Web Analytics
More
    Reklāma

    “Apple” uz brīdi kļuvusi par pirmo 3 triljonus dolāru vērto kompāniju

    Jaunākie raksti

    Tima Kuka vadītajai kompānijai “Apple” šis gads iesācies patiesi veiksmīgi. Uzņēmums pirmdienas, 3. janvāra, vakarā uz brīdi sasniedza jaunu vērtības rekordu – 3 triljonus ASV dolāru. “Apple” vienlaikus ir arī pirmā publiskā kompānijai, kurai kas tāds izdevies.

    Jāatzīst, ka par izaugsmi “Apple” sūdzēties nevar. Ja arī dažkārt lietas īsti neiet no rokas un neizdodas saražot tik daudz ierīču, cik vēlētos, tas uzņēmumu nav atturējis gada laikā kļūt par triljonu vērtīgākam. Savukārt par vienu triljonu dolāru vērtu kompāniju “Apple” kļuva pirms trim gadiem. Neslikts kāpums.

    “Apple” milzīgie panākumi lielākoties saistīti ar “iPhone“, kas radīja revolūciju mobilo telefonu jomā un ir uzņēmuma balsts arī šodien. Taču arī citi produkti turpina iekarot patērētāju sirdis. Piemēram, 2021. gada 4. ceturksnī ieņēmumi no “Mac” datoriem sasniedza jaunu rekordu.

    Jāpiezīmē, ka “Apple” nav vienīgā publiskā kompānija, kuras vērtība pārsniedz triljonu dolāru. Šajā klubiņā atrodas arī “Amazon“, “Alphabet“, “Microsoft” un “Tesla“.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Itanium
    04.01.2022 12:49

    Interesanti, kāds ir pamatojums vērtības augšanai 3x pēdējo 3 gadu laikā.

    Ivo
    04.01.2022 13:07
    Reply to  Itanium

    nu ne jau ražošanas un pārdošanas apjomu pieaugums 3x :)))

    Kursors.lv
    04.01.2022 20:48
    Reply to  Itanium

    Ļoti vienkāršs. Apple ir viena no pasaules vislabākajām kompānijām, kas ienes nejēgā daudz naudas šobrīd un investori paredz, ka turpinās to darīt arī nākotnē. Akciju cenu tomēr nosaka investoru optimisms (vai tā trūkums) par uzņēmuma perspektīvām nākotnē.

    Itanium
    05.01.2022 16:13

    Tas nav gluži “pamatojums”, bet gan fanātisms.
    Ja uzņēmumā fundamentāli nav itin nekas, kas pamatotu 3x vērtības celšanos, piemēram, peļņa x3, prognozējams milzīgs peļņas pieaugums nākotnē, market share prognozes utt., tad tā vērtība nav diez ko pamatota un agri vai vēlu (Apple gadījumā laikam šis) viss nostāsies savās vietās.

    Kursors.lv
    05.01.2022 19:09
    Reply to  Itanium

    Jā, Apple ir dārgas akcijas un par to liecina kaut vai tas, ka Price to Earnings attiecība ir 31.14x. Bet principā visām lielajām tech kompānijām šī attiecība ir ļoti augsta. Visiem ir skaidrs, ka nākontē neiztiksim bez šo kompāniju radītajiem produktiem un pakalpojumiem, un esam gatavi par nākotnes peļņu maksāt tagad prēmiumu. Ja runājam konkrēti par Apple, tad, manuprāt, investoriem ļoti patīk Apple servisu biznesa daļas straujais pieaugums (https://www.statista.com/statistics/250918/apples-revenue-from-itunes-software-and-services/). Tas ir svarīgi, jo iPhone nevarēs mūžīgi būt slaucamā govs, taču servisus mēs varam izmantot uz dažādām ierīcēm un tie ģenerē regulārus ienākumus uzņēmumam. Tāpat Apple sēž uz vājprātīgi lielas (~93 miljardi USD) naudas kaudzes. Tāpēc vismaz tuvākā pārskatāmā nākotnē Apple viss būs labi.

    P.S. Ļoti līdzīgs sentiments man ir arī par Microsoft. Absolūti debešķīga kompānija ar ļoti lielu izaugsmes potenciālu nākotnē.

    Krotow
    05.01.2022 12:38
    Reply to  Itanium

    USD inflācija.

    Oskars
    04.01.2022 15:15

    Varbūt neliels offtopic – bet vai kādam ir nojausma, kādēļ Latvijā nedarbojas Apple watch ECG nolasīšana? Piem. Igaunijā un Lietuvā tā ir pieejama. Vai kāda no mūsu valsts iestādēm kavē palaišanu, vai kāds cits iemesls?

    Zurabs
    04.01.2022 18:06
    Reply to  Oskars

    Nafis tev vajag to fignju? Baigo problemu atradis esi :D

    Elektriķis
    04.01.2022 18:57
    Reply to  Zurabs

    Ja Tev ar sirdarbību viss kārtībā, tad nevajag. Lai noķertu aritmiju, tas verķis der. Vienīgi ka dakteri tāpat liks nēsāt savu “īsto” kastīti, lai izrakstītu tabletes.

    Elektriķis
    05.01.2022 09:38
    Reply to  Elektriķis

    Ui, domāju “sirdsdarbību”…
    Kaut kur lasīju ka šie pulksteņi ar EKG radot papildus slodzi dakteriem, pie viņiem nākot hipohondriķi ar pulksteņiem.

    Kursors.lv
    04.01.2022 20:53
    Reply to  Oskars

    Jā, cik sapratu no vietējiem Apple tirgotājiem, valsts pusē nav sertifikācijas šai funkcijai un tāpēc Apple to neņemas te piedāvāt. Bet būtu jāparok dziļāk šis jautājums.

    Skābene
    05.01.2022 08:45

    Nu ļoti vienkārši, ECG funkcija piedēvē ierīcei medicīniskās ierīces status un tā ir attiecīgi jāreģistrē medicīnas ierīču reģistrā, tāpat kā oksimetrs, vai asinsspiediena mērītājs. Acīmredzot vietējais Apple izplatītājs to nav izdarījis.

    Oskars
    05.01.2022 10:40

    Būtu forši, ja paraktu. Varbūt izdodas trast konkrētu atbildīgo iestādi, kas bremzē, un kuru varētu pabakstīt.

    Reklāma