Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Watch4 apskats

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Pāris nedēļas mana fitnesa aproce krāj putekļus plauktā, to nomainījis krietni nopietnāks viedpulkstenis – Samsung Galaxy Watch4. Godīgi sakot, līdz šim fitnesa aproces vienkāršums un kompaktums mani pilnībā ir apmierinājis. Tomēr jāteic, ka jaunais Galaxy Watch4 iespējams manu stūrgalvību mainīs. Uzlabojumi ir tiešām vērā ņemami un pirmie iespaidi ir ļoti patīkami. Izpakojot garo iepakojumu, paveras mūsdienīgs, eleganta dizaina pulkstenis ar citu operētājsistēmu, kā iepriekšējās Galaxy Watch paaudzēs. Runa ir par Samsung draudzību ar Google. Tā kā Samsung gana tuvu klāt stāvējis Google Tensor čipa izstrādei, kas darbinās  Google Pixel 6, tad tikai loģiski šķiet, ka līdzšinējā Tizen operētājsistēma aizstāta ar Android Wear OS. Tas darīts ar gudru ziņu, lai tad, kad Google sagribēs taisīt Pixel sērijas viedpulksteni, Samsung tiktu pie prāva pasūtījuma. Lietotājiem tas nozīmē, ka pulksteņa programmatūra izskaistināta pēc Tizen labākajām tradīcijām, bet beidzot pieejams plašais Wear OS aplikāciju skaits.

    Reklāma

    Samsung Galaxy Watch4 tiek piedāvāts 44 un 40 mm versijās. Iespējams iegādāties pulksteni ar LTE vai lētāku Bluetooth variantu. Attiecīgi atšķirīgas arī cenas – 269 eiro tiek prasīti par BT 44mm versiju, bet no 299 eiro jāšķiras par LTE 44mm variantu. Jāatgādina, ka šogad Samsung piedāvā arī Galaxy Watch4 Classic, kas saņēmis pamatīgāku izmēru, fiziski rotējošu rāmi, uzlabotus citus parametrus un attiecīgi augstāku cenu.

    Samsung Galaxy Watch4 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android Wear OS, One UI Watch 3
    • Ekrāns: apaļš Super AMOLED 1.4 collu, 450 x 450, ap 321 ppi, Corning Gorilla Glass DX+ aizsargstikls, vienmēr ieslēgtais ekrāns
    • Procesors: Exynos W920 (5 nm), divi kodoli: 1.18 GHz Cortex-A55, Mali-G68 video apakšsistēma
    • RAM: 1.5 GB
    • Atmiņa: 16 GB eMMC
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), 2G/3G/4G*, eSIM*, NFC
    • GPS: A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildus: IP68 mitruma aizsardzība, MIL-STD-810G saderība, savienojams ar 20mm standarta siksniņām, asins spiediena mērītājs, ECG saderīgs, akselerometrs, žiroskops, barometrs
    • Akumulators: Li-Ion 361 mAh, Qi bezvadu uzlāde
    • Izmērs un svars: 44.4 x 43.3 x 9.8 mm, 30.3 g (44mm)*, 25.9 g (40mm)
    • Cena: 269 eiro par Bluetooth versiju, 299* eiro par LTE versiju

    *testa ierīcei

    Gara kārba

    Tā nu viņi dara, šogad gandrīz visi viedpulksteņi tiek iepakoti garās kastītēs. Bet runa jau nav par pašu iepakojumu, bet par to, kas iekšā. Komplektācija ir klasiska – pulkstenim siksniņas jau ir piestiprinātas un iekļauts lādēšanas vads ar magnētisku pamatni un USB A spraudni otrā galā, bet bez sienas kontakta. Protams būtu jauki redzēt vēl kādu siksniņu variantu komplektā, bet to nāksies iegādāties pašam.

    Lai gan man tīri labi patīk ideja, ka lādēšanas vadu varu pievienot vecajiem sienas lādētājiem, tomēr, tā kā aizvien vairāk lietotājiem pieejami lādētāji ar USB Type-C galu, pilnai laimei gribētu redzēt komplektā pāreju. Citādi var gadīties, ka prieks par jauno pulksteni pārtop stresā, kā to uzlādēt. Par laimi lādēšanas vads ir pietiekami garš, lai uzlādi veiktu dažādos scenārijos.

    Mūsdienīgs dizains

    Samsung Galaxy Watch4 rāmis saņēmis tāda paša bruņu alumīnija rāmi, kā Galxy Z Fold3 5G un Galaxy Z Flip3 5G. Kamēr citi ražotāji lielās, ka izmanto aviācijas cienīgu alumīniju, tikmēr Samsung sola, ka izmantota viscietākā versija, kāda atrodama bruņās. Lai tur vai kā, matētais rāmis ir patīkams un saskanēs ar šī gada Samsung atveramajiem viedtelefoniem. Labajā pusē rāmis ticis pie diviem stingriem taustiņiem, augšējam ir sarkans akcents, bet kreisā puse atstāta brīva.

    Idejiski Galaxy Watch4 ir pēctecis kompaktajam Galaxy Watch Active2. Tikai atšķirība, ka šogad dizains kļuvis kantaināks un ekrāns nu ir plakans. Godīgi sakot, tas pat dizainam piešķir nopietnākus personības vaibstus. Kopumā dizains šķiet mūsdienīgs un elegants, jo tas nekopē Šveices vecmeistaru pulksteņus, kā Huawei Watch 3 Pro vai Coros Vertix. Tā teikt, vilks paēdis un kaza dzīva, jeb derēs gan sportošanai, gan operas apmeklējumam. Vienīgi, ka rāmja glancētās daļas, kas satiekas ar siksniņu, uzkrāj putekļus, ko grūti iztīrīt.

    Oriģinālās silikona siksniņas būs vairāk piemērotas sportošanai, kā operas apmeklējumam. Lai gan standarta versijā neko citu arī negaidīju, tādas iekļautas arī Galaxy Watch4 Classic komplektācijā, bet tā nerūsējošā tērauda rāmis gan prasītu smalkāku materiālu. Tikmēr 20 mm siksniņas ļauj pievienot arī citas šī standarta siksniņas, tiesa gan, tās nav tik izplatītas, kā 22mm siksniņas. Pašas siksniņas veidotas ar padziļinājumu rokas pusē, kur paslēpt no sprādzes pāri palikušo daļu. Tas ir pārdomāts sīkums un siksniņas ir ērtas. Tās galā ir uzticama metāla sprādze un pieejami gana daudz caurumiņi, kas būs piemēroti smalkākām un dūšīgākām ķetnām. Vienīgais trūkums ir to stiprinājums, ko atvērt var tikai veiklāki daiļā dzimuma nadziņi.

    Kopumā dizains šķiet pārdomāts un elegants. Par izturību atbild IP68 mitruma aizsardzība un MIL-STD-810G saderība.

    Ļoti patīkams ekrāns

    Samsung ekrāni komentārus neprasa, Galaxy Watch4 nav izņēmums. Jāteic, ka droīda nometnes pulksteņi man vienmēr simpatizējuši labāk par ābolu, apaļo ekrānu dēļ. Tas šķiet daudz organiskāk pulkstenim, neskatoties uz to, ka saturu vieglāk pielāgot kantainiem ekrāniem. Ap skaisto ekrānu atstāts apaļš rāmis, kas pilda virtuālā gredzena funkciju (par to nedaudz vēlāk). Tādēļ arī rāmis atstāts nedaudz biezāks, kā varēja būt.

    Pati ekrāna matrica ir pietiekami spilgta, lai būtu viegli saredzēt ārā. Tā ir tik spilgta, ka to pat var izmantot kā lukturīti. Palielinātā izšķirtspēja nodrošina 321 pikseli uz collu, kas nozīmē, ka attēls būs ass un pikseļus saredzēt nevarēs. Tik tiešām, šis ir viens no labākajiem ekrāniem, kāds pulksteņos redzēts. Trūkumi jāadresē programmatūras virzienā, piemēram, nekonstantais automātiskais spilgtums neļauj iestatīt lietotāja vēlamu rezultātu, bet visu laiku uzspiež savu, lai gan mērījums ne vienmēr šķiet adekvāts apkārtējam apgaismojumam. Jāgaida atjauninājums, kas šo sakārtotu. Citādi, ekrāns pelnījis tikai uzslavas.

    Sākam lietot, jeb mājiens ar slotas kātu

    Samsung Galaxy Watch4 izmēģināju ar diviem Android tālruņiem – Xiaomi un Samsung. Secinājums ir viens – Samsung mājiens ar slotas kātu ir tāds, ka Galaxy Watch ir jālieto ar Galaxy viedtālruņiem. Pirmkārt, Samsung atļauj pulksteni lietot tikai ar Android viedtālruņiem. OK, es neredzu jēgu limitētētai āboļpulksteņu pieredzei ar Android, bet vismaz tāda iespēja ir. Samsung pacēlis snīpi vēl augstāk, āboļiem neļaujot sapārot pulksteni vispār. Otrkārt, lai lietotu ar citu ražotāju tālruņiem, jāielādē Galaxy Wearable aplikācija; lai apskatītos, kā gājis sportojot, jāielādē Samsung Health aplikācija; lai sinhronizētu datus, jāielogojas Samsung profilā; lai aktivizētu atsevišķas funkcijas, jāielādē spraudņi un vēl papildus aplikācijas… Grrr… Visticamāk, Samsung varēja šo atrisināt vienkāršāk, jo konkurentu viedpulksteņi nepiedrazo ar liekprogrammām tādā apjomā. Tātad “eleganto” mājienu ar slotas kātu uztvēru un metos izmēģināt Galaxy Watch4 ar Galaxy Z Fold3.

    Diemžēl, ar visiem kontiem un visu pārējo, lai līgani savienotu abas Galaxy ierīces, pulksteni nācās iestatīt pa jaunu. Turklāt, man nesaprotamu iemeslu dēļ, konts nesinhronizēja datus. Un mana skaisti sadedzināto kaloriju statistika bija pagalam. Jā, protams gan jau nolohojos, kaut ko aizmirstot iestatīt, bet tādā gadījumā tas liecina, ka te viss līdz galam nav izdomāts intuitīvi. Tā nu sāku savu dzīvi ar Galaxy Watch4 pa otram lāgam ar Samsung viedtālruni. Un protams, kā diena pret nakti. Savienojas uzreiz, visas aplikācijas un spraudņi jau ir ielādēti, viss notiek. Izņemot, nesaprotamu iemeslu dēļ, zaudētos datus. Šāda pieeja ir saprotama no ražotāja perspektīvas, tomēr šķiet drusku par augstprātīgu.

    One UI Watch 3 uz Wear OS

    Jau ievadā rakstīju, ka jaunums Galaxy Watch sērijā ir Android Wear OS izmantošana. Šoreiz Samsung pa virsu uzvilcis One UI Watch 3 ādu, kas ļoti atgādina iepriekšējās saskarnes. Tas nozīmē, ka tie, kas pārnāks no iepriekšējiem Samsung pulksteņiem, arī šajā jutīsies kā mājās. Lielākā pievienotā vērtība ir Wear OS aplikāciju skaits, kas ir krietni pārāks par Tizen piedāvāto.

    Par saskarnes mājas ekrānu var uzskatīt izvēlēto ciparnīcu. Pavelkot no augšas, var tikt pie iestatījumu īsceļiem, līdzīgi kā viedtālruņos. Pavelkot no apakšas, var tikt pie aplikāciju krātuves. Gan krātuvi, gan citu saturu ritināt var divos veidos – ierastajā ar žestu uz augšu un leju, vai ar virtuālo gredzenu. Kas tas tāds? Ar pirkstu apļojot pa rāmi ap ekrānu. Lai šo procesu padarītu organiskāku, virtuālais gredzens atbild ar patīkamu vibrāciju. Diemžēl, Izpildījums varēja būt precīzāks, jo kantainais dizains nav tik ērts, kā Galaxy Watch Active2 noapaļotais aizsargstikls, kas sekmīgāk ļāva izvairīties no viltus pieskārieniem. Taču virtuālais gredzens nav vienīgā funkcija, kas priekšgājējos izpildīta labāk. Piemēram, ja nelietojat vienmēr ieslēgto ekrānu, būs stipri jāpiešaujas pie rokas vēziena, kas iedegs ekrānu. Reizēm nākas roku vicināt vairākas reizes. Tā ir pamatfunkcija, ko vajadzētu pēc iespējas ātrāk salabot.

    Pieejami arī logrīki, kas parāda informāciju, pat neieejot aplikācijā. Pa kreisi no mājas ekrāna krājas paziņojumi. Tie darbojas konstanti, tomēr tā arī nesapratu, kā panākt, lai arī Gmail ziņotu ar vibrāciju. Uz ziņām ir iespējams atbildēt pulkstenī. Tas nav pārāk ērti, bet iespējams tas ir. Tikai dažas saziņu platformas spēj parādīt atsūtītu bildi. Piemēram, Messenger paziņos tikai, ka kāds ir atsūtījis attēlu.

    Pieejamas daudz un dažādas ciparnīcas. Ja nu ar plašo klāstu vēl nepietiek, lejupielādēt var savai gaumei atbilstošāku. Ir gan informatīvas, gan grafiskas, gan visādi kustīgas ciparnīcas, ko vajadzības gadījumā var mierīgi pielāgot savām vēlmēm. Te ir kur izpausties.

    Pulkstenis pats ļauj veikt visdažādākos pielāgojumus, bet reizēm to ērtāk darīt Samsung Wearable aplikācijā.

    Kopumā saskarne veidota tā, lai Galaxy Watch4 mierīgi varētu pildīt viedtālruņa papildinājuma vai tālvadības pults funkciju. Saskarnē pāris utis ir, bet tās ir nebūtiskas un potenciāli izlabojamas ar atjauninājumiem.

    Veselā miesā vesels gars

    Protams, ka viena no pievienotajām vērtībām ir vesels lērums ar to, ko pulkstenis spēj izmērīt, atpazīt un izstāstīt. Samsung Galaxy Watch4 ticis pie branga sensoru klāsta, kas ļauj mērīt ķermeņa kompozīciju, asinsspiedienu, skābekļa koncentrāciju asinīs, miegu stresu un protams fiziskās aktivitātes. Tiesa gan, visas funkcijas nebūs visiem pieejamas. Piemēram, elektrokardiogrammu un asinsspiedienu pulkstenis ļaus mērīt tikai sadarbībā ar Galaxy viedtālruņiem. Lai tiktu pie šīs funkcijas, jāielādē Health Monitor App no Galaxy Store. Tas nozīmē, ka citu ražotāju viedtālruņiem nebūs pieejamas visas funkcijas. Diezgan augstprātīgi no augstas raudzes ražotāja.

    Dati pieejami pulkstenī, bet ērtāk tie atspoguļoti Samsung Health aplikācijā. Tā ir diezgan loģiska un uztverama. Sākuma ekrānā tiek rādīts vispārējs pārskats par aktivitāti, iespējams dalīties ar saniegumiem vai izaicināt draugus, var ļauties Samsung ieteiktajām treniņu programmām un kontrolēt savu profilu. Fizisko aktivitāšu uzskaiti var iestatīt pats vai paļauties uz automātisko noteikšanu. Lai nepalaistu garām treniņa sākumu iesaku to iestatīt pašam, tomēr, kad treniņš uzsākts kustības tiek noteiktas pārsteidzoši labi. Biju pārsteigts, cik precīzi pulkstenis fiksēja mani pastaigā un to, kad gaidīju pie sarkanās gaismas. Aplikācija atspoguļo pulsa datus, GPS datus, ātrumu, sadedzinātās kalorijas un vēl, un vēl, un vēl.

    Līdzīgs stāsts ar citiem treniņiem. Ir liela aktivitāšu izvēle un plašs ievākto datu apjoms. Kā ar precizitāti? Diemžēl, man nebija pa rokai alternatīva ierīce, ievākto datu salīdzināšanai, bet te gan jāatceras, ka aktivitāšu vai veselības datus par pilnu vajag ņemt tikai sertificētām ierīcēm. Nevajadzētu pulksteņa datiem uzticēties vairāk kā mediķu aparatūrai. Lai vai kā, Galaxy Watch4 neaprobežojas tikai ar pulsa mērīšanu. Piemēram, novietojot vidējo un ceturto pirkstu uz pulksteņa taustiņiem, iespējams tikt pie ķermeņa kompozīcijas, kas ļauj sekot līdzi svara, skeleta svara, tauku masas, ķermeņa tauku, BMI un ķermeņa ūdens tilpuma dinamikai. Cilvēku valodā – pulkstenis iegūst datus, kas palīdzēs saprast treniņu vai diētas efektivitāti. Jau atkal, nevajag šos datus uztvert par medicīniskām aksiomām, bet procesiem ķermenī izsekot var un vajag. Lielisks papildinājums.

    Akumulatora darbību prasītos labāku

    Visi labumi, ko Galaxy Watch4 sniedz, protams prasa ēst. Šoreiz jautājums ir par pulksteņa lietošanu. Aktivizējot paziņojumus, izmantojot treniņus, ieslēdzot vienmēr ieslēgto ekrānu (jo ekrāna aktivizācija ar žestu nav veiksmīgi izstrādāta), runa ir tikai par vienas dienas darbību. OK, atslēdzot daļu no loģiskām pulksteņa ekstrām, var izvilkt gandrīz divas dienas. Piemēram, pa nakti pulkstenis patērēja apmēram 20%, kas ir stipri daudz. Labā ziņa, ka uzlāde ir naska. Lādētājam gan pilnai laimei prasītos stingrākus magnētus, mēdz gadīties, ka, uzliekot lādēt, magnēti neievelk pulksteni īstajā pozīcijā. Patīkami, ka pulkstenis atbalsta Qi bezvadu lādēšanu, kas nozīmē, ka var lādēt arī ar citiem bezvadu lādētājiem.

    Nobeigumā – riktīgi feins pulkstenis

    Samsung Galaxy Watch4 ir ļoti sakarīgs pulkstenis, kas atstāj ļoti pozitīvu iespaidu. Es pat būtu gatavs nomainīt savu fitnesa aproci pret šādu, sakarīgu pulksteni. Tomēr, ja jāsalīdzina ar aproces pieredzi, Galaxy Watch4 lielākais trūkums ir akumulatora darbība, kas neļauj pilnvērtīgi izmantot visus pulksteņa labumus. Protams, aproci nevajag salīdzināt ar pulksteni, jo žanri ir dažādi. Tuvākie konkurenti ir Huawei Watch 3 Pro, Apple Watch SE un Galaxy Watch vecākas paaudzes. Lai tur vai kā, arī uz konkurentu fona Samsung pulkstenis izskatās labi.

    Samsung Galaxy Watch4 lielākās priekšrocības, ir lieliska uzbūve un elegants dizains, plašs sensoru klāsts, iespaidīgs ievākto datu apjoms, Wear OS piedāvā daudz vairāk aplikāciju, kā Tizen. Par trūkumiem var uzskatīt viduvējo akumulatora darbību un Samsung augstprātīgo izturēšanos pret citiem ražotājiem, kas sarežģī dzīvi.  Ja lieto Galaxy viedtālruni, Galaxy Watch4 būs lielisks papildinājums ekosistēmā, bet, ja lieto cita ražotāja tālruni, tad gan labāk skatīties citā virzienā. Šoreiz Samsung pats vainīgs, ka apdala citu ražotāju lietotājus. Tomēr pēcgarša ir ļoti patīkama. Pulkstenis ir piepačkāts ar funkcijām un derēs gan sportojot, gan operas apmeklējumam.

    Iepriecināja

    • Patīkams, elegants dizains
    • Lielisks ekrāns
    • Ļoti daudz un dažādi sensori, kas ievāc tādus datus, kādus konkurenti nespēj
    • Wear OS piedāvā vairāk aplikāciju, kā Tizen

    Neiepriecināja

    • Akumulatora darbība neļauj izmantot visu potenciālu
    • Citu ražotāju viedtālruņu īpašniekiem šī nebūs labākā izvēle
    • Programmatūrā ir pāris utis, kas dažas funkcijas (virtuālais gredzens, ekrāna aktivizēšana ar žestu) izpilda sliktāk par iepriekšējām paaudzēm
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    letr
    03.11.2021 14:07

    Turklāt, man nesaprotamu iemeslu dēļ, konts nesinhronizēja datus. Un mana skaisti sadedzināto kaloriju statistika bija pagalam.
    Šī “funkcija” ir pieejama jau no pirmās Samsung watch paaudzes. Izskatās, ka Samsungam ir pilnīgi vienalga par to.
    Vai testa laikā ne reizi nesaskāries ar problēmu, ka pulkstenim pazustu savienojums ar telefonu un nesinhronizētos visi fitnesa dati?
    Labi, ka vismaz vairs neļauj ar Apple Iphone izmantot šos pulksteņus. Tur bija bēdu ieleja. Vieglāk ir aizliegt izmantot nekā salabot softu. Samsung FTW

    Name*
    03.11.2021 14:08

    Autor, kāds ir Jūsu rokai apkārtmērs? Kur smartwatch atrodas, neinteresē cita daļa. :D
    Smartwatch tiešām 22 mm ir populārāks nekā 20 mm? Pašam ir tikai parastie rokas pulksteņi tādēļ jautāju šo jautājumu.

    Turbo2000
    03.11.2021 14:28

    Lietoju kopš pirmās dienas, kad tas bija pieejams LV un droši varu dot 7/10. Vienīgie mīnusi – reizēm mēdz “ieķerties”, kas varētu būt saistīts ar jauno Wear OS(Active modelim, kuru pirms tam lietoju, šādas problēmas nenovēroju) un baterijas darbības laiks, ko ir arī norādījis raksta autors.

    Esmu notestējis arī asinsspiediena mērītāju. Dati ir +/- vienādi ar “normālā” spiediena mērītāja uzrādītajiem datiem. Lai šo funkciju nezaudētu, reizi mēnesī ir jāveic atkārtota pulksteņa kalibrācija.

    Par BMI grūti spriest, jo nekad neesmu veicis profesionālo ķermeņa analīzi.

    Useris
    03.11.2021 14:30

    Šie maitas norakstīja Galaxy Watch3. Sākumā solīja atjauninājumu, iegādājos, bet pateica ka tomēr atjauninājums nebūs. 350 eiro par ķieģeli, kas nekad nesaņems jaunas iespējas.

    ggggg
    03.11.2021 23:59
    Reply to  Useris

    muahahhaaha fascinē, kā cilvēki ļauj sev kāpt uz galvas un tehnikas apskatnieki neizdara lielāku spiedienu uz ražotāju :D Pavei, fansī korpuss, smuka siksniņa, buč buč ķieģelis ap roku! :*

    Kursors.lv
    04.11.2021 07:00
    Reply to  ggggg

    Nu ko atkal apskatnieki vainīgi? Tas nav tā kā pašsaprotami, ka Samsung un tamlīdzīgu ražotāju viedpulksteņi kalpos tikai dažus gadus? Tas noteikti nav pulkstenis, kuru varēsi nodot lietošanā saviem mazmazbērniem.

    User
    04.11.2021 15:16

    Te jau runa par to, ka pirkšanas brīdī ierīcei bija tikai pus gads kopš izdošanas, un jau paziņoja pēc brīža, ka nekādu atjauninājumu uz jaunāku OS nebūs. :D Nevienu bugfix pat neesmu saņēmis.

    Turpinām ražot e-waste.

    Ivans M
    06.12.2021 16:51

    Lietoju pāris dienas un neko daudz nepateikšu, bet dīvaini likās, ka palaižot treniņu distanču slēpošanā netiek skaitīta distance. Vien laiks un kas tur vēl…Health aplikācijā ir arī distance, laižot caur pulksteni nav.

    Reklāma