Web Analytics
More
    Reklāma

    Noslēdzas “FutureHub Climate” pilotprogramma, bet darbs turpinās

    Jaunākie raksti

    Ar Demo dienu Baltijas Ilgtspējas un Inovāciju foruma ietvaros 7. decembrī noslēdzās “FutureHub Climate” pilotprogramma, kuru augustā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Rīgas domes atbalstu izveidoja inovāciju vadības uzņēmums “Helve”.

    Oktobra sākumā dalību programmā uzsāka 7 jaunuzņēmumi – “AlgaePhos4x”, “Bruntor”, “CHUM Tableware”, “Peak Save”, “SUBmerge Baltic” no Latvijas, kā arī “Biohifas” un “Smart Agrometer” no Lietuvas. Pēc katram jaunuzņēmumam individuāli izstrādātas programmas komandas strādāja kopā ar pieredzējušiem mentoriem pie uzņēmējdarbības modeļu uzlabošanas, finanšu plānošanas un tirgus stratēģijas izveides. Rezultātā vairāki no jaunuzņēmumiem būtiski uzlabojuši sākotnējos plānus, pielāgojoties šī brīža tirgus vajadzībām.

    Reklāma

    Kā atzīst programmas dalībnieki, lielāko pievienoto vērtību jaunuzņēmumiem sniedza piesaistītie testēšanas partneri, jo tieši pirmo klientu piesaiste un produkta validācija ir viens no lielākajiem izaicinājumiem. “Šī programma mums palīdzēja sākt reālu sadarbību ar industrijas partneriem, ar kuriem iepriekš bijām mēģinājuši paši uzsākt sarunas. Jaunuzņēmumu pārstāvjiem, bez iekšējiem kontaktiem, ir grūti tikt līdz pareizajiem cilvēkiem, kas programmas laikā tika nodrošināts no organizatoru puses. Ļoti palīdzēja arī mentoru pieredze produktu attīstīšanai un cenas samazināšanas iespēju atrašanai. Lai gan esam prezentējuši sevi jau neskaitāmas reizes, saņēmām konstruktīvu kritiku uzlabojumiem no ekspertu puses, tādejādi stiprinot sava uzņēmuma izaugsmes iespējas un dzīvotspēju,” ar pieredzi programmā dalās jaunuzņēmuma “Bruntor” līdzdibinātājs un vadītājs Raimonds Jurģelis.

    Lai gan programma ir oficiāli noslēgusies, darbs un risinājumu testēšana starp jaunuzņēmumiem un partneriem turpināsies vēl vairāku mēnešu garumā. Ievērojams progress panākts jau pirmajos divos sadarbības mēnešos. Programmas laikā testētie pilotprojekti:

    • “AlgaePhos4x” komanda testēja savu mikroaļģu risinājumu “Cēsu alus” ražošanas procesā radīto notekūdeņu attīrīšanai no fosfora, kas nākotnē kļūs par obligātu prasību Eiropas Savienības mērogā.
    • Jaunuzņēmums “Biohifas” izmantoja “Cēsu alus” un “Malduguns” ražošanas blakusproduktu drabiņas micēliju kultivēšanai, lai iegūtu ar olbaltumvielām bagātu biomasu vegānu produktu ražošanai.
    • “Bruntor” kopā ar “Omniva Latvija” testēja izstrādātā elektriskā kravas skrejriteņa piemērotību paciņu piegādāšanā, kā arī kopā ar Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu – ierīces piemērotību lietošanai iekštelpās slimnīcas loģistikas jautājumu risināšanai.
    • “CHUM Tableware” ar “Rimi Baltic” atbalstu pilnveidoja uz kliju bāzes gatavotu vienreizlietojamo trauku ražošanu ar mērķi nākotnē uzsākt tirdzniecību “Rimi” lielveikalos.
    • Enerģētikas nozares jaunuzņēmums “Peak Save” sadarbībā ar “Tet” izvērtēja jauna pakalpojuma izveidi, kas varētu tikt piedāvāts individuāliem patērētājiem.
    • “Smart Agrometer” kopā ar “Very Berry” pielāgo gudro sensoru izmantošanai ogu audzēšanā, atvieglojot augu attīstības monitoringu un aizstājot šobrīd nepieciešamos laboratorijas testus.
    • “SUBmerge Baltic” kopā ar valsts zinātnisko institūtu “BIOR” testē zemūdens drona izmantošanu jūras izbraucienos ūdens kvalitātes un zemūdens infrastruktūras apsekošanai.

    Kaut arī programma primāri darbojās jaunuzņēmumu interesēs, nenoliedzamu ieguvumu no partnerības ieguva arī piesaistītie testēšanas partneruzņēmumi. Sadarbība ar jaunuzņēmumiem sniegusi iespēju uzlabot esošos uzņēmumu procesus, izmēģināt ilgtspējīgus risinājumus, sākt gatavoties gaidāmām pārmaiņām tirgū un likuma aktos, kā arī kopā ar jaunuzņēmumiem izvērtēt jaunu kopīgu risinājumu izveidi.

    Agita Kārkliņa, “Cēsu alus” komunikācijas vadītāja par pieredzi programmā: “Esam gandarīti par iespēju sniegt ieguldījumu zinātniskajā izpētē, veltot mūsu speciālistu laiku un zināšanas, lai dalītos pieredzē ar jaunuzņēmumu pārstāvjiem. Šī sadarbība ļauj ne tikai mums atbalstīt jaunuzņēmumus to projektu un ideju attīstībā, bet potenciāli pētījumu rezultāti var noderēt arī mūsu speciālistiem. Īpaši uzmanību piesaistīja notekūdeņu attīrīšanas projekts – vēl gaidām testēšanas rezultātus. Tāpat novērtējam arī veiksmīgo sadarbību ar “Helve” – par profesionālu projektu pārraudzību un koordinēšanu.”

    Kamēr pilotprogrammas jaunuzņēmumi turpina uzsākto sadarbību, “Future Hub” pirmsakselerators izvērtēs jauniegūtās atziņas un ar uzlabotu programmu un jaunu uzsaukumu atgriezīsies 2024.gadā, lai vēl vairāk jaunuzņēmumiem sniegtu iespēju veikt produktu validāciju ar pieredzējušiem industrijas uzņēmumiem.

    LIAA un “Helve” rīkotās “Future Hub Climate” pilotprogrammas īstenošanai finansējums piešķirts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Tehnoloģiju pārneses programma”.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma