Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony LinkBuds atšķirīgo austiņu apskats

    Jaunākie raksti

    Šobrīd man neklausa taustiņi, ir grūti noformulēt domu, kā iesākt apskatu. Kāpēc tā? Tāpēc, ka manos testēt kārajos nagos un ausīs atkal nonācis, kāds Sony audio produkts, kas izaicina manu uztveri. Iepriekš tāda reize bija Sony SRN-NS7 kakla skaļruņu apskatā, kad ražotājs piedāvāja oriģinālu skaņas risinājumu dzīvokļiem ar plānām sienām. Tie, kas pazīstami ar Sony daiļradi, būs pieraduši, ka hipsterīgas ārišķības un novatorisku dizainu vietā ražotājs turas pie klasiskām vērtībām, pārāk nenoslogojot savu dizaina departamentu. Tādēļ esmu vēl jo pārsteigtāks redzot, ka relatīvi īsā laikā ražotājs prezentē divus no pamatplūsmas tik atšķirīgus produktus. Lielākais pārsteigums, ka tas nāk no ražotāja, kas, piemēram, Sony Xperia 5 III dizainu nav mainījis gandrīz trīs gadus. Tātad runa ir par Sony LinkBuds bezvadu austiņām, kas ir atšķirīgas dizainā un konceptā.

    Reklāma

    Vispirms par nosaukumu. Izskatās, ka Sony mārketings uzklausījis apskatnieku vaimanas par neizrunājamiem un atmiņā nepaliekošiem nosaukumiem. Piemēram, Sony WF-1000XM4 uzstādīja latiņu trokšņu slāpēšanā, bet Sony WF-C500 sevi parādīja, kā labi skanošas austiņas budžeta klasē. Toties to nosaukumi bija tieši tik bezpersoniski un atmiņā nepaliekoši, cik Īlona Maska dēla vārds. Beidzot uztverams nosaukums – Sony LinkBuds, kas daļēji skaidro austiņu konceptu. LinkBuds paredzētas, lai tās varētu ilgstoši lietot, saglabājot savienojumu (angliski Link) ar ārpasauli. Skaidrs, ka koncepts iet pretēji līdzšinējiem centieniem nodrošināt trokšņu slāpēšanu un norobežošanos no ārpasaules. Cik jēdzīgs ir šāds koncepts? ‘To arī mēģināšu noskaidrot Sony LinkBuds apskatā.

    Sony LinkBuds tehniskā specifikācija

    • Galvenie parametri: neodīma magnēti; 20Hz -20,000Hz (44.1kHz sampling) frekvenču diapazons; atbalstītie audio formāti – SBC, AAC; IPX4 mitruma aizsardzība
    • Akumulatoru darbība*: ap 5.5h, klausoties mūziku; ap 2.5h saziņas laikā; ap 11h gaidstāves režīmā; vada uzlāde
    • Savienojumi: Bluetooth 5.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP); USB Type-C
    • Izmēri: 41.4 x 48.5 x 30.9mm, 34g lādēšanas ietvaram; 4g vienai austiņai
    • Komplektācija: lādēšanas ietvars, austiņas, XS, S, M, L, XL uzmavu riņķi, USB Type-C/USB-A lādēšanas vads, pamācības
    • Cena: ap 180 eiro

    *ražotāja solītais laiks

    Ekoloģisks iepakojums

    Līdzīgi, kā citām Sony bezvadu austiņām, arī šoreiz iepakojums veidots no otrreiz pārstrādāta papīra. Jā, iepakojums nav tik spilgts un šiks, kā citiem ražotājiem, kas iepakojumā izmanto plastmasu un plēves, toties Grēta Tūnberga var gulēt mierīgi. Var tiešām just, ka šis ir viscaur japāņu produkts – iepakojums ir videi draudzīgs un veidots kā origami paraugdemonstrējums. Par zaļo domāšanu, milzu uzslava Sony!

    Bez lādēšanas ietvara un pašām austiņām komplektā iekļauts smieklīgi īss USB Type-C/USB-A lādēšanas vads bez sienas lādētāja un silikona riņķi. Par pēdējiem pastāstīšu nedaudz vēlāk, vien pateikšu, ka tie pieejami kuplā skaitā un XS, S, M, L, XL izmēros. Kopumā, adekvāta komplektācija un kudos par ētisku, zaļā kursa iepakojumu!

    Dizains – ierastā kārbiņā neierastas austiņas

    Līdzšinējie Sony bezvadu austiņu lādēšanas ietvari bijuši diezgan lieli, tiem nav bijis atsevišķs pārošanas taustiņš. LinkBuds kārbiņa tādā ziņā pietuvinājusies tiem standartiem, pie kā pieradinājuši konkurenti. Ietvars kļuvis daudz kompaktāks un nu atgādina drīzāk Samsung Galaxy Buds2 kārbiņas principu. Lādēšanas ietvars apaļots tā, lai plaukstā būtu ērts un optiski šķistu vēl kompaktāks, kā ir patiesībā. Tā virsma ir patīkami matēta. Pēc taustes un vizuāli tā atgādina iepakojumā izmantoto otrreiz pārstrādāto papīru. Tas panākts ar raupjāku matējumu virsmai un mikro punktiņiem gaišajā (testa ierīcei) krāsojumā. Ražotājs norāda, ka arī kārbiņas korpusā izmantoti pārstrādāti materiāli. Tas gan nozīmē, ka ietvars nebūs tik ekscentrisks, kā, piemēram, Nothing ear (1), bet Sony dizains jau nekad nav dzinies pēc hipsterīgas ārišķības. Gaišās versijas vienīgais trūkums ir, ka uz tās ir pamanāmi netīrumi, toties tā nav slidena.

    Šoreiz Sony kārbiņā iestrādājis fizisku taustiņu vāciņa fiksēšanai. Šeit gan nekāda maģija nenotiek, vāciņš neatsprāgst vaļā pats, turklāt tā eņģe nešķiet gana pārliecinoša un nedaudz ļurkājas. Laikam jau tāpēc arī izmantots fizisks fiksēšanas slēdzis. Žēl, jo prasītajā cenā gribētu pārliecinošāku vāciņa eņģi. Virs atvēršanas pogas izvietots elegants LED indikators.

    Aizmugurē, zem vāciņa eņģes izvietota USB Type-C ligzda un pārošanas taustiņš. Patīkami, ka Sony tādu ieviesis, jo agrākajos veikumos pārošana notika ar abiem austiņu taustiņiem/skārienjutīgajām virsmām. Šādā risinājumā bija aizņemtas abas rokas un tas nebija visai parocīgi. Tagad tas vienkārši notiek ar atsevišķu taustiņu uz lādēšanas ietvara. It kā mazs sīkums, bet patīkams uzlabojums.

    Kastītes iekšpusē ir pietiekami stipri magnēti, kas notur vietā austiņas. Tomēr to savdabīgās formas dēļ Sony vēl iestrādājis nelielus fiksatorus. Tas nozīmē, ka uz austiņām nedaudz jāuzspiež, lai tās nofiksētos gultiņās. Kopumā ietvars šo to aizguvis no konkurentiem (kompaktumu, formātu, pārošanas slēdzi), kas atvieglo lietotāju ikdienu. Vienīgā iebilde ir pret vāciņa eņģi, kas nevieš uzticību ilgtermiņā. Citādi labs, pārdomāts, bet nedaudz bezpersonisks dizains. Pēdējo argumentu gan ražotājam piedošu, jo tieši tas jau arī ir Sony dizaina rokraksts.

    Vēl neredzēta austiņu forma

    Ja lādēšanas ietvars gājis nedaudz meinstrīmīgāku ceļu, kā citi Sony produkti, tad vislielākais pārsteigums slēpjas tā iekšā – austiņas ar oriģinālāko formu, kāda redzēta. Pēc skata nepateiksi, tomēr austiņas veidotas tā, lai aizpildītu visu ausi. Sony stāsta, ka, veidojot dizainu, ņemta vērā plaša ausu kartotēka. Kā nu ne, tieši Sony tālajā 1982 gadā prezentēja pirmās in-ear tipa austiņas, bet šobrīd, iestatot audio rīku aplikāciju, ražotājs lūdz nofotografēt savas ausis. Ja agrāk man tas šķita komiski, tad tagad varu novērtēt šādas kartotēkas veidošanu, jo tas palīdz projektēt ergonomiskus produktus. Malacis, Sony!

    Sony šo sauc par atvērtā gredzena dizainu. Patiešām, tā daļa, kur ierasts redzēt silikona uzmavu, tikusi pie gredzentiņa ar caurumiņu. Šāds dizains veiksmīgāk ielaiž fona trokšņus, kas ir pilnīgi pretējs ceļš skaņas vakuumam, ko ar trokšņu slāpēšanu cenšas iet konkurenti. Par šāda principa praktiskumu nedaudz vēlāk, tikmēr par ergonomiku. Katra austiņa sver vien 4 gramus, kas šīs padara par vienām no vieglākajām austiņām. Salīdzinājumam, Nothing ear (1) sver aptuveni 5g, Sony WF-C500 sver 5.4g, bet Samsung Galaxy Buds Pro sver 6.3g. Atšķirība protams nešķiet liela, tomēr ausis jūt arī šādu izmaiņu. Tikmēr pie ievietošanas un sajūtas ausī jāpierod. Lai Sony LinkBuds turētos ausīs, kā nākas, vērts piemeklēt konkrētajām ausīm piemērotāko silikona riņķīti, kas atstutējas pret auss gliemenes augšu. Par laimi komplektā tie dāsni pieejami.

    Jāteic, ka ar pirmo reizi, man neizdevās piešauties pie LinkBuds veiksmīgas ieskrūvēšanas ausīs. Vārds “ieskrūvēt” šoreiz ir atslēga to ievietošanai ausīs. Svarīgi arī atrast attiecīgo silikona gredzenu, kas balsta auss gliemenes augšu. Kad tas izdarīts, austiņas tiešām šķiet ērtas vieglas un gaisīgas. Es pat teiktu, ka tik gaisīgas, ka var palaist garām, kad, kāda no austiņām, nolemj pamest ausi, lai paviesotos aiz apkakles. Katrā gadījumā, jātic ražotājam, ka šīs austiņas uzlabo ofisa pieredzi, jo visai bieži pat pie vienkāršām kustībām, tās mēdza izkrist. Arī pie sajūtas ausī jāpierod. Ja pirmajā mirklī pārsteidza to vieglums, tad vēlāk nedaudz nogurdināja tieši gredzena daļa. Personīgi man pēc aptuveni 20 minūtēm gribējās tās izņemt un nedaudz atpūtināt ausis. Tas protams ir individuāli, bet atšķirīgais dizains sniedz atšķirīgu sajūtu ausīs. Sony LinkBuds saņēmušas IPX4 šļakstu izturību, kas patiks aktīvākiem lietotājiem. Tomēr nezinu vai kustoties tās paliks vietā.

    Ērti uzsākt lietot

    Par šo jau priecājos kādu laiku, papriecāšos arī šoreiz. Google Fast Pair ir Android atbilde ābola ekosistēmas ērtumiem. Tas nozīmē, ka atliek tikai atvērt Sony LinkBuds kārbiņu un tālrunis pats to atrod, un pat piedāvā uzreiz ielādēt attiecīgo aplikāciju, kas vada LinkBuds. Ērti! Arī par savienošanu ar Windows 10/11 padomāts ar Swift Pair atbalstu. Un protams var savienot arī ar iPhone. Jā, varbūt ne tik elementāri, kā ar Android ierīcēm, bet arī šī pārošana kaulus nelauž.

    Arī Sony LinkBuds vadīšanai izmanto Headphones Connect. Lai izmantotu visu iespēju potenciālu, jāpavada laiciņš, iestatot aplikāciju. Piemēram, lai fotografētu savas ausis. Ja agrāk vīpsnāju par šo atrakciju, tad LinkBuds dizains ir tiešs pierādījums, kādēļ šādi dati tiek vākti. Esmu pat iepriecināts par šādu asprātīgu veidu ietekmēt nākotnes produktus. Ja lieto Sony produktus, nenoslinko un nobildē ausis, tas var vainagoties ar vēl ergonomiskākām austiņām nākotnē!

    Vadība, jeb, kā LinkBuds mani padarīja par kiborgu

    Skārienjutīga vadība austiņām nav nekāds jaunums, arī LinkBuds tādu ir saņēmušas. Tomēr jaunums ir Wide Area Tap, kas ļauj vadīt austiņas, piesitot ar pirkstu pa žokļa līniju vai daļu starp vaigu kaulu un ausi. Sajūta tiešām kā kiborgam – pieskaros savam ķermenim, bet tas atspoguļojas austiņu vadībā. Interesanti, ka šāds risinājums strādāja pat precīzāk par piesitieniem pašām austiņām. Katrā gadījumā, šis risinājums jau tā savdabīgajām austiņām piešķir vēl savdabīgāku pieredzi.

    Jau pieminētā Headphones Connect ir viena no funkcionālākajām aplikācijām, tā nežēlo iespējas arī Sony LinkBuds gadījumā.

    Aplikācija ļauj uzzināt precīzu austiņu un ietvara uzlādes līmeni, pielāgot skaņu un skārienu vadību un atjaunināt LinkBuds programmatūru. Patīkami, ka pie konstantas skārienu horeogrāfijas nav jāpierod, to iespējams mainīt. Ne visiem patiks oriģinālie, ražotāja piedāvātie varianti, tādēļ forši, ka tos var mainīt.

    Patīkami, ka nav aizmirsts Sony raksturīgais plašais ekvalaizers. Ir pieejami gan jau sagatavoti iestatījumi, gan individuāli pielāgojami. Konkurenti nereti aizmirst savās aplikācijās iekļaut ekvalaizeru vispār, bet te tas ne vien iekļauts, bet ir pārsteidzoši plašs. Individuālas skaņas cienītājiem te būs, kur izvērsties.

    Kopumā aplikācija ir ļoti funkcionāla un pilnīga. Austiņu vadība, pieskaroties galvai, ir interesanta un pozitīvi papildina savdabīgo austiņu dizainu.

    Kā skan LinkBuds?

    Tātad skaņas pieredze, ko piedāvā Sony LiknBuds, vienmēr būs ar klātesošu fonu. Ja citām austiņām, lai ielaistu fona trokšņus, to padara mikrofoni kopā ar programmatūru caurlaidošajos režīmos, tad LinkBuds tādu nepiedāvā, jo pats austiņu dizains jau veidots tā, lai fons tiktu cauri. Galu galā, Sony LinkBuds saņēmis fizisku caurumiņu, kas laiž skaņu cauri. Jāteic, ka tas ir kvalitatīvāks risinājums par digitālajiem, kas visai bieži izklausās sintētiski un mākslīgi. Kamēr sportojot šķiet pat vajadzīgi ielaist fona trokšņus, lai dzirdētu apkārt esošās mašīnas, vilcienus un visu pārējo, kas var apdraudēt, tikmēr ofisā koncepts ar vienmēr pieejamo fonu neuzrunā. Nu nav smadzenes tā veidotas, lai vienlaicīgi spētu uztvert priekšnieka norādījumus, paralēli klausoties podkāstu. Arī pati skaņa nav tik izteiksmīga, kā austiņām, kas to raida tieši dzirdes kanālā. Ir sajūta, ka tā veidojas kaut kur apkārt, ne tieši ausī. Turklāt, komplektā ar fona trokšņiem, veidojas ne vienmēr uztverams kiš miš.

    Ja parasti Sony austiņu rokrakstu veido LDAC atbalsts, tad šoreiz Sony neizmanto nevienu augstākas kvalitātes audio standartu. Visdrīzāk tas darīts, jo specifiskais austiņu dizains vienkārši nekādu dižu uzlabojumu šādi nesniedz. Tikmēr jāuzteic mikrofonu darbība, kas sarunās ļauj izklausīties dabiski un patīkami. Podkāstu mīļotāji novērtēs labi dzirdamās vidējās frekvences un augšas, tomēr basi nav pārāk izteiksmīgi, tādēļ LinkBuds nebūs piemērotas visiem mūzikas veidiem.

    Viduvēja akumulatoru darbība

    Šoreiz ražotājs pat mārketinga solījumos norāda viduvēju akumulatoru sniegumu. Tā arī ir. Sony sola, ka LinkBuds spēs atskaņot mūziku aptuveni 5.5h, tomēr, saskaitot kopā atskaņošanas laiku, man sanāca vien ap 4.5h. Tas ir par vienu stundu mazāk, kā solīts. Arī uz konkurentu fona tas nav nekas dižs. Austiņu uzlādes ietvarā pieejamas nepilnas divas uzlādes, labā ziņa, ka pietiek vien ar pāris minūtēm, lai austiņas varētu lietot stundu. Diemžēl, bezvadu uzlādi ietvars nenodrošina. Prasītajā cenā tā būtu must have fīča.

    Nobeigumā – ļoti specifiskas austiņas

    Vai pazīstat to džeku/dāmu, kam ausī vienmēr ir bezvadu austiņas, kas vienmēr pirms sarunas uzsākšanas paprasa mirklīti, lai iepauzētu klausāmo? Sony LinkBuds ir domātas tieši šādam cilvēkam. Ideja pati par sevi jau nav slikta, vienkārši šāda lietošanas pieredze noteikti neizpilda visu to, pie kā pieradinājuši konkurenti. Piemēram, dizains ir oriģināls un dabiski ielaiž ausīs fonu, bet šī nav ergonomiskākā pieredze, kas nepiedāvā nekādu trokšņu slāpēšanu. Skaņdarbu mīļotājiem noteikti jāskatās citu produktu virzienā. Kam tad Sony LinkBuds ir domātas? Nu jāteic, ka tie paši podkāsti izklausās ļoti labi un arī mikrofonu sniegums ļauj lieliski dzirdēt runātāju un tikt sadzirdētam otrā pusē. Ar savienojumiem viss ir kārtībā, tomēr akumulatoru sniegums krietni labāks ir citām Sony bezvadu austiņām.

    Kopumā, pieredze ir ļoti interesanta. Vai noderīga? Teikšu godīgi, LinkBuds risinājums ir tik savdabīgs un specifisks, ka šī noteikti nebūtu mana pirmā izvēle. Tomēr tiem, kas spēj vienlaicīgi uztvert saturu un uzturēt fona sarunu, šī būs laba, visai oriģināla izvēle.

    Iepriecināja

    • Oriģināls austiņu dizains, ekoloģisks iepakojums, lādēšanas ietvara virsma arī veidota no otrreiz pārstrādātas plastmasas
    • Lieliska mikrofonu darbība
    • Šis ir dabiskākais risinājums, lai ielaistu fonu dzirdes kanālos

    Negāja pie dūšas

    • Ergonomika ir tik pat savdabīga, cik dizains, ne visiem tā ies pie dūšas
    • Nav aktīvā/pasīvā trokšņu slāpēšana, trūkst basu
    • Lādēšanas ietvara eņģe nepārliecina
    • Viduvēja akumulatora darbība, nav bezvadu uzlāde
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Rancāns
    09.03.2022 14:05

    Sony vienmēr ir spējuši radīt oriģinālus nišas produktus…… pat ja niša neeksistē :)

    Juris
    18.04.2022 15:58

    Nopirku. Pirmās brākis – nevarēja pa vienai klausīties. Otrās – ap 70 % skaļums kā pirmajam.

    Pirku ka all day headphones. Ja tikai sarunas un poadcasti – būs ok. Mūzika – nu nebūs :) bass vienk nav

    Atgriezu

    Reklāma