Web Analytics
More
    Reklāma

    Noticis ilgi gaidītās un vairākkārt atliktās “Starliner” pirmās apkalpes misijas starts

    Jaunākie raksti

    Pēc vairākkārtējas atlikšanas un virknes tehniskajām ķibelēm vairāku gadu garumā vakar, 5. jūnijā, savu pirmo apkalpes misiju beidzot uzsāka “Boeing” kosmosa kuģis “Starliner”. Tas 10:50 pēc vietējā laika pacēlās ar “United Launch Alliance” nesējraķeti “Atlas V” no Kanaveralas zemesraga Floridā, lai uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) nogādātu savu pirmo apkalpi – divus NASA astronautus.

    “Starliner” pirmajā apkalpes misijā piedalās astronauti Berijs Vilmors un Sunita Viljamsa, kuri sasniegs SKS 24h pēc misijas sākuma. Tās ietvaros astronauti pārbaudīs “Starliner” sistēmas veiktspēju, tostarp palaišanu, pieslēgšanos pie SKS un atgriešanos uz Zemes. Paredzēts, ka SKS apkalpe uzturēsies apmēram nedēļu.

    Reklāma

    Jāpiezīmē, ka pie šīs misijas norises tiek strādāts jau apmēram 10 gadus – kopš NASA komerciālās apkalpes programmas sākuma. Tās ietvaros NASA izvēlējās “Boeing” un “SpaceX” par saviem privātajiem partneriem, lai tie pārvadātu astronautus uz un no SKS. Līguma ietvaros “Boeing” saņēma 4,2 miljardus dolāru, lai izstrādātu “Starliner”. Taču kopš tā laika uzņēmumu piemeklējusi neveiksmu sērija.

    “Starliner” pirmais starts bez apkalpes 2019. gadā beidzās ar neveiksmi. Taču 2022. gadā kosmosa kuģim tomēr izdevās plānotā misija, kuras galvenais uzdevums bija pievienoties pie SKS. Savukārt šī gada maija sākumā tika veikts pirmais “Starliner” apkalpes misijas izmēģinājums, taču neilgi pirms starta NASA atcēla misiju bojāta skābekļa vārsta dēļ. Arī otrais mēģinājums 1. jūnijā nebija veiksmīgs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma