Web Analytics
More
    Reklāma

    Google Pixel Watch apskats – jauks pulkstenis nepiemērotā reģionā

    Jaunākie raksti

    Četrus mēnešus pēc izlaišanas, uz Kursors.lv redakciju atceļojis Google Pixel Watch. Vēl saldāku šo faktu padara tas, ka man ir iespēja pulksteni notestēt kopā ar Google Pixel 7. Tā teikt – piedzīvot visgludāko pieredzi, kā Google to ir iecerējusi. Tiesa, te gan ir kāds āķis. Tā kā Google oficiāli savu Pixel līniju mūsu platuma grādos nepiedāvā (bet pa citiem ceļiem tā pieejama atsevišķos internetveikalos), pie mums visas funkcijas korekti nestrādās. Tas nemaina faktu, ka esmu priecīgs notestēt pulksteni, kam būtu jākļūst par Android nometnes zelta standartu un jāmet izaicinājums Apple Watch.

    Reklāma

    Lai labāk saprastu Pixel Watch, ir vērts ieskatīties divu gadu vecā Samsung Galaxy Watch4 apskatā. Proti, toreiz Samsung nomainīja savu Tizen operētājsistēmu pret Android Wear OS. Tie bija vēstneši, ka Google nolēmusi sakārtot Wear OS, bet Samsung saņems pamatīgu pasūtījumu no Google. Tā arī notika. Samsung varēja projektēt Google Tensor čipus, ko izmanto Pixel viedtālruņi, bet Pixel Watch saņēmis Samsung ražotu Exynos 9110 procesoru. Šī čipkopa ir jau četrus gadus veca, kas nodod, cik laika Google prasījis, lai izstrādātu Pixel Watch. Interneta dzīlēs Google Pixel Watch pieejams, sākot no 327 eiro Amazonē, RD Electronics Pixel Watch pieejams par 433 eiro, bet citos interneta veikalos jārēķinās ap 450 eiro. Ak jā, jau minēju, ka Google oficiāli pikseļus pie mums netirgo, tādēļ jāmeklē apkārtceļi un arī cena vairs nav tik pievilcīga, kā pasūtot no ražotāja. Līdzīgi kā Pixel viedtālruņiem, arī šoreiz ir gan kompromisi, gan apgriezti stūri, gan patīkamas kvalitātes. Nu ko, pakojam vaļā un metamies apskatā!

    Google Pixel Watch tehniskā specifikācija:

    • Operētājsistēma: Android Wear OS 3.5 (savienojama ar Android 8.0)
    • Ekrāns: AMOLED 1.2 collu, 450 x 450, ap 320 ppi, 1000 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls
    • Procesors: Exynos 9110 (10 nm), divi 1.15 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-T720 video apakšsistēma
    • RAM: 2 GB
    • Atmiņa: 32 GB, eMMC
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), 2G/3G/4G, eSIM (tikai LTE modelim), NFC
    • Pozicionēšana: GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildu: 5ATM (IP68) putekļu un ūdens aizsardzība, asins spiediena mērītājs, ECG saderīgs, akselerometrs, žiroskops, skābekļa mērītājs
    • Akumulators: Li-Ion 294 mAh, bezvadu 5W Qi uzlāde
    • Izmēri un svars: 41 x 41 x 12.3 mm, 36 g
    • Cena: aptuveni 330-450 eiro

    Kas iekšā kastītē?

    Pretēji citiem ražotājiem, kam pulksteņi iepakoti garās kastītēs, Pixel Watch iepakots augstākā, bet ne tik izstieptā kastītē. Runa protams nav par pašu kastīti, bet to, kas tur iekšā. Pateikšu vien, ka iepakojuma origami veiddots tā, ka nav visai ērti no tā izņemt ierīci, nemaz nerunājot par ielikšanu atpakaļ. OK, šī gan ir tikai apskatnieku bēda, kas neietekmēs pircēju vulgaris.

    Google Pixel Watch jau iepakojumā savienots ar siksniņu, bet komplektā ir arī vēl viena siksniņa mazākām rokām. Forši, ka par to domāts, nav daudz viedpulksteņu, kam komplektā būtu papildu siksniņa. Vēl iekļauts magnētisks Qi bezvadu lādētājs. Par to, kā tas uzvedas, nedaudz vēlāk, bet tam ir pietiekami garš vads, lai pulksteni lādētu dažādās vietās. Kopumā, pilnvērtīga komplektācija, un patīkami, ka ir iekļauta papildu siksniņa.

    Apaļais smukulītis

    Teikšu godīgi, man pie dūšas vienmēr gājuši tieši apaļi viedpulksteņi. Jā, tiem ir nedaudz sarežģītāk pielāgot saturu, toties tie vairāk atgādina klasisku rokas pulksteni. Tādēļ biju priecīgs, ka Pixel Watch dizains iet šādu ceļu. Tas laikam darīts, lai estētika nekopētu ābolu, lai gan daži elementi tomēr to atgādina. Dizains ir īsts minimālistu sapnis – apaļais Gorilla Glass 5 aizsargstikls ar noliektām malām nemanāmi saplūst ar nerūsējošā tērauda rāmi. Rāmja apdare atšķiras no krāsu varianta. Piemēram, melnā testa ierīce tikusi pie matēta rāmja, bet šampanieša zelta noformējumam rāmis būs pulēts. Lai Tūnbergas jaunkundze gulētu mierīgi, rāmis veidots no 80% pārstrādāta materiāla.

    Kreisā puse (atkarīgs uz kuras rokas nēsā) tikusi pie skaļruņa un mikrofona, bet labajā pusē ir otrs mikrofons, grozāms kronītis un taustiņš. Grozāmais kronītis ir vēl viena atsauce uz klasiskiem viedtālruņiem (šoreiz Apple Watch neskaitās, jo nav apaļš). Tā ir ērtība, kas strādā labāk par virtuālajiem rāmjiem vai biežo skrollēšanu. Turklāt, kronītis saņēmis vibrācijas motora atbalstu. Īsta bauda. Apakša ir glancēta, tā ir taustei ļoti patīkama. Pixel Watch saņēmis IP68 putekļu un mitruma aizsardzību. Kamēr tauste un acis par dizainu var priecāties, vienīgā iebilde ir pret izmēru. Google piedāvā tikai vienu pulksteņa izmēru. Lai gan Pixel Watch cenšas ieturēt zelta vidusceļu, no lielāku ķetnu īpašniekiem esmu dzirdējis, ka šis izmērs ir par mazu. Manām ne visai lielajām rokām izmērs šķiet optimāls, bet gruntīgākiem vīriem šis jāņem vērā.

    Mazliet ķīmijas stunda. Testa ierīci saņēmu ar aktīvo siksniņu. Aktīvu tādēļ, ka šī būs piemērotākā versija sportistiem. Tā ir izgatavota no fluorelastomēra – sintētiska gumijas materiāla uz fluoroglekļa bāzes, kas ir ļoti izturīgs pret temperatūras diapazonu, atgrūž eļļas un citus šķidrumus. Cilvēkiem saprotamā valodā – gumijota siksniņa ar visu no tā izrietošo. Sportiskām aktivitātēm vai trauku mazgāšanai šī būs piemērotākā izvēle. Operas apmeklējumiem ir pieejamas arī smalkākas metāla un ādas siksniņas, kas jāpiepērk pašam.

    Google izmanto pašveidotu stiprinājumu sistēmu. Tas gan nozīmē, ka klasiskās siksniņas nevarēs izmantot. Pie siksniņu stiprinājumiem ir neliels drošības taustiņš, kad tas piespiests, siksniņa jāpagriež korpusa virzienā. Google šo procesu salīdzina ar objektīva nomaiņu kamerai. Mārketinga fantāzijai nav robežu. Kad tas apgūts, siksniņas ir gana viegli nomainīt, tikai vajag smalkus pirkstus. Lielo ķetnu īpašniekiem atkal nekā. Interesanti, ka augšējā stiprinājumā ir magnētiskie savienojuma punkti (pogo pins), kas nozīmē, ka Google varbūt kaut kad izlaidīs, kādu siksniņu ar papildu funkcionalitāti. Dzīvosim, redzēsim!

    Kopumā, dizains ir elegants, patīkams un ļoti ergonomisks. Patiešām, pulksteni mierīgi var nēsāt kaut visu dienu, roka nenogurst un pulkstenis aktivitātēm netraucē. Te talkā nāk noapaļotais dizains, kam nejūt nevienu asu kanti. Lielisks darbs, Google!

    Dzīvīgs, bet mazs ekrāns

    Šī būs sadaļa, kur būs gan uzslavas, gan parādīsies pirmie kompromisi. Sākšu ar labo – ekrāna matrica un parametri ir teju izcili. Apaļais AMOLED ekrāns saņēmis 450 x 450 izšķirtspēju, jeb 320 pikseļus uz kvadrātcollu. Tas nozīmē, ka attēls ir gana ass, lai pikseļi nebūtu saskatāmi. Ekrāns spēj sasniegt 1000 nitu spilgtumu. Šis parametrs sakrīt ar Apple Watch Series 8 ekrānu. Tātad saturs būs saskatāms jebkādos apstākļos, arī spilgtā saulē.

    Tomēr viens no kompromisiem ir ekrāna izmērs. Tas ir tikai 1.2 collas. Salīdzinājumam, tam pašam Apple Watch Series 8 ir 1.9 collu ekrāns, bet Samsung Galaxy Watch 4/5 1.4 collu ekrāns. Tik nelielām ierīcēm, šie cipariņi aiz komata ir ļoti jūtami. Te pie vainas neparasti biezais rāmis ap ekrānu, kādu Pixel Watch saņēmis. Ja lietojot oriģinālās ciparnīcas, to nemana, tad, izmantojot, piemēram, fotogrāfiju fonā, rāmis izskatās oldskūlīgi biezs. Labā ziņa, ka oriģinālās ciparnīcas pārsvarā izmanto melnu fonu, kas saplūst un liek aizmirst par nepievilcīgo rāmi. Žēl arī, ka nav izmantota LTPO matrica, kas ļautu ekonomēt vienmēr ieslēgtajā ekrānā, kas visai apjomīgi plucina Pixel Watch akumulatoru.

    Sākam lietot!

    Pirms sākt lietot Pixel Watch, iesaku to pilnībā uzlādēt, jo savienošana ir ēdelīgs process. Google ir parūpējusies par diezgan vieglu pulksteņa savienošanu ar viedtālruni. Google Fast Pair būtībā visu izdara mūsu vietā. Parādās animācija un tiek piedāvāts ielādēt attiecīgās lietotnes. Tas gan ir jancīgi, ka Pixel 7 tādas jau nebija saņēmis, jo, piemēram, Nothing Phone (1) viss nepieciešamais aksesuāriem jau ir uzinstalēts. Startā pieejamas gan pamācības, kā lietot pulksteni, gan, kā nomainīt siksniņas. Jauki, ka domāts arī par tiem, kas vēlas Pixel Watch lietot uz labās rokas. Pulkstenis pielāgojas vēlamajai pozīcijai un to iespējams lietot kaut vai otrādi.

    Tomēr jāteic, ka iestatīšanas process bija laikietilpīgāks, nekā gaidīju. Galvenokārt, tādēļ, ka ik pa brīdim pazuda savienojums un nācās spiest “Mēģināt vēlreiz”. Var jau tā gadīties, tomēr izskatās, ka pulkstenis apjūk valstīs, kurās to neizplata oficiāli. Par to liecina arī internetā klejojošie komentāri. Katrā gadījumā, no pikseļa, kam būtu jādemonstrē labākais no Android, šādu sniegumu negaidīju. Vēl jāatceras, ka jānodarbojas ar mānīšanos, norādot reģionu.

    Gatavs lietošanai

    Wear OS 3.5 saskarne ir diezgan elementāra un diži neatšķiras no konkurentiem. No apakšas pavelkot, var tikt pie paziņojumiem, bet pavelkot no augšas pie kontroles rīkiem. Pavelkot pa labi vai pa kreisi, var tikt pie Watch’s Tiles, jeb logrīkiem. Saskarne ir ātra un niansētās animācijas un pārejas ir tik pat izstrādātas, kā Pixel viedtālruņiem. Patīkami, ka saskarnes akcenti pielāgojas Pixel 7 krāsai un akcentiem, tā ka izskatīsies saskanīgi. Paziņojumi pienāk laicīgi, turklāt Google parūpējusies par automātisko iestatījumu, kas paziņojumus ieslēdz arī jaunām lietotnēm. Pašam vairs nebūs jāatķeksē vai jāpukojas, ka, kāds paziņojums nepienāk. Tieši paziņojumi ir lielākais Wear OS pluss, kas strādā ļoti labi. Ja neskaita jau pieminēto uzstādīšanu, tad pārējā laikā savienojums ir stabils un arī strādā ļoti labi.

    Nospiežot kronīti var tikt pie lietotņu saraksta, bet taustiņu virs tā – pie nesen izmantotajām. Diemžēl, visas lietotnes neatbalsta kronīti. Man pat gadījās piedzīvot, ka Google oriģinālajās lietotnēs kronītis atteicās ritināt. Pēc mirkļa tas gan izmainījās, bet norāda, ka viss līdz galam nav noslīpēts. Paturot taustiņu virs kronīša, var tikt pie asistenta. Jāatceras, ka pie mums tas jāapkalpo angliski. Nepatīkami, ka asistents atbild plakani un nedaudz čerkstoši. Te pie vainas pulksteņa nelielais izmērs un vēl nelielākais skaļrunītis, kas citiem pulksteņiem ir labāks. Toties vibrācijas motors ir smalki kalibrēts un ļoti patīkams.

    Pixel Watch iespējams kontrolēt tālrunī ar Pixel Watch lietotni. Tajā iespējams redzēt uzlādes līmeni, veikt pielāgojumus, ielādēt jaunas lietotnes, mainīt iestatījumus un kontrolēt atjauninājumus.

    Lietotne ļauj izvēlēties dažādas pulksteņa sejas, oriģinālās ir iespējams pielāgot pa savam. Izvēle ir tiešām plaša. Šoreiz turējos pie oriģinālajām, jo tās veiksmīgi maskē riebīgi biezo rāmi ap ekrānu. Lietotnē ir vieglāk pielāgot Pixel Watch saskarni, piemēram, mainot logrīku secību.

    Fitbit integrācija

    Evolūcija ir nepielūdzama – no sākuma bija entuziastu iemīļotais Pebble, ko vēlāk apēda Fitbit, ko vēl vēlāk apēda Google. Tieši tāpēc nav jābrīnās, ka, uzstādot Google Pixel Watch, tiek piedāvāts instalēt Fitbit lietotni. Arī pats Fitbit piedalījies Pixel Watch veidošanā, radot precīzāko sirdsdarbības monitorēšanas sistēmu, kāda līdz šim bijusi Fitbit ierīcēs. Tātad sirdsdarbības dati ir pieejami visu laiku, uz tiem nav jāgaida un pat ECG ir iespējama. Te gan der atgādināt, ka viedpulkstenis nav medicīniska ierīce un iegūtie dati der tikai dinamikas uzraudzīšanai.

    Lietotne ļauj piekļūt daudz un dažādiem datiem, pieejamas dažādas treniņu programmas un kopienas atbalsts. Bet nevajag aizmirst, ka šī lietotne visai uzstājīgi prasa apgreidoties uz Premium versiju, kas ir maksas.

    Ko un kā Pixel Watch mēra?

    Papildu sirds darbības mērījumiem, pieejami 40 dažādi treniņu mērījumi. Tie tiek aktivizēti automātiski, tomēr specifiskus treniņus iesaku aktivizēt pašam, lai nebūtu datu zudumi. GPS ļauj arī apskatīt kartē, kāds maršruts ir pieveikts. Bet būsim reāli, soļus uzskaitīt prot arī krietni lētākas ierīces, tādēļ interesantāk ir ar īpašajiem mērījumiem. Un te nu Pixel Watch sagādā pamatīgu vilšanos. Piemēram, ECG mērījumi Latvijā nemaz nav pieejami. Dīvaini, bet Pixel Watch ir saņēmis skābekļa līmeņa sensoru asinīs, bet nekur šos datus tā īsti nevar iegūt un nolasīt. Tikmēr citi ražotāji jau izmanto skābekļa datus, lai agrīni noteiktu kovid vai citu elpceļu iespējamās saslimšanas.  Šīs uzskaitītās limitācijas šķiet pārlieku lielas prasītajā cenā un novieto konkurentus krietni labākā situācijā. Toties ar treniņu uzskaitījumu te viss ir kārtībā. Dati tiek ievākti precīzi.

    Ziepes akumulatora un uzlādes departamentā

    Jau minēju, ka Pixel Watch ir nedaudz mazāks par vairumu konkurentu. Tas nozīmē, ka akumulatoram arī nav atstāta pārāk daudz vieta. Google Pixel Watch saņēmis Li-Ion 294 mAh akumulatoru. Salīdzinājumam, Apple Watch Series 8 saņēmis 308 mAh, bet Samsung Galaxy Watch5 410 mAh akumulatoru. Tas nozīmē, ka ilgāk par dienu pulkstenis neizvilks. Pie aktīvākas noslodzes jau vakarā prasās pēc uzlādes. Tas ir nesaprotami pulkstenim, kas ievāc miega datus. Kā pie tiem tikt, ja akumulators tukšs? Ja paveicas dienu izvilkt, jāņem vērā, ka miega mērīšana aizņem ap 10%. Un noteikti neizmantojiet vienmēr ieslēgto ekrānu, tad būs jālādē divreiz dienā. Labā ziņa, ja neizmatojat GPS, vienmēr ieslēgto ekrānu un treniņu mērījumus, dienu var mierīgi izvilkt un pat tikt pie miega mērījumiem. Bet vai tik limitētai darbībai Pixel Watch ir veidots?

    Labā ziņa, ka komplektā esošais Qi lādētājs ir tiešām ātrs. Pietiek ar rīta dušu un akumulators ir atkal pilns. Lādētājam ir spēcīgs magnēts, kas notur vietā pulksteni. Bet arī te viss nav līdz galam kārtībā. Lai gan Pixel Watch atbalsta Qi bezvadu uzlādi, ar citiem lādētājiem tas nelādējas. Izmēģināju gan bezvadu lādētāju, gan reverso uzlādi viedtālruņa aizmugurē. Sākumā domāju, ka viss kārtībā, jo pulkstenis uzrāda lādēšanas animāciju. Pēc kāda laika secināju, ka procenti nav auguši. Tad nodomāju “ak es jampampiņš, kāds tur brīnums, ka nelādējas uz Nothing Phone (1) aizmugures”. Tad nopriecājos, ka man taču ir Pixel 7 testa ierīce. Bet atkal nekā. Es sakostiem zobiem varētu pieciest ražotāja augstprātību, ļaujot lādēt tikai ar oriģinālo lādētāju, bet, ja pat uz Pixel viedtālruņa tas nestrādā, tad šoreiz par ekosistēmu vienkārši jāaizmirst. Pixel Watch nelādējas nedz uz Pixel, nedz citu ražotāju viedtālruņiem, nedz ar citiem Qi lādētājiem. Centieties oriģinālo nepazaudēt!

    Nobeigumā – pirmais solis ar cerību uz otro

    Google Pixel Watch man atstājis dalītas jūtas. No vienas puses, elegantais dizains, spilgtais ekrāns un plūstošā Wear OS sniedz prieku un attaisno cerēto. No otras puses, akumulatora darbība, iespēja lādēt tikai ar oriģinālo lādētāju un biezais rāmis ap ekrānu neattaisno prasīto cenu. No trešās puses, pie mums nav pieejamas visas Pixel Watch funkcijas, kas noliek Apple, Samsung, Huawei un pat Xiaomi konkurētspējīgākā pozīcijā.

    Lai kā man gribas mīlēt un attaisnot skaisto dizainu un sakārtoto Wear OS, tikai apskatot konkurentu cenas, kas ir zemākas, piedāvā vairāk un neskopojas ar atsevišķām funkcijām atsevišķiem reģioniem, mans maciņš Pixel Watch virzienā aizveras. Tādēļ šoreiz Google Pixel Watch vairāk uzskatu, kā ražotāja pirmo soli viedpulksteņu lauciņā, kam ir krietni, kur augt, otrajā paaudzē. Labā ziņa, ka Pixel Watch ir arī solījums, ka Google vairs nepametīs novārtā Wear OS, un gan jau nekur neliksies un izlaidīs kļūdu labojumu. Tādēļ šobrīd labāk iesaku pagaidīt līdz Google Pixel Watch2 vai skatīties konkurentu virzienā. Šajā okeānā zivju netrūkst arī pie mums.

    Iepriecināja

    • Elegants, skaists, ergonomisks dizains
    • Spilgts ekrāns
    • Wear OS piedāvā ātru, funkcionālu saskarni, kas ļoti labi tiek galā ar paziņojumiem
    • Dāsna komplektācija ar papildu siksniņu
    • Ātra Qi uzlāde ar oriģinālo lādētāju

    Negāja pie dūšas

    • Pārāk biezs rāmis ap ekrānu
    • Izmērs nav visiem piemērots. Lielo roku īpašnieki, skatieties konkurentu virzienā!
    • Čerkstošs skaļrunis
    • Funkcijām ir reģionu ierobežojumi. Mūsējam šoreiz nav paveicies
    • Prasās pēc ietilpīgāka akumulatora
    • Lādējas tikai ar komplektā iekļauto, oriģinālo lādētāju (arī Google Pixel 7 reversā uzlāde nestrādā)
    • Nekonkurētspējīga cena
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    07.03.2023 12:46

    Šis ir stāsts, ka pirmos kucēnus slīcina. Domāju, ka normāls pulkstenis būs pie trešās paaudzes. Bet šeit ir liels jautājums vai viņi spēs panākt tādu pašu semless uses experience kā Apple watch. Samsung ar šo pielāgošanu un gludo darbību ir problēmas un nekas nav labots gadiem. Tā kā Android pasaulē ir daudz alternatīvu pulksteņiem, tad īsti neredzu jēgu pirkt Pixel watch, ja nu vienīgi tur ir kaut kāda eksluzīva fīča kas strādā tikai šim pulkstenim un citiem tā nav. Lai prasītu 450 EUR tam bija jābūt labākam vai nu jāpielīdzinās galaxy watch 5/5 pro, bet tas arī šeit nav izpildīts.

    Reklāma