Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony WF-C500 bezvadu austiņu apskats – Sony kvalitāte budžeta klasē

    Jaunākie raksti

    Gads gandrīz riņķī, var jau sākt atskatīties uz šogad paveikto. Šogad manās testēt kārajās ausīs pabijušas Samsung, RHA, Huawei, Nothing un Jabra bezvadu austiņas, bet Kursors apskatījis arī krietni daudz citus audio produktus. Taču vislielākais pārsteigums bija tieši Sony WF-1000XM4 bezvadu austiņas, kas uzstādīja latiņu visā nozarē. Par tām tiešām varu gandrīz tikai un vienīgi jūsmot. Gandrīz? To cena ap 300 eiro nu galīgi nav masām draudzīga. Tādēļ rodas jautājums, ko darīt, ja gribas dzirdēt Sony kvalitāti, bet rocība neļauj tikt pie ultra premium bezvadu austiņām? Par laimi, Sony ir ko piedāvāt. Runa ir par Sony WF-C500, kas pieejamas aptuveni par 80 eiro. Tiesa gan šajā cenu kategorijā ir paprāva konkurence – Huawei FreeBuds 4i, Nothing ear (1), Jabra Elite 3 un vesela kaudze ar bezvārdu zīmoliem, kam uzticēšanās būtu pielīdzināma loterijai.

    Tātad šoreiz runa ir par budžeta klasi, relatīvi pieejamu cenu, bet kā ar kvalitāti? To arī centīšos noskaidrot apskatā. Sony jau atkal cenšas mulsināt pircējus ar sarežģītu nosaukumu, tādēļ šoreiz uzņemšos Sony mārketinga neizpildīto uzdevumu un saīsināšu nosaukumu uz C500, padarot to uztveramāku un atmiņā vieglāk saglabājumu. You’re welcome, Sony!

    Reklāma

    Sony WF-C500 tehniskā specifikācija

    • Galvenie parametri: 5.8 mm skaļruņi; neodīma magnēti; 20Hz-20,000Hz (44.1kHz sampling) frekvenču diapazons; atbalstītie audio formāti – SBC, AAC; IPX4 mitruma aizsardzība
    • Akumulatoru darbība*: ietvara uzlāde ap 2.5h, uzlāde caur USB, mūzikas atskaņošana ap 10 stundām, austiņu darbība sarunā ap 5h
    • Savienojumi: Bluetooth 5.0 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP); USB Type-C
    • Izmēri: ietvaram – 80.0 x 34.9 x 30.9 mm, 35g; austiņām – 5.4g
    • Komplektācija: lādēšanas ietvars, austiņas, S, M, L austiņu uzmavas, USB Type-C/USB-A lādēšanas vads, pamācības
    • Cena: aptuveni 80 – 100 eiro

    *ražotāja solītais laiks

    Videi draudzīgs iepakojums ar papīru kaudzi

    Līdzīgi kā flagmaņu brālim, arī C500 iepakojums veidots no otrreiz pārstrādāta materiāla. Šoreiz gan rūpes par ekoloģiju nomāc iekļauto bukletu skaits. Ir protams patīkami redzēt ātrās pamācības dažādās valodās, bet šī informācija dublējas ar uz iepakojuma drukāto, turklāt nu jau izdarīts gana daudz, lai viegli uzsāktu lietošanu. Es ticu, ka Sony var iet vēl tālāk un ietaupīt vēl vairāk koku uz bezjēdzīgo papīra pamācību rēķina. Tomēr gribu ražotāju uzteikt, ka šoreiz rūpes par ekoloģiju nav tik divkosīgas, kā Apple un Samsung gadījumā. Par ētisku izvēli iepakojumā – uzslava Sony!

    Komplektācijā bez pašām austiņām un pārnēsāšanas/lādēšanas ietvara ir trīs dažādi silikona uzmavu pāri un komiski īss USB lādēšanas vads. Sony mani aplaimojis ar papildu silikona uzgaļiem, ko Sony centrs piedāvā iegādāties par 5 eiro. Komplektā pieejami SS, S, M un L izmēri. Jāteic, ka citi ražotāji papildus nieciņus piedāvā par krietni augstāku cenu. Tā kā šoreiz oriģinālās uzmavas gana labi derēja manām izlepušajām ausīm, komplektu atstāju neatvērtu, bet vienmēr jauki, ka ir izvēle, turklāt par tik pieņemamu cenu.

    Dizains nepārsteidz, bet arī nepieviļ

    Sony arī šoreiz nav gājis ekspresīva dizaina kā Nothing, spilgtu krāsu kā Huawei vai glancētu ārieņu kā Samsung ceļus. Toties izskats veiksmīgi iekļaujas mērenajā Sony flagmaņu un vidējās klases viedtālruņu dizaina koncepcijā. Galu galā, visticamāk austiņas tiks lietotas tieši ar viedtālruni. Atstāj komentāros, vai vienmēr izvēlies viena un tā paša ražotāja viedtālruni un austiņas, un cik svarīga šķiet ekosistēma?

    C500 austiņu kārba nav tipiska. Tās forma atgādina milzīgu zāļu kapsulu vai arī miniatūru solāriju. Lai gan aizvērtā veidā vāciņš minimāli staigā, šoreiz gribu uzteikt eņģi, kas šķiet stingrāka pat par dārgo WF-1000XM4 austiņu ietvaru. Kārbiņa veidota no dažādu apstrādes plastmasas – vāciņš ieguvis puscaurspīdīgu plastmasu, bet pamatne tikusi pie matētas, tumšas plastmasas. Pats ietvars nav saņēmis LED indikatoru, bet abas austiņas gan, turklāt šos paziņojumus var redzēt caur puscaurspīdīgajam vāciņam. Asprātīgi, tomēr vizuāli šķiet lētāk par konkurentiem. Tiesa tas gan ir subjektīvs vizuālais iespaids, jo eņģe šķiet stipra, USB ligzda viegli pieejama, magnēti gana stipri un ietvara izmērs neļaus tam pazust uz juceklīga galda. Tātad – viss kārtībā.

    Beidzot uzlabota ergonomika

    Lai gan flagmaņu austiņas 1000XM4 tiešām uzstādīja vēl aizvien nepārspētu skaņas kvalitāti, lielākā iebilde bija tieši pret ergonomiku. C500 ir krietni ergonomiskākas un ausij tīkamākas par dārgākajām Sony austiņām. Katra austiņa ir tikai 5.4 g viegla, tādēļ ausis nepiekūst un spiedienu nejūt. Vai tās ir pavisam nemanāmas? Nē. To forma ir neliela bumbiņa, kas ir krietni izvirzīta no ausīm, taču vieglums to atsver un kopumā tās uzskatāmas par diezgan ērtām.

    Katrai austiņai ir pa lielam fiziskam taustiņam. Tie ir ērti un pasargā no nejaušiem pieskārieniem. Tiesa gan to pieskāriena klikšķis dobji atbalsojas ausu kanālos. Ne vienmēr tas ir patīkami. Konkurenti gan piedāvā nedaudz smalkāku austiņu pārklājumu, tomēr tas nav bijis iemesls, lai austiņas netiktu pie mitruma noturības. IPX4 ir šļakstu aizsardzība, kas negriezīs ceļu nelielai smidzināšanai vai sviedru lāsei, bet peldēt vai iet dušā ar austiņām nevajadzētu. Austiņas rotā arī Sony logo. Godīgi sakot, arī šī izskatās pēc palētas, nevajadzīgas ārišķības, ko var piesummēt lētajai austiņu ietvara sajūtai plaukstā. No otras puses, to atsver austiņu ērtums un ietvara stingrā eņģe.

    Sākam lietot!

    Šogad bezvadu austiņas saņēmušas ilgi gaidīto Fast Pair funkciju. Tā ir Android atbilde ābolam, lai telefons uzreiz atpazītu austiņas līdzīgi kā Apple AirPods. Fast Pair uzreiz piedāvā ielādēt aplikāciju, kas vada konkrētās austiņas. Arī C500 šo ērtību saņēmušas. Tiesa gan man neizdevās to aktivizēt ar pirmo reizi. Te gan jāteic, ka testa ierīces, ko saņemam, nereti nav tik noslīpētas, kā lietotājiem paredzētās versijas. Tā, pēc vairāku reižu telefona un austiņu restarta, izdevās tikt pie šīs fīčas. Kad tā nostrādā, viss notiek raiti un patīkami, kā solīts.

    Fast Pair savienošanas animācija

    Ja nelietojat Sony Xperia viedtālruņus, kur aplikācija jau uzstādīta, ātrā savienošana piedāvā uzreiz ielādēt Headphones Connect aplikāciju. Tā piedāvā uzreiz dažādus labumus, ko iestatīšana var prasīt papildu laiku. Piemēram, lai tiktu pie 360 Audio funkcijas, aplikācija liek fotografēt ausis. Iepriekš, apskatot Sony bezvadu austiņas, par šo piegājienu pamatīgi ierēcu, bet tam ir pat loģisks skaidrojums. Ražotājs saka, ka ievāktie dati veido ausu kartotēku, kas nākotnes produktiem palīdz veidot ergonomiskākus dizainus. Interesanti.

    Vadība un iespējas

    Tātad C500 tiek vadītas vai nu izmantojot Headphones Connect aplikāciju, vai austiņu fiziskos taustiņus. Sony vienmēr austiņām piedāvājis vienu no funkcionālākajām aplikācijām, kāda lietota. Tā vizuāli varbūt nav pārāk stilīga, bet darbu paveic godam. Tiesa gan, te arī parādās cenas kompromisi, jo trūkst vesela kaudze ar funkcijām, ko piedāvāja vecākais brālis XM4 un, ko konkurentiem izdevies piedāvāt līdzīgā cenā. Par visu pēc kārtas.

    Aplikācija ir samērā viegli apgūstama, tomēr jāteic, ka šoreiz tajā ir pamaz, ko darīt. Nesaprotamu iemeslu dēļ, tā norāda tikai uzlādes līmeņus abām austiņām, bet, lai noskaidrotu ietvara uzlādes līmeni, palīdzība būs jāprasa zīlniecei. Par vienu no noderīgākajām funkcijām aplikācijā var uzskatīt pilnvērtīgo ekvalaizeru. Tā ir pozitīva atšķirība no konkurentiem, kas ļauj pielāgot skaņu individuālām vajadzībām. Konkurenti tādā pašā cenā, labākajā gadījumā, piedāvā dažas ekvalaizera sagataves vai šādu funkciju nepiedāvā vispār. Šis ir patīkams bonuss.

    Sistēmas iestatījumi ļauj mainīt tikai valodu. Tas nozīmē, ka austiņu taustiņu funkcijas mainīt nevar. Žēl, jo jāpierod pie Sony izdomātas horeogrāfijas, ko individuāli pielāgot nevar. Ar taustiņiem var regulēt skaļumu, pārslēgt skaņdarbus vai pauzēt. Jā, tas nozīmē, ka tāda ērtība, kā automātiska pauze, izņemot vienu austiņu nav pieejama. Vēl viens kompromiss, ko konkurenti budžeta klasē tomēr piedāvā. No otras puses, šāds vecmodīgāks piegājiens nodrošina to, ka no ietvara var izņemt un darbināt tikai vienu austiņu. Tiesa gan, tad jāizlemj, kuras funkcijas gribēsiet, jo pauzēt var tikai ar labo austiņu, bet mainīt skaļumu ar kreiso. Neloģiski.

    Paturot piespiestu kreisās austiņas taustiņu, pakāpeniski tiks samazināta skaņa. Tas it kā simulē flagmaņa ērto ātrās sarunas funkciju, ko izbaudīju WF-1000XM4 apskatā. Diemžēl, tas arī nozīmē, ka skaļuma kontrole – viens klikšķis kreisās austiņas taustiņam skaļāk, taustiņa paturēšana klusāk – nav tā organiskākā horeogrāfija un to mainīt nevar.

    Kā ar savienojumiem?

    Dīvaini, ka austiņas izmanto Bluetooth 5.0, kamēr konkurenti izmanto 5.2 versiju. Ikdienā gan savienojums ir pietiekami stabils, lai to neuztvertu par trūkumu. Tomēr, spēļu dzenātājiem šī nebūs labākā izvēle, jo aizture ir jūtama, turklāt C500 nav saņēmis nekādu zemās aiztures režīmu, kā citi. Lādēšana notiek caur USB Type-C ligzdu, bet ietvars nav ticis pie bezvadu uzlādes. Jā, cena it kā to arī neprasa, bet Nothing spēj piedāvāt pat bezvadu uzlādi cenā līdz 100 eiro.

    Skaņa ir riktīgi forša

    Ja esat lietojuši, kādu no Xperia flagmaņiem, tad gan jau būsiet pamanījuši, ka stereo skaļruņu izvietojums ir lielisks, kalibrācija izcila, lai nodrošinātu niansētu, kvalitatīvu skaņu, bet skaļums nav tas augstākais. Austiņu skaņu var raksturot līdzīgi. Šoreiz izmantoti 5.8 mm skaļrunīši, kas nav jaudīgākais piemērs klasē. Piemēram, Jabra Elite 3 tikušas pie 6 mm, bet Nothing ear (1) pie iespaidīgiem 11.6 mm skaļrunīšiem līdzīgā cenā. Tas nozīmē, ka C500 nebūs tās skaļākās austiņas un visbiežāk būs jāizmanto skaļuma augšējie līmeņi. Par laimi, Sony veiksmīgā kalibrācija ļāvusi izžmiegt maksimumu no mazajiem pīkstulīšiem.

    Avots: Sonylatvija.com

    Sony basus kalibrējis tā, lai tie nepārņemtu visu skaņdarbu, bet būtu jūtami, nezaudējot pārējās nianses. Tas rada ļoti patīkami niansētu skaņu, kam ir gana daudz detaļu, tādēļ C500 būs piemērotas dažādiem žanriem. Tomēr nevajag aizmirst lielisko ekvalaizeru aplikācijā, kas ļauj iegūt daudz izteiktākus basus. Jāteic, ka budžeta klasē nav nemaz tik daudz austiņu, kas ar basiem tiktu tik patīkami galā, kā C500. Sony piedāvātais DSEE skaņas uzlabotājs atsevišķos gadījumos tiešām skaņu padara bagātīgāku. Kopumā gribas teikt, ka skaņa prasītajā cenā ir viena no niansētākajām, bet ne skaļākajām. Te nu pašam jāvērtē, kas svarīgāk.

    Austiņām nav aktīvā trokšņu slāpēšana

    Šī gada laikā arvien vairāk budžeta klases (līdz 100 eiro) austiņas piedāvā aktīvo trokšņu slāpēšanu. Tā kā šajā cenā tā reti realizēta kvalitatīvi, Sony šoreiz no tās atteicies vispār. Protams, silikona uzmavas nodrošina pasīvo trokšņu slāpēšanu, tomēr es apzināti mēdzu izvēlēties mazāka izmēra silikona uzgaļus, lai ausis ātri nepiekustu un nebūtu jūtams nepatīkams spiediens. Tādos gadījumos arī pasīvā trokšņu slāpēšana diži nelīdz. Pat piemeklējot īstos uzgaļus, šoreiz āra skaņa tika cauri šķēršļiem. Vismaz daļēju trokšņu slāpēšanu nodrošina mikrofoni sarunas laikā. Zvanītāju varēja dzirdēt ļoti skaidri, tomēr otrā galā sūdzējās, ka balss izklausās nedaudz metāliski, un varot dzirdēt mākslīgu cīņu ar fona trokšņiem, kas nereti sapludina runātāju. Kā diena pret nakti, ir vides maiņa. Ja ārā mikrofoni ne visai labi tika galā ar ielas fonu, reizēm liekot zvanītājam atkārtot sacīto, tad iekštelpās mikrofonu darbība vērtējama pat ļoti labi.

    Akumulatoru augšas un lejas

    Sony mobilā divīzija jau iepriekš izcēlusies ar lēmumiem, kas liek neizpratnē saraukt uzacis. Šoreiz tā varētu raksturot akumulatoru sniegumu. Tā kā austiņām nav aktīvā trokšņu slāpēšana vai citu smalku triku, kas ātrāk iztukšotu bateriju, pašas austiņas piedāvā vienu no labākajiem akumulatoru sniegumiem. Ražotājs sola iespēju klausīties mūziku ap 10 stundām. Tik daudz laika no dienas atvēlēt šādai izklaidei gan nevarēju, bet summējot aptuveno laiku, ko pavadīju mūzikas ritmos, sanāca nedaudz zem 10 stundām ar vienu uzlādi. Iespaidīgi. Vilšanos gan sagādā ietvara akumulators, kas nodrošina tikai vēl vienu pilnu austiņu uzlādi. Dīvaini, jo ietvars nav tik kompakts, lai nebūtu vietas lielākai kapacitātei.

    Nobeigumā – lieliska Sony skaņa pa virsu kompromisiem

    Budžeta klase (cena līdz 100 eiro) diktē savus noteikumus un prasa ietaupīt, kur vien tas iespējams. Tieši tāds ir Sony WF-C500 bezvadu austiņu stāsts. Tomēr, līdzīgi kā Sony Xperia viedtālruņos, arī šoreiz produkts sastopas ar pretrunām. No vienas puses, ietvars un austiņas plaukstā šķiet pārāk plastmasīgas un atsit lētumu, no otras puses, austiņas ir IPX4 mitruma drošas, ļoti ergonomiskas un ietvaram ir stingrāka eņģe par Sony flagmaņu austiņām. No vienas puses austiņas nespēj sasniegt tādu skaļumu, kā konkurenti, no otras puses, skaņa ir ļoti niansēta, lieliski kalibrēta un pieejams plašs ekvalaizers. No vienas puses, C500 nav saņēmis bezvadu uzlādi, automātisko pauzēšanu un fiksētās taustiņu funkcijas mainīt nevar, no otras puses, cena ir gana pieņemama, lai atspēkotu dažus kompromisus. Tad nu lietotājiem jāsaka gala vārds, no kādām iespējam esat gatavi atteikties par labu Sony raksturīgi kvalitatīvajai skaņai un pievilcīgajai cenai?

    Sausais atlikums ir tāds – ja gribi klausīties Sony skaņas kvalitāti par zemu cenu, atsakies no pāris funkcijām un C500 būs pieklājīga izvēle pieticīgiem melomāniem.

    Iepriecināja

    • Ergonomiskas, ērtas, vieglas, šļakstu aizsargātas austiņas
    • Stingra eņģe lādēšanas ietvaram
    • Skaņa ir niansēta, sniedz Sony nemainīgo kvalitāti, pieejams plašs ekvalaizers
    • Austiņu akumulatoru darbība
    • Pieņemama cena

    Neiepriecināja

    • Skaņa varēja būt skaļāka
    • Konkurenti šādā cenā piedāvā – automātisko pauzēšanu, aktīvo trokšņu slāpēšanu un pat bezvadu uzlādi
    • Lādēšanas ietvara akumulators varēja būt ietilpīgāks
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis B.
    09.12.2021 09:06

    Galvenais iemesls kāpēc šādas nepirktu ir to stūķējamo gumijas nipeļu dēļ. Nevaru iedomāties, kā var patikt stūķēt to galu iekšā, slidinot pa auss sēru.Ik pēc 3h ausis arī nemazgās.Sajūtas vnk pretīgas.Domāju tas ir moments kur ražotāji šauj sev kājā. Labāka alternatīva tikai no nēsāšanas viedokļa tomēr Apple airpods un lētāka varianta Philips modeļi.

    Jurģis Spulenieks
    09.12.2021 09:19
    Reply to  Jānis B.

    Huawei arī piedāvā šo to bez silikona uzgaļiem,bet tiešām izvēle nav liela. Uzgaļu priekšrocība,ka ir pasīvā trokšņu slāpēšana.

    Jānis Znotiņš
    13.01.2022 15:33

    Mani secinājumi pēc mēneša lietošanā. Līdz šim esmu lietojis AirPods 1st gen.
    Pirku, jo gribēju pārbaudīt vai ir kas labs par nelielām naudām. Manā gādījumā 75 euro pie Sony.
    +++
    Baterija velk nu nenormāli ilgi un tas ir milzīgs pluss salīdzinājumā ar Airpods 1st gen.
    Ērtas. Līdz šim šadas nebiju lietojis un šaubījos.
    Skaņa Yotubim un filmām laba.
    Sportot ērtāk kā ar airpods, jo nekrīt laukā no ausīm.

    – – –
    Mīnuss tāds, ka gribētos niknākus basus. Tie tiešām ir švaki, bet kaut ko uz telefona var saglābt ar ekvalaizeri. Mūzikas ziņā Airpods 1st Gen ir krietni, krietni pārāks.
    Ja gribi labu kvalitāti mūzikai šis nebūs variants.
    Ja filmām, youtbim utt pie datora, būs labs.

    Reklāma