Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony WH-1000XM5 apskats – katra centa vērtas austiņas!

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Teikšu godīgi, Sony šogad ar saviem savdabīgajiem audio produktiem, mani ir padarījis par ražotāja fanu. Sony SRN-NS7 bija atjautīgs risinājums dzīvokļiem ar plānām sienām, Sony LinkBuds bija oriģinālas austiņas līdz šim neeksistējošai nišai, bet Sony LinkBuds S bija ražotāja meinstrīmīgākās bezvadu austiņas, kas sniedza lielisku audio pieredzi. Tādēļ ar nepacietību gaidīju iespēju notestēt Sony WH-1000XM5 bezvadu lielās ausis. Tās ir turpinājums lieliskajām Sony WH1000XM4, kas šobrīd tiek dotas komplektā, pērkot Sony Xperia 1 IV (mieru, tikai mieru, apskats jau top). Diemžēl, Sony nav gājis LinkBuds ceļu, piešķirot austiņām vieglāk iegaumējamu nosaukumu, tādēļ apskatā to reducēšu uz XM5.

    Reklāma

    XM5 dizains, viedās iespējas un cena saka priekšā, ka austiņas gatavas konkurēt ar Bose veikumiem un pat mest izaicinājumu Apple AirPods Max.

    Sony WH-1000XM5 tehniskā specifikācija

    • Galvenie parametri: 30 mm skaļruņi; neodīma magnēti; 48 ohm(1kHz) pretestība, kad savienotas ar austiņu vadu un ierīce izslēgta;  16 ohm(1kHz) pretestība,  kad savienotas ar austiņu vadu un ierīce aktīva; 4 Hz – 40,000 Hz frekvences reakcija; 20Hz-20,000Hz (44.1kHz sampling) 20Hz-40,000Hz (LDAC 96kHz sampling 990kbps) frekvenču diapazons, izmantojot Bluetooth; atbalstītie formāti – SBC, AAC, LDAC
    • Akumulatora darbība*: Max. 30 hrs (ar trokšņu slāpēšanu) , Max. 40 hrs (bez trokšņu slāpēšanas), klausoties mūziku; Max. 24 hrs (ar trokšņu slāpēšanu) , Max. 32 hrs (bez trokšņu slāpēšanas) sarunas laikā; USB Type-C uzlāde ap 3.5h
    • Savienojumi: Bluetooth 5.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP); USB Type-C
    • Svars: ap 250 g
    • Cena: ap 420 eiro

    *ražotāja solītais laiks

    Pakojam vaļā

    Sony, kā ierasts austiņas iepakojis ekoloģiskā iepakojumā. Par zaļo domāšanu uzslava ražotājam, bet interesantākais protams atrodas iekšā. Esmu jau pieradis, ka mazās bezvadu austiņas nāk komplektā ar lādēšanas ietvaru, kas neļauj tām pazust, tad nu XM5 arī saņēmušas paprāvu, nelielas mugursomiņas izmēra portfelīti, kurā austiņas pārnēsāt.

    Jāteic, ka tas ir kvalitatīvs un simpātisks, bet tā izmērs liek apšaubīt austiņu mobilitāti. Proti, lai austiņas paņemtu līdzi ceļojumā jārēķinās, ka ietvars aizņems visai daudz vietas čemodānā. Ietvars tiešām krietni pieaudzis, ja salīdzina ar iepriekšējo modeli. Tas tādēļ, ka austiņas vairs nevar salocīt tik kompakti, bet par to sīkāk dizaina sadaļā. Ietvara iekšā ir atsevišķs nodalījums USB kabelim un 3.5 mm savienojuma vadam.

    Patīkams dizains ar vienu būtisku trūkumu

    No iepriekšējām paaudzēm XM5 atšķiras ar nedaudz smalkāku dizainu. Tomēr dizains nekad nav bijusi iepriekšējo paaudžu problēma, tādēļ  XM5 izskats var pārsteigt pat rūdītus Sony fanus. Austiņu stīpa ir krietni šaurāka par konkurentiem, bet tā saņēmusi pietiekamu polsterējumu, lai šķistu gana ērta. Vidus daļā tā ir nedaudz fleksibla, lai pielāgotos dažādiem pakaušiem. Tomēr tas virsrakstā pieminētais trūkums ir, ka stīpa nav saņēmusi nekādas eņģes, lai austiņas salocītu kompaktāk. Pašas ausis var nolocīt plakani, lai ieliktu ietvarā, bet kompaktas un ērti pārnēsājamas tās nebūs. Tās nolocīt var tikai vienā virzienā. Kad austiņas atpūšas uz kakla, tās var pagriezt vien tā, ka ausu bļodiņas ir uz augšu. Man tāda pozīcija šķiet nepareiza, tā ir ideāla vieta, kur iekrist popkornam.

    Austiņas pārklātas ar maigi gumijotu materiālu. Tam ir priekšrocības – tas nav slidens, tas nekrāj šmuces, tas ir taustei diezgan patīkams, bet nedod to premium sajūtu, kādu prasītu austiņu cena. Kreisā austiņa tikusi pie 3.5 mm audio ligzdas, diviem fiziskiem taustiņiem, bet labā pie USB Type-C ligzdas. Pa perimetru izvietoti vairāki mikrofoni. Abas austiņas tikušas pie paprāvas, plakanas skārienjutīgas virsmas. Diemžēl, specifikācijā neatradu nekādu mitruma noturību, tomēr uzbūve šķiet tik pamatīga, ka gan jau svīšanu vai ļoti vieglu smidzināšanu XM5 izturēs, lai gan apstiprinājuma tam nav.

    Lai gan atradu gana daudz, kam piekasīties, tomēr ikdienā ausis lietot ir ļoti ērti. Tās ir gana vieglas un polsterējums ir ļoti ērts, lai tās bez problēmām lietotu ilgstoši.

    Vadība, viedums, aplikācija

    Man bija prieks XM5 izmēģināt kopā ar Sony Xperia 1 IV, tas gan nemaina faktu, ka šobrīd savienoties ar jebkuru Android ierīci ir super ērti. Tikai jāieslēdz austiņas, jāsagaida savienojuma animācija un aidā! Xperia tālruņos jau Sony Headphones Connect aplikācija ir uzinstalēta, citās Android ierīcēs to piedāvā uzstādīt savienojuma animācijā. Ērti un vienkārši!

    Tipiski Sony, aplikācija nav super stilīga, bet piedāvā ļoti daudz noderīgu funkciju. Lai tiktu pie visām, nepieciešama iestatīšana. Piemēram, lai tiktu pie visaptverošās skaņas, jānofotografē savas ausis. Programmatūra, analizējot ausu attēlus, parūpējas par individuāliem pielāgojumiem un saglabā attēlu kartotēkā, kas ļauj turpmāk veidot ergonomiskus produktus. Gana komiska aktivitāte, ar lielu potenciālu nākotnē.

    Aplikācija uzrāda uzlādes līmeni, ļauj pielāgot vadību, lietot ekvalaizeru un vēl, un vēl, un vēl…

    Tātad XM5 var vadīt caur aplikāciju, ar skārienjutīgajām virsmām + fiziskajiem taustiņiem. Aplikācija ļauj pielāgot skārienjutīgās virsmas. Taustiņi paredzēti savienošanai, austiņu ieslēgšanai vai trokšņu slāpēšanai. Pēdējo var vadīt arī ar skārienjutīgo virsmu.

    Kopumā šī ir viena no pilnīgākajām aplikācijām, kas paver ļoti plašu iespēju klāstu. Patīkami, ka pieejama iespēja savienoties ar divām ierīcēm vienlaicīgi, tad gan jārēķinās, ka pārslēgšanās var būt cimperlīga. Austiņas pauzē mūziku, kad tās ir noņemtas, bet, ja šī fīča nepatīk, aplikācija ļauj to atslēgt. Iespējams iestatīt, lai ausīm būtu atšķirīgi pielāgojumi atšķirīgā vidē, un vēl, un vēl, un vēl… Te tiešām ir, kur izvērsties.

    Izcila skaņa

    Skaņa noteikti ir tā kategorija, kas attaisno katru par XM5 izdoto centu. Skaņa nes līdzi mantojumu, kas priekšgājējus padarīja par līderiem savā klasē. Arī XM5 attaisno šo godu, turklāt vēl uzlabo sniegumu, krietni apsteidzot konkurentus. Skaņa ir ļoti niansēta. Pēc vajadzības tiek izceltas apakšas, vidējās frekvences vai augšas. Precizitāte, ar kādu tiek atskaņotas skaņdarbu nianses ir iespaidīga. Lietojot metaforu, varētu šo skaņas pieredzi pielīdzināt cilvēkam, kas iznācis no ausu skalošanas kabineta un nu spēj dzirdēt, kā sniegpārslas krīt (reāls radinieka stāsts). Arī basi ir iespaidīgi. Pēc noklusējuma izmantots tāds skaņas profils, ka šoreiz man pat negribējās pielāgot ekvalaizeru.

    Runājot par ekvalaizeru, kā vienmēr Headphones Connect piedāvā vienu no niansētākajiem ekvalaizeriem, kas izdabās visām vēlmēm. Basus ir iespējams vēl vairāk pastiprināt, bet pēc vajadzības to pašu var izdarīt arī ar citām frekvencēm. Pie tā arī palikšu, ka XM5 piedāvā labāko skanējumu klasē, kas attaisno austiņu cenu. Melomāni var gavilēt!

    Trokšņu slāpēšana, jeb ejam pļaut zāli

    XM5 tests mani pamudināja uz kādu izvirtību – devos pļaut pagalmu, mūzikas pavadījumā. Tā ka, ja redzējāt dīvainu skatu, kur čalis danco ap zāles pļāvēju, dažreiz iedziedoties, vainojiet XM5. Starp citu, dziedāšana, nedzirdot pašam sevi, var nebūt pārāk patīkams baudījums apkārtējiem. Pirmkārt, polsterējums pats par sevi jau nodrošina pasīvo trokšņu slāpēšanu. Tas neizveido pilnīgu skaņas vakuumu, bet būs pietiekams, lai saturs būtu krietni pārāks pār ārpasauli.

    Pieejama arī aktīvā trokšņu slāpēšana. Par to rūpējas Sony izveidotais V1 procesors un uzlabotie mikrofoni. Procesors pirmo reizi tika prezentēts lieliskajās Sony WF-1000XM4. Programmatūra pielāgo trokšņu slāpēšanas līmeni ķermeņa kustībām. Patiešām, tas realizējas daudz dabiskākā sniegumā, kā konkurentiem. Jāuzteic arī astoņi mikrofoni, kas rūpīgi analizē apkārt notiekošo. Tiesa gan, pavisam nomākt zāles pļāvēju neizdevās, bet tas būtu skaidrojams ar vibrāciju, ko rada pats pļāvējs. Toties, apkārtējo saucienus un ķiķināšanu, par manu neveiklo pļaušanas performanci, sadzirdēt nevarēja. Lielisks sniegums!

    Jāuzteic tieši mikrofonu darbība, jo zvani ar ausīm ir lieliski. Mākslīgais intelekts rūpējas, lai samazinātu vēja izraisītus trokšņus. Tiesa gan, balss izklausīsies dabiskāk vidē, kurā vēja nav. Kad parādās vējš, balss zvana otrā galā izklausīsies nedaudz sintētiski, bet vienalga kvalitatīvi. Šis noteikti ir ražotāja labākais sniegums.

    Akumulators nepieviļ

    Atzīšos godīgi, šoreiz akumulatora izpētei piegāju pavirši. Galvenokārt tādēļ, ka akumulators ne reizi nepievīla. Tomēr ar prieku novērtēju relatīvi lielas ierīces (ja salīdzina ar populārajām mazajām bezvadu austiņām) lielos akumulatorus. Ražotājs sola 30 stundu darbību ar ieslēgtu aktīvo trokšņu slāpēšanu, bet, ja tā atslēgta, var tikt līdz 40 stundām. Piemēram, iekštelpās pat reizēm neredzu nepieciešamību to izmantot, tā ka akumulatora darbība būs tiešām ļoti laba. Pietiek ar desmit minūšu uzlādi, lai austiņas varētu izmantot aptuveni piecas stundas, tomēr komplektā iekļautā vada uzlāde ir visai lēna. No 0-100% uzlāde notiek aptuveni 3.5h. Un protams nekādas bezvadu uzlādes, bet parādiet kādas lielās ausis, kam būtu šāda iespēja. Par akumulatora darbību sūdzību nav.

    Nobeigumā – Sony atkal uzstāda latiņu

    Sony jau atkal ir radījis vienu sasodīti labu produktu. Šogad ražotājs mani ir pārsteidzis ar ļoti interesantiem audio produktiem. Tehniski tie uzstāda latiņu konkurencei. Vienīgās reizes, kad ražotājs mani ir samulsinājis, ir meklējot nišas, kas tā īsti neeksistē. Bet arī eksperimenti padara pasauli interesantāku. Sony WH-1000XM5 ir lieliska evolūcija jau tā lieliskajām WH-1000XM4. Šādu attīstību uzturēt nav viegli, tomēr ražotāja pūliņi jau atkal vainagojušies ar veiksmi. Un vienīgā eksperimentālā daļa ir dizains, kas vēlējies kļūt elegantāks, bet pazaudējis premium sajūtu un upurējis kompaktumu un mobilitāti.

    Ideālu produktu nav, vismaz ne šajā visumā. Tas, kas pārsteidz, ka dizaina īpatnības ir vienīgie būtiskie šī produkta trūkumi. Skaņa – sajūsmina, ikdienas ērtums – sajūsmina, trokšņu slāpēšana – sajūsmina, akumulatora darbība – sajūsmina. Ja 420 eiro par izcili skanošām austiņām ir pieņemama cena, tad Sony WH-1000XM5 varu noteikti ieteikt!

    Sajūsmināja

    • Izcila skaņa
    • Ikdienā ērti lietojamas
    • Ļoti funkcionāla aplikācija
    • Akumulatora darbība
    • Trokšņu slāpēšana ir līmenī

    Nesajūsmināja

    • Nevar pārnēsāt kompaktā veidā
    • Gumijotā virsma nerada premium sajūtu
    • Specifikācijā neatradu oficiālu mitruma noturību

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    23 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elvis
    30.06.2022 13:52

    Bildē kur var redzēt sejas sānu izskatās, ka jums aprakstus taisa Artuss Kaimiņš. :D

    Elvis
    30.06.2022 14:36

    Forši.

    Par austiņām runājot, es ar XM3 tā arī nepieradu, vakuums ausīs parādās pirmajās 5 minūtēs. Max esmu izturējis 20 minūtes ar viņām, ik pēc dziesmas man prasās viņas pacelt no ausīm. Bez noise cancelling ir tas pats.

    Kā tev bija ar šīm?

    AccidCD
    30.06.2022 20:11
    Reply to  Elvis

    Jau apmēram 3 gadus izmantoju XM3. Nekad nav bijušas problēmas, izņemot, ka mikrofonu kvalitāte nav īpaši laba. Kopumā ļoti patīk.

    LAN
    02.07.2022 17:49
    Reply to  AccidCD

    Jā, parasti par to aizrāda zvana laikā ja ir nedaudz fona troksnis (auto/ekskavators).

    Itanium
    30.06.2022 15:18

    Cik saprotu, tad šobrīd WH-1000XM4 ir krietni labāks p/p.
    100+ EUR lētākas un performē ļoti līdzīgi.

    Last edited 1 year ago by Kristiāns
    Tītars
    30.06.2022 21:15

    Ja ir iespēja, gribētu zināt kāda ir atšķirība kvalitātē starp xm3, jo ja man būtu xm4, tad xm5 nemaz neinteresētu.
    Kā ir ar transparency opcijām? Nekad nezināju ka ko tādu gribētu pirms pamēģināju Airpods max, tagad bez tādas opcijas grūti pierast. It īpaši ja ausis nogurst no “mucā sēdēšanas” sajūtas.

    Tītars
    01.07.2022 01:03

    Paldies! Lielisks apskats :) Būs jāpaskatās kā Ambient sound salīdzinās ar Apple transparency mode.

    Viesturs
    01.07.2022 00:59

    XM2 savu bija nokalpojušas, izlēmu paņemt jaunas. Mēģināju sev pārdot Airpod max (testējot), bet nesanāca – tad nu šķiet jau paris mēnešus ikdienā ar XM5. Ļoti apmierināts.

    Viesturs
    01.07.2022 11:20

    Nu divi izšķirošie momenti ir noise cancel kvalitāte un austiņu svars/izmērs – Apple ausis ievērojami smagākas.
    Airpod Max gribētos teikt, ka tā – “ārā no kastes” skanējums ir labāks, bet no otras puses, Sony gadījumā ar EQ panāc skanējumu kāds tev tīk. Bet aktīvo NC Bose, Apple, utt var iet pamacīties no Sony, protams, atbilstošās cenu kategorijas ietvaros.

    KKTK
    01.07.2022 09:17

    Tas ir labi, ka BEIDZOT šie ir sataisījuši mikrofona kvalitāti (kaut gan vēl jātestē). Bet tas, ka ausis nesalokās, viņas izsvītro no lidotāju/ceļotāju saraksta. Tak tā ausu soma nu ir bez maz Norwegian bezmaksas rokas bagāžas izmēros 🤭

    Viesturs
    01.07.2022 11:23
    Reply to  KKTK

    Pirmo gadu, divus, ar savas XM2 liku maciņā lidojot, bet meh, izdomāta problēma. Tak tev tās ausis ir lai lietotu kamēr esi tranzītā, pēc tam kaut lai mētājas viesnīcā uz galda.

    Aigars
    02.07.2022 08:42
    Reply to  KKTK

    Tevi tak lidostā nesver. Uzliec ausis uz kakla un cilpu iekšā.

    a.s
    09.07.2022 05:22
    Reply to  KKTK

    100 punkti piekrītu. Jau dažus gadus lietoju iepriekšējās paaudzes xm2,3,4 un manā skatījumā viņas vairāk ir radītas tieši ceļojumiem, lai atslēgtos no lidmašīnas trokšņiem un kņadas nevis īstiem kvalitatīvas mūzikas cienītājiem, tajā lauciņā ir citi lieli spēlētāji. Vienīgais plus ir labāks trokšņu slāpētājs. Bet izmērs nodzēš visus plusus. Un vēl pirkstu nospiedumi kas spīd pa gabalu 😕. Gaidīšu xm6. Cerams ka būs sapratuši ka ceļojumā kompaktums ir svarīgs.

    Janis
    01.07.2022 17:10

    Nezinu, vai vēlreiz pirktu sony ausis, jo ar xm4 ir vilšanās, ausis manā skatījumā nav tā vērtas.
    1) Baterijas laiks knapi izvelk divas darba dienas offisā meetingos un oncallos strādājot.
    2) tiklīdz strauji pagriezies tā atslēdz skaņu.
    3) Nav opcija kamēr lādē tikmēr turpini strādāt, respektīvi kā pieslēdz ubc-c lādēšanas vadu, ausis izslēdzās. konkurēntiem par daudz zemāku cenu šāda opcija ir un var turpināt strādāt un lietot austiņas kamēr lādējās.
    4) samērā klusi mic, vienmēr jārunā ir nedaudz skaļāk lai klients Tevi dzirdētu.
    5) skaļumu arī var vēlēties lielāku.

    LAN
    02.07.2022 17:57
    Reply to  Janis

    2. Tā ir tā pauzēšanas opcija (kuru lietotne var atslēgt?).
    3. Šis savienojumā ar 3.5 h lādēšanās laiku ir dīlbreikers. Ja esmu aizmirsis uzlādēt tad jēga no ausīm tuvu 0. Cerams ka izlabos nākamajā modelī un manas WH3 izvilks.

    Jānis
    06.08.2022 01:25

    Par mīnusiem:
    1.Nav aptX (ir Sony WH-1000XM3),
    2. Vismazākais pīkstulis salīdzinot ar iepriekšējām paaudzēm 30 mm pret 40 mm.

    Reklāma