Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony SRN-NS7 kakla skaļruņu apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Ikgadējā Kursora lasītāju aptaujā daļa norādīja, ka papildu tādām klasiskām ierīcēm, kā viedtālruņi un datori, lasītāji gribētu redzēt arī eksotiskākas ierīces. Viena tāda burtiski ir man uzkrauta uz kakla – runa ir par Sony SRN-NS7 kakla skaļruņiem. Lai gan šādi skaļruņi jau labu laiku pasaulē eksistē, es ar tādiem saskaros pirmo reizi. Atzīšos godīgi, šī ierīce gana pakutināja manu loģiku, uztveri un esību kopumā, tādēļ varu NS7 atzīt par vienu no aizraujošākajām ierīcēm, kādu esmu apskatījis. Tiesa gan, loģikas līkloči vēl aizvien mulsina, uzdodot jautājumu par šīs ierīces praktiskumu. Tā kā Sony bezvadu audio ierīces līdz šim sagādājušas tikai pozitīvus mirkļus (Gan Sony WF-C500, gan Sony WF-1000XM4), esmu gatavs savu sprandu papildināt ar lielisku skaņu.

    Reklāma

    Sony SRN-NS7 tehniskā specifikācija

    • Izmērs un svars: 244x53x186mm, ap 318g
    • Skaņa: 32X33mm skaļruņi, DSEE, ekvalaizers, 360° skaņa
    • Savienojumi: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, LDAC, A2DP, AVRCP, HFP, HSP, SPP), USB Type- C (DC in)
    • Aplikācijas: Music Center, Headphone Connect, 360 Spatial Sound Personalizer
    • Akumulatora darbība: 12h ražotāja solītais darbības laiks, 7.5W vada uzlāde
    • Cena: 299 eiro

    Kas vispār ir kakla skaļruņi?

    Ideja par valkājamām ierīcēm ir gana veca, sākot jau no mehāniskajiem rokas pulksteņiem. Kādēļ gan nepamēģināt uzvilkt skandas? Laikam jau jāsaka, ka kakla skaļruņi ir metamorfoze parastajām austiņām, kas arī tiek valkātas. Tikai šoreiz to loģiku kutina fakts, ka ierīce nenodrošina privātumu. Proti, apkārtējie dzird, ko Tu klausies. Tādēļ par praktiskāko ieguvumu kakla skaļruņiem var uzskatīt iekļaujošu 360 grādu skaņu, ko dzird skaļruņu nēsātājs, un kas daļēji aizvieto mājas kino zāli, ja istabā pa perimetru nav saliktas daudz un dažādas skandas. Privātuma meklētājiem, jāskatās bezvadu austiņu virzienā.

    Sony stila dizains

    Piedodiet par vulgaritāti, bet kakla skaļruņu forma atgādina bumerangu, poda brilli vai ar kustīgu tiltu savienotus divus izliektus skaļruņus. Par laimi arī NS7 gadījumā Sony iet saviem produktiem jau iemīto taciņu – klasiski, pārdomāti, bez liekas ārišķības. Skaļruņu augša pārvilkta ar audumu, bet apakšu un sānus klāj gumijota plastmasa. Abi materiāli ir patīkami un salaidumu vietas šķiet veidotas prasmīgi – Sony tipiskajā kvalitātē. Vienīgi jārēķinās, ka auduma virsma var nolietoties ātrāk par plastmasu, kam, pat ja gadīsies pa traipam, būs vieglāk apkopjama virsma par auduma pārklājumu. Šoreiz audumu nav iespējams noņemt vai izmazgāt, kā to piedāvā, piemēram Bose SoundWear kakla skaļruņi. Sony gan parūpējies, lai skaļruņi tiktu pie IPX4 mitruma aizsardzības. Tas nozīmē, ka sviedri, kas līs aumaļām, klausoties Måneskin albumu, nekaitēs, bet dušā ar skaļruņiem iet nevajadzētu. Tilts, kas savieno abas puses, veidots no bieza, lokana silikona. Lai pielāgotos dažādiem kakliem, tas ir fleksibls.

    Labā puse tikusi pie lieliem ieslēgšanas un mikrofona kontroles taustiņiem. Ieslēgšanas taustiņš ticis pie indikatora, kas ziņo par veiksmīgu savienojumu. Ikonas uz tiem veidotas izteiksmīgā reljefā, lai taustiņus atpazītu ar tausti, lietojot uz kakla. Kreisā puse tikusi pie trim taustiņiem – skaņas kontrolieriem un asistenta taustiņa. Labās puses ārmala tikusi pie nosegtas USB Type-C ligzdas.

    Skaļruņu apakša tikusi pie pasīvās dzesēšanas sprauslām. Kopumā gribu teikt, ka dizains padevies ērts, smalks un neuzkrītošs. Sony inženieri un dizaineri, kā vienmēr, nepieviļ.

    Ergonomika

    Sony SRN-NS7 sver aptuveni 318g. Tas nozīmē, ka uz kakla skaļruņi būs jūtami, bet tikai tā, lai par to eksistenci neaizmirstu. Svars ir gana veiksmīgi izbalansēts, lai spranda un kakls nenogurtu, pat ilgstoši baudot saturu. Vienīgais, kas saistās ar ergonomiku, patiesībā attiecas uz garderobi. Piemēram, skaļruņus nebūs ērti lietot, ja hūdijam ir bieza kapuce. Tas var patraucēt ērtu skaļruņu pozīciju, kas ietekmē arī skaņas kvalitāti. Mazliet vēlāk pastāstīšu, kādēļ svarīgi, lai skaļruņu gali atstutētos pret atslēgas kaulu, tomēr, lai to panāktu, vēlams izvēlēties apģērbu bez kapucēm, lielām apkaklēm un kakla karekļiem.

    Arī staigāt ar skaļruņiem nav problēmu, tomēr nevajadzētu aizrauties ar aktīvākām kustībām. Skaidrs, ka šī ierīce nav domāta sportam. Galu galā, sportojot jāizmanto klasiskākas austiņas, lai apkārtējie nedzirdētu Tavu uzmundrinājuma mūziku. Sony klasiskais dizains nu galīgi neietu kopā ar šādiem urlu izgājieniem. Gumijotā virsma neļaus NS7 noslīdēt izstaipoties vai atliecot muguru. Tiesa gan, tas atkarīgs no gumijotā materiāla un apģērba saķeres. Atlasa rīta svārks gan jau būs slidīgs arī gumijotajai plastmasai. Kopumā, skaļruņi ir ergonomiski, tikai jāpiedomā pie apģērba.

    Sākam lietot!

    Uzsākot lietot NS7 jārēķinās gan ar zināmu vilšanos, gan ar prieku par ātru, vieglu savienošanu. Vilšanās saistīta ar komplektā iekļauto adapteri. Tas ļauj skaļruņus savienot ar TV caur zilzobi vai optisko vadu. Tiesa gan runa ir tikai par Sony Bravia televizoriem, kas nozīmē, ka es ar savu Samsung televizoru varu iet ieskrieties. Tā ir zināma vilšanās, jo tā ievērojami sašaurina jau tā ļoti šauro nišu, kurā NS7 ietilpst.

    Toties pret savienojumiem ar citām viedierīcēm iebildumu nav. Gluži otrādi, gribu paslavēt Sony, ka savienojumi ir ātri, stabili un savienošana ir viegla un patīkama. No sākuma jāielādē Headphone Connect aplikācija. Tā kā jaunākās Android versijas atbalsta Google Fast Pair, tas nozīmē, ka nebūs jārokas pa Bluetooth iestatījumiem. Viss notiek tik pat organiski, kā ābola ekosistēmā. Izmēģināju savienojumu gan ar šī gada viedtālruni, gan krietni vecāku. Fast Pair pirmajā gadījumā visu izdara pats, vecāka Android gadījumā, atliek ieiet Headphone aplikācijā un arī tur viss ir vienkārši. Nebija problēmu savienot arī ar iPhone. Šoreiz darīts viss, lai būtu ērti un patīkami. Tomēr jācer, ka Sony nāks pie prāta, neapdalot citu ražotāju televizorus, jo tieši tiem NS7 būtu vislabākais papildinājums.

    Fast Pair nodrošina ātru un vienkāršu savienošanu
    Pietiekami ērti savienot arī ar vecākām Android versijām

    Vadība

    Skaļruņi piedāvā limitētu vadību ar jau pieminētajiem taustiņiem. Kreisā puse piedāvā skaļuma regulēšanu, vai asistenta izsaukšanu, paturot vidējo taustiņu. Labā puse piedāvā ieslēgšanu un mikrofona atslēgšanu. Pats mikrofons arī atrodas labajā pusē. Taustiņi ir ērti, tomēr žēl, ka aplikācija nepiedāvā vidējam taustiņam piešķirt, kādu citu funkciju.

    Pārējais notiek ar jau ierasto Headphone Connect aplikāciju, pie kuras jau pieradu, apskatot Sony bezvadu austiņas. Tas nozīmē, ka aplikācija sākotnēji, lai tiktu pie 360 grādu skaņas, liks analizēt ausis. Jā, aplikācija tās vēlas nofotografēt. No vienas puses bildes nonāk ausu kartotēkā, kas palīdz radīt ergonomiskākus nākotnes produktus, no otras puses tas sola individuāli pieāgot 360 grādu skaņu katra ausīm. Lai cik arī komiska šī iestatīšana šķistu, diemžēl saturs, ko šādi patērēt nav visai izplatīts, tas pieejams visai maz aplikācijās, piemēram, Tidal. Jā arī Youtube pieejami imersīvi klipi, par tiem mazliet vēlāk.

    Diemžēl, 360 grādu skaņa pieejama salīdzinoši maz platformās

    Pārējā vadība notiek aplikācijā. Tiesa gan, šoreiz tajā nav daudz ko darīt. Var redzēt uzlādes līmeni, atjaunināt programmatūru un lietot ekvalaizeru. Tā kā aplikācija piedāvā plašas ekvalaizera pielāgošanas iespējas, tā arī būs visnoderīgākā aplikācijas iespēja.

    Kā skan kakla skaļruņi?

    Lieliski, lieliski un vēl vienu reizi lieliski! Kā vienmēr, Sony skaņa neliek vilties. Maģija slēpjas tajā, ka skaļruņu pozīcija vērš skaņu tieši ausu virzienā. Skanējums tiešām ir pilnīgs un patīkams. Tomēr jāatceras, ka šie ir pilnvērtīgi 32X33mm skaļruņi, kas atrodas tuvu ausīm, tādēļ ar augstāko skaļuma līmeni aizrauties nevajadzētu, lai nenodarītu gauži bungādiņām. Patiesībā, skaļruņi ir tik skaļi, ka tos mierīgi var izmantot arī vienkārši novietotus uz galda. Tiesa gan tad jūtami mainās skaņas kvalitāte, piemēram, basi. Lai gan Sony SRS-NS7 nav kaulu vibrācijas austiņas (Bone conduction), tomēr zināms triks ar kauliem pastāv. Proti, ja korpusa gali atstutēti pret atslēgas kauliem, tie ķermenim raida zināmu basu vibrāciju, kas rezonē pārējā ķermenī un rada pastiprinātu efektu. Tiesa tas pieejams tikai konkrētā pozīcijā un atkarīgs no štātēm, kas mugurā, tādēļ uz galda tas nestrādā. Tiesa gan šis nav triks, ko Sony mārketings aktīvi reklamētu, tādēļ domāju, ka basu efekts atkarīgs no ķermeņa uzbūves.

    Avots: sonylatvija.com

    Skaņa ir tiešām iespaidīga un pirmajā mirklī rada izbrīnu, kur tā rodas, ja reiz ausīs nav austiņu. Skaņas niansētība ir iespaidīga. Šo efektu gribas salīdzināt ar filmu, kam uzlikti vairāk kadri sekundē, nekā paredzēts, kas kino padara līdzīgāku meksikāņu TV novelēm, liekot izskatīties hiper reālistiski. Saturam pēkšņi atklājas iepriekš nedzirdētas vai retušētas nianses. Tas dod imersīvu efektu gan spēlēm, gan citam saturam. Piemēram, YouTube ieraksti “Surround Sound”, lai atrastu saturu, ar ko notestēt skaļruņu spējas! Sajūtu ziņā efektu var pielīdzināt skanošai sfērai ap galvu, kur gana niansēti var izšķirt, kur skaņas avots izvietots. Lai gan šis efekts rada paralēlo pasauli, tas mēdz būt mānīgs, jo daļu skaņas tikai ne tik efektīgi dzird arī apkārtējie. Arī trokšņu slāpēšana ir cimperlīga – tā labāk realizējas pie skaļāka līmeņa, bet arī tad līdz galam fona trokšņi netiks slāpēti. Lai gan sadzirdēt no ārpuses nākošu tekstu, lai pagriežu klusāk mūziku, bija pagrūti. Tomēr kopējie iespaidi par skaņas kvalitāti, niansētību un 360 grādu pieredzi ir tikai tie labākie. Turklāt šie ir pirmie kakla skaļruņi, kas saņēmuši Dolby Atmos® visaptverošās skaņas kalibrāciju. Skaņas ziņā te ir kam patikt! Pie viena jāuzteic arī mikrofona darbība, runātāju varēja gana labi dzirdēt, turklāt otrā galā teica, ka esmu dzirdams gana skaidri.

    Ietilpīgs akumulators

    Ražotājs nav norādījis, kādas ietilpības akumulatoru skaļruņi saņēmuši, vien tiek dots solījums, ka saturu iespējams baudīt līdz pat 12h. Godīgi sakot, man neizdevās skaļruņus skandināt tik ilgi, lai pārliecinātos par šī solījuma patiesumu, galvenokārt tādēļ, ka tie nesniedz privātumu un apkārtējos negribēju apgrūtināt ar savu muzikālo gaumi. Ražotājs gan sola, ka pie maksimālā skaļuma darbība samazinās līdz 5h. Man gan grūti iedomāties, kā skaļruņus uz kakla lietot maksimālajā skaļumā bez bungādiņu traumēšanas. Toties izdevās pārbaudīt citu solījumu – pietiek vien ar 10 minūšu uzlādi, lai akumulators sniegtu vēl stundas darbību. Te gan jāatceras, ka sienas lādētājs nav iekļauts komplektā, vien vads. Par komplektāciju runājot, iekļauts gan optiskais vads, gan divi (viens ātrajai uzlādei, otrs TV adapterim) vadi ar USB Type-C vienā un Type-A otrā galā.

    Nobeigumā – ļoti specifisks nišas produkts

    Teikšu godīgi, Sony SRS-NS7 manu loģiku ir nolicis uz lāpstiņām, tādēļ arī šo uzskatu par vienu aizraujošu ierīci. Vai es bez tādas nevarētu iztikt savā arsenālā? Visticamāk, ka varētu gan. Par visām atziņām secīgi.

    Jāteic, ka Sony, kā vienmēr, piedāvā izcilu skaņas kvalitāti, brangu uzbūvi, kas patiks klasiska minimālisma piekritējiem. Tās ir jau pārbaudītas vērtības, kam uzticas ražotāja fani. NS7 arī var uztvert, kā Sony fanu ierīci, jo, diemžēl, komplektā iekļautais adapters negrib sarunāties ar citu ražotāju televizoriem. Tā šķiet nepamatota augstprātība, jo idejai par portatīvu mājas kino zāles skaņu sistēmu, iespējams varētu būt dižpārdokļa potenciāls. Kakla skaļruņi tiešām sniedz mājas kino zāles pieredzi scenārijos, kad tāda nav pieejama vai iespējama. Piemēram, dzīvoklī ar plānām sienām šis būtu labāks risinājums par kārtīgām tumbām ap teļļuku. Tas uzdod jautājumu, kam NS7 tā īsti ir domāts? Mana atbilde būtu šāda – vientuļam/ai vecpuisim/vecmeitai ar Sony Bravia televizoru. Kādēļ tā? Tādēļ, ka skaļruņi paliek skaļruņi, tie nesniedz austiņu privātumu, apkārtējie dzird Tavu saturu, lai gan apkārtējos ir pagrūti dzirdēt. Dzīvoklī ar plānām sinām, ģimenes filmu vakars arī nesanāks, jo skaļruņi nodrošina efektīgu pieredzi tikai vienam cilvēkam. Ierīce arī nav tik lēta, lai to neizlēmīgi iegādātos. Tas arī Sony SRS-NS7 padara par ļoti šauras nišas produktu. Vai labu? Jā, ļoti labu. Ja sevi redzi šajā nišā, tad iesaku! Pārējiem, kam aktuāli, ik pa brīdim nobāzēties mājās ar līdzcilvēkiem, iesaku skatīties bezvadu austiņu virzienā, Sony tādas prot taisīt.

    Iepriecināja

    • Klasisks, patīkams, ergonomisks IPX4 drošs korpuss
    • Skaņa ir tiešām ir iespaidīga
    • Ērts lietošanā
    • Akumulators nepieviļ

    Neiepriecināja

    • Skaņa nav privāta, to dzird arī apkārtējie
    • Jāpiedomā par apģērbu, ko vilkt, lai viss būtu ērti
    • Komplektā dotais adapters apkalpo tikai Sony Bravia televizorus
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    20.01.2022 13:08

    ghetto blaster, new wave?

    comment image

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Name*
    20.01.2022 13:40
    Reply to  digitalk

    Bezvadu skaļruņi to jau pilda.

    Piu
    20.01.2022 13:38

    O! Šo es gribu pamēģināt.
    Skatoties TV vakaros mums ir bēda ar to, ka blakus istabā kāds mēģina aizmigt un skatoties no dīvāna TV, to jāpagriež pietiekami skaļi, lai filmas būtu baudāmas.
    Austiņās atkal sēdēt vairākas H man ne pārāk. Ja šis nodrošinātu tik daudz skaņas, lai ir baudām kino, bet netraucē blakus istabā (skaņas privātumam šeit nav nozīmes), tad šis varētu būt jēdzīgs pirkums.
    Un dzīvojot divatā – skaņa nepieciešama tikai vienai personai

    Biteme
    20.01.2022 16:42
    Reply to  Piu

    Ausu aizbāžņi gulētgribētājam nebūs lētāk un efektīvāk? Visu mūžu nesapratu, kam vajag acu aizsegu, ko dod lidmašīnās – pamēģināju un sapratu, ka tas reāli strādā.

    digitalk
    20.01.2022 22:16
    Reply to  Biteme

    svešķermeņi ausīs ne visiem ir piemēroti. drīzāk lielākajai daļai pavisam nē.

    Biteme
    21.01.2022 09:30
    Reply to  digitalk

    Gulēt gribēsi – i masku uz acīm liksi, i korķus ausīs bāzīsi. Kovids ne to vien iemācīs….

    Aigars Axx
    21.01.2022 12:27
    Reply to  Biteme

    Vienreiz – jā, bet ne pastāvīgi. Un savam bērnam es drazu ausīs arī tā kā nebāzīšu.

    Biteme
    21.01.2022 13:20
    Reply to  Aigars Axx

    Tad jau pi zobārsta bērnu arī nevedīsi? Aizbāznis ir ausī tikai pa nakti, bet plombe zobā – kamēr izkritīs)

    TETIS
    21.01.2022 00:10
    Reply to  Biteme

    Ar ausu aizbāžņiem modinātāju var nedzirdēt.

    Biteme
    21.01.2022 09:30
    Reply to  TETIS

    Nu, to mums savulaik pastāstīja jau inspektors Živs. Vņiem tolaik nebija vibrējošo aproču ar pulksteņa f-ju un pat parasta smartfona ar vibru nebija. Bet jā, parasto zvanu var nedzirdēt…tas nozīmē tik to, ka labi aizbāžņi)

    dzonijs
    23.01.2022 00:07
    Reply to  Biteme

    Tu esi mēģinājis gulēt ar ausu aizbāžņiem, ilgāka periodā? Ja sākumā to var, tad pēc kāda laika ausīs sākas iekaisumi un sāp ausis. Tas nav ilgstošs risinājums. No vairākiem cilvēkiem esmu jau šo problēmu dzirdējis, kas mēģināja gulēt ar ausu aizbāžņiem.

    Last edited 2 years ago by Jānis S
    Basics
    23.01.2022 00:37
    Reply to  dzonijs

    Ilgstoši nē. Hm.

    Raivis Terinks
    21.01.2022 13:27

    Ieraudzīju bildi, un jau nopriecājos, ka beidzot būs SONY ražots poda vāks ar labu skaņu… (atvainojos par trulu joku, bet tiešām pirmā reakcija bija tāda :) ) Interesants gadžets. Tiešām. Zinot Sony pieredzi skaņas jomā, jātic ka ts ir labi nostrādāts, un pārdomāts.

    digitalk
    21.01.2022 16:28
    Reply to  Raivis Terinks

    un pārcenots. It’s a Sony.

    ZUR
    22.01.2022 08:01

    Pēc bildes vien nodomaju, ka Kursors sācis rakstit par kaut kādu high-tech poda brilli.

    Čiekurs
    22.01.2022 13:50
    Reply to  ZUR

    Jā, ja tas būtu apskats, tad mēs zinātu, kurš Kursora komandā ir lielākais dirsējs.

    digitalk
    23.01.2022 01:23
    Reply to  Čiekurs

    a ja cilvēkam tik pačurāt gribētos?

    Mārtiņš
    01.07.2022 09:51

    Kādam ir no Jusm ir taustāms viedoklis par Woojer produktiem?
    https://www.woojer.com/collections/all-products
    Vai ir alternatīvas?

    Reklāma