Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīnas zonde dodas mājup ar paraugiem no Mēness neizzinātās puses

    Jaunākie raksti

    Maija sākumā no Venčanas satelītu palaišanas centra Mēness misiju uzsāka Ķīnas kosmosa kuģis “Chang’e-6”. Mēnesi vēlāk zonde sasniedza Mēness virsmu un sāka izpēti vēl neizzinātajā pusē dienvidu polā. Konkrētāk, šoreiz tika pētīts viens no lielākajiem un vecākajiem krāteriem Mēness tālākajā pusē “Aitken Basin”. Mēnesi pēc nolaišanās zonde ar paraugiem sākusi savu ceļu mājup.

    Ķīnas Nacionālā kosmosa pārvalde ziņo, ka mēnesi pēc misijas uzsākšanas kosmosa kuģis “Chang’e-6” 3. jūnijā uzsāka savu lidojumu atpakaļ uz Zemi. Divu dienu izpētes laikā no “Aitken Basin” krātera savākts vērtīgs paraugu kopums, ieskaitot akmeņus un putekļus, kas tiks tālāk pētīti un, iespējams, palīdzēs zinātniekiem izprast agrīnos iemeslus, kas palīdzēja veidot Zemi un Mēnesi un to, kāpēc Mēness tālākā puse atšķiras no tā tuvās puses.

    Reklāma

    Misijas mērķis bija savākt kopumā 2 kg smagu Mēness paraugu kopumu. Plānots, ka “Chang’e-6” uz Zemes atgriezīsies 25. jūnijā.

    Jāpiezīmē, ka Ķīna jau iepriekš ir vākusi Mēness paraugus misijas “Chang’e-5” ietvaros. Šī misija iegāja vēsturē ar to, ka pirmo reizi vairāk nekā 40 gadu laikā uz Zemes tika nogādāti Mēness paraugi. Arī “Chang’e-6” misija ir īpaša, jo tās ietvaros Ķīna cer uz Zemi nogādāt pirmos Mēness paraugus, kas iegūti no tā tālākās puses.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma