešā daļa ir šajā rakstā pieminētā radiotīkla daļa, kas ietver sevī sakarus no bāzes stacijām uz gala iekārtām (telefoniem, rūteriem utt.). Cik saprotu no raksta, tad core tīkli katram paliek savi, bet abi operatori sadarbosies tajā daļā, kas skar bāzes stacijas.

    Aigars
    03.06.2019 15:58

    aa nu tad jau pa lielam nekas nemainīsies. Es sākumā pārlasīju un bija cerība, bet nekā..

    Usinss
    03.06.2019 22:53

    Tieši tā. Un tās frekvences jeb frekvenšu diapazonu ir jāpērk no valsts. Un tās maksā milijonus. Un Tele2 ar Bite nespēj pa vienai pārsolīt LMT un Lattelecom. Jo Lattelecom arī 5G noderēs virszemes TV nodrošināšanai.

    03.06.2019 15:16
    Reply to  assa

    Domā par radioapraides tīklu kā WiFi rūteri vai access point’u – tam slēdzās klāt gala lietotājs. Pamattīkls ir tas, pa kuru ceļo katra operatora dati no centrāles uz torņiem. Par to vari domāt kā modemu. Šajā gadījumā starp ‘modemu’ un ‘access pont’u’ stāvēs switch’s, kas ļaus vienu un to pašu ‘AP’ lietot abiem operatoriem un abu operatoru gala lietotājiem.
    Tobiš Bite un Tele2 lietos vienas bāzes stacijas & antenas komunikācijai starp torni un tevi, bet katrs savas iekārtas komunikācijai ar torņiem.
    Tapēc jau man šķiet ļoti aizdomīgi solījumi par kapacitātes pieaugumu – lai to palielinātu jāattīsta ne tikai apraides tīkls, bet arī pamattīkls.

    Usinss
    04.06.2019 19:33

    Nu šis būs tā pat kā 2 rūteri ar dažādiem SSID taisa vienā kanālā. Traucēs viens otram. Vai arī būs mazāks spektrs katram operatoram. Un atkal samazināts torņa potenciālais max ātrums. Piemēram. Pie torņa ir 100 Tele2 klientu un 10 Bite klienti. Ātrums dalīsies uz 110 iekārtām kaut gan Bite klientiem būtu jābūt labākam ātrumam jo ir tikai 10 klientu. Tas protams vispārināti. Bet jebkurā gadījumā pakalpojumu kvalitāte cietīs.

    Krotow
    03.06.2019 20:22

    Ceru ka tas beigsies ar kopīgu sakaru infrastruktūru visiem LV operatoriem lai var datiem lietot to torni, kas atrodas labākā uztveramības zonā. Jau piegriezies, ka laukos telefons tuvāko torni spītīgi ignorē un tālākajam zona tikai ārpus mājas.

    Reklāma