Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā teritoriju apsardzē sāk izmantot dronu tehnoloģijas

    Jaunākie raksti

    Industriālu objektu, plašu teritoriju un arī privātpersonu īpašumu uzraudzību Latvijā tagad varēs veikt ar bezpilota gaisa kuģiem jeb dronu palīdzību. Apsardzes uzņēmums EUROCASH1 SIA šī mēneša sākumā inovatīvo drošības risinājumu, kas jau gadu darbojas Latvijas kaimiņvalstī Lietuvā un citās Eiropas valstīs, prezentēja jomas ekspertiem un aizsardzības struktūru pārstāvjiem. EUROCASH1 ir pirmā kompānija Baltijā, kas teritoriju un objektu apsardzē piedāvā dronu tehnoloģijas. Apsardzes uzņēmums prognozē, ka jau tuvāko gadu laikā apsardze ar droniem kļūs par ikdienu vairumā ražošanas un būvniecības uzņēmumu, tā kļūs arvien pieprasītāka arī saules un vēja parku, kā arī privātmāju teritoriju apsardzē.

    Droni, kas aprīkoti ar videokamerām, termokamerām, prožektoriem un skaļruņiem, var veikt objektu patrulēšanu un ietekmēt atturēšanos no prettiesiskas darbības veikšanas efektīvāk nekā cilvēki, tāpēc ekonomiski racionālāk ir tos izmantot, lai apsargātu lielas nelīdzena reljefa teritorijas gan dienas gaišajā laikā, gan, kas īpaši svarīgi, arī nakts stundās. Lai gan dronu lietderība pēdējā laikā biežāk tiek pieminēta, runājot par kara tēmām, šo ierīču funkcionalitāte nepārtraukti paplašinās un tās var efektīvi izmantot miermīlīgiem mērķiem, piemēram, sniedzot drošības vai novērošanas pakalpojumus, skaidro EUROCASH1 vadītājs Latvijā Andris Kaulakans.

    ReklāmaAdvertisement

    “Atklājot pārkāpējus, droni var efektīvi novērst prettiesiskas darbības – informēt pārkāpēju par konstatēto pārkāpumu, mudināt pārtraukt prettiesiskas darbības, uzraudzīt un reģistrēt pārkāpēju kustību. Līdz brīdim, kad notikuma vietā ierodas fiziskās apsardzes darbinieku ekipāža, droni uzkrāj noderīgas norādes par pārkāpējiem, viņu darbībām un atrašanās vietu,” saka A.Kaulakans.

    Apsardzes vajadzībām pielāgotie droni var patstāvīgi, bez cilvēka palīdzības, minūtes laikā nomainīt akumulatoru un nepieciešamības gadījumā būt gaisā praktiski visu diennakti. Droni ir ne tikai lielāku un mazāku teritoriju un objektu apsardzes nākotne, bet arī izmaksu ziņā efektīvāks risinājums. “Aplēses rāda, ka industriālie uzņēmumi, fizisko apsardzi dažādu uzdevumu veikšanai aizstājot ar droniem, var ietaupīt līdz pat 50% apsardzes mērķiem atvēlētā budžeta. Protams, efektīvākos apsardzes pakalpojumu joprojām nodrošina tehnoloģiju un cilvēka darba sinerģija,” piebilst EUROCASH1 vadītājs Latvijā.

    Salīdzinot ar fizisko apsardzi, lielu apsargājamo objektu gadījumā droniem ir vairākas priekšrocības. Ja jāuzrauga plaša teritorija, cilvēkresursi var nebūt pietiekami, lai nodrošinātu visas teritorijas uzraudzību, īpaši vietās, kuras cilvēkiem ir grūti sasniegt. Tāpat dronu var arī viegli pārvietot no vienas teritorijas uz citu, lai apsardzi efektivizētu un pielāgotu aktuālajām vajadzībām. Vienlaikus, lielos uzņēmumos droni var noderēt ne vien, lai uzraudzītu teritoriju un fiksētu objektā no ārpuses iekļuvušus pārkāpējus, bet arī analizētu situāciju saistībā ar potenciālu bīstamību, ko rada darba drošības pārkāpumi – pieredze rāda, ka dronu klātbūtne uzlabo darba drošības prasību ievērošanu uzņēmumu teritorijās.

    Dronu tehnoloģijas objektu optimālai apsardzei parasti kombinē ar fizisko apsardzi, kā arī video kamerām un citām tehnoloģijām. “Kameras, kas fiksējušas aizdomīgu kustību kādā apsargājamā teritorijā, sūta signālu uz Apsardzes Vadības Centru, kur tiek izvērtēta situācija un, ja nepieciešams, uz notikuma vietu operatīvi tiek sūtīts drons. Attēlus no tā var redzēt ne tikai operators, bet arī apsargājams teritorijas īpašnieks. Tāpat nepieciešamības gadījumā var tikt piesaistīta arī fiziskā apsardze,” dronu pielietojuma veidus skaidro A.Kaulakans

    Līdz šim  visvairāk dronu apsardzes pakalpojumus izmanto būvniecības un ražošanas uzņēmumi ar lielu skaitu objektu, kas atrodas lielās teritorijās, kā arī rūpnīcās, ceļu būves, mežsaimniecības un lauksaimniecības uzņēmumos. Tomēr arvien biežāk tos pielieto arī citas nozares, piemēram, saules enerģijas parkos, kur droni potenciāli var veikt vēl kādu funkciju –  saules elektrosataciju pārbaudi. Šādos parkos drons ar sensoru un termokameru palīdzību var viegli noteikt, kurš no saules moduļiem ir pārkarsis, un tādējādi samazina visas parka ražošanas jaudu. Kad tiek reģistrēts darbības traucējums, informācija tiek nosūtīta elektrostacijas darbiniekiem, kuri var nekavējoties nomainīt bojātās daļas, tādējādi operatīvi atjaunojot saules elektrostacijas darbību.

    Tāpat apsardzes vajadzībām pielāgotie droni var tikt izmantoti arī dažādu stratēģiski nozīmīgu objektu uzraudzībai. Piemēram, dzelzceļa grupa “LTG” Lietuvā tos jau testējusi dzelzceļa staciju uzraudzībai, kur tie ne vien palīdz uzraudzīt objektā notiekošo, bet arī fiksē dažādus incidentus, kas iemūžināti 4K izšķirtspējā. Pie tam drons šāda gadījumā var tikt izmantots arī tehnisko procesu uzraudzībai, piemēram, fiksējot vai dzelzceļa pārmijas, kas virza vilcienu pareizajā virzienā, ir apsildītas. Ja parasti šīs nianses pārbauda tehniskais darbinieks, tad ar dronu palīdzību to var izdarīt attālināti ar drona termokameras palīdzību.

    Pēdējo gadu laikā droni tiek izmantoti arī privātmāju teritoriju un ciematu apsardzē, kur darbojas gan preventīvi, gan vajadzības gadījumā piesaista fizisku apsardzi. “Šādās vietās drons teritoriju parasti uzraug no vairāku simtu metru augstuma. Pēc pārkāpuma reģistrēšanas vai operatora dotām komandām drons pazemina lidošanas augstumu: var kļūt pārkāpējiem redzams un dzirdams, lai pievērstu viņu uzmanību un informētu par to, ka pārkāpums ir piefiksēts. Zinot, ka droni visu notiekošo arī filmē un fiksē augstas izšķirtspējas attēlā, potenciāli likumpārkāpēji tiek disciplinēti arī preventīvi,” stāsta A.Kaulakans.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    22.05.2024 15:01

    Cik droni apsargā Ventspils smagos noziegumos apsūdzēto vardulēnu? ;)

    Krotow
    22.05.2024 15:25
    Reply to  KKTK

    Tur vajag lielu dronu kas viņu aiznes atpakaļ uz cietumu.

    tml
    22.05.2024 19:30

    kartejais kaboratorijas projekts, ji lidz ko pus vejs, stiprs lietus, sniegs vai atkala un migla ta casheuro var 1. savakt savas dronu spelisu mantinas.

    Profs
    22.05.2024 21:21

    kā atturēšanas līdzeklis tas varētu būt labs – tomēr dronu skaņu var dzirdēt, vienīgi te ir nākamais aspekts – ja zini, ka teritoriju apsargā 1 drons, tad var samērā viegli no tā izvairīties, bet nu ja būs 10-15 droni, tad jau būs daudz grūtāk.

    Tas pats Jānis
    23.05.2024 08:36

    Šitie ir tie loši, kas inkasācijā iebrauc gandrīz pa durvīm. Viņi varēja inkasācijai dronus izmantot, jo tiem nav gruti liekos 10 metrus noiet. Ko lai dara – apsardzes darbinieki vienmēr ir apsardzes darbinieki.

    Gundars
    27.05.2024 01:09

    Par apsardzes droniem ”vairāku simtu metru augstumā” varētu būt viedoklis Civilās aviācijas aģentūrai. Kad katrs pusbiezais savu privātmāju sāks uzpasēt lidinot dronu virs tās, tad haoss ātri paliks nekontrolējams.

    Reklāma