Web Analytics
More
    Reklāma

    Jabra Elite 3 bezvadu austiņu apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Kad pagājušajā gadā iepazinos ar Jabra Elite active 75t, manā dzīvē notika lūzuma punkts – valkājamo ierīču skeptiķis bija salauzts. Lai gan apskatnieka ikdiena ļauj apčamdīt diezgan daudz svaigus verķus, cilvēciskais faktors nekur nepazūd – ne visas ierīces uzreiz atrod vietu sirsniņā, ausīs vai, kur nu kura jābāž. Ar to gribēju teikt, ka par mana spīta sakāvi parūpējās tieši Jabra. Dāņu uzņēmums, kas diezgan foršas austiņas projektē vien pusotras stundas lidojumā no Rīgas. Tādēļ ar prieku uzņēmos testēt Jabra Elite 3. Vēl vairāk manu sirdi silda fakts, ka šīs austiņas nemaksā trīs ciparu cenu. Ražotājs tās piedāvā par 79 eiro, bet interneta bodēs var atrast vēl lētāk. Tas nozīmē, ka tiešākie konkurenti būs Huawei FreeBuds 4i un Nothing ear (1). Jā, protams, ka konkurenci vēl veido vesela rinda vanabī zīmolu, bet divi pieminētie ir gana pieejami, populāri un interesanti, lai stāvētu konkurences sākumā. Nu tad raudzīšu redzēt, kāda ir dāņu izpratne par bezvadu austiņu budžeta klasi.

    Jabra Elite 3 tehniskā specifikācija

    • Skaņa: 2x 6mm skaļrunīši, 20Hz – 20kHz (atskaņojot mūziku) / 100Hz – 8kHz (sarunās), Qualcomm aptX™, SBC
    • Mikrofoni: 4x MEMS,  100Hz – 8kHz
    • Savienojumi: Bluetooth 5.2 (A2DP v1.3, AVRCP v1.6, HFP v1.7, HSP v1.2), USB Type-C
    • Akumulatori: 7h austiņām, 28h uzlādes ietvaram, aptuveni 3.5h uzlāde
    • Izmēri, svars, mitruma aizsardzība: ietvaram – 64.15mm x 28.47mm x 34.6mm, 33.4g; austiņām – 20.1mm x 27.2mm x 20.8mm, 4.6g; IP55 mitruma aizsardzība
    • Komplektācija: austiņas, lādēšanas ietvars, S,M,L silikona austiņu uzmavas, USB-C – USB-A lādēšanas vads
    • Cena: 79 eiro

    Piemīlīgs dizains

    Nē, es neesmu pārēdies saldumus, vienkārši izpakojot maigi rozā austiņas nevaru tās citādi nosaukt, kā piemīlīgas. Jabra Elite 3 pieejamas četros pasteļtoņos. Es protams maigi rozā nekad neizvēlētos, bet zinu gana daudz Salātlapiņas, kam tieši šis tonis ietu pie dūšas. Jabra arī šoreiz izmanto savu dizaina valodu, lādēšanas ietvars ir tādā pašā formā, kā dārgākajām Elite active 75t austiņām, tikai mazāks izmēros. Maigi matētais ietvara krāsa sakrīt ar austiņu krāsu. Tā priekšpusē iegravēts Jabra logo, bet zem tā vietu radusi ļoti neliela LED diode. Aizmugurē novietota USB Type-C ligzda. Kārbiņas vāciņš patīkami stingri fiksējas, ko nevar teikt par eņģi. To gan prasītos stingrāku, jo vāciņu iespējams paļurināt, pat ja ietvars ir aizvērts.

    Reklāma

    Pašas austiņas lādēšanas gultiņās notur diezgan stingri magnēti. Tie ir tik stingri, ka austiņas nekrīt ārā, pat ja pakrata atvērtu kārbiņu kājām gaisā. Principā tā darīt nevajag, jo mazliet bail, ka vāciņš neatdalās no korpusa. Tātad vāciņa eņģe pārliecību nerada, bet magnēti šķiet stipri un droši.

    Jabra nekautrējas uz iepakojuma un mājas lapā atgādināt, ka šis ir dāņu dizains. Jāteic, ka kopumā var just, ka austiņas projektējuši skandināvi – dizains ir lakonisks, pārdomāts un ļoti patīkams.

    Lieliska ergonomika pavisam mazās austiņās

    Dāņu dizains tiešām pelnījis uzslavu, jo šīs ir vienas no ērtākajām un ergonomiskākajām austiņām, kādas pabijušas manās ausīs. Galvenā atslēga ir 4.6 g svars, kas ir par kripatu vieglāks pat par gaisīgajām Nothing austiņām. Tas nozīmē, ka ausis neizjutīs nogurumu, pat ja stundām klausīsies mūziku. Austiņas ir tiešām nelielas un patīkamas. Dīvainās formas panelītis ar Jabra logo patiesībā ir fizisks taustiņš. Jāteic, ka pārmaiņas pēc fizisks taustiņš šķiet atsvaidzinošs uz pārējo skārienjutīgo virsmu fona. Turklā tas nozīmē, ka nebūs pārprasti pieskārieni. Vienīgais trūkums, ka fizisks taustiņš ir skaļš ausīm. Zem fiziskā taustiņa, katrai austiņai nemanāmi paslēpusies vēl viena diode. Bez tām mierīgi varēja iztikt, šoreiz taču runa ir par budžeta klasi, kam jāskatās, kur ietaupīt.

    Austiņu galus nosedz silikona uzmavas. Komplektā iekļauti trīs – S, M, L – silikona uzmavu pāri. Runājot par komplektāciju, tajā atradīsiet arī lādēšanas vadu ar USB Type-C vienā galā un Type-A otrā galā. Tātad lādēšanai derēs arī vecie sienas lādētāji.

    Vadība un Jabra Sound+ aplikācija

    Vispirms jāpaslavē, ka savienot austiņas ar viedtālruni ir ātri, ērti un vienkārši. Atliek tikai izņemt austiņas no ietvara un Google Fast Pair uzreiz atrod austiņas, imitējot vienotu ekosistēmu. Patīkami, ka Android šo ir sakārtojis, jo šobrīd bezvadu austiņu ražotāji savairojušies aritmētiskā progresijā.

    Tālāka darbība notiek Sound+ aplikācijā. Tā ir pietiekami labi izstrādāta. Tikai jārēķinās, ka pirmajā reizē būs jāvelta laiks, kamēr aplikācija izstāstīs, kura ir labā austiņa, kurš lādēšanas ietvars un citas acīm redzamas lietas.

    Aplikācija ir samērā vienkārša un piedāvā tikai pašu minimumu no funkcijām. Var ieslēgt HearThrough režīmu, kas simulē ambiento skaņu. Pozitīvi, ka pieejams ekvalaizers ar dažādiem skaņu režīmiem. Citas aplikācijas šādā cenā parasti ekvalaizeru aizmirsušas pievienot.

    Dīvaini, ka nevar saprast, kādu akumulatora līmeni aplikācija rāda. Tur, kur parasti būtu trīs mērījumi – katrai austiņai un uzlādes ietvaram – norādīts viens. Tā arī netiku gudrs, tad kura akumulatora mērījums tiek rādīts? Par laimi pie paziņojumiem parādās sistēmas paziņojums par uzlādi.

    Fiziskajiem taustiņiem jāiemācās horeogrāfija: Labā austiņa – viens pieskāriens – play/pause; paturot – paslēgt skaļāk. Kreisā austiņa – viens pieskāriens – HearThrough režīms; dubults pieskāriens – asistenta izsaukšana (šo var nomainīt pret Spotify); paturot – paslēgt klusāk. Diemžēl, es nekur neatradu iespēju mainīt fiziskajiem taustiņiem funkcijas. Tas ir vēl viens apgrieztais stūris cenas samazināšanas nolūkā, tomēr konkurenti šajā cenā šādu opciju piedāvā, tādēļ šī ir zināma vilšanās. Šī gan nav vienīgā funkcija, kas aizmirsta. Elite 3 neprot iepauzēt, ja izņem vienu austiņu no auss. Arī šo funkciju piedāvā gandrīz visi konkurenti.

    Toties Aplikācija palīdzēs, ja austiņas nozudušas. Tas nenozīmē, ka varēs uzzināt austiņu atrašanās vietu reālā laikā, bet tiks norādīta pēdējā fiksētā. Tātad katru reizi, lietojot austiņas, aplikācija fiksēs atrašanās vietu, bet, izmantojot funkciju, tiks parādīta pēdējā fiksētā.

    Necerēti laba skaņa

    Jāteic, ka skaņa ir pārsteidzoši laba. Jabra Elite 3 spēj sasniegt ļoti lielu skaļumu, tiesa neiesaku izmantot maksimālo skaļumu, lai nebojātu dzirdi. Augšējās un vidējās frekvences ir patīkami uzsvērtas, bet nav aizmirsti arī basi. Tie ir dzirdami, bet nav nepatīkami. Ja nu prasās pēc bassīgāka snieguma, neaizmirstiet par ekvalaizera Bass Boost režīmu. Kopumā skaņas kvalitāte būs krietni labāka par bezvārdu zīmolu konkurentiem tādā pašā cenā.

    Tomēr ikdienai traucē, kāda lieta, kas atgādina austiņu lētumu. Tā ir šņākšana. Brīžos, kad mūzika netiek atskaņota, jārēķinās ar čūsku ausī. Tas atgādina kasešu šņākšanu pirms skaņdarba (kurš vēl šādu datu nesēju atceras?). Diemžēl, šis ir būtisks kvalitātes trūkums, ar ko konkurenti daudz maz tikuši galā. Jā, arī Nothing to varēja dzirdēt, bet ne tik izteikti.

    Tikai pasīvā trokšņu slāpēšana

    Nedomāju, ka prasu no Elite 3 par daudz, jo konkurenti līdzīgā cenā spēj piedāvāt aktīvo trokšņu slāpēšanu. No otras puses, budžeta klasē aktīvā trokšņu slāpēšana tā pat būs viduvēja, tādēļ varbūt pat šoreiz var piedot tikai pasīvo slāpēšanu. Tātad runa ir par fizisku trokšņu slāpēšanu, ko paveic silikona uzmavas. Tā kā komplektā iekļauti trīs uzmavu pāri, ir vērts saprast, kurš izmērs konkrētajiem dzirdes kanāliem pieguļ visciešāk. Tomēr nevaru teikt, ka tas sniedz pilnīgu skaņas vakuumu. Varbūt pat labi, jo sportojot ārā, tomēr drošāk, ja dzird trakojošos pusaudžus uz elektroskūteriem, kas negriež ceļu sportistiem vai mašīnas, kas apmulst no satiksmes mierinātājiem. Tomēr iekštelpās prasītos pēc labāk slāpētiem fona trokšņiem. Kopumā trokšņu slāpēšana vērtējama viduvēji. HearThrough režīms, kas simulē ambiento skaņu izklausās sintētiski un ne pārāk patīkami, tādēļ ar tā izmantošanu īpaši neaizrāvos.

    Kā ar akumulatoriem?

    Jabra sola, ka austiņas spēs atskaņot mūziku līdz 7 stundām. Kā nu ne, Elite 3 nav nedz aktīvā trokšņu slāpēšana, nedz skārienjutīgu virsmu, nedz citu viedo funkciju, kas straujāk tukšotu akumulatoru. Šī ir tā reize, kad ražotāja solījumi gandrīz sakrīt ar reālo darbību. Pavisam septiņas stundas nesaskaitīju, bet gandrīz gan. Tas ir ļoti labs rādītājs. Tikai jāatceras, ka lādēt ietvaru var tikai ar vadu. Bezvadu uzlādi Jabra Elite 3 neatbalsta. Jā, budžeta klasē reti šādu ekstru var sastapt, tomēr var. Piemēram, Nothing ear (1) piedāvā bezvadu uzlāti, tiesa šīs austiņas maksā par 20 eiro dārgāk.

    Nobeigumā – dāņu budžeta klase

    Jabra Elite 3 ir interesants pienesums bezvadu austiņu budžeta klasē. Tātad, ko par 79 eiro var iegūt? Skandināvisku (lasi askētisku, pārdomātu) dizainu, lielisku ergonomiku, ļoti labu skanējumu un labu akumulatoru darbību. Šis ir pārliecinošs komplekts ar kvalitātēm, kādas bieži konkurenti nevar piedāvāt. Tā kā cena ir salīdzinoši zema, kaut kur tie stūri jāapgriež. Šoreiz tas darīts uz viedajām funkcijām, pie kā pieradinājuši konkurenti. Jabra Elite 3 neprot aktīvo trokšņu slāpēšanu, pasīvā ir laba, bet ne izcila. Austiņas neprot tik elementāru funkciju, kā pauzi, izņemot vienu austiņu. Aplikācijā nav iespējams mainīt taustiņu funkcijas. Tad nu šoreiz jums jāliek uz svaru kausiem, kuru funkciju esat gatavi upurēt, lai tiktu pie ergonomiskām, vieglām, pārsteidzoši labi skanošām austiņām par 79 eiro? Pirms to darīt, apskatieties tiešākos konkurentus – Huawei FreeBuds 4i un Nothing ear (1). Huawe nodrošina aktīvo trokšņu slāpēšanu un pielāgojamu austiņu vadību. Nothing tam visam piemet klāt bezvadu uzlādi, oriģinālu dizainu, bet maksā par 20 eiro dārgāk. Atstāj komentāros, kuras budžeta klases bezvadu austiņas uzrunā Tevi?

    Iepriecināja

    • Lielisks dizains. Vienas no ergonomiski ērtākajām austiņām
    • Pieejama cena
    • Pārsteidzoši laba skaņas kvalitāte
    • Laba akumulatoru darbība

    Neiepriecināja

    • Nav aktīvā trokšņu slāpēšana, bezvadu uzlāde ietvaram
    • HearThrough režīms izklausās sintētiski
    • Nevar pielāgot taustiņu funkcijas
    • Nav pieejama pauze, izņemot vienu austiņu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristaps Ķēdis
    14.10.2021 14:57

    (…) ausīs vai, kur nu kura jābāž (…)
    Sakiet, jel, ka es viens samaitāts? Kur tad bāž austiņas? Nu, ne jau… 🤣👌🏻

    Name*
    14.10.2021 16:24

    Jūs esat viens samaitāts. Ceru, ka Jums vieglāk palika ap sirdi. :)

    Janko Franko
    15.10.2021 07:48

    Kur’ tad tā starpība starp jabra 75elite un sho, tikai rozā sivēna krāsā?

    Edy
    16.10.2021 15:32

    Atkal neviena vārda par sakaru kvalitāti ! Lētajām (<100€) ausīm ar sakariem ir ļoti bēdīgi – tu dzirdi ideāli, tevi sarunu biedrs nevella !!!

    Jānis
    17.10.2021 18:15
    Reply to  Edy

    Jā, katram, protams, savas prioritātes, bet lielākā daļa apskatu tws šo jautājumu neapskata. Man šis ir viens no svarīgākajiem faktoriem, tādēļ arī te vairākos apskatu komentāros to esmu jautājis. Pēc savas pieredzes varu teikt, ka laikam jau airpods ar šo jautājumu tiek galā vislabāk. Man lielākā vilšanās bija tieši 75t elite. Visos apskatos tik nenormāli liela šīs tws austiņas un šur tur piemin, ka skaņa sakariem ideāla un tāda tā arī ir, kamēr esi mājas vai biroja klusumā. Uz ielas tās ir vienkārši šausmas – nemāk tikt galā ar skaņu no braucošām garām mašīnām (un es te nerunāju par šoseju, bet gan Rīgas centra tukšākās ielas). Man pat kolēģi speciāli sūtīja ierakstītu, jo es neticēju – apskati taču saka, ka viss lieliski.

    Jānis
    17.10.2021 19:22

    Super! Paldies, ja šo aspektu turpmāk arī izskatīsiet!

    Janko Franko
    17.10.2021 19:33

    Man liekas, ka Jabra 75t elite, sakaru kvalitātē otŗa gala fona trokņi ir pieciešami, salīdzinot ar sony WF 1000m3x, kas skan kā mucā, točh, un pierast pie tā nevar nevienā no pusēm! Sony atkal liekas pārākas par jabru, upgreids būs uz 85t, bet vēl briestu.

    Reklāma