“Jaunā” Nokia 3310 apskats – tu to gribi, bet tev to nevajag

25

Jaunie Nokia telefonu zīmola īpašnieki somu HMD Global pilnībā nozaga šī gada Mobile World Congress izziņojot atjaunoto Nokia 3310 podziņtelefonu. Pierasts, ka šajā tehnoloģiju izstādē visus mēģina pārsteigt ar jaunākajām tehnoloģijām, moderniem viedtālruņiem – flagmaņiem, bet te gudrie somi ļoti veiksmīgi izlēma nospēlēt uz nostaļģiskas nots. Un trāpīja tieši desmitniekā!

Konferences laikā katrs sevi cienošs mediju pārstāvis centās aprakstīt ne tikai izziņoto jaunumu, bet arī atskatīties tajos laikos, kad pats visdrīzāk vēl nemaz nezināja, ka nākotnē kļūs par tehnoloģiju blogeri/vlogeri. Jaunums ir nonācis arī Latvijas veikalu plauktos un tikpat ātri arī pazudis – ļaudis šo verķi izķer kā traki. Pamatā tāpēc, ka ļaudis ir piečakarējis jauno Nokia zīmolu saimnieka izvērstais mārketings un licis domāt, ka “jaunā” Nokia 3310 ir tikpat izturīga un ilgspēlējoša ierīce kā klasiskais 3310. Bet nav. Pat ne tuvu.

Oriģinālais Nokia 3310 tika izziņots 2000. gada 1. septembrī un savā mūžā tika pārdoti 126 miljoni šo telefonu. Tādējādi tas ir viens no visu laiku populārākajiem telefoniem. Salīdzinājumam, Apple šobrīd gadā pārdod ap 200 miljoniem iPhone. Bet nu arī tirgus ir kļuvis krietni lielāks un arī laiki pavisam citi. Nokia 3310 visiem patika tāpēc, ka tas bija sasodīti izturīgs, vienkārši lietojams un pielāgojams telefons. Tam bija maināmi vāciņi, piepērkami ekrāna logotipi un zvanu melodijas, un lielāki ziķeri varēja arī padarboties ar lodāmuru un nomainīt ekrāna un taustiņu apgaismojumu no blāvi zaļā uz baltu, sarkanu vai zilu.

Ah, klasika! Nokia 3310.

Kā tagad atceros, ka savam 3310 visai ātri pārlodēju gaismas diodes uz baltām un mēnešiem ilgi meklēju pilnīgi caurspīdīgu korpusu. Atradu un pēc dažu nedēļu lietošanas secināju, ka tas ir kaut kāds lēts draņķis. Nācās atgriezties pie oriģinālā korpusa un turpināt spēlēt čūskiņu un pīkstināties. Tolaik diena tika uzskatīta par veiksmīgi aizvadītu, ja tika neskaitāmo reizi izieta visa čūskiņa un kādam sapīkstināti 99 neatbildēti zvani. Vairāk šāds telefons gluži vienkārši nespēja uzrādīt.

Dizains un uzbūve

Vizuāli jaunajam 3310 ir kaut kāda līdzība ar veco klasiku, tomēr tā ir ļoti nosacīta. Jā, podziņas ir līdzīgas formas, jā, virs tām ir līdzīga izmēra displejs, bet ar to arī līdzības beidzas. Pat ja abi telefoni bildēs šķiet līdzīgi, tad paņemot rokās jauno modeli, uzreiz ir skaidrs, ka līdzības tur nav gandrīz nekādas. Un to man ir teikuši pilnīgi visi cilvēki, kam esmu parādījis jauno 3310. Kad nosaucu jaunā modeļa cenu, tad arī pirkt to pārgrib.

Jaunais 3310 ir mazliet garāks, platāks un krietni plānāks telefons. Tas ir arī krietni vieglāks (81 grams pret 133 oriģinālā 3310 gramiem).

Cik ļoti jauno 3310 var pielāgot? Ja oriģinālajam 3310 varējām mainīt korpusiņus pēc sirds patikas, tad jaunajam tas nav paredzēts. Tik vien kā varam izvēlēties vienu no četrām krāsām: dzeltenu, sarkanu, pelēku vai tumši zilu.

Korpuss kopā salikts labi un nešķiet, ka telefons izjuks pēc nedēļu ilgas lietošanas. Aizmugurējo vāciņu verot vaļā gan visdrīzāk paliksim bez nagiem. Bet pārāk bieži gan mums telefonā līst nevajadzēs.

Telefonam nav nekādas ūdensizturības. Tāpēc tas īsti nederēs, lai dotos mežā vai brutālā makšķerēšanas tūrē.

Ko šis telefons prot un ko tas neprot

Telefonam ir krāsains 2.4 collu liels QVGA (240×320 pikseļu) izšķirtspējas displejs. Pie šāda displeja izmēra un izšķirtspējas pikseļu blīvums ir tikai 167 ppi, kas nozīmē, ka nekādu perfekto bildi šis telefons nerādīs. Attēls ir jūtami graudains. Bet tas nav tik būtiski, jo Dostojevski no šāda ekrāna diez vai lasīsim. Nokia lepojas, ka telefonam ir viegli izliekts displeja stikls, bet.. priekš kam?

Telefonam ir 16 MB iebūvētā atmiņa, kas ir gandrīz pilnībā aizpildīta ar programmatūru, spēlītēm un atlikums būs pietiekams vien kādām dažām bildēm, pusei MP3 dziesmas vai ļoti īsam balss ierakstam. Situāciju var labot ar microSD atmiņas kartēm, jaunā 3310 atbalsta līdz 32 GB lielas atmiņas kartes. Standarta komplektācijā gan šāda karte nav iekļauta. Ja aprīkosim telefonu ar atmiņas karti, tad vismaz mūziku varēsim klausīties. Skaņas kvalitāte ir nosacīta, bet tas ir labāk nekā dzīvot klusumā.

Jaunais Nokia 3310 aprīkots ar 2 megapikseļu kameru un zibspuldzi. Teikšu kā ir – ar šo kameru var uzņemt tikai draņķīgus attēlus un vēl draņķīgākus video. Kvalitāte ir aptuveni kā akvareļu krāsu zīmējums. Slikta apgaismojuma rezultātā neglābs pat zibspuldze. To gan var ieslēgt kā lukturīti un principā Nokia varēja telefonā pat neiekļaut kameru, pietiktu ar gaismiņu. Es patiešām nespēju iedomāties situāciju, kurā varētu pietikt ar 3310 kameras spējām.

Ierīces augšpusē atradīsim micro USB pieslēgvietu uzlādei, bet apakšā – 3.5 mm audio pieslēgvietu. Kastītē atradīsim lādētāju vienā gabalā, bet, protams, telefonu varam lādēt arī ar parastu micro USB vadu no datora vai jebkādas citas ierīces, kas vien spēj dot laukā elektrību. Telefonam būs jāpieslēdz austiņas, lai varētu klausīties FM radio. Austiņas ir iekļautas standarta komplektācijā. Tās skan. Ne pārāk skaļi un kvalitatīvi, bet skan.

Jaunais 3310 nav salīdzināms ar oriģinālo 3310 arī programmatūras ziņā, jo jauno modeli darbina Nokia Series 30+ operētājsistēma, kas jaunā 3310 gadījumā spēj uz telefona uzinstalēt (J2ME) aplikācijas. Piemēram, spēlītes. Vai ļoooooti ierobežotas Twitter un Facebook aplikācijas. WhatsApp nespīd.

Ja runājam par savienojumiem, tad starp telefoniem varam bildītes un dziesmiņas pārsūtīt ar Bluetooth, bet pats telefons var pieslēgties arī pie mobilā interneta. Tiesa, 2G ātrumos. Telefonam ir uzstādīts arī Opera mini tīmekļa pārlūks, tāpēc principā varam tikt arī internetā palasīt ziņas. Ir arī atsevišķa laika ziņu aplikācija. Ierīcei nav ne GPS, ne Wi-Fi atbalsta, tāpēc ar to secen iet navigācijas prieki un kaut cik nopietna interneta lietošana. Toties varam ierīcē ievietot divas SIM kartes.

Nokia ļoti uzsver, ka šim telefonam ir ļoti iespaidīgas baterijas spējas. Ierīcei ir 1200 mAh akumulators, ko lietotājs var ērti nomainīt. Ražotājs saka, ka ar vienu uzlādi šis telefons var darboties līdz 31 dienai gaidīšanas režīmā (uz kastes gan šis laiks sarūk līdz 25.3 dienām) un līdz 22.1 stundām sarunu režīmā. MP3 mūziku ar vienu uzlādi varēsim klausīties līdz 51 stundai ilgi un FM radio – līdz 39 stundām. Izklausās daudz? Samsung Galaxy S8 arī var nodrošināt līdz 20 stundu sarunas. Savukārt, oriģinālais 3310 spēja nodrošināt tikai aptuveni 4 stundu ilgas sarunas. Praksē jaunais 3310 mums nokalpos smuku pilnu nedēļas nogali. Citi apskatnieki raksta, ka telefonu lādēja pēc nedēļas darbības. Es tik ilgi ar šo vienkārštelefonu nespēju izturēt. Sorry!

Čūskiņa ir pilnībā sačakarēta

Klasiskā čūskiņa ir viena no lietām, kas pavisam noteikti raksturo klasisko 3310. Un to labi saprot arī tagadējie Nokia zīmola īpašnieki, tāpēc jaunā 3310 komunikācijā ļoti uzsver šo spēlīti. Ir tikai maza problēma. Jaunā Gameloft veidotā čūskiņa ir totāli sačakarēta un tur vairs nav palicis nekas no vecās labās čūskiņas. Eh.

Secinājumi – telefons hipsteriem

Nokia mājaslapā norādīts, ka telefons maksā 49 eiro. Pie Tele2 un Bites tas maksā 59 eiro. Savādā kārtā interneta veikalos šis telefons maksā vēl dārgāk. Un tas ir absurds, jo, manuprāt šim telefonam ir jāmaksā aptuveni tāpat kā tehniski līdzvērtīgiem produktiem – 20-30 eiro. Tos papildus 30 eiro mēs samaksājam tikai par marketologu uzpūstajiem nostaļģijas burbuļiem.

Ja naudu nav kur likt un meklē telefonu, kas uz 5 sekundēm spēs tev piesaistīt uzmanību, tad vari nopirkt jauno Nokia 3310. Iespējams, izturēsi ar to vienu festivālu. Bet es pat par to nebūtu drošs, jo nekāda dižā rakstīšana ar cipartaustiņiem nesanāks. Pat ja liekas, ka agrāk taču smuki un ātri spējām ar šādiem telefoniem rakstīt romantiskas īsziņas blāķiem vien, tad viedtālruņu ērā pavisam noteikti mūsu pirksti ir atrofējušies un šobrīd rakstīšana ar šādu ierīci spēs izraisīt vien pamatīgu besi. Nopietni, tas nav tā vērts.

Ja plāno šo telefonu pirkt savam vismīļākajam senioram, tad labāk padomāt divreiz un tā vietā nopirkt, piemēram, DORO Primo 215, kas ir vienkāršs un ar lielām pogām. Redzi, jaunajam 3310 podziņas ir pavisam maziņas, tām slikti redz burtus/ciparus un ekrānā notiekošais nebūs labi saskatāms cilvēkiem ar vājāku redzi. Šis nav nekāds senioru telefons!

Ja vajag vienkāršu podziņtelefonu saviem tālbraucējiem šoferiem vai otro, trešo, ceturto telefonu savām ne pārāk legālajām darbībām, tad šādas ierīces var nopirkt uz pusi lētāk. Izdarīji savu darbiņu un telefonu izmeti Daugavā. Gluži kā filmās.

Kam tad jaunais Nokia 3310 ir paredzēts? Labs jautājums. Es teiktu, ka turīgiem hipsteriem. Festivālos. Nofestivālēji vienu nedēļas nogali un noliki šo telefonu skapī. Uz 17 gadiem.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
25 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Elmars Biele
18.07.2017 18:52

Tā es arī domāju…

Briedis
18.07.2017 18:52

16Mb iebūvētā atmiņa!? Tas ir kas ekskluzīvs. Ja atmiņa būtu vismaz 128Mb vai 256Mb, aparāta ražošana nesanāktu lētāka?

kengurs
18.07.2017 19:12

man atvikltnē mētājas nokia 1035. nopirku par kkādiem 10 euro. izcils aparāts, bača turēja nedēļu, zvanīt varēja, īsziņas arī saņēmu. pat lukturītis bija. nebija bezjēdzīgs neizmantojams internets un kamera. tādam vajadzēja būt šim nokia.

Dainis Šantars
18.07.2017 19:27

Ķīniešu VKworld (tāds pats, tik uzraksts zem ekrāna cits) ir par 29€ :)

kengurs
18.07.2017 19:42

24,72 euro, bet nav latviešu valoda

18.07.2017 21:06
Reply to  kengurs

Piekāst to LV… ja, nu, vienīgi kādam senioram ir nepieciešams.

oldschool zerolemon fan
18.07.2017 19:50

Jā, nesaprotamas auditorijas telefons. Ja šādu piedāvātu XX gadus atpakaļ kā manu pirmo telefonu, tas būtu super. Bet tagad – ne šis, ne tas.

Lidojuma režīms vismaz ir?
Modinātājs ar 5 dažādos laikos uzstādāmiem zvaniem ir ? (kā LG GX200, ko joprojām izmantoju kā modinātājzvanu, bača tur vidēji vismaz mēnesi lidojuma režīmā, ņemot vērā, ka ierīce darbojas tikai modinātāja zvanīšanas laikā).

19.07.2017 00:38

Lidojuma režīms – tas ir kādā nozīmē šoreiz jāsaprot? :)

Lapsinieks
18.07.2017 20:07

patiesībā – ļoti skumīgs stāsts (kā iā teiktu – žalkoje zrelišče). vienos vārtos kāš pat visām citām pogu nokijām par zemāku cenu. Rokās sajūta ir par nepatīkama.

melts
18.07.2017 20:25

Kādu alternatīvu jaunam dumbfonam ieteiksi? Doro primo neder, jo ekrāns ir mazāks un kameras nav vispār nekādas.

Kristaps Skutelis
18.07.2017 20:48
Reply to  melts

Ņemam un atveram 1a.lv, izvēlamies mobilo telefonu sadaļu un atlasam ierīces cenā no 1 līdz 50 eiro. Kā izrādās, šajā cenu kategorijā ir diezgan plaša vienkāršo telefoniņu izvēle. Brauc ar pirkstu līdz ierīcei, kuras specene apmierina un pērc tik nost.

melts
18.07.2017 21:02

Nav tur neviena dumphona, kas būtu labāks par šo 3310 nokiju. T.i. ar labāku ekrānu un/vai labāku kameru. Turklāt daļa pat dārgāka.

Kristaps Skutelis
18.07.2017 21:15
Reply to  melts

Nu kāds vēl “labāks ekrāns” un “labāka kamera” dumjtelefonam? :) Ne viens, ne otrs pat ar visu savu labumu nav tās naudas vērts. Kāda jēga tev no 2 megapikseļu kameras, ko tāpat nekad un nekur neizmantosi? Kāda jēga no mazliet augstākas izšķirtspējas displeja, kuram nav jēgas, jo tāpat ar to telefonu neko daudz nelasīsi. Mans uzskats ir tāds, ka dumjtelefonam ir jābūt prastam kā galošai un jāmaksā kā smiltīm.

melts
18.07.2017 21:38

Ekrāns vēl nebūtu tik svarīgs, bet kamera gan. Domā, ka man kā dumbphona useram negribas daudzmaz skatāmas bildes taisīt? :) Tapēc arī prasu, vai ir kas labāks cilvēkiem, kam nevajag smart-fīčas, bet gribās telefonā mp3 un pabildēt, ja nu akurāt ko aizraujošu ierauga?

Kristaps Skutelis
18.07.2017 21:47
Reply to  melts

Nav. Ja jau pat viedtālruņu midreindžeros kameras mēdz būt so so, tad par kādām kameras spējām mēs varam runāt dumjtelefonos.

P.S. Apskati kādu Nokia 225 vai 515.

Lapsinieks
18.07.2017 22:50

starp citu nevajag – ar kameru var daudz ko piefiksēt. da jebkādu kameru. interesantas situācijas, uzstādījumus, produktus utt. izmantot kā vizuālu blociņu.

Uldis M.
19.07.2017 13:58
Reply to  melts

Samsung S5611 ir ar salīdzinoši labu kameru un MP3 atskaņošanas kvalitāti. 5MP kamera ar autofokusu taisa galvas tiesu pārākas bildes par citiem “dumjtelefoniem”, arī audio plejieris uz austiņām dod tīri labu skanējumu. Tik ar pieejamību varētu šim būt pašvaki… https://www.salidzini.lv/search.php?q=Samsung+S5611

digitalk
19.07.2017 01:03

tas nav dumjfonis, ja tam var instalēt papildus softus. savukārt kamera tam ir vajadzīga tāda, lai var salasīt nobildētu tekstu un atpazīt QR un strīpkodus.

Kristaps Skutelis
19.07.2017 08:10
Reply to  digitalk

Nu ir, ir dumjtelefons. Tā aplikāciju uzstādīšana uz šī verķa ir tik nosacīta, ka praktiski nav ņemama vērā. Un kameras uzņemto tekstu būs pagrūti salasīt nemaz nerunājot par kaut kādiem QR kodiem.

digitalk
19.07.2017 14:47

> Un kameras uzņemto tekstu būs pagrūti salasīt nemaz nerunājot par kaut kādiem QR kodiem.

tieši tāpēc es rakstīju, ka kameru vajag labāku, lai arī tu apgalvoji, ka labāku nevajag, jo nebūs pielietojuma.

Kristaps Skutelis
19.07.2017 16:09
Reply to  digitalk

Es domu sapratu un tagad domāju kādu kameru vajag, lai tā būtu izmantojama kaut cik pieņemamas kvalitātes attēlu uzņemšanai un QR kodu nolasīšanai. Kā domā, ar 5 MP līmeņa kameru pietiktu? Dumjtelefonos īsti vairāk arī neesmu redzējis. Un vai nebūs tā, ka ar spējīgāku kameru šāda telefona cena pārbrauks jau viedtālruņu cenu kategorijā?

digitalk
20.07.2017 17:37

ar 2MP skats ir bēdīgs, ar 5MP būtu kā 300dpi A5 formātam, t.i., salasāmi. tur gan lēca arī savu lomu spēlē, nav jēgas no pikseļiem, ja bilde miglaina. par cenu es pārāk neuztrauktos, ir pircēju kategorija, kuriem nevajag viedlāpstas kā līdzstaipāmu AiO – baterija uz 10 dienām un IP67 aizsardzības klase komplektā ar 5MP kameru būtu gana labs nišas produkts. Samsung Xcover 271 ar 2MP jauns maksāja ap 100 eiro un tagad ebajos lietots vēl joprojām ap 60.

Lapsinieks
18.07.2017 23:56
Reply to  melts

222 nokia

Uldis M.
19.07.2017 08:40

…Tolaik diena tika uzskatīta par veiksmīgi aizvadītu, ja tika neskaitāmo reizi izieta visa čūskiņa un kādam sapīkstināti 99 neatbildēti zvani. Vairāk šāds telefons gluži vienkārši nespēja uzrādīt…
Ej tu nost! Pilnīgi sevi atpazinu tais laikos! Bez čūskiņas bija arī Space imact ar 3 līmeņiem, kuru varēja iziet 5 minūtēs, un Bantumi kur pretinieka algoritms jau bija atkosts, tā ka nebija interesanti spēlēt… Vēl bija spēlīte Pairs, bet to gan atvēru reti…
Zīmīgi ka leģendas par 3310 maģisko izturību parādījās pēc 3310 ziedu laikiem, kad nākamie telefoni bija kļuvuši vārīgāki. 3310 laikos jau šķita pašaprotami ka telefonam nekas nenotiek nokrītot zemē.
par jauno 3310 jau iepriekš esmu gana izteicies, un mans viedoklis arī šajā apskatā tiek apstiprināts… šī modeļa vietā es labāk ņemtu (jua kaut kur vēl var dabūt) Nokia 301 – burvīgs podziņtelefons…

Lauris Špats
20.07.2017 12:09

Pasmaidīju par vecās 3310 tekstu par gaismiņu krāsu un caurspīdīgo korpusu – same here! :)