Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony LinkBuds S apskats – zelta vidusceļš

    Jaunākie raksti

    Ar ko jums asociējas Sony? Man laikam ar augstiem kvalitātes standartiem, ne to zemāko cenu un zināma veida konservatīvismu. Tiesa gan šogad, apskatot trīs produktus no Sony, ražotājs mani ir pozitīvi pārsteidzis ar nišas produktiem, ko no šī uzņēmuma nebiju gaidījis. Mans Sony gads iesākās ar Sony SRN-NS7 jancīgajiem kakla skaļruņiem, turpinājās ar vēl neierastākām Sony LinkBuds gredzenveida austiņām, pavisam nesen apskatīju iespaidīgo it kā collas sensora viedtālruni Sony Xperia Pro-I, kas arī uzskatāms par elitāru nišas produktu. Tikko Sony sakacināja tautu ar inovatīvo Sony Xperia 1 IV un Xperia 10 IV. Kamēr gaidām šos interesantos viedtālruņus, uz Kursora redakciju atceļojušas Sony LinkBuds S bezvadu austiņas. Kas tur tik interesants? Tas, ka šoreiz ražotājam netipiski meinstrīmīgā manierē, Sony centies atrast zelta vidusceļu starp izcilajām, bet dārgajām Sony WF-1000XM4 un pieejamajām Sony WF-C500 bezvadu austiņām.

    Avots: Sony

    Nebīstieties no LinkBuds nosaukuma, LinkBuds S nav nekāda sakara ar oriģinālo LinkBuds savdabību, kas nebija tējas tase plašām masām. Gluži otrādi, gribu paslavēt Sony, ka ražotājs uzklausījis apskatnieku vaimanas par neizrunājamiem, prātā nepaliekošiem nosaukumiem, un šoreiz patiešām austiņu vārdu viegli ierakstīt smadzeņu sinapsēs. Aptuveni 200 eiro vērtās Sony LinkBuds S sola būt vienas no kompaktākajām un vieglākajām bezvadu austiņām ar aktīvo trokšņu slāpēšanu.

    Reklāma

    Sony LinkBuds S tehniskā specifikācija

    • Galvenie parametri: 5 mm skaļruņi, neodīma magnēti; 20Hz -20,000Hz (44.1kHz sampling)/ 20Hz-40,000Hz (LDAC 96kHz sampling 990kbps) frekvenču diapazons; atbalstītie audio formāti – SBC, AAC, LDAC; IPX4 mitruma aizsardzība
    • Akumulatoru darbība*: 6h (ar trokšņu slāpēšanu)/ 9h (bez trokšņu slāpēšanas), klausoties mūziku; ap 3.5h saziņas laikā; 8.5h (ar trokšņu slāpēšanu)/ 16h (bez trokšņu slāpēšanas) gaidstāves režīmā; ap 2h vada uzlāde; 20h lādēšanas ietvarā
    • Savienojumi: Bluetooth 5.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP); USB Type-C
    • Izmēri: 42.8 x 60 x 27.6 mm lādēšanas ietvaram, 4.8 g vienai austiņai
    • Cena: ap 200 eiro

    *ražotāja solītais laiks

    Ekoloģisks iepakojums

    Sony jau kādu laiku ļauj Grētai Tūnbergai gulēt mierīgi, iepakojot savas austiņas ekoloģiskā iepakojumā bez plastmasas un plēvēm. Lai gan citi ražotāji tikai šobrīd sāk domāt zaļajā virzienā, milzīga uzslava Sony, kā zaļās domāšanas pionierim. Kompaktajā iepakojumā, bez austiņām un to lādēšanas ietvara, iekļauts komiski īss USB vadiņš bez sienas lādētāja un vairāki austiņu silikona uzmavu pāri. Pilnai laimei, gan varēja iztikt arī bez pamācībām un citiem pamfletiem, kas dublē uz iepakojuma uzdrukāto informāciju. Tā varētu ietaupīt vēl kādu koku, jo austiņu lietošana kļuvusi tik vienkārša, ka bez tiem vienkārši var iztikt. Citādi, par zaļi ētisku soli, milzu paklons Sony priekšā!

    Dizains – pārdomāta vienkāršība bez lieka spožuma

    Kārtīgi Sony fani jau zina, ka ražotāja dizains netiecas pēc hipsterīga šika un laumiņu krustmāte savus spožuma putekļus var pataupīt konkurentiem. Galu galā, Sony to kompensē ar skaņas un citām kvalitātēm. Tādēļ Sony produkti vienmēr šķiet maķenīt nopietnāki, bet arī nedaudz garlaicīgāki par spožajiem konkurentiem. LinkBuds S šoreiz pavērojušas, ko dara konkurenti, nevis centušās izdomāt divriteni no jauna (lasi radījušas līdz šim neeksistējošu nišu, kur iespraukties).

    Sony LinkBuds S austiņu lādēšanas ietvars seko Apple AirPods principam – vienkārši, nesamocīti, kompakti. Tas tiešām kļuvis daudz kompaktāks un ērtāks, ja salīdzina ar Sony WF-1000XM4 flagmaņu austiņām. Ietvara daļas veidotas no otrreiz pārstrādātām riepām. Jau atkal jāuzteic Sony ētiskās izvēles. Materiāls ir maigi matēts. Tomēr baltā (drīzāk nedaudz pelecīgā) krāsa var ātri nošmucēties, tādēļ iesaku apsvērt citus krāsu variantus. Jāteic, ka baltais variants (testa ierīcei) visu laiku drīzāk atgādina, kaut kādu prototipu, tādēļ es noteikti izvēlētos citu krāsu. Bet tas jau atkal ir vecais stāsts par māti, meitu, kleitu un gaumi, par ko nestrīdas, bet ņirdz.

    Ietvara priekšu no vāciņa atdala eleganta LED paziņojumu josla, bet vāciņa augšā iegravēts Sony logo. Aizmugure tikusi pie eņģes, USB Type-C ligzdas un pārošanas taustiņa. Labi, ka Sony tādu ieviesis, jo agrākā pārošana, izmantojot abas austiņas, nebija praktiska un prasīja roku veiklību. Vāciņa eņģe šķiet stiprāka par oriģinālajām LinkBuds, tomēr, pilnai laimei, to prasītos vēl pamatīgāku. Pašas austiņas gultiņās notur pietiekami stipri magnēti.

    Ļoti ergonomiskas austiņas

    Sony sola, ka šīs ir vieglākās austiņas (4.8g), kas saņēmušas aktīvo trokšņu slāpēšanu. Sony mārketinga cilvēki gan šoreiz būs kļūdījušies, jo Nothing ear (1) ar 4.7 g svaru ir pat vēl vieglākas un arī tikušas pie aktīvās trokšņu slāpēšanas. Bet šoreiz viņiem to nepārmetīšu, jo LinkBuds S tiešām ir vienas no ērtākajām austiņām, kādas manās testēt kārajās ausīs pabijušas, turklāt citās kvalitātēs tās samaļ miltos Nothing ear (1).

    Austiņu forma nedaudz atsauc atmiņā Samsung Galaxy Buds 2, tikai atšķirība, ka LinkBuds S ir patīkami matētas. Jā, līdzīgs princips bija arī WF-1000XM4, tomēr to izmērs bija masīvs. LinkBuds S ir tiešām kompaktas austiņas. Šoreiz Sony izdevies uzminēt formulu, lai austiņas būtu tik ergonomiskas, lai tās gandrīz nejustu ausīs. Patiešām, šīs ir vienas no retajām bezvadu austiņām, kuras man negribējās no ausīm izņemt pat pēc stundas mūzikas klausīšanās. Beidzot arī kustoties vai platāk atverot žokli, austiņas noturējās ausīs. Tātad sportistiem šī būs ļoti laba izvēle. To apstiprina arī IPX4 šļakstu noturība, ko LinkBuds S saņēmušas.

    Viegli uzsākt lietot un vadīt

    Jau sākumā rakstīju, ka Sony mierīgi varētu vēl vairāk saudzēt dabu, neiekļaujot iepakojumā pamācības. Kādēļ? Tādēļ, ka uzsākt lietot LinkBuds S ir tik elementāri, ka pamācībām vairs nav nekāda jēga. Atverot ietvara vāciņu viss notiek automātiski. Google Fast Pair jau labu laiku piedāvā tik pat ērti, kā ābolā, savienot ierīces un atrast tās. Swift Pair palīdzēs to pašu izdarīt ar Windows 11, Windows 10 ierīcēm. Diemžēl, man neizdevās austiņas savienot ar abām ierīcēm vienlaicīgi.

    Savienojot austiņas, tiek piedāvāts ielādēt tām domāto aplikāciju. Sony Headphones Connect ir tā pati aplikācija, kas apkalpo arī citus Sony mobilos audio produktus. Aplikācija vizuāli nav pārāk stilīga, tomēr tipiski Sony, tā ir krietni funkcionālāka par konkurentu aplikācijām.

    Aplikācija tiešām sevī slēpj ne tikai austiņu un ietvara uzlādes līmeni, bet arī dažādas unikālās iespējas. Aplikācija tiešām ļauj izpausties, bet vadība pieejama arī pašām austiņām. Lai gan tās ir gana kompaktas, ir pieejama pietiekami liela skārienjutīga virsma to kontrolei. Sony jau piedāvā savu interpretāciju par pieskārienu horeogrāfiju. Atšķirīgas funkcijas pēc noklusējuma piešķirtas atsevišķām austiņām. Pēc noklusējuma kreisā austiņa piedāvā: ar vienu pieskārienu kontrolēt aktīvo trokšņu slāpēšanu vai caurspīdīgo (Ambient Sound) režīmu; ar dubultu pieskārienu pieņemt vai izbeigt zvanu; ar trīskāršu pieskārienu izvēlēties ātro piekļuvi dažādiem servisiem, bet, paturot pieskārienu, noraidīt zvanu vai ātri samazināt skaļumu sarunai. Pēdējā iespēja ir ļoti ātra īsai sarunai, piemēram, kafejnīcā, uzrunājot viesmīli. Sony šo iespēju realizējis ļoti kvalitatīvi, tā ir ļoti ērta. Pēc noklusējuma labā austiņa piedāvā: ar vienu pieskārienu atskaņot, iepauzēt; ar dubultu pieskārienu pārslēgt nākamo dziesmu vai pieņemt, izbeigt zvanu; ar trim pieskārieniem pārslēgties uz iepriekšējo dziesmu; paturot pieskārienu, var tikt pie asistenta vai noraidīt zvanu. Sony LinkBuds S saņēmušas visus sensorus, lai iepauzētu, izņemot vienu austiņu no auss.

    Aplikācija ļauj arī mainīt funkcijas pieskārieniem, tomēr pielāgojumu iespējas nav ļoti plašas.

    Kopumā, šī ir viena no funkcionālākajām aplikācijām, kāda austiņām redzēta. Arī austiņu skārienjutīgā vadība ir līmenī, tā ir atsaucīga un precīza.

    Lieliska skaņa

    Protams, ka nepārspētu skaņas standartu vēl aizvien bezvadu austiņu dīķī diktē Sony WF-1000XM4. Lai diferencētu savu austiņu piedāvājumu, Sony LinkBuds S skaņa ir kaut kur pa vidu starp pieminētajām flagmaņu austiņām, oriģinālajām LinkBuds un daudz labāka par budžeta klases Sony WF-C500.

    Jau jūsmoju par LinkBuds S kompakto, ērto izmēru. Lai to panāktu, izmantoti relatīvi nelieli 5 mm skaļrunīši. Taču jāteic, ka ražotājs šoreiz no tiem izspiedis maksimumu un vēl drusciņ, jo to sniegums ir ļoti uzteicams. Parasti Sony bezvadu austiņu skanējums ir kvalitatīvs, bet maksimālais skaļums iepaliek, šoreiz LinkBuds S piedāvā pietiekamu skaļumu, turklāt kvalitāte nemazinās arī pie augšējiem līmeņiem. Skaņa apmierinās plašu lietotāju loku. Vokāli skan skaidri un dzidri, bet nezūd arī instrumentu nianses. Biju patīkami pārsteigts par basu jaudu. Tomēr, lai kā arī Sony ar 5 mm skaļrunīšiem censtos apmānīt fiziku, var just, ka skaņa nav tik stipra, lai tiktu dziļāk dzirdes kanālos. Tas nozīmē, ka skaņa galvas rezonatoros veidojas seklākā pozīcijā, kā jaudīgākiem skaļruņiem. Bet arī šis ir jautājums par mātēm, meitām un kleitām. Ir cilvēki, kam nav nepieciešams tik imersīvs efekts, lai skaņa veidotos akurāt mutes dobumā. Ja reiz runājam par individuālām gaumēm, tad jāuzteic aplikācijas ekvalaizers, kas izdabās katra vēlmēm.

    Pieejami gan ražotāja piedāvāti ekvalaizera iestatījumi, gan pats var pielāgot savus. Skaņas kvalitātes uzlabošanai Sony piedāvā arī LDAC un DSEE, bet tas šķiet tikai loģiski prasītajā cenā. Kopējā skaņas kvalitāte ir ļoti laba, tā nedavelk līdz Sony flagmaņu bezvadu austiņām, bet akurāt ar kanibālismu ražotājs negrasās nodarboties, tādēļ tas nav pārmetums.

    Parunāsim par mikrofoniem un trokšņu slāpēšanu!

    Kad kaimiņš aiz žoga nolēmis izveidot gateri, jāķeras pie trokšņu slāpēšanas. Silikona uzmavas saka priekšā, ka austiņas jau saņēmušas pasīvo trokšņu slāpēšanu. Iesaku nenoslinkot un izvēlēties īstās uzmavas, jo tas ietekmē arī aktīvās trokšņu slāpēšanas sniegumu. Par to runājot, tas nesasniedz tādu skaņas vakuumu, kā WF-1000XM4, bet toties tas padevies visai dabisks. Tā kā aktīvo trokšņu slāpēšanu nodrošina mikrofoni, tie lieliski kalibrēti, lai iznākums nešķistu sintētisks. Konkurenti vēl aizvien tā grēko. Arī caurspīdīgais režīms saņēmis uzlabojumus un izklausās krietni dabiskāk. Starp režīmiem var pārslēgties pats vai uzticēties viedajiem risinājumiem.

    Iespējams iestatīt, kādā vidē, kuru režīmu lietot. Pieejams režīms, kas atpazīst runu un pārslēdzas no trokšņu slāpēšanas uz caurspīdīgo režīmu. Runa tiek atpazīta diezgan precīzi, tomēr bieži tiek arī pārprastas šķavas klepus un citi neadekvāti mutes brīnumi. Līdzīgs stāsts arī Speak-to-Chat režīmu, kas pauzē mūziku, kad atpazīst runu. Arī tas kaitinoši reaģē uz klepu un žāvām. Režīms noteikti jāatslēdz, ja grasies klausīties mūziku, tīrot zobus. Jāuzteic arī mikrofonu sniegums. Zvanu kvalitāte ir diezgan laba, ja nav izteiktu fona trokšņu. Ja tie ir, mākslīgais intelekts cenšas no tiem atbrīvoties. Tas izdodas pārsteidzoši labi, tomēr runātāja balsi tas padara robotisku un zvana otrā galā sūdzējās, ka es izklausos sintētiski.

    Akumulatori nepieviļ, bet uzlāde gan

    Sony sola 6h darbību. Testējot aptuveni tādu ilgumu arī izdevās izspiest. Tas ir ļoti labs rādītājs, ko iespējams vēl paildzināt, atslēdzot aktīvo trokšņu slāpēšanu. Salīdzinājumam, AirPods Pro darbojas vien 4.5h, bet Galaxy Buds Pro 5h. Lādēšanas ietvars nodrošina vēl papildu 20h. Kopumā par akumulatoru darbību nevar sūdzēties. Tomēr man ir iebildes pret uzlādi. Vada uzlāde ir ļoti lēna, bet ietvars nav saņēmis bezvadu uzlādi. Tas šādā cenā šķiet nepieņemami. Pat uz pusi lētākās Nothing ear (1) var lādēties bez vadiem. Gan jau tas darīts, lai LinkBuds S atšķirtos no Sony flagmaņu klases austiņām, tomēr uz konkurentu fona tas liek izskatīties švakāk.

    Nobeigumā – iespējams šī gada labākās bezvadu austiņas

    Neticu, ka šoreiz izdevās atrast tik maz, kam piesieties. Sony LinkBuds S tiešām mani pārsteidza, ka, nomainot ražotāja līdzšinējo stūrgalvību, pret krietni meinstrīmīgākiem risinājumiem, izdevies viens sasodīti konkurētspējīgs produkts. LinkBuds S es mierīgi varu ieteikt, ja vien 200 eiro par bezvadu austiņām ir pieņemams budžets. Jā, austiņas nav lētas, bet skan ļoti labi, ir ļoti ergonomiskas un aplikācija piedāvā ļoti daudz viedo funkciju. Tiesa gan, daļai funkciju prasās pēc smilšpapīra. Arī bezvadu uzlādes trūkums nav piedodams šādā cenā.

    Kopumā, Sony LinkBuds S ir lētāka alternatīva dārgajām Sony WF-1000XM4. Un konkurentiem tās arī liks pasvīst.

    Iepriecināja

    • Vienas no ērtākajām Sony bezvadu austiņām
    • San ļoti labi
    • Ļoti funkcionāla aplikācija, daudz papildu iespēju
    • Ļoti laba akumulatoru darbība

    Neiepriecināja

    • Vairākām viedajām iespējām prasās pēc smilšpapīra
    • Lēna vada uzlāde, nav bezvadu uzlāde

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    LAN
    31.05.2022 23:16

    Būtu interesants ZMI Purpods PRO apskats – šķiet, ka cenas un veiktspējas ziņā ir vienas no labākajām, taču prasītos lai kāds salīdzina.

    Reklāma