Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Volkswagen ID.Buzz elektroauto (video)

    Fotogrāfs: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Ja Tava prombūtne viņus neuztrauc, tad Tava klātbūtne viņiem nekad neko nav nozīmējusi. Jā, jā, kādu laiku neesmu dalījies ar šiem spožajiem epitetiem, bet ir laiks. Ir laiks, jo ir diezgan piemērots apzīmējums – ID.Buzz.

    ID.Buzz ir radīts ar atmiņām par ikonisko VW T1, tam ir iekļautas vairākas funkcijas un detaļas, kas atgādina atpazīstamo T1. Ir saglabātas detaļas no koncepta auto, kas tika prezentēts ļoti tālajā 2000. gadā Detroitas auto izstādē. Auto ir unikāls ārējais dizains un īpaši pielāgots interjers. Protams, ļoti daudz interjera detaļu ir vienotu ar pārējiem jau esošajiem ID modeļiem, bet ir savas fiškas.

    Ja mēs atgriežamies pie epiteta raksta sākumā, tad paskaidroju. Kopš elektrifikācijas ēras sākuma esam redzējuši gan mazus un neglītus, gan lielus un bezjēdzīgus auto. Elektrisks pasažieru busiņš nav inovācija, un Volkswagen nav pirmais šāda tipa auto radītājs. Mums vienkārši pietrūka stilīga un elektriska, moderna, liela ģimenes vai neliela kravas transportlīdzekļa. ID.Buzz klātbūtne ir nozīmīga.

    Es tiešām uzskatu, ka ID.Buzz pagaidām ir ne tikai pievilcīgākais Volkswagen elektriskais produkts, bet arī viens no interesantākajiem mūsu platuma grādos pieejamajiem elektriskajiem transporta līdzekļiem kā tādiem. Ja mēs pavisam ātri pieskaramies pārdošanas rezultātiem, tad arī tie nav slikti. Kopš paša gada sākuma, kad klienti varēja tikt pie sava jaunā elektriskā ģimenes auto, ir pārdotas 17 vienības. Ņemot vērā auto cenu, tas nebūt nav slikts rezultāts.

    Piecos teikumos par ID.Buzz tehnisko pusi

    Elektriskais busiņš ir aprīkots ar šobrīd ID. saimē lielāko akumulatoru, proti, 77 kWh (82 kWh bruto), kas piegādā elektrību 150 kW (204 Zs) aizmugurē uzstādītajam elektromotoram ar 310 Nm griezes momentu. Pēc WLTP datiem elektrības patēriņš ir 20.6 kWh uz 100 km, tātad nobraukuma rezerve ir līdz 421 km ar vienu uzlādi. Pēc EV database reālais nobraukums gan ir ap 345 km, kas pieradījās atbilstošs arī mūsu brauciena laikā. Elektriskā brīnumbērna maksimālais ātrums ir 145 km/h, ar ko pietiks arī Vācijas bānim. Ne pirmajai joslai, saprotams.

    Jau ir prezentēta pagarinātā auto versija līdzīgi kā Multivan T7, kas dos vai nu septiņu sēdvietu konfigurāciju, vai lielāku kravas nodalījumu. Aktuāls jautājums vien ir par jaunās versijas reālo pieejamību. Baumo, ka pagarinātajai versijai tiks piedāvāta gan lielāka baterija, gan arī divu elektromotori ar visu riteņu piedziņu un 299 Zs jaudu. Ja par GTX tipa versiju es vēl nešaubītos, tad lielāka baterija pagaidām man gan šķiet kā pliekanas baumas. Bet gan jau to mēs jau šajā rudenī uzzināsim.

    Maksimālā līdzstrāvas uzlādes jauda ir 170 kW, un ar šādu uzlādes jaudu akumulatora uzlāde no 5% līdz 80% aizņem aptuveni 30 minūtes. Maksimālā jauda regulārai uzlādei ar maiņstrāvu, piemēram, mājas uzlādes stacijās ar ID. Charger, ir 11 KW. “Lēnā” uzlāde 8 stundās un 15 minūtēs spēs uzlādēt bateriju no 0 līdz 100%. Ne viens, ne otrs cipars, protams, nav vēlams baterijas ilgmūžības nodrošināšanai; vēljoprojām rekomendācija ir ikdienā auto uzlādēt līdz 80%. Šo baterijas saglabāšanas režīmu var auto iestatījumos aktivizēt.

    Galvenās atziņas 1000 km braucienā ar Volkswagen ID.Buzz

    • Jau savā iepriekšējā 1000 kilometru braucienā es minēju, ka šis gads mums ir sācies ar foršu jaunumu par jaunās un jaudīgās Liepājas Virši-A uzlādes stacijas pieejamību. Attiecīgi es maršrutu plānoju identisku ar Audi Q8, kaut pieejamā baterija un nobraukuma rezerve ir kārtu zemāka.
    • 1000 km brauciena laikā es auto lādēju divas reizes, tam veltot 1h 50min. Izmantoju Liepājas un Jēkabpils/Krustpils uzlādes stacijas. Brauciena gaitā veiktās uzlādes man izmaksāja 40.08 eiro. Šajās 1h 50min auto tika ielādētas 126.2 kWh enerģijas ar vidējo uzlādes jaudu 78.70 kW. Tehniski šis auto spēj nodrošināt ātro uzlādi līdz 170 kW, tomēr Latvijā šādu lādētāju vēl nav pārāk daudz un mūsu tiešajā eksperimenta maršrutā tāds vispār ir tikai viens Liepājā, ko arī izmantojām. Jāgaida, kad Eleport izrāpsies ārpus Rīgas beidzot. Kārli?
    • Pārsteigumu sagādāja pirmais 326 kilometrus garais brauciena posms līdz Liepājai. Precīzāk – pārsteigumu sagādāja patēriņš, jo diena vēl nebija iesilusi. Izbraucot nobraukuma rezerve bija 425 kilometru, bet Liepāju sasniedzām vien ar 5 km atlikumu, tātad “pazaudējām” 94 kilometrus nobraukuma rezerves. Dienas otrajā pusē patēriņš normalizējās un otrajā uzlādē Jēkabpilī “atguvām” 33 kilometrus.
    • Buzz lieliski ņem pretī elektrību. Liepājas 170 kW uzlādes stacijā auto forši pretī ņēma ap 150 kW un Jēkabpils stacijā ap 70 kW. Var labāk, protams, bet slikti nav. Man problēmas sagādāja CSDD uzturētās stacijas, bet ar tām brauciena laikā nebija nepieciešamības saskarties. Mūsu ierastā Fastned līkne vēl nav pieejama, tāpēc padalos ar to, ko atradu plašajās interneta dzīlēs.

    • Auto varēja uzrādīt labāku sniegumu, ja vien tam nebūtu problēmu nodrošināt stabilu savienojumu ar Virši-A lādētāju. Liepājas stacija galva sāpes nesagādāja, bet Jēkabpilī uzlāde mistiski un bez pamatojuma pārtrūka 2 reizes. Vienu reizi uzreiz pamanījām, jo blakus filmējām, bet otrā reize mums paskrēja garām. Papildus aizķeršanos sagādāja arī aizņemtais Jēkabpils lādētājs – tur mums nācās gandrīz 20 minūtes uzgaidīt. Tas viss ietekmēja kopējo laiku.
    • Savienojuma problēmas es novēroju arī pie citiem lādētājiem. CSDD “jaunās” kakainās spāņu stacijas auto nedod vairāk par 22 kW un Eleport Sāgas stacija auto vispār neatpazina. Kaut kas nav labi vai nu šim konkrētajam demo auto vai atjauninātajai platformai kopumā, jo problēmas ar CSDD stacijām ne ID.4 ne ID.5 es neatminos.
    • Auto šo braucienu noslēdza ar vidējo enerģijas patēriņu 20.2 kWh uz 100 km. Ņemot vērā auto izmērus un svaru, tas ir pat ļoti labs rādītājs. Reālais patēriņš ir pat zemāks par rūpnīcā noteiktajiem WLTP datiem, proti, 20.6 kWh uz 100 km. Ir labi.
    • Ir patiess prieks, ka ID.Buzz detalizēti rāda uzlādes informāciju. Redzēsim gan kW, kādi tiek pumpēti iekšā auto, gan atlikušo uzlādes laiku. Jāatzīst gan, ka par uzlādes laiku tiek nedaudz melots un kādas 10 – 15 minūtes vienmēr ir jāpieskaita klāt.
    • Buzz distanci veica 15 stundās un tādējādi mūsu topā ierindojās augstajā trešajā vietā. Ir ļoti līdzīgi rezultāti visiem auto no trešās līdz sestajai vietai, kur rezultātu maina vien pāris minūtes uzlādes laika. Ja mums nebūtu jāuzgaida uz uzlādes vietu un auto nebūtu norāvies no uzlādes procesa, otrā vieta būtu garantēta. Ja tantei būtu riteņi, būtu trolejbuss.

    Es patiešām neesmu lielu auto fans, to esmu uzsvēris vairākkārt, bet ID.Buzz es jutos lieliski. Saņēmu arī vairākus komplimentus, ka auto man ļoti piestāv. Neesmu priecīgs par šādu ziņu. Viens no labās sajūtas iemesliem noteikti ir nereālais “drifta” auto apgriešanās rādiuss. Tas dod sajūtu, ka brauc ar kārtu mazāku auto. Papildus tam stūres iekārta ir ļoti precīza, kas dod pārliecības sajūtu, ka varēsi ātri izmanevrēt pat visdīvainākās vietas.

    Es pirms izmēģinājuma biju ID.Buzz jau “norakstījis” kā darba instrumentu, lauksaimniecības tehniku. Jau galvā biju iedomājies, ka vējš svilpos pa visiem pakšiem, balstiekārtas grabēs un vēl tik ko nebiju sadomājies. “Aptaisījos”. Auto salonā ir pilnīgs klusums un nav arī iepriekš ar ID.4/5 un Škoda Enyaq iV Coupe pieredzētās balstiekārtas klaboņas. Ceļa trokšņu praktiski nav, vēja svilpoņas arī nav. Ir labi. Vienīgais, kas kaitinoši grabēja, bija vienu sāna elektrisko durvju vadu bunte, kuras stiprinājuma klipsis visdrīzākais bija salauzts vai rūpnīcā kārtīgi nenostiprināts. Tā ir labojama lieta.

    Ar šo auto būs pagrūti braukt augumā maziem cilvēkiem. Jau ar maniem 187 cm priekšējā redzamība ir tik ierobežota, ka pirmās dienas pēc noparkošanās kāpu atpakaļ auto, lai pabrauktu vēl metru uz priekšu. Ne velna nevar saprast, kur beidzas purngals. Tā pati problēma ar gabarītu apzināšanos ir ar aizmuguri, bet šeit palīdz 360 grādu kameras. Tās gan VW gadījumā var būt kvalitatīvākas – 480p laiki ir beigušies.

    Mani praktiski necik nekaitināja salona apdares kvalitāte – tā vietumis ir šaubīga, bet visumā VW šajā jautājumā ir audzis. Arī info-izklaides sistēmas darbība ir lieliska, ekrāns ir liels un atbild Taviem prasījumiem bez liekas aiztures. Brauciena laikā vienu brīdi gan atslēdzām oriģinālo navigāciju, jo tā kaitinoši spieda braukt lādēties, jo uzskatīja, ka auto līdz Liepājai netiks. Pēcāk gan saņēmām video ar instrukciju no Moller elektroauto guru Matīsa, kā šo lieko fīču atslēgt.

    Braukt ar Volkswagen ID.Buzz ir ļoti viegli, tas ir vājprātīgi komfortabls auto. Tam gan palīdz par papildus naudiņu iegādātie Ergo comfort sēdekļi ar masāžas funkciju un kārtīgiem busiņa cienīgiem elkoņbalstiem abās pusēs. Tas ir saprotams auto, bet varēja būt nedaudz jaudīgāks. Noteikti pietrūks arī pilnpiedziņas ziemā.

    Cenas

    Kā jau minēju raksta sākumā – auto nav lēts. Neviens elektroauto pagaidām nav lēts un ražotājiem vēl ir jāpieliek lielas pūles, lai šos auto padarītu pieejamākus.

    Auto ir pieejams divās versijās – ID. Buzz pasažieru un ID. Buzz Cargo. Sākuma cena pasažieru versijai ir 63 tūkstoši EUR, savukārt kravenieka versijai no 66 tūkstošiem EUR. Nav maz. Izmēģinājuma Candy White/Pomelo ID.Buzz Pro maksā lieliskus 75 tūkstošus EUR, tātad ir ieguvis tikpat lielisku papildaprīkojumu 12 tūkstošu vērtībā.

    Pēcvārds

    Nesen dzirdēju lielisku frāzi no lieliska aktiera. Citātam nav nepieciešamības, bet īsumā bija sekojoši: “Kādas ir ilgtermiņa sekas, ja Tu uzņem pārāk daudz informācijas? Vēlme vienmēr būt pirmajam. Vairs nav svarīgi vai Tev ir taisnība, vai nav – gribas būt pirmajam!” Ne vienmēr ir jābūt pirmajam, un ID.Buzz nav pirmais elektriskais minivens. Vai tas ir labākais? Subjektīvi. Vai man patika? Ļoti. Vai es ieteiktu? Pavisam noteikti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    36 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    JurisS
    14.08.2023 22:36

    Māris Gaugers
    15.08.2023
    0 komentāri

    Bet ir tikai 14.08.2023. 22:36

    Sēne
    14.08.2023 23:59

    Es arī paspēju pirms 20230815

    Rav4:)
    15.08.2023 08:43

    Nesapratu, vai visā aprēķinā sākotnēji pilnā baterija nav rēķināta? Divas uzlādes, 40 eur brauciena laikā, ar uzlādi 300 plus?

    Kursors.lv
    15.08.2023 09:33
    Reply to  Rav4:)

    Mēs šajos braucienos nerēķinām sākotnējo uzlādi, jo nav iespējams to vienādi uzskaitīt. Dažkārt mašīna tiek saņemta jau uzlādēta, bet nereti arī paši lādējam. Attiecīgi, nevaram normāli uzskaitīt šo lādēšanās reizi. Kad esam pašā braucienā, tad gan precīzi varam uzskaitīt ielādēto elektrības daudzumu.

    Alberts Kviesis
    15.08.2023 10:16

    Nesapratu metodoloģiju. Netiek sekots līdzi ar cik pilnu uzlādi auto tiek saņemts un ar kādu uzlādes līmeni nodots? Tā starpība un iegūtais rezultāts šajā gadījumā attiecīgi var būt ar +/- 20% kļūdu. Vienīgais, ko var izpīpēt, tas ir starp uzlādēm nobrauktais, pašu uzlādes laikā apmaksātā summa un patērētais laiks. Tomēr sākotnējā uzlāde ietekmē arī galveno kopējā laika kritēriju

    Kursors.lv
    15.08.2023 10:48

    Auto braucienus sāk pilnībā uzlādēti. Uzskaitām gan tikai brauciena laikā uzlādēto elektrības daudzumu.

    15.08.2023 08:49

    Pilnīgi oficiāli garajai versijai ir lielāka baterija 85 kW h ( 91 kWh brutto) . Manuprāt lielākais mīnuss ir kempinga režīma neesamība šādā auto . Cilvēki izlīdzas ar ķieģeļiem ko vadā līdz un uz nakti novieto uz vadītāja sēdekļa lai auto domātu ka tur kāds sēž un neslēgtos ārā.
    Viennozīmīgi mans sapņu auto, bet garajā versijā un ar 4*4.

    Māris Gaugers
    15.08.2023 10:23
    Reply to  Arčiņš
    15.08.2023 16:45
    Reply to  Māris Gaugers

    Tas nav tas par ko es domāju. ID Buzz sēdekļus var nolocīt plakanus kā gultu , vajag tikai virsmatraci un guli nost kur vien vēlis . Problēma ir tajā ka busiņam nav tā saucamā Camp Mode kā Teslai kurš salonā uztur vienmērīgu temperatūru , gaisa mitrumu un svaigu gaisu visas nakts garumā un dara to klusi. Ļoti iespējams ka šādu fīču varēs pievienot ar programmatūru , bet VW pagaidām par to klusē.

    Basics
    15.08.2023 17:39
    Reply to  Arčiņš

    NU tev taču paskaidroja – gribi izmantot auto kā kemperi – lūdzu, samaksā par to. VW nav vajadzīgi klienti, kas nopērk lētāku auto un nu tik izmantos to, kā pašiem ienāk prātā) Pat gulēs tajā! Nu vispār!

    15.08.2023 19:28
    Reply to  Basics

    :)

    karlis
    15.08.2023 09:01

    hmm, interesanti kā tas lādēsies mājās pie 32A 3F stacijas, un pie, piemēram, IKEA.
    100km ir foršš maršruts, tas parāda, ka šis 5 vietīgais buss pa astronomisku summu der ģimenei ar 2-3 maziem bērniem garākiem izbraucieniem pa LV un arī, iespējams, ārpus LV, ja vien var kautkā plānot maršrutu starp uzlādes stacijām.

    bet, ja būs nākotnē micro e-auto testēšanā, ieteiktu savādāku maršrutu. Darbs – mājas (līdz 50km vienā virzienā), + sestdien gar/līdz jūrai vai līdz lauku mājai kautkur pie Aluksnes. te ar saskrietu tie paši 1000km +-. bet tad tā kārtīgi no 8:30-17:00 pasēžam ofisā un pastrādājam … :)

    tā turpināt. ir jauki palasīt par e-auto.
    p.s. ir jau 2023 gada beigas, un 30 gads vairs nav aiz kalniem. gaidu to brīdi, kad bendzīna dzīnējus aizliegs pilsētā kādu rītu pamostoties no rita.

    Sergejs
    15.08.2023 10:03
    Reply to  karlis

    Nu pārcelies dzīvot pilsētā dzīvoklī, nopērc batarejku un izklaidējies cik uziet, varbūt mazliet piezemēsies , sapņotājs. Fanatisms jebkurā lietā uz labu galu nenoved
    Nav absolūti nekas pret elektroauto ja nodrošina vismaz trīs momentus pirms kaut ko aizliegt:
    a) infrastruktūru kas funkcionē tik pat labi kā esošās uzpildes stacijas (šajā braucienā trūka tikai skaista momenta ka 2 tumbas nestrādā bet līdz nākamai nepietiek)
    b) atrisina jautājumu ar nedzēšamiem ugungrēkiem, negribās šādu sev zem grīdas vai blakus stāvvietā.
    c) nolietotu bateriju efektīvu un ekoloģiski tīru utilizāciju (tas kas tipa ir tagad tā ir māžošanās ķeksītim)
    P.S. Buss reāli foršs, bet kā pienākās labi der miljonāru ģimenei

    15.08.2023 17:31
    Reply to  Sergejs

    Operatīvais 63 000 uz 5 gadiem ar 10% iemaksu un 30% atlikušo vērtību sanāk nieka 809 eur mēnesī. Finanšu līzings būtu tuvu 1100 eur mēnesī.

    John deers
    15.08.2023 10:27
    Reply to  karlis

    Ja benzīna dzinējus aizliegs, tad tu nekad nepamodisies no rīta

    Normunds
    16.08.2023 10:24
    Reply to  karlis

    ģimenei ar maziem bērniem jau tā grūti saplānot – kurā brīdī apstāties, kurā pēc iespējas vairāk nobraukt (kamēr bērni guļ), bet ja pa vidu vēl jādomā kur uzlādēties, tad tā vairs nav nekāda atpūta.

    Asaris
    15.08.2023 09:03

    Jau likās neticami optimistisks tas nobraukums sākumā. Gan jau to nedēļu braukāja pa pilsētu, tas būtu reālāk.

    Alberts Kviesis
    15.08.2023 11:44

    Par attēlu bibliotēku:
    cdn.kursors.lv/2023/08/Foto-1-of-42.jpg
    -> darbojas
    kursors.lv/Foto-21-of-42.jpg
    -> tas nedarbojas
    Iespējams, ka nepieciešams sakārtot saites uz attēliem

    Kursors.lv
    15.08.2023 12:38

    Kāds īsti bija jautājums/komentārs? Runa bija par tām apakšējām galerijām, kas neielādēja bildi, kad uz tās uzklikšķini? Tagad tas ir salabots.

    John deers
    15.08.2023 13:05

    Damn, neglits

    Skābene
    15.08.2023 15:07
    Reply to  John deers

    Uz jūrmalenes kādu laiku atpakaļ novēroju šito pašu ID.Buzz un aiz viņa braucošu Plug-in hibrīda jauno Multivanu ar filmēšanas grupu. Tajā brīdī nodomnāju, ka tas Multivans izskatās sasodīti labi uz ID.Buzz fona, turklāt veselus 15k lētāks un manāmi ietilpīgāks.

    Pēča
    15.08.2023 15:49

    1000km un 40€.. khem es iepildu dīzeli pilnu bāku pa 60€(JĀ 60€) nobraucu 1200km un nedomāju vai galā būs ‘štepselis!’ Nerunājot par to 2h dīkstāves lādešanu, divās stundās teorētiski var vēl 200km nobraukt. Un ekskursiju režīmā to vari izdarīt jo ‘atpūties vai izstaipies’ kamēr apskati objektus.

    Sitiet mani nost tiesām nesaprotu so elektro jēgu…. Šādam auto izmeši lielāki(domājot par izmesiem jau kopš ražošanas procesa), nobraukt var maz, jāzež un jādirnē stundām ilgi kamēr lādē un vēl maršruts jāplāno tā lai nepaliec kaut kur….

    Ja pa kādi 15..20€ varētu 1000km nobraukt nu tad tā nemitīgā čakarešanās un ‘objektu’ plānošana tā lai būtu stepselis kur iespraust, varbūt sevi atpelnītu gada griezumā…
    Bet nu cik tu gadā patlaban ietaupīsi ja salīdzina ar labu ICE dīzeli. Kādus 400€-600€ GADĀ? Apsveicu kapeik.isēj tur pat labs TV nesanāk! Bet pārējo cipariņu apēd inflācija… :D :D :D

    Basics
    15.08.2023 17:48
    Reply to  Pēča

    Kāda jēga no šīm sarunām “ielēju X litrus, nobraucu Y kilometrus” ? Tikpat labi var salīdzināt arī citas līdzīgas, bet atsķirīgas lietas – piem. restorānā par mazu porciju prasa X naudas, bet lielveikalā par to pašu naudu ar pārtiku var piepildīt lielo maisu.

    Pēča
    16.08.2023 08:28
    Reply to  Basics

    Tikpat liela, kā jau gadus 5 aktīvi cenšas iebarot un bāžas virsū, ka elekto ir ‘cool’ tā ir ‘nākotne’ un skaties cik daduz kilometrus ar viņu braucu! Tāpēc aši savu ICE iemaini pret elektro!!!!!

    Ja kā tad.. nākotne ir štepseļos un pagarinātajos :D :D :D

    Basics
    16.08.2023 08:52
    Reply to  Pēča

    Man likās, to cenšās iebarot kā auto kas aiz sevis atstāj mazāku šmuci, nevis kas nobrauc tikpat cik dīzelis.

    Skābene
    17.08.2023 09:32
    Reply to  Basics

    Šmuce ir un būs tā kā tā. Būvniecība arī rada šmuci un tā kā jau te viedie prāti ir sarēķinājuši, ka viena DUS aizstāšanai vajag 200 uzlādes štepseļus, būs jābūvē nopietna elektrouzlādes infrastruktūra un būvniecības procesā izdalītais CO jāsummē klāt kopējiem izmešiem. Kamēr elektrību neražo kodolsintēzes rezultātā, kopējā Eiropas enerģētikas tīklā būs arī gāzes, akmeņogļu un brūnogļu elektrība.

    Galvenais, ka Ķīnas tirgū jau notiek tas, kam sen bija jānotiek Eiropā, lai EV kļūtu populārāki. EV sāk maksāt tikpat cik ICE. Un tur vairs nav jāreklamē zaļums vai kas cits, cilvēks ņem kas lētāks, kas izdevīgāks, kas patīk.

    Basics
    17.08.2023 12:09
    Reply to  Skābene

    Domāju burtiski – aiz sevis, nevis visu kopumā. To taču saprot pat stundu bastotāji.

    Elektriķis
    15.08.2023 21:07
    Reply to  Pēča

    Gan jau tas, kurš izmet atkritumus grāvī pie manas zemes (tos vācu un metu savā konteinerā), arī domā: kāda jēga maksāt par atkritumu izvešanu? Tā pati situācija, kad dīzelists iepūš sejā melnus dūmus – tas taču lētāk.

    Pēča
    16.08.2023 08:33
    Reply to  Elektriķis

    Labāk dīzeļ dūmi ko daba spēj izfiltrēt ne kā elektro izlej savu li-ion skābi, piesārņojums uz simtiem gadu garantēts! ;) To skābi dabā neviens augs nespej sagremot un izfiltrēt..

    Pat cilvēcei to ir grūti/dārgi izdarīt un poligonos nolietotās bateriju pakas pēdejo gadu laika ir 10 kāršojusās un tik krājas ar vien vairāk, jo nav efektīvu veidu, kā šo skābi tādos kvantumos neitralizēt.

    Elektriķis
    16.08.2023 11:06
    Reply to  Pēča

    To, vai baterijas krājas poligonos, pārbaudīt nevaru, redzējis neesmu, atšķirībā no dīzeļa dūmiem.
    Vienīgais, ko varu pārbaudīt no apgalvojumiem, ir tas, ka nav tādas “li-ion skābes”. Wikipedijā var atrast Li-ion akumulatoru elektrolīta sastāvu – litija sāļi un organiskie šķīdinātāji (tā ir degošā viela šajos akumulatoros).

    Pēča
    16.08.2023 13:50
    Reply to  Elektriķis

    Nu jā ar ”skābēm” domāju litija sastāvu, kas nav diži draudzīgs videi, uzliesi uz rokas un roka stev vairs nebūs. ;) ‘Melnos dūmus’ uz rokas uzlaidīsi un varēsi nomazgāt dzīvojot talāk…
    Un tā arī īsti neviens nezin, kā pareizi un efektīgi pārstrādāt. Katram šim jaunajam pārstrādes ‘startapam’ ir savs veids, sava īpašā super slēptā tehnologija kā to dara(jo tieši tā varētu būt tā īstā, kas varētu būt simtiem miljardu vērta tehnoloģija)

    Bet šie startapi tikai ta teikt ‘taustās’ un pilnveido tehnoloģiju. Nevis veic masīvu normālu pārstrādi samazinot li-ion bateriju paku, miskasti. Kā jau mineju šāda veida parstrāde ir dārgs prieks.

    Elektriķis
    16.08.2023 14:12
    Reply to  Pēča

    Loģisks solis: kamēr tik tiešām nav kalnu ar nolietotiem akumulatoriem, nav īsta spiediena ieguldīt pārstrādē.
    Šaubos ka no Li-ion akumulatora kaut ko varēsi izliet :)

    Ivars
    16.08.2023 14:49
    Reply to  Elektriķis

    Protams, ka nevari, jo vēl “zaļi” brauc ar pirmo akumulatoru. Vēl jau diži nemaina tos aķus….pēc gadiem 7-10 tad LV arī pārvērtīsies par poligonu. Jo eiropa izdomās kādu regulu un mūsu valdība kā trieciennieki šeit poligonu uzbliezīs. Iespējams pat netālu no tava smalkā lauku īpašuma….😅

    Skābene
    17.08.2023 09:39
    Reply to  Pēča

    Ja brauc ar rapsi, tad jau teorētiski dīzelists ir CO neitrāls. Rapsis fotosintēzes rezultātā piesaista CO no atmosfēras un pārvēršoties dīzeļmotora dūmā CO atgriežas atmosfērā. Braukšana ar spirtu ir vēl nekaitīgāka, jo nav kvēpu. Nu tāpat kā govs, apēd zāli un pukšķina metānu, bet saskaitāmo un reizināmo summa jau nemainās.
    Sūdi sākas tad, kad sāk izcirst mežus, lai stādītu rapsi, vai eļļas palmas.

    Ivis
    16.08.2023 12:28
    Reply to  Pēča

    Atkal tu ar savu dīzeli. ZB jau, pie katra elektroauto raksta šito jālasa. PN

    Jānis
    23.08.2023 12:52
    Reply to  Pēča

    Paga, tad tavs dīzelis ēd zem četriem litriem uz simtiņa. Izdali 6 ar 1.6eur litrā. Man riebjas elektromobīļi, taču vēl vairāk mani tracina muldoņas dīzelisti😁

    Reklāma