Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony WF-1000XM4 bezvadu austiņu apskats – Sony uzstāda latiņu

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Pavisam nesen testējot Sony Xperia 5 III, nopriecājos, cik ērti tālruni var savienot ar Sony kamerām, un cik daudz rīcības scenārijus tas sniedz. Biju priecīgs, dzirdēt, ka Kursors.lv redakcija man uzticēs sagatavot apskatu Sony WF-1000XM4 bezvadu austiņām. Tās ir ne tikai turpinājums izcilajām WF-1000XM3, bet arī pierādījums, ka arī Sony mobilā divīzija cielē ekosistēmas virzienā. Tiesa gan, gribētu ieskatīties acīs tam mārketinga speciālistam, kas paziņoja: “Es zinu, kā mēs pārdosim vairāk austiņas – nosaucot tās par WF-1000XM4!”. Nosaukums ir tik pat prātā paliekošs, cik Īlona Maska dēla vārds. Neņemiet ļaunā, bet saīsināšu nosaukumu uz XM4. Jokus pie malas, neizrunājamais nosaukums gan jau prezentē to pašu ideju, ko Sony Xperia flagmaņi – nopietnāk, klasiskāk, pārdomātāk (izņemot modeļa nosaukumu), kā konkurentiem. Un pasteidzoties notikumiem pa priekšu, varu teikt, ka tā patiešām arī ir.

    Reklāma

    Pirms diviem gadiem prezentētais priekšgājējs uzstādīja latiņu, piedāvājot tam laikam vislabāko trokšņu slāpēšanu un augstu skaņas kvalitāti. Tādēļ arī šoreiz manas ekspektācijas nav zemākas. Galu galā, austiņas maksā ap 280 eiro, kas tās ievieto premium segmentā.

    Sony WF-1000XM4 tehniskā specifikācija.

    • Galvenie parametri: 6mm skaļruņi; neodīma magnēti; 20Hz – 20,000Hz(44.1kHz sampling) / 20Hz – 40,000Hz(LDAC 96kHz sampling, 990kbps) frekvenču diapazons; IPX4 mitruma aizsardzība
    • Akumulatoru darbība*: Austiņu darbība, atskaņojot mūziku – līdz 8h ar ieslēgtu trokšņu slāpēšanu, līdz 12h ar izslēgtu trokšņu slāpēšanu. Austiņu darbība sarunā – līdz 5.5h ar ieslēgtu trokšņu slāpēšanu, līdz 6h ar izslēgtu trokšņu slāpēšanu. Aptuveni 1.5h uzlāde ar vadu. Qi bezvadu uzlāde austiņu ietvaram
    • Savienojumi: Bluetooth 5.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP); atbalstītie audio formāti – SBC, AAC, LDAC; USB Type-C
    • Komplektācija: lādēšanas ietvars, austiņas, S, M, L Memory Foam austiņu uzmavas, USB Type-C/USB-A lādēšanas vads
    • Cena: 280 eiro

    *ražotāja solītais laiks

    Videi draudzīgs iepakojums

    Pirmkārt, jāuzteic iepakojums, kas veidots no otrreiz pārstrādātas papīra masas. Jā, tas varbūt nerada to premium sajūtu, ko glancētie plastmasām un plēvēm piepačkātie iepakojumi, bet ir ētisks solis no ražotāja. Šis ir piemērs Apple un Samsung divkosīgajām “rūpēm” par ekoloģiju, kas neiekļauj viedtelefonu komplektācijā sienas lādētāju, tiem nodrošinot papildus iepakojumu un ļaujot pircējiem par tiem maksāt papildus dālderus.

    Otrkārt, komplektācijā nekas netrūkst. Jā, prasītajā cenā varēja būt vairāk, bet nekas arī nav aizmirsts. Komplektā bez pašām austiņām un lādēšanas ietvara iekļauti trīs Memory Foam austiņu uzmavu pāri un lādēšanas vads. Kā vienmēr, sienas lādētājs nav iekļauts, bet vadam galā ir USB-A spraudnis, kas ļaus savienot ar vecākiem lādētājiem. Ja nu mājās pieejami tikai jaunie lādētāji ar USB Type-C ligzdu, tad gan nāksies iztikt bez vada un lādēt pa taisno.

    Klasiska uzbūve un dizains

    Lādēšanas kārbiņas izmēri sarukuši par 40%, ja salīdzina ar priekšgājēju XM3, kuru ietvars bija patiešām klucis, ja salīdzina ar konkurentiem. Arī XM4 lādēšanas ietvars nav no kompaktākajiem, kāds redzēts, bet uz pārējo fona izmērs šķiet vidējs. Kaut kas starp RHA TrueControl ANC kluci un Samsung Galaxy Buds2 mazo kārbiņu. Nesatraucieties, lai gan lādēšanas kārbiņa ir mazāka par priekšgājēju, tas nav bijis šķērslis, lai tajā ietilptu lielāks akumulators. Pats ietvars veidots no plastmasas. Tā tekstūra un pat krāsa atgādina otrreiz pārstrādātā papīra iepakojumu, kādā austiņas iepakotas. Neapmulstiet, tā ir un paliek vecā, no dinozauru atliekām veidotā plastmasa.

    Kārbiņas dizains noteikti nav tik stilīgs, kā Huawei FreeBuds 4 vai Nothing ear (1). Tomēr Sony dizains nekad nav tiecies pēc hipsterīgas ārišķības, tā vietā prezentējot nobriedušu (reizēm nedaudz augstprātīgu) klasiku. Ietvara priekša, starp pamatkorpusu un vāciņu, saņēmusi garu, simpātisku, dažādu krāsu LED diodi. Jāteic, ka būtu gribējis redzēt nedaudz stingrāku vāciņa eņģi, toties iekšējie magnēti šķiet ļoti stingri un uzticami. USB ligzda novietota aizmugurē, bet korpusa apakša nu ir plakana, lai ietvaru varētu lādēt ar bezvadu lādētāju. Mazliet dīvaini, ka uz austiņām ar sarkanu un pelēku apli atzīmēta kreisā un labā austiņa, bet ietvarā šādi simboli, lai ātrāk saprastu, kurā gultiņā, kura austiņa jāliek, nav. Neaizmirstiet, ka ietvars nav saņēmis mitruma noturību, tādēļ no ūdeņiem tas jātur pa gabalu, toties pašas austiņas tikušas pie IPX4 mitruma aizsardzības.

    Pie austiņu formas jāpierod

    Tie, kas jau pazīstami ar Sony bezvadu austiņām, novērtēs, ka austiņu izmērs sarucis. Tiem, kas pieraduši pie Samsung vai Apple, XM4 izmērs šķitīs pamatīgs. Šīs noteikti nav kompaktākās bezvadu austiņas, kādas lietotas, tomēr to atļaušos attaisnot ar kvalitāti, kas ir galvas tiesu pārāka par konkurentiem. Šogad Sony austiņu uzmavas veidojuši no Memory Foam materiāla nevis silikona. Ok, silikons iekšpusē ir izmantots, bet ausīm saskare būs tikai ar atmiņu putām (nav nekāda sakara ar virpuļoto atmiņu ūdeni, bet drīzāk Dormeo matračiem). Tas nozīmē, ka materiāls labāk pielāgojas ausu kanāliem, kā silikons. Šis nav jaunums industrijā, jo RHA TrueControl ANC savu lielisko trokšņu slāpēšanu panāca tieši ar šo materiālu, turklāt komplektā iekļāva 20 pāru uzmavas. Materiālam ir gan plusi, gan mīnusi. Pasīvajai trokšņu slāpēšanai tas palīdz lieliski, tomēr materiālam pastāv risks plaisāt un var nolietoties ātrāk par silikonu. Iesaku uzgaļus pirms ievietošanas nedaudz saspiest, jo paiet laiciņš, kamēr tie paši ieņem dzirdes kanālu formu.

    Arī sajūta ausīs ir nedaudz atšķirīga no citām bezvadu austiņām. Proti, putas aizpilda auss kanālu, radot nedaudz spiedošu sajūtu. Tā nav neizturama, man izdevās jau pirmajā dienā pie tās pierast, tomēr jutīgākām ausīm var nepatikt. Noteikti stundām ilgi lietot šīs ausis nebūs tik ērti kā Nothing vai Apple formāta austiņas.

    Austiņu forma veidota tā, lai aizpildītu gandrīz visu auss gliemeni. Hromētais riņķītis jāiebīda pie auss skrimšļiem. Mitruma un sviedru aizsardzība it kā ļauj austiņas izmantot sportojot. Kādēļ it kā? Tādēļ, ka ergonomika šoreiz ir diskutabla. Jā, protams, ka katram cilvēkam ausu forma ir atšķirīga, tādēļ nevar būt ne runa par vienādu komfortu, tomēr jābūt uzmanīgam. Pagāja ilgs laiks, kamēr sapratu, kādā pozīcijā austiņas ieriktēt ausīs. Kad man tas pieleca, vienalga pāris reizes piedzīvoju, ka viena austiņa pēc neilga laiciņa, vēlējās pamest manu labo ausi. Tas pats notika arī nomainot austiņu uzmavas. Var jau būt, ka man ir nestandarta labā auss, tomēr ar citām bezvadu austiņām neko tādu neesmu piedzīvojis. Negribētos pieredzēt skrējienu, kura laikā austiņa izkrīt no auss. Kopumā dizains ir pārdomāts, ērts un uzlabots, ja salīdzina ar citām Sony ausīm, tomēr prāvais izmērs, jūtami spiedošā sajūta (nepārspīlēta, bet tomēr jūtama) un diskutablā ergonomika, ne visiem ies pie dūšas.

    Sākam lietot!

    Pašas austiņas saņēmušas lielas skārienjutīgas virsmas. Pārējā vadība pieejama Headphones Connect aplikācijā. Jāteic, ka šī ir viena no funkcionālākajām austiņu vadības aplikācijām, kāda redzēta. Xperia viedtālruņos tā jau ir uzstādīta, pārējiem jāielādē pašiem. Cerēju, ka XM4 būs vieglāk savienot tieši ar Sony Xperia viedtālruņiem, ja reiz viens ražotājs, bet tā īsti nekas nav darīts lietas labā, lai tā notiktu. Proti austiņu ietvars nav saņēmis savienošanas taustiņu, šo funkciju veic pieskāriens abām austiņām. Nav arī nekādu ātro animāciju, ka viedtālrunis pats atradis austiņas. Dīvaini, ka izmēģinot uz Samsung Galaxy ierīces ātrā animācija parādījās. Turklāt lētākajām Nothing austiņām katru reizi pie paziņojumiem varēja redzēt vismaz uzlādi. Vajadzētu, ka vismaz viena ražotāja ietvaros ierīces saprotas ātri un vienkārši. Dīvaini, jo Fast Pair, ko XM4 ir saņēmis, sola vienkāršu savienošanu, bet pirmajā reizē tas neizdevās. Bet, kad savienojums izveidots, tas ir stabils un problēmas nerada. Bet ar to ilgais ceļš iestatīšanā nebeidzas. No sākuma, aplikācija vēlas piedāvāt un iestatīt visu piedāvājumu, ko austiņas piedāvā. Tas ir diezgan laikietilpīgi, jo austiņas spēj diezgan daudz.

    Neiztrūkst arī pa absurdam. Lai uzlabotu 360 Reality Audio pieredzi, Sony prasa nofotografēt ausis. Jap, nepārlasījāties. Man nav ne jausmas tieši, kā tas uzlabo 360 audio pieredzi, un kādā kartotēkā tagad glabājas manu ausu foto, bet esmu ieguldījis pieredzes uzlabošanā. Ar to arī apsveicam! Ak jā, jāatgādina, ka Sony Xperia pašiņu kameru viduvējais sniegums šo atrakciju nepadara ātrāku.

    Sony WF-1000XM4 piedāvā kaudzi ar iespējām

    Kad viss iestatīts, var novērtēt, cik daudz austiņas un aplikācija piedāvā. Skārienjutīgās virsmas ļauj pārslēgties starp trokšņu slāpēšanas režīmiem, kontrolēt skaļumu, pārslēgt dziesmas, izsaukt asistentu, bet aplikācija ļauj pielāgot funkcijas savām vēlmēm.

    Trīs galvenās iedaļas atbild par statusu, skaņu un sistēmas iestatījumiem. Pirmā ļauj redzēt akumulatoru uzlādi un aktivizētos iestatījumus. Piemēram, ja iestatīta adaptīvā kontrole, var iestatīt dažādas vides vai telpas ar dažādiem trokšņu slāpēšanas režīmiem. Tas nozīmē, ja no istabas iesi uz balkonu, austiņas pašas pielāgos atbilstošos iestatījumus. Skaņas sadaļā var kontrolēt trokšņu slāpēšanas režīmus un izmantot vienu no pilnīgākajiem ekvalaizeriem, kāds austiņu aplikācijās redzēts. Pēdējā sadaļa atbild par jau pieminētajām pieskārienu maiņām.

    Austiņas prot ļoti daudz viedos trikus. Piemēram, pārslēgties uz ambiento režīmu, kad lietotājs runā. Man pašam patika opcija, ja kāds mani uzrunā, klausoties mūziku, paturēt pirkstu uz austiņas un plūstoši samazināt mūzikas skaņu un palielināt runātāja skaņu. Kopumā, šī ir viena no pilnvērtīgākajām austiņu aplikācijām, kāda lietota. Tā noteikti attaisno austiņu cenu. Par to un iespējām milzīga uzslava Sony!

    Izcila skaņa!

    Nu ko tur liegties, XM4 sniedz labāko skaņu, kāda bezvadu austiņās dzirdēta. Austiņas nodrošina ļoti patīkamus basus – tie ir jūtami, bet nav nepatīkami.  Turklāt ar ekvalaizeru tos iespējams vēl pastiprināt. Īpaši jāuzteic Clear Bass režīms, kas nodrošina tīrus, jūtamus, bet nepārspīlētus basus. Arī skanējuma detaļas izpogā pārējos konkurentus. Austiņas balansētas un kalibrētas izcili. Par kvalitāti rūpējas L-DAC skaņas konvertētājs. Ja nu gribas, to var atslēgt, jo tas jūtami ātrāk tukšo akumulatoru. Šoreiz par skanējumu negribu teikt nevienu sliktu vārdu. Sony ir uzstādījis latiņu konkurentiem. Patīkami, ka beidzot bezvadu austiņu piedāvājums ļauj priecāties arī izlutinātiem melomāniem. Izcili!

    Lieliska trokšņu slāpēšana

    XM3 pirms diviem gadiem uzstādīja latiņu aktīvajā trokšņu slāpēšanā. XM4 šo standartu ir uzlabojis. Protams, ka šādas austiņas nevar salīdzināt ar lielajām ausīm, tomēr gribu apsveikt Sony, ka XM4 izdevies pietuvināties šim līmenim pārsteidzoši tuvu. Šim nolūkam Sony izveidojis atsevišķu procesoru – V1. Nav tā, ka fona trokšņi neiekļūtu ausīs pa visam, tomēr Sony visai organiski sapludinājis pārejas starp režīmiem. Šis ir atjautīgs triks, kas izlīdzina skaņu atšķirības, ļaujot vieglāk pieņemt jauno skaņu kopu. Tas nenozīmē, ka pati slāpēšana būtu slikta. Gluži pretēji, mikrofoni ielaiž fonu tieši tik, cik vajag un tieši tad, kad vajag. Jā, ir reizes, kad šķita, ka baltie trokšņi varēja būt mazāk, tomēr jāteic, ka mikrofonu darbība ir tik laba, ka beidzot neviens no režīmiem neizklausās pārāk sintētiski.

    Aplikācija ļauj izmantot pilnīgu trokšņu slāpēšanu, ambiento režīmu un izslēgtu slāpēšanu. Patīkami, ka ambientais režīms ļauj kontrolēt, kādā līmenī fonu ielaist. Katrā gadījumā, XM4 aktīvā trokšņu slāpēšana + Memory Foam pasīvā trokšņu slāpēšana = viens no labākajiem risinājumiem īsto bezvadu austiņu industrijā!

    Akumulatori nepieviļ

    Sony sola austiņu darbību līdz 8h ar ieslēgtu aktīvo trokšņu slāpēšanu. Tiesa gan, ja izmanto visus viedos labumus, ko XM4 piedāvā, akumulatori izvilks stipri mazāk. Piemēram, ar ieslēgtu L-DAC konvertētāju darbība būs ap 5h. Tomēr tas vienalga šķiet pieņemami. Godīgi sakot, austiņām tomēr ir specifiska forma, tādēļ nevaru iedomāties sevi izmantojam tās 8 vai pat 5h no vietas. Lai tur vai kā, tomēr akumulatori šķiet spējīgāki par konkurentiem. Lādēšanas ietvaru var uzlādēt aptuveni pusotrā stundā. Tas nav visai naski, bet, no otras puses, pietiek tikai ar 5 minūšu uzlādi, lai austiņas spētu stundu atskaņot mūziku. Ietvars ticis arī pie Qi bezvadu uzlādes, bet tas nav nekāds pārsteigums prasītajā cenā. Kā jau teicu, akumulatori nepieviļ.

    Nobeigumā – Sony uzstāda latiņu

    Sony ir izdarījis visu, lai liktu konkurentiem pasvīst, mēģinot pietuvoties uzstādītajai latiņai. Mani sajūsmina, ka beidzot redzu (lasi dzirdu) produktu, kas attaisno katru centu, pat ja cena nebūs pa kabatai visiem. Sony WF-1000XM4 uzstāda latiņu gan skaņas kvalitātei, gan trokšņu slāpēšanai. Arī akumulatoru darbība un aplikācija iepriecina. Tomēr ideālu ierīču nav, vismaz ne šajā dimensijā. Lai nodrošinātu augsto kvalitāti, austiņu izmērs ir paliels. Ne visiem tas ies pie dūšas (lasi ausīm). Ārzemju apskatnieku jūsmošana par ergonomiku liek man domāt, ka man ir super nestandarta ausis. Kamēr savas ausis gluži elfu kategorijā nelieku, vēl aizvien nesaprotu, kā pierunāt labo austiņu palikt manā ausī arī pie aktīvām kustībām. Memory Foam uzgaļi lieliski pieguļ dzirdes kanāliem un pasīvi slāpē fona trokšņus, tomēr tie rada nelielu spiedienu un jutīgākām ausīm var izraisīt nepatiku. Turklāt, materiāls nav tik ilgtspējīgs, kā silikons. Vai šie būtu argumenti par labu konkurentiem? Nē! WF-1000XM4 uzstāda latiņu, kas jāņem vērā citiem ražotājiem. Pie tā arī paliksim, jo produkts ir tiešām lielisks!

    Iepriecināja

    • Izcila skaņas kvalitāte
    • Aktīvā trokšņu slāpēšana + Memory Foam pasīvā trokšņu slāpēšana = viens no labākajiem risinājumiem industrijā
    • Viena no pilnīgākajām aplikācijām, kāda lietota
    • Akumulatoru darbība
    • IPX4 mitruma aizsardzība, bezvadu uzlāde

    Neiepriecināja

    • Austiņas ir palielas, ne visiem patiks to ergonomika
    • Memory Foam slāpē trokšņus, bet var radīt spiedienu ausīs un mēdz plaisāt ātrāk par silikonu
    • Prasītajā cenā varēja iekļaut arī kādu silikona uzgali dažādībai

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Felipe
    12.10.2021 20:05

    Lietoju šīs austiņas kopš jūnija beigām un pirms tam lietoju XM3 kopš to iznākšanas un varu nedaudz padalīties ar iespaidiem. Kas man patīk. Skaņa. Skaņa ir labāka kā XM3 un XM3 nebija slikta skaņa. Bet XM4, manuprāt, ir pilnīgāka, sabalansētāka un niansētāka skaņa ar lielisku klātbūtnes efektu. Trokšņu slāpēšana ir labāka. Domāju, ka to ietekmē gan uzlabotā elektronika, gan putu uzgaļi. Esmu pamanījies austiņas izmēģināt arī lidmašīnā un jāsaka, ka klausoties mūziku, visi pārējie trokšņi tiek noslāpēti pilnībā. Podkāstiem šo to cauri dzird, īpaši to, kas tiek runāts mikrofonā. Nav tā, ka baigi traucē, bet dzirdēt var. Ikdienā, strādājot birojā, trokšņu slāpēšana šķiet gandrīz perfekta. Nereti gadās, ka koncentrējoties uz darbu, palaižu garām, ka mūzika vairs neskan un es sēžu klusumā, nedzirdot, kas notiek apkārt. Beidzot austiņu kastīte ir lādējama bez vadiem. Šim reāli vajadzēja būt jau iepriekšējā modelī. Un arī tas, ka izmērs ir mazāks, ir patīkami. Baterija ir ļoti jūtami labāka un gan aplikācija, gan pašas austiņas tagad arī māk precīzāk noteikt uzlādes līmeni. Iepriekš tas bija ar lieliem lēcieniem, tagad aplikācijā var redzēt precīzus procentus un austiņās, pie ieslēgšanas, informē desmit procentu robežās. Ergonomika. Atšķirībā no iepriekšējā modeļa, šis daudz labāk turas ausīs (neesmu novērojis rakstā minētās… Read more »

    Jānis
    12.10.2021 20:57

    Mani gan arī interesētu kāda ir skaņas kvalitāte runājot pa šīm austiņām t.i. kā dzird sarunas otra puse. It īpaši esot ārā ar fona trokšņiem.
    Pagaidām laikam no mēģinātajām (kādām 6) tws tikai airpods labi tiek galā ar pilsētas centra trokšņiem.

    Zigdevs
    13.10.2021 13:46

    Viss nav tik skaisti, kā gribētos ar šīm austiņām.
    Par skaņu nestrīdos – tā tiešām ir laba, bet kas attiecas uz režīmu pārslēgšanu un atskaņošanu/apstādināšanu, tad vismaz manā gadījumā šī funkcionalitāte regulāri nestrādā.
    Baksti austiņas cik vēlies, bet nekas nenotiek.
    Vienīgā iespēja ielikt kārbiņā un pēc tam atkal ievietot ausīs.
    Esmu uzlicis svaigāko firmware, bet tas situāciju neuzlabo un tas pamatīgi kaitina, jo skārienjūtība parasti beidz darboties pašos nepiemērotākajos brīžos.

    NNNN
    14.10.2021 11:57
    Reply to  Zigdevs
    1. Varbūt darīšana ar brāķīgu eksemplāru?
    2. Salīdzinājums nav korekts, bet piebildīšu, ka lielajam Sony ANC austiņu WH-1000XM4 modelim šādu problēmu nav.
    Marita
    15.08.2022 10:41

    Lūdzu ieteikumu, kādus maiņas uzgaļus izmantot, kad pirmie saplaisājuši. Oriģinālos neizdodas atrast, bet nebija jau arī tik labi, lai tādus vēlreiz gribētu

    Reklāma