Web Analytics
More
    Reklāma

    Bang & Olufsen Beocom EX bezvadu austiņu apskats – premium materiālu aristokrātiskais pieskāriens

    Jaunākie raksti

    Atceros, kā bērnībā šķirstīju tehnoloģiju žurnālus un katalogus. Jā, manas gīka iezīmes bija manāmas jau bērnībā. Toreiz manas acis visai bieži aizķērās aiz smalkiem, augstākās klases produktiem, kam dizains vienmēr šķitis gaumīgāks un dārgāks par vairumu. Toreiz ar interesi aplūkoju Ziemeļeiropas dizaineru smalkos veikumus, un ar vieglu roku un smagāku nopūtu pāršķīru lapu, meklējot, ko savam līmenim atbilstošāku. Viens no ražotājiem, kas manā atmiņā iekodēts ar izcilu eleganci, ikonisku dizaina valodu un nesasniedzamu cenu, ir dāņu ražotājs Bang & Olufsen. Ražotājs pēc gada svinēs gadsimta jubileju. Tā kā B&O vienmēr asociējies ar augstākās raudzes audio produktiem, esmu priecīgs, ka Kursora redakcija uz testu sagatavojusi divas B&O portatīvās audio ierīces. Sākšu ar ierastāko – B&O Beocom EX bezvadu austiņām. Lai gan uz gaumīgā kartona iepakojuma rakstīts “Beocom”, ražotāja mājas lapā austiņas pieteiktas, kā “Beoplay”. Ej nu sazin, kā tur patiesībā ir, bet es lietošu to nosaukumu, kas uz kastītes.

    Reklāma

    B&O Beocom EX ir premium segmenta austiņas, kas pie ražotāja maksā 449 eiro, bet atsevišķās internetbodēs to tuvās radinieces Beoplay EX atrodamas par 299 eiro. Tas nozīmē, ka Beocom EX konkurē ar Apple Airpods Pro un Sony WF-1000XM5. Šajā apskatā centīšos noskaidrot, vai cena sevi attaisno, vai tomēr tik marginālam produktam, kā bezvadu austiņām, nav vērts tā tērēties? Pats ražotājs Beocom EX pozicionē, kā B2B segmenta ierīci, kas saņēmusi Microsoft un Teams sertifikāciju, bet B&O uzsver, ka ausis domātas gan darbam, gan tādiem dzīvesstila priekiem, kā mūzikas baudīšanai un spēlēm. Raudzīsim redzēt, vai ražotājs spēj šos solījumus īstenot.

    Papildināts! Uzzināju, ka Beocom ir ražotāja produktu līnija, kas tehniski ir ļoti līdzīga Beoplay līnijai, tikai domāta biznesa haizivīm. Par Beocom EX ražotājs prasa 449 eiro.

    Bang&Olufsen Beocom EX tehniskā specifikācija

    • Galvenie parametri: 9.2 mm skaļruņi; neodīma magnēti; 20Hz – 20,000Hz frekvenču diapazons; adaptīvā trokšņu slāpēšana; IP57 putekļu un mitruma noturība
    • Mikrofoni: 6x MEMS
    • Akumulatoru darbība*: austiņām līdz 6h ar ieslēgtu trokšņu slāpēšanu un līdz 8h ar izslēgtu trokšņu slāpēšanu. Lādēšanas ietvaram līdz 20h ar ieslēgtu trokšņu slāpēšanu un līdz 28h ar izslēgtu trokšņu slāpēšanu
    • Savienojumi: Bluetooth 5.2; aptX™ Adaptive, AAC, SBC audio kodeki; USB Type-C
    • Komplektācija: austiņas, lādēšanas ietvars, 0.5m garš USB Type-C/Type-A vads, 4 silikona uzgaļu pāri, COMPLY™ uzgaļu pāris
    • Izmēri: austiņas – 22.5 x 34.8 x 22.7, lādēšanas ietvaram – 66.2 x 48 x 28.1
    • Cena: 449 eiro

    *ražotāja solītais laiks

    Pilnvērtīga komplektācija

    Prasītajā cenā, negribētu redzēt skopu komplektāciju. Par laimi, dāņi lietotājus nav apdalījuši. Bez austiņām un lādēšanas ietvara komplektā iekļauti 4 silikona uzgaļu pāri un viens COMPLY™ uzgaļu pāris. Pēdējais veidots no Memory Foam, tādēļ par tā spējām lasi nedaudz zemāk. Ir iekļauts arī pusmetru garš vads. Tam vienā galā ir USB Type-A spraudnis, tādēļ ar visiem jaunajiem lādētājiem tas nestrādās, bet tādos mirkļos noder ierastais viedtālruņa lādētājs vai bezvadu uzlāde, ko Beocom EX arī prot. Vēl komplektā iekļauts Bluetooth adapters, kas ir savdabīga pieeja, austiņu savienošanai ar datoru. Līdzīgi, kā bezvadu pelēm. Kad pēdējo reizi šādu risinājumu redzēji austiņām? Es personīgi nekad. Lai tur vai kā, komplektācija ir pietiekami dāsna, lai lietotāji nejustos apdalīti, turklāt uzgaļu piedāvājums ir dāsnāks par konkurentiem.

    Alumīnija lādēšanas ietvars

    Premium materiāli vienmēr raisījuši diskusijas. Kamēr maskulīnie lietotāji parasti iebilst, ka, kāda starpība, kam pirksti pieskaras. Tikmēr smalkāku lietu piekritēji vienmēr uzsver metālu atšķirību no plastmasas. B&O Beocom EX domāts pēdējiem. Godīgi sakot, B&O lēta plastmasa nemaz nepiestāvētu, tādēļ lādēšanas ietvars veidots no matēta alumīnija, kas sniedz taustei aristokrātisku metāla vēsumu. Nedaudz gumijota plastmasa gan izmantota ietvara apakšā, lai tiktu pie bezvadu uzlādes, tomēr tas nemazina premium sajūtu, ko ietvars piedāvā. Uzreiz varu B&O Beocom EX pasludināt par vienu no patīkamākajiem ietvariem, kādu esmu turējis rokā. Tomēr, vai tam ir trūkumu?

    Ir! Pirmais saistīts ar izmēru. Kamēr platumā un garumā tas diži neatšķiras no Airpods Pro ietvara, tikmēr biezumā tas ir gandrīz divtik biezs. Kamēr uz galda tas nešķiet trūkumus, atliek to censties iestūķēt apspīlētākā bikšu kabatā, lai saprastu, ka šis nebūs portatīvākais izmērs, kam nāksies pielāgot arī garderobi. Otrs trūkums ir savienošanas taustiņa neesamība. OK, savienojums nebūs pārāk bieži jāveido no jauna, tomēr tā ir ērtība, ko konkurenti ir sapratušu un ieviesuši pat tie, kam agrāk šķita loģiski, ka savienošanai jāizmanto abas rokas, lai uzspiestu uz abām austiņām (khe, khem Sony). Un pēdējais trūkums saistīts ar eņģi, kas šķiet ne tik stipra, kā konkurentiem. Toties tā sniedz vienu no patīkamākajiem aizvēršanas klikšķiem.

    Pašā ietvarā iekļautie magnēti arī varēja būt par kapeiku stiprāki. Citādi, viss, kā pie cilvēkiem. Aizmugure tikusi pie USB Type-C ligzdas, bet priekša pie neliela LED indikatora. Kopumā, šoreiz premium sajūta ir galvenā dizaina pievienotā vērtība, kas stāv pāri nelielajiem kompromisiem, kas pieļauti.

    Arī austiņās izmantots stikls un alumīnijs

    Turpinot stāstu par premium materiāliem, ķeramies klāt pašām austiņām. To kājiņas veidotas no alumīnija, bet B&O logo paslēpts aiz skārienjutīga stikla. Pārējās daļas veidotas no matētas plastmasas un austiņu uzgaļiem, kam materiālu var pielāgot. Jāteic, ka šīs noteikti nav kompaktākās austiņas un to kājiņas neiegulstas starp auss skrimsli un ļipiņu, kā vairumam. Tas tādēļ, ka pašu austiņu skaļruņu daļa ir apjomīgāka un austiņu uzgaļi tiek iebīdīti dziļāk ausu kanālos par citām bezvadu austiņām. Tas, diemžēl, rada kādu blakni – atvainojos par detaļām, bet ap šādu dizainu daudz vairāk saķep ausu sērs, turklāt melnā krāsa to nekādi nemaskē. Arī glītais stikla aplītis ir pirkstu nospiedumu magnēts, un uzturēt tīras Beocom EX ir diezgan sarežģīti.

    Lai gan austiņas ir masīvākas par konkurentiem, tās ir pietiekami vieglas, lai ausis nenogurtu, arī ilgstoši tās lietojot. IP57 putekļu un mitruma noturība ļauj tās izmantot arī sportojot, tomēr man, nez kāpēc, labā austiņa ik pa brīdim vēlējās pamest manu ausi. Lai gan es tā neuzskatu, bet, pieņemot, ka man ir dīvaina, nestandarta labā auss, ar Beocom EX uz sporta zāli tomēr neiešu. Šoreiz turpināšu vien audzēt savu riepiņu.

    Gaumīga lietotne, kam prasās pēc atjauninājuma

    B&O jau izsenis ir slavens ar savu unikālo dizaina identitāti. Arī Bang&Olufsen lietotne šķiet tīra un gaumīga, tomēr tās darbībā prasītos izķert pāris blusas. Piemēram, uzsākot lietot Beocom EX lietotne vienkārši vairākas reizes nokrešoja. Prasītajā cenā tā vienkārši nav glīši, pat lētāku austiņu lietotnes šķiet stabilākas. Godīgi sakot, vēlāk stabilitāte nedaudz uzlabojās, tomēr pat tad lietotne neko daudz nepiedāvā.

    Mājas ekrānā pieejams austiņu un ietvara uzlādes līmenis, trokšņu slāpēšanas iestatījumi, un citi iestatījumi, ritinot uz leju. Blakus ekrāns ļauj izvēlēties mūziku, sadarbībā ar Deezer, bet ekrāns pa labi ļauj tikt pie B&O izvēlētām radio stacijām, kas ir diezgan ērti, ka šāda krātuve ir pieejama. Diemžēl lietotne nepiedāvā pārāk daudz funkciju. Piemēram, būtu gribējis atrast iespēju mainīt skārienvadības funkcijas, bet, izburoties cauri visai lietotnei, neko tādu neatradu. Protams, ka ir pieejamas ierastās pamatfunkcijas (pauzēšana, skaļums), bet to horeogrāfiju mainīt nevar, tādēļ jāpaļaujas uz ražotāja piedāvāto.

    Vēl viena loģiska funkcija, pie kā jau esmu pieradis, bet neatradu nedz iestatījumos, nedz strādāja pašās austiņās, ir video/mūzikas iepauzēšana, izņemot vienu austiņu no auss. Citi ražotāji šo funkciju nav ieslēguši pēc noklusējuma, tādēļ meklēju lietotnē, bet neatradu šādu iespēju, kas pieejama, sākot jau no super lētajām budžeta klases bezvadu austiņām. Reizēm, pat ieliekot abas austiņas ietvarā, video vēl tiks atskaņots 3 sekundes. Vēl kāds trūkums, ko pamanīju nav adresējams lietotnes virzienā, bet savienojumu gan. Ir pieejami visi svaigākie savienojumi un diezgan vienkārši savienoties ar divām ierīcēm vienlaicīgi, tomēr to noturība bija mulsinoša. Proti, katru reizi, savienojot austiņas ar viedtālruni, tās sāka nedaudz raustīties savā starpā. Vēlāk gan savienojums bija stabils, tomēr šādu gļuku parasti var novērot krietni lētākām austiņām. Šādā cenā sniegumam būtu jābūt krietni konstantākam.

    Aristokrātiski, skaista skaņa

    Beidzot nonākam pie pie departamenta, kur Beocom EX spīd spoži un attaisno gadsimtu garo Bang & Olufsen mantojumu. Skaņu veido 9.2 mm skaļruņi. Tie spēj veidot niansētu, labi balansētu skaņu, kam nekrītas kvalitāte pat pie augstākiem skaļuma līmeņiem. Īpaši patika skaidrais vokāls un niansētā instrumentalizācija. Tonālais līdzsvars starp augstajām un zemajām frekvencēm ir pārsteidzoši dabisks. Stereo efekts ļauj precīzi sadzirdēt, kādā pozīcijā, kāds instruments novietots. Bass ir optimāli pielāgots, lai būtu jūtams, bet nepazaudētu pārējās nianses. Vajadzības gadījumā lietotne ļauj paniekoties ar ekvalaizera sagatavēm, vai pielāgot tās pašam. Lietotnes apaļais ekvalaizers varbūt nav tas funkcionālākais, toties izskatās stilīgi. Jau rakstīju, ka arī citos departamentos šoreiz estētika krietni ņem virsroku pār funkcionalitāti.

    Kopumā, skaņa apmierinās arī izlutinātus melomānus, bet tieši tas jau ir tas, ko B&O fani sagaida. Par skaņu, sēdies 10!

    Kā uzvedas mikrofoni un trokšņu slāpēšana?

    Beocom EX saņēmis sešu mikrofonu sistēmu. Kamēr balss zvanos tā uzvedas pieklājīgi, tikmēr aktīvā trokšņu slāpēšana atstāja mani ar mazuma piegaršu. Lietotne piedāvā četrus variantus – ieslēgtu, izslēgtu, caurdzirdamo un un adaptīvo trokšņu slāpēšanu. Uzreiz jāteic, ka šis noteikti nav tik labs sniegums, kā Sony WF-1000XM5, kas uzstāda latiņu savā klasē. Transparentais režīms veiksmīgi ielaiž austiņās apkārtējo vidi, lai lietotāju nenotriektu mašīna, vai dzirdētu paziņojumu jaunajā Vivi vilcienā, jo pieturu ekrāns ir iefrīzojis. Tomēr šoreiz balto trokšņu ir vairāk, kā gribētos. Tas rezultējas ar sintētisku šņākšanu ausīs. Līdzīgu, nepatīkamu sīcoņu var dzirdēt arī, katru reizi, savienojot austiņas ar viedtālruni. Diemžēl, šādu trūkumu parasti var novērot daudz lētākām austiņām. Ar aktīvo trokšņu slāpēšanu Beocom EX veicas krietni labāk, jo ir daudz mazāk dzirdama balto trokšņu izraisītā šņākšana. Tomēr slāpēšana nesniedz pilnīgu vakuumu, tādēļ ANC sniegumu es drīzāk uztvertu, kā caurdzirdamo režīmu. Un vēl ir adaptīvais režīms, kam nekādu atšķirību, no aktīvās trokšņu slāpēšanas nesadzirdēju. Toties mikrofonu darbība sarunas laikā bija pieņemama un sarunu biedrs tikai dažas reizes norādīja uz robotisku pieskaņu. Arī vējainā dienā nebija problēmu ar sarunu.

    Trokšņu slāpēšanu krietni uzlabo līdzi dotais COMPLY™ uzmavu pāris. Tas veidots no atmiņu putām, kas pašas pielāgojas ausu kanāliem un nodrošina daudz labāku pasīvo trokšņu slāpēšanu. Vienīgi jārēķinās ar spiedošāku sajūtu, kā silikona uzgaļiem.

    Akumulatori rekordus neuzstāda, bet arī nepieviļ

    Arī akumulatoru departamentā Beocom EX rekordus neuzstāda, tomēr akumulatori ne reizi man nelika vilties. Ražotājs sola 6h darbību ar ieslēgtu aktīvo trokšņu slāpēšanu, tomēr man izdevās saskaitīt nedaudz virs 5h, kas ir diezgan viduvējs rādītājs. Te protams jautājums, par katra paša paradumiem, izrādās, ka man absolūti pietiek arī ar šādu sniegumu. Tiesa gan biju gaidījis, ka B&O lādēšanas ietvara izmēru attaisno ar ietilpīgāku akumulatoru, kā konkurentiem, tomēr tā sniegums ir tāds pats, kā krietni kompaktākiem ietvariem. Ar vadu to piedzīt pilnu izdevās nedaudz zem 2h, bet Qi bezvadu uzlāde to piedzina pilnu nedaudz virs 2h.

    Nobeigumā – aristokrātiska skaņa un dizains, bet vai ar to pietiek?

    Vēl viens bērnības sapnis piepildīts – esmu lietojis, kaut ko no Bang & Olufsen. Tomēr Beocom EX atstāj dalītas jūtas. No vienas puses, skaņa ir lieliska un austiņās un lādēšanas ietvarā izmantotie premium materiāli attaisno B&O gadsimtu veidoto mantojumu. No otras, kompromisu ir gana daudz. Tas man liek izvirzīt (nekādi neapstiprinātu) konspirāciju teoriju. Proti, bezvadu austiņas, pat ja tiek projektētas Eiropā, ražotas vienalga tiek Ķīnā. Tas bieži rezultējas ar vienām un tām pašām komponentēm. Ja ražotājs neiegulda paprāvus līdzekļus atsevišķu komponenšu ražošanā (kā Apple un Sony), tad neko kardināli atšķirīgu no kopējā piedāvājuma nevar gaidīt. Jā, B&O ir izvēlējies premium materiālus un lieliski kalibrējis skaņu. Šīs arī ir labākās Beocom EX īpašības, jo lietotne nav stabila, tā piedāvā maz iespēju, savienojumi konkurentiem ir stabilāki un aktīvā trokšņu slāpēšana citiem ražotājiem arī ir efektīvāka. Un vēl ir 449 eiro cena, kas Beocom EX atstāj ne visai konkurētspējīgā situācijā.

    Un tomēr, jāatgriežas pie ievadā pieminētās manas bērnības, kurā siekalojos, skatoties uz B&O produktiem. Kāpēc? Šī ražotāja filozofija nekautrējas nebūt meinstrīms, tādēļ arī Bang & Olufsen Beocom EX nav maķītis vai hesītis (lasi Apple, Samsung austiņas), bet gan restorāns. Īsti aristokrātiska pieredze. Nu un, ka tā nesniedz visu, ko konkurenti? Arī elite nemāžojas ar plebeju lietām. Beocom EX apmierinās taktīli un audiāli izlutinātu lietotāju vēlmes. Pārējiem domātas lētākas un plastmasīgākas ierīces.

    Iepriecināja

    • Smalks, alumīnija lādēšanas ietvars
    • Arī austiņu korpusā izmantots alumīnijs un stikls
    • Lieliska skaņas kvalitāte
    • Zvanu kvalitāte

    Neiepriecināja

    • Lietotne nepiedāvā daudz ierastu funkciju un nav stabila
    • Aktīvā trokšņu slāpēšana varēja būt labāk nostrādāta
    • Savienojumu pārrāvumi
    • Cena/konkurētspēja
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma