Web Analytics
More
    Reklāma

    Bang & Olufsen Beocom Portal apskats – luksusa austiņas biznesa haizivīm

    Jaunākie raksti

    Pavisam nesen manās testēt kārajās ausīs pabija Bang & Olufsen Beocom EX mazās bezvadu austiņas. Nu esmu gatavs tās nomainīt, pret ko varenāku – Bang & Olufsen Beocom Portal. Nesajauciet divas ražotāja līnijas, kā man gadījās. Sākumā domāju, ka Beoplay un Beocom ir mulsinoši vienādas ražotāja līnijas. Mulsinošas tās tiešām ir, jo internetbodēs biežāk atrodama tieši Beoplay līnija, bet Beocom domāta korporatīvajiem klientiem un pieejama ražotāja mājas lapā. Kamēr pirmā sertificēta priekš Xbox, tikmēr otrā sertificēta darbam ar MS Teams un Zoom. Atšķirība ir arī akumulatora darbībā. Citādi tehniski tie ir ļoti līdzīgi un dārgi produkti. Taču šoreiz runa nav īsti par cenu, jo B&O kopiena apzinās, ka gadsimtu pieredzējušais ražotājs sniedz luksusa pieredzi, tādēļ šoreiz komentāram “pilns internets ar lētākām austiņām” nav īsti vietas. Ražotājs par premium materiāliem un lieliski kalibrētu skaņu prasa 549 eiro. Un pirms sākt latviskajai dzīvesziņai tipisko kapeiku skaitīšanu, ir tomēr atšķirība vai ēst kaviāru, vai pelmeņus (manuprāt abi ir gana garšīgi). Līdzīgs stāsts arī ar austiņām.

    Bang & Olufsen Beocom EX/ Beocom Portal

    Galu galā, Bang & Olufsen vienmēr ir izcēlies ar ikonisku dizainu, premium materiāliem un lieliski kalibrētu audio departamentu, tādēļ ražotājs nekautrējas paprasīt par saviem produktiem adekvātu maksu. Lai gan mūsu platuma grādos grūti atrast konkurentu, kas izmantotu līdzīgus materiālus, tehniski tuvākais konkurents būtu Sony WH-1000XM5. Pats ražotājs Beocom Portal pozicionē, kā B2B segmenta ierīci, kas saņēmusi Microsoft un Teams sertifikāciju, bet B&O uzsver, ka ausis domātas gan darbam, gan tādiem dzivesstila priekiem, kā mūzikas baudīšanai un spēlēm. Raudzīsim redzēt, vai ražotājs spēj šos solījumus īstenot.

    Reklāma

    Bang & Olufsen Beocom Portal tehniskā specifikācija

    • Galvenie parametri: 40 mm skaļruņi, neodīma magnēti, 20-22,000 Hz frekvenču diapazons, 95dB @ 1kHz / 1 mW skaļruņu jutīgums, 4x MEMS mikrofoni balsij, 4x MEMS mikrofoni aktīvajai trokšņu slāpēšanai, SBC, AAC, aptX™ Adaptive audio kodeki
    • Akumulators*: litija jonu 1200 mAh, 23h runājot, 47h klausoties, aptuveni 2h vada uzlāde
    • Savienojumi: Bluetooth 5.1, Beocom link adapters, USB Type-C
    • Komplektācija: austiņas, pārnēsāšanas ietvars, 1.25m 3.5mm austiņu kabelis, USB Type-C/Type-A lādēšanas adapters
    • Izmēri: 167.3 x 178.7 x 92.6 mm, 282 g, 292 g ar audio kabeli
    • Cena: 549 eiro

    *ražotāja solītais laiks

    Kvalitatīvs ietvars, pilnvērtīga komplektācija

    Bang & Olufsen man vienmēr asociējies ar kvalitāti, ikonisku dizainu un mikroskopiska līmeņa uzmanību detaļām, tādēļ prieks redzēt, ka performance sākas jau ar kvalitatīvu ietvaru. Nē, nav runa par uzlādes ietvaru, kā mazajām bezvadu austiņām, bet auduma pārnēsāšanas somiņu. Tā veidota no auduma un atvērta tiek ar rāvējslēdzēju. Iekšā pārdomātā veidā nošķirta Beocom Portal gulta no pieliekamā kambara, kur glabājas 3.5. mm kabelis, uzlādes vads un Bluetooth adapters ātrākam savienojumam ar datoru. Citiem ražotājiem neesmu tādu redzējis, bet skaidrs, ka tas darīts, lai maksimāli viegli ausis savienotu ar ierīcēm.

     Uzreiz jāteic arī, ka komplektācija ir pietiekama, lai Beocom Portal varētu izmantot dažādos scenārijos. Kopumā, kvalitatīvs ietvars un pilnīga komplektācija.

    Dizains – bauda ausīm, galvai un taustei

    Alumīnijs, jēra āda, audums, plastmasa un gumija ir austiņās izmantotie materiāli. Es protams apzinos, ka šajā brīdī, kāds zaļi domājošs cilvēks varētu ķert pie sirds, tomēr gribu atgādināt, ka Dānija (ražotāja mītnes valsts) ir gana zaļi domājoša valsts, kas apzinās, ka gaļas lopu ādu nevajadzētu vienkārši izmest ārā, bet utilizēt kvalitatīvos produktos. Šādu premium materiālu kombināciju reti var redzēt kopā, un jau varu teikt, ka atšķirība ir uzreiz jūtama. Beocom Portal augstvērtīgo dizainu veidojis B&O dizaina komandas dizainers Jakobs Vāgners (Jakob Wagner).

    Beocom Portal ir vienas no ērtākajām lielajām ausīm, kādas esmu lietojis. Ausu polsteri pārvilkti ar jēra ādu. Ādas elementi atrodami arī stīpas augšpusē. Abās pusēs izvietotas alumīnija skārienvirsmas, bet skārienjutīgi elementi izvietoti arī abu aušu kantītēs. Labajā pusē ar skārienjutīgo joslu var kontrolēt skaļumu, bet kreisajā pusē trokšņu slāpēšanas režīmu un intensitāti. Šis risinājums jāapgūst, tomēr muskuļu atmiņa pie tā pierod visai ātri un šāda pieeja šķiet ērta. Uz labās auss papildu mikrofoniem izvietots fizisks ieslēgšanas/izslēgšanas/Bluetooth pārošanas taustiņš, bet uz kreisās MS Teams taustiņš.

    Stīpa ir nedaudz fleksibla, tajā paslēpti alumīnija pagarinājumi, kas līgani izplūst no tās. Stīpa saņēmusi ērtu, ar audumu apvilktu polsterējumu. Tas viss tiešām padara šīs par vienām no ergonomiskākajām lielajām ausīm. Lai gan augstvērtīgi materiāli te tiešām nav žēloti, ausis nav smagas un neērtas. 282 g padara šīs par smagākām par plastmasīgajiem konkurentiem, tomēr polsterējums izbalansē svaru tā, ka ausis var bez noguruma ilgstoši lietot. Īpaši jāuzteic ausu polsteri, kas pārvilkti ar ādu. Tie ir ļoti patīkami, silti un dabiski, tā samazinot alerģiju risku.

    Lai saprastu, kura ir īstā auss, to bļodiņās ir nepārprotami burti “L” un “R”. Kopumā, dizains ir izcils un premium materiāli tiešām sniedz atšķirīgu kvalitāti. Lai kā mana piekasīgā apskatnieka lupa censtos, šoreiz dizainā neatradu nevienu trūkumu, tādēļ dizaina verdikts ir šāds: “Jakob Vāgner, izcils darbs un kaifs manām ausīm, galvai un taustei!”.

    Sākam lietot Beocom Portal!

    Vispirms jāuzteic savienojumu stabilitāte. Savienojums tiek izveidots uzreiz un ir stabils visu laiku, šoreiz bez pārrāvumiem, kā B&O Beocom EX gadījumā. Ausis saņēmušas gan Google Fast Pair, gan Microsoft Swift Pair, tādēļ, lai savienotu ar ierīci, atliek tikai nospiest taustiņu un sagaidīt animāciju. Un protams nav apdalīti arī Apple lietotāji.

    Viedtālrunī jāizmanto Bang & Olufsen lietotne. Jau Beocom EX apskatā rakstīju, ka lietotne nav stabila. Labā ziņa, ka ar laiku tā ir kļuvusi stabilāka un jau sākumā piedāvāja Beocom Portal svaigāko atjauninājumu. Ja izmantojat vairākas ierīces, pēc noklusējuma ausis mēģinās savienoties ar pēdējo izmantoto. Lietotne saglabā vairākas pieejas dažādiem B&O produktiem. Sākuma ekrāns rāda uzlādes līmeni, ekvalaizera sagataves un trokšņu slāpēšanu. Logs pa labi piedāvā skaņdarbus no Deezer, bet vēl vienā logā var tikt pie dažādu radio interneta tiešraidēm. Ikdienā visai bieži klausos LR1, forši, ka tiešraides beidzot pieejamas ātrā, vienkāršā veidā vienkopus.

    Līdzīgi, kā mazajām austiņām, arī šīm lietotne nepiedāvā mainīt skārienjutīgos iestatījumus, tādēļ jāpaļaujas uz ražotāja piedāvāto horeogrāfiju. Te ir tiešām daudz iespēju, gan atskaņojot saturu, gan zvanot un pat, lietojot MS Teams. Piemēram, atsevišķi izšķirtais taustiņš ļauj savienoties ar MS Teams vai izmantot rokas pacelšanu. Ja nav savienojums ar MS Teams, pēc noklusējuma taustiņš izsauks Google asistentu. Te gan jāatgādina, ka Beocom Portal mērķauditorija tomēr ir biznesa haizivis, kas šad tad vēlas atpūsties ar kādu dziesmu vai uzspēlējot XBox, tādēļ skārienvadība vienkārši mūzikai nešķiet tik ērta, kā konkurentiem.

    Ko nozīmē Beocom Portal Zoom un MS Teams sertifikācija, to, ka abas saziņas platformas apstiprinājušas, ka ausis izcili strādā bez savienojuma pārrāvumiem uz dažādām ierīcēm. Jāatgādina, ka datoram iespējams pievienoties ar komplektā iekļauto Bluetooth adapteri, kas ir papildu garants, ka citi gadžeti nenozags zilzobja frekvences. Un nevajag aizmirst gan USB, gan 3.5 mm kabeļus, kas ļauj tikt pie audio bez jebkādas aiztures.

    Izcila skaņa

    Kamēr Beocom Portal cena liek saraukt grumbās pieri, atliek tikai izbaudīt skaņu, lai grumbas iztaisnotos. B&O nes līdzi gadsimtu senu mantojumu, Beocom Portal skaņas kalibrācija to attaisno par 100%. Skaņa ir jaudīga, telpiska, basi ir izteiksmīgi, bet tie neiznīcina instrumentu nianses, arī vokāls ir dzidrs un niansēts. Šoreiz tas tiešām uzlabo ne vien mūzikas baudīšanas pieredzi, bet arī zūmojot skaņa šķiet pilnīgāka. Arī spēlmaņi novērtēs niansēto skaņu, kādu nepiedāvā lētāki konkurenti (ja vien nebiedē fakts, ka ausis ir dārgākas par dažu labu Xbox modeli). Vajadzības gadījumā, lietotne ļauj paspēlēties ar ekvalaizeru. Tas nav ar ierastajām iedaļām, bet pielāgo dažādas frekvences vienlaicīgi un izvietots aplī.

    Pēc noklusējuma skaņa ir lieliski izbalansēta, kas ļauj saklausīt visas frekvences pareizajā attiecībā, lai nekas netiktu nozagts pārējām niansēm. Ja nu tā jau lielisko skaņu gribas vēl izskaistināt, iesaku lietot komplektā iekļauto USB vadu. Tādā gadījumā dators ausis atpazīst, kā ierīci, kas var atskaņot Dolby Atmos uzfrišinātu saturu. Dīvaini, ka šis uzlabojums nav pieejams lietotnē, tātad nestrādās, izmantojot zilzobi.

    Mikrofoni un trokšņu slāpēšana

    Līdzīgi, kā ar mazajām austiņām, arī šoreiz trokšņu slāpēšana nav tik izteikta, kā konkurentiem. Šajā ziņā Sony WH-1000XM5 vēl aizvien notur nepārvaramu latiņu. Iespējams tas tādēļ, ka B&O vairāk domājis par komfortu, lai ausis neradītu nospiedošu vakuumu. Rezultātā, pasīvā trokšņu slāpēšana ir un tā nodrošina, lai saturs būtu krietni pārāks pār ārpasauli, tomēr nebloķē pilnīgi visus fona trokšņus.

    Līdzīgs stāsts ar aktīvo trokšņu slāpēšanu. Tas lieliski maskē zemās frekvences, bet augstākās tiek slāpētas vien nedaudz. Cilvēku valodā tas nozīmē, ka varēs nojaust, ka blakus, kāds runā, bet saprast to nevarēs. Ja Beocom Portal uztver, kā uz biznesu orientētas ausis, tad tas nozīmē, ka viss saturs būs pietiekami atdalīts no fona, bet lietotājam neiestāsies tāds kurlums, lai nepamanītu to kaitinošo kolēģi, kam obligāti jāiztraucē Zoom sapulce. ANC piedāvā dažādus līmeņus, tādēļ nav atsevišķi izšķirts caurspīdīgais režīms. Līdzīgs stāsts arī par ārtelpām. Saturs būs pietiekami uztverams un nošķirts no ārpasaules, tomēr ne tik ļoti, lai nepamanītu pubertātes sakacinātu pusaudzi, kas gatavs uztriekties virsū ar elektroskūteri.

    Ierasts, ka video konferencēm paredzētajām ausīm parasti ir atsevišķa mikrofona kājiņa. Beocom Portal tāda nav nepieciešama, jo mikrofoni izvietoti un kalibrēti tā, lai fokusētos uz muti, tā imitējot atsevišķi izdalītu mikrofona kāju. Jāteic, ka ikdienā tas strādā lieliski. Artavu sniedz arī programmatūra. Piemēram, paaugstinot balsi, konferences otrā galā tā neizklausīsies pārbliezta. Biju arī patīkami pārsteigts, ka šis risinājums veiksmīgi spēja fokusēties pat uz čukstiem. Kopumā, ļoti labs sniegums!

    Kā uzvedas akumulators?

    Jau pieminēju, ka Beocom Portal visai viegli sajaukt ar Beoplay Portal. Būtiskākā atšķirība abiem produktiem ir tieši akumulatora darbībā. Ražotājs sola 23h darbību, runājot ar ieslēgtu ANC, bet, ja tikai klausīsies saturu – ap 47h. Teikšu godīgi, šoreiz man neizdevās tik bieži runāt, lai saskaitītu reālo sniegumu, bet akumulatora darbība ne reizi neradīja uztraukumu par tā spējām. Te gan jāņem vērā lietošanas paradumi. Piemēram, ja izmantosi komplektā iekļauto USB vadu, noteikti izvilksi ilgāk. Atšķirīgs akumulatora sniegums būs arī no klausītā satura. Piemēram rokmūzika prasīs vairāk enerģiju par skolēnu Ziemassvētku koncerta flautas solo.

    Nobeigumā – luksus nav domāts visiem

    Bang & Olufsen jau atkal valdzina. Šoreiz ar ļoti pārdomātu dizainu, premium materiāliem un lielisku skaņu. Arī mikrofonu darbība un pilnvērtīgā komplektācija nodrošina lielisku komplektu gan ofisa videi, gan atpūtas mirkļiem, kad gribas relaksēties ar mūziku vai uzspēlēt, kādu spēlīti. Tomēr, jāatgādina, ka šis nav uz masām orientēts produkts. Ražotājs to apzinās, tādēļ piedāvā luksusa kategorijas cienīgas ausis par atbilstošu cenu. Pat ja konkurenti tikuši pie labākas aktīvās trokšņu slāpēšanas un funkcionālākas lietotnes, tie nepiedāvā tik noslīpētu, premium materiālu dizainu, par ko vien ir vērts maksāt 549 eiro. Jā, cena ir augsta, bet jāatceras, ka arī kaviārs maksā vairāk par pelmeņiem un luksus nav domāts visiem. Tomēr tiem, kam izsmalcinātība ir dzīves stils, Bang & Olufsen Beocom Portal varu mierīgi ieteikt!

    Iepriecināja

    • Sakiet, ko gribat, bet premium materiāli ir smalkāki un atšķirīgi no plastmasas
    • Smalks dizains
    • Nemainīgi laba skaņas kvalitāte
    • Pilnvērtīga komplektācija, kas ļauj lietot ausis dažādos scenārijos

    Negāja pie dūšas

    • Lietotnē varēja būt vairāk funkciju
    • Skārienjutīgā mūzikas vadība nav pati ērtākā
    • Cena diktē noteikumus
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Trx450
    28.12.2023 16:08

    Tie L R burti visu skaistumu sabojā

    Biteme
    28.12.2023 18:05

    Šķiet dīvaini, ka ausīm ko izmanto Teams čatiņam, varētu vajadzēt skaņas kalibrēšanu un jēra ādu apdarē. Nu, bet haizivīm ieradumi varētu būt pagalam atšķirīgi – cita vide, cita pasaule.

    Gundars
    28.12.2023 23:07

    Apaļas austiņu bļodas nekādi nevar saukt par ergonomiskākajām. Cilvēka auss forma tomēr ir ovāls. Aplis nepieguļ precīzi, lai arī dizainiski varbūt izskatās ok. Sony tur ir priekšā. Par trokšņu slāpēšanu jau rakstīts. Biznesa haizivis mēdz lidot un nekur tik svarīga nav pilnvērtīga trokšņu slāpēšana kā lidmašīnas dūcošajā salonā. To jau vairākas reizes esmu izbaudījis – īsi pirms nolaišanās noņemot pa īstam aptver, kāds trokšņa piesārņojums ir visu laiku bijis, bet tu esi absolūtā klusumā pilnvērtīgu baudījis mūziku bez fona. Viss pārējais funkcionāls arī ir jau pieminētajām Sony. Jērāda un audums subjektīvi neliekas svarīgi. Neņemšu!

    Slais
    29.12.2023 14:49
    Reply to  Gundars

    Ir cilvēki kuriem vienkārši nepatīk “sony skaņa”, bet tas jau gaumes jautājums, citādāk šajā cenas kategorījā viņiem ir ļoti labas ausis.

    Vards
    29.12.2023 21:20

    Klaidermanam, Metallica norhing else matters un tamlīdzīgai mūzikai der tikai planārās ausis, Audeze piemēram.
    Ir sajūta, ka tu stāvi uz skatuves klausoties.
    Līdz šim ne viena cone stila auss nav devusi šādu pieredzi.
    Planāriem ir 3 būtiski mīnusi ikdienai
    -smagi ap 500g vai vairak
    -vajag pastiprinātāju
    -visi high end modeļi ir “open ear”, kas nozīmē, ka to ko klausies tu, dzird arī tie, kas tev blakus.

    Visus mīnusus atsver skaņas kvalitāte.
    Savām Audeze planar ausīm atvēlu pāris stundas mēnesī, tā parasti lietoju PX7

    Reklāma