Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple Mac mini (M1) datora apskats – pieejamākā biļete uz Mac pasauli

    Jaunākie raksti

    Ar Apple datoriem man ir interesantas attiecības. Bērnībā, protams, man nebija piekļuves tik dārgām un modernām ierīcēm, lietoju Windows darbinātus galddatorus un vēlāk arī portatīvo datoru. Tomēr kaut kur ap 2006. gadu es sadūšojos noformēt savu pirmo kredītu un nopirkt melno MacBook portatīvo datoru. Uh, kā es lamājos un spļaudījos vairākus mēnešus, kamēr salauzu savus datora lietošanas refleksus un iemācījos lietot Mac datoru. Atceros, ka sākumā gāja tiešām slikti un es pamatīgi nožēloju savu pirkumu.

    Tomēr plinti krūmos nemetu, iemācījos lietot sev jauno ierīci un turpmākos padsmit gadus es izmantoju tikai MacBook datorus. Sev ar laiku nopirku MacBook Air ultrabuku un darbā paspēju piedzīvot vairākus 13 collu MacBook Pro. Pirmie gadi bija skaisti un novērtēju šo datoru stabilitāti un lielisko dizainu. Īpaši svarīgi tas bija manā dzīves periodā, kad spēlēju diskotēkas un tur neder gļukaini datori, kas seta laikā var pārstāt darboties. Ne velti vairums digitālo DJ izmanto Apple produktus.

    Reklāma

    Tomēr kaut kādā brīdī mani sāka neapmierināt šo datoru veiktspēja un tas, ka šie datori visu laiku karst un skaļi rūc, kad pieslēgti pie normālas izšķirtspējas monitora. Plus, apnika arī mūžīgā noņemšanās ar adapteriem, kad jāpieslēdz vairāk ierīču vai monitori. Darbā nomainījos uz pavisam vienkāršu un relatīvi lētu Lenovo ThinkPad portatīvo datoru un arī mājās man aizsākās PC ēra – sāku skrūvēt kopā un testēt dažādas galddatoru komponentes. No Apple produktiem ikdienā man palika tikai iPhone, ko vismaz tuvākajā laikā neplānoju mainīt. Līdz brīdim, kad uz testu atceļoja šobrīd aktuālais Mac mini, ko darbina M1 procesors. Paldies, iDeal par testa ierīces sarūpēšanu!

    Šo testa Mac mini es kā manu ikdienas datoru izmantoju aptuveni mēnesi un šajā laikā novēroju gan problēmas, gan spēju ar tām tikt galā. Šis mazais Mac dators nomainīja manu  ikdienā lietoto AMD Ryzen 9 5900X + 32GB RAM spēkstaciju. Mūsu dienu elektrības cenu ziņā šāds apzīmējums ir jāsaprot diezgan burtiski.

    Tagad rakstu šo apskatu un esmu lielās pārdomās par to, vai nevajadzētu atgriezties pie Mac datora ar līdzīgu mini. Šajā apskatā pastāstīšu, kas man šajā mazajā datorā patika, kas ne pārāk un kāpēc es nepirktu tieši šādu Mac mini versiju.

    Mazs, kluss un vēss dators

    Ielūkojos vēstures grāmatās un noskaidroju, ka pirmais Mac Mini tika izlaists 2005. gadā vienā pasākumā ar iPod shuffle mūzikas atskaņotāju. Jau toreiz tā bija izmēros maza kastīte un pats Stīvs Džobss to prezentēja kā pašu lētāko un pieejamo Mac datoru. Šāds apzīmējums joprojām ir spēkā, jo arī 2021. gada noslēgumā ar aptuveni 800 eiro cenu šis nemainīgi ir lētākais nopērkamais Mac dators.

    Pagājušajā rudenī, kad Apple prezentēja savu jauno M1 procesoru, uzņēmums izlaida uzreiz trīs datorus, kas darbojas ar M1 “iekšām”. Tie bija MacBook Air un MacBook Pro, kā arī piektās paaudzes Mac mini. Apple mājaslapā joprojām varam redzēt, ka Mac mini tiek piedāvāts arī ar Intel procesoru, taču domāju, ka jau nākamajā šī produkta paaudzē tiks atstāts tikai modelis ar Apple radīto procesoru. Par pašu M1 procesoru (kam tagad ir izlaista jau nākamā paaudze) es stāstīju mūsu MacBook Air (M1) video.

    Latvijā Mac mini ir tik maz izplatīts, ka es pat nepieminu, kad pēdējo reizi esmu redzējis šo datoru ārpus Apple produktu veikaliem. Pat pie mums TestDevLab šie datori ir reti pieejami un arī tad pilda kaut kādus testu automatizācijas uzdevumus un neviens tos nelieto kā ikdienas darbstacijas. Tāpēc biju diezgan pārsteigts par to, ka šī nav nemaz tik maza ierīce, kā biju iedomājies. Mac mini, protams, ir gan izmēros, gan svarā (1.2kg) niecīgs pret klasiskiem galddatoriem, taču tā nav arī Apple TV izmēru kastīte. Jebkurā gadījumā, uz galda šis dators aizņems pavisam nebūtisku vietu. Interesanti, ka M1 modelis ir pieejams tikai gaiši pelēkā krāsā, kamēr Intel versija – gaumīgajā Space Gray krāsojumā. Bet jebkurā gadījumā tā ir patiešām gaumīga un kvalitatīvi uzbūvēta ierīce!

    Adekvāts pieslēgvietu komplekts

    Nevarētu teikt, ka datoram ir daudz pieslēgvietu, tomēr viss svarīgākais mums ir. No kreisās puses raugoties, redzam ieslēgšanas/izslēgšanas pogu, barošanas pieslēgvietu un Ethernet tīkla savienojumu. Virs ventilatora atveres izvietotas divas Thunderbolt 3 (līdz 40GB/s) / USB 4 pieslēgvietas (Intel modelim ir četri šādi porti) un HDMI 2.0 ports. Visbeidzot, mums vēl ir pieejami divi USB-A (līdz 5Gb/s) porti un 3.5mm audio pieslēgvieta, kurai varam pieslēgt austiņas ar mikrofonu. Lai arī kopumā mums ir mazāk pieslēgvietu nekā uz Intel darbināta Mac mini, taču pats svarīgākais minimums ir izpildīts.

    Apple norāda, ka datoram var pieslēgt līdz diviem monitoriem. Viens no tiem līdz 6K izšķirtspējai pieslēdzams caur Thunderbolt pieslēgvietu, bet otrs līdz 4K izšķirtspējas monitors pievienojams caur HDMI 2.0 pieslēgvietu. Ar adapteriem varam pieslēgt arī monitorus, kas piedāvā VGA vai DVI izejas. Vispār M1 ērā varam aizmirst par plašām ārējo monitoru konfigurācijām un jāpriecājas par to, kas ir.

    Datorā ir iebūvēts Wi-Fi 6 un Bluetooth 5.0 bezvadu savienojumu atbalsts un pozitīvi, ka nav piemirsts arī par fizisku Ethernet pieslēgvietu. Lētākajās Mac mini versijās tā nodrošina līdz gigabita datu pārraides ātrumus, taču viens no nedaudzajiem šī datora uzlabojumiem var nest arī līdz 10Gb ātru datu pārraidi caur vadu. Tīkla vads man mājās nav jau gadiem un viss notiek bez vadiem. Mac mini šajā ziņā nepievīla, sakari gan ar bezvadu rūteri, gan Bluetooth ierīcēm bija 100% stabili.

    Mac mini ir iebūvēts diezgan skaļš skaļrunītis. Tas ir viens un spēj nodrošināt mono skanējumu, taču kaut kādiem paziņojumiem ar to būs pietiekami. Mūziku vai filmas gan ar to neizbaudīsim un būs jāķeras pie normālas audio aparatūras.

    Apple ar šo datoru kastē ir ielicis arī pamatīgi garu (1.8m) barošanas vadu un energoefektivitāte kopumā ir M1 procesora stiprā puse. Salīdzinot, ar manu jaudīgo galddatoru, kas slodzē spēj darboties ar 500+ vatu jaudu, Mac mini principā gandrīz vispār nepatērē elektrību. AnandTech izskaitīja, ka šis dators patērē nepilnus 30W elektrības tad, kad tiek noslogots un aptuveni 4W dīkstāvē. Hei, pats pirmais Mac Mini dīkstāvē patērēja tik daudz enerģijas, cik jaunākais Mac mini pilnā slodzē. Lai arī datoram ir iebūvēts ventilators, es to visa testa laikā nedzirdēju ne reizi, arī veicot smagus uzdevumus. Šis ir ļoti efektīvs, vēss un kluss dators.

    Veiktspēja vienā līmenī ar MacBook Pro (M1)

    M1 procesoram datoriem ir divas versijas un Mac mini izmanto to, kurai ir 8 CPU kodoli (4 veiktspējai un 4 efektivitātei), 8 GPU kodoli video uzdevumu apstrādei un 16 Neural Engine kodoli dažādiem mašīnmācīšanās (vari saukt to arī par mākslīgo intelektu) uzdevumiem. Datoram ir vai nu 8GB vai 16GB operatīvā atmiņa un iebūvētā atmiņa pieejama šādos variantos: 256GB, 512GB, 1TB vai 2TB. Uz testu tika saņemta vislētākā un tehniski mazāk jaudīgā versija, tāpēc guvu priekšstatu par tās spējām reālos darbības apstākļos. Šajā vietā piezīmēšu, ka pareizās versijas izvēlei ir jāpievērš pienācīga vērība, jo šo Mac mini pēc tam vairs nebūs absolūti nekādu iespēju uzlabot. Ko nopirki, to lietosi gadiem ilgi.

    8GB operatīvā atmiņa mūsdienās nav daudz. Atgādināšu, ka iepriekš es izmantoju galddatoru, kam ir 32GB operatīvā atmiņa un ar tādu atmiņas apjomu es parastos ikdienas darbos vai spēlēs nenovēroju nekādas problēmas. Savukārt, pret 8GB spēju griestiem es atdūros jau pirmajās šī mazā datora lietošanas dienās.

    Nevajag domāt, ka 8GB operatīvo atmiņu varam aizpildīt tikai ar smagām video apstrādes programmām vai spēlēm. Pavisam viegli to izdarīt mūsu iecienītajā tīmekļa pārlūkā atverot kādas padsmit lapas un atstājot tās darboties uz dažām dienām. Liels bija mans pārsteigums par to, ka it kā mazas Google Sheets tabulas spēj klusiņām “apēst” simtiem megabaitu operatīvās atmiņas. Tas pats ar Facebook, Twitter un WhatsApp tīmekļa versijām. Kad tas notiek, viss dators kļūst lēnīgs – programmas atveras lēnāk, darbības ir jūtami sabremzētas un kopumā ir maz prieka lietot šādu ierīci.

    Man vajadzēja vairākas dienas, lai atrastu risinājumu, kas darbojas. Facebook Messenger, WhatsApp un Twitter lietotnes es izmantoju kā atsevišķas programmas (tās var atrast App Store) un slēdzu laukā, kad tās nebija aktuālas. Plus, pārlūkā vairs bez vajadzības neturēju vaļā manus Google dokumentus. Kad noņēmu slodzi nost no operatīvās atmiņas, dators darbojas pasakaini plūdeni un stabili. Pārējā testa periodā vairs nenovēroju nekādas problēmas ar ātrdarbību un tas ir perfekti uzskatāms pierādījums tam, ka pat vienkāršam mājas lietotājam es rekomendēju izvēlēties Mac mini ar 16GB operatīvo atmiņu. Atkārtošos, paši šim datoram vairs neko nevaram uzlabot, tāpēc varam skaidri saprast, ka ar 16GB modeli mēs gluži vienkārši spēsim nodzīvot ilgākus un laimīgākus gadus. Es pats sev arī izvēlētos tikai un vienīgi 16GB versiju.

    Notebookcheck.net apskatā varam lasīt, ka Mac mini (M1) veiktspējas ziņā ir ļoti līdzīgs MacBook Pro (M1) un tas nepārsteidz, jo abas ir aktīvi dzesētas M1 ierīces. Salīdzinājumā ar PC pasauli (Intel NUC11PAQi7 ar Intel Core i7-1165G7 un Intel Iris Xe Graphics G7) varam novēro, ka Mac mini (M1) uzrāda aptuveni 10% augstāku veiktspēju. Savukārt, The Verge autori vairākos testos salīdzināja MacBook Air, MacBook Pro un Mac mini datorus. Rezultātos redzam to, ko rakstīju jau iepriekš – Mac mini veiktspējas ziņā ir vienā līmenī ar aktuālo mazo MacBook Pro.

    Avots: The Verge

    Testa pēc pamēģināju ar DaVinci Resolve pamontēt Full HD un 4K izšķirtspējas video un abos gadījumos nemanīju nekādas problēmas. Protams, mans AMD galddators gala produktu norenderēs krietni ātrāk, tomēr nekas nebremzēja un neraustījās pašā video apstrādes/montēšanas procesā.

    Pamēģināju palaist arī manu šobrīd iecienītāko videospēli – pavisam svaigo Farming Simulator 22. Spēle palaidās bez problēmām, taču normāli spēlējamu to var dabūt tikai ļoti mazā (ap Full HD) izšķirtspējā un izslēdzot vairumu grafikas labumu. Heh, te nekas nav mainījies – uz Mac datoriem spēles mēs joprojām nespēlējam.

    Ir jāsaprot, ka M1 principā ir mobilo ierīču procesors un tam ir savi plusi un trūkumi. Pluss, ko daudzi pat nepamana ir tāds, ka uz šāda datora varam darbināt mūsu iPhone/iPad lietotnes. Mēneša gaitā man tā arī neradās vēlme kaut ko tādu darīt. Kas tad ar trūkumiem? Tās programmas, kas nav speciāli pielāgotas Apple procesoram, darbojas speciālā emulācijas režīmā un tehniski tas var samazināt to ātrdarbību. Tā īsti nebija problēma jau pirms gada, kad testējām MacBook Air (M1), jo šis Rosetta 2 emulators darbojas lieliski – nekas jūtami nebremzē un nenovēroju nevienu situāciju, kad kāda programma nedarbotos. Bez tam, liela daļa populāro un aktīvi uzturēto programmu jau ir sagatavotas, lai spētu sadarboties ar Apple M1 procesoru. Tāpēc šajā ziņā nav būtisku problēmu, kamēr nemēģini darīt kaut kādas specifiskas lietas. Piemēram, darbināt Windows. To tagad var izdarīt ar Parallels virtualizācijas rīku, kā parādīts šajā video.

    Vienīgā problēma ar ko īsti nepratu tikt galā ir YouTube. Visai bieži uz šī datora skatoties pārlūkā YouTube video, tie jūtami ilgi ielādējas (vairākus desmitus sekunžu) līdz sāk atskaņoties. Tas nenotiek ar visiem video, bet bieži. Tā arī nav skaidrs, kāpēc tā. Varbūt līdzīgu problēmu novēro arī uz sava M1 spēcināta datora?

    Apple ekosistēmas saldā garša

    Kad gadiem ilgi visi datori tiek darbināti ar Windows operētājsistēmu, bet ikdienā lieto iPhone telefonu, sāc aizmirst, cik labi ir pilnvērtīgi dzīvot Apple ekosistēmā. Tagad uz mēnesi man atkal bija iespēja iekosties šajā saldajā ābolā un es vairs nezinu vai gribu no tā šķirties. Uz Mac ir pieejama Home lietotne ar kuru varu kontrolēt savas viedās spuldzes vai regulēt radiatoru temperatūru. Uz Mac ir pieejama Photos lietotne, kurā uzreiz redzu visu, ko esmu sabildējis vai safilmējis savā telefonā un ērti varu savākt šos materiālus. Uz Mac ir pieejama Books lietotne, kurā varu ērtāk palasīt grāmatu aprakstus un tās nopirkt, lai pēc tam turpinātu pašu lasīšanas procesu iPhone vai iPad ierīcēs. Tāpat arī Safari pārlūka dati vislabāk sinhronizējas starp Apple ierīcēm un tas pats attiecas arī uz Keychain saglabātajām parolēm. Grozies kā gribi, ja lieto iPhone, ir ērtāk lietot arī Mac datoru un pilnībā ļauties “Apple realitātei”.

    Ne uz Windows, ne Mac datoriem es tā arī nespēju iemīlēt iTunes un Mac datoru laikos besījos par to, ka ar tik smagnēju kluci man jāklausās mūzika. Tagad situācija ir labāka, jo savus iecienītos Di.fm interneta radio es varu klausīties Music lietotnē… kurai, protams, piepirku arī Apple Music abonementu. Jo lietojot Apple ierīces, tu lēnām apaudz ar Apple servisu abonementiem.

    Secinājumi: Pieejamākais Mac dators

    Esmu pārsteigts. No šī datora es neko daudz negaidīju, jo man patiešām sliktā atmiņā ir palikuši Intel darbinātie Mac datori. M1 paaudzes datorus es īsti nebiju ikdienā lietojis, tāpēc Mac mini bija pirmā patiešām praktiskā iepazīšanās ar šo procesoru. Un es esmu patīkami pārsteigts par to, ko šis mazais dators spēj.

    Ja tu plāno spēlēt populāras un grafiski prasīgas spēles, tad tev šis dators neder. Ja tu plāno nodarboties ar ļoti augstas izšķirtspējas video montāžu profesionālā līmenī, tad šāds Mac mini nebūs labākā izvēle. Visiem pārējiem Mac mini būs lētākais veids, kā tikt pie Mac datora, un varu droši teikt, ka vairums būs patīkami pārsteigti, cik lādzīgs ir šis dators.

    Lai arī var iemācīties šo datoru lietot arī ar 8GB operatīvo atmiņu, es mērķētu uz 16GB versiju, lai dators ir aktuāls gadiem ilgi. Man pat iebūvētā atmiņa nešķiet tik svarīga, jo mūsdienās tāpat visu varam glabāt mākoņservisos. Visādi citādi, kaifosim par to, ka dators būs ļoti kluss, vēss un patērēs pavisam niecīgu šobrīd tik ārprātīgi dārgās elektrības apjomu.

    Jaunais Mac mini (M1) maksā ap 820 eiro un kopumā ir lētāks par Intel darbināto modeli. Ja vēlamies lielāku 512GB iebūvētās atmiņas versiju, nāksies šķirties no aptuveni 1050 eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    AppleFan
    13.12.2021 09:56

    Kristap, vai vari padalīties, kādus gudros termoregulatorus izmanto, kuri labi sader ar Apple HomeKit?

    Fritz R
    14.12.2021 12:42

    par youtube ielādi – škietami saistīts ar reklāmu bloķēšanu.
    safari problēma atrisinājās ar adblocka extension nomainīšanu, bet chromē nekas tāds nebija

    Oskars
    14.12.2021 19:15

    Ja kadam zhel naudinjas prieksh Parallels Desktop Windows darbinasanai, tad alternativa ir UTM (bez maksas) vai VMWare Player (bez maksas) majas lietotajam.

    Juris
    28.12.2021 22:02

    Agrāk sanāca pastrādāt tā nopietni uz mac datoriem – besīja tas ka logus nevar palielināt un samazināt kā win datoriem, nez vai tagat ir savādāk ?

    Last edited 2 years ago by Juris
    Krotow
    28.12.2021 22:12
    Reply to  Juris

    Diemžēl nē.

    Juris
    29.12.2021 11:24

    Jā tieši par šo – paldies. Bija nācies darboties no os9 līdz šādai OS X 10.8 (Mountain Lion) un besīja, ka logi nevadās kā win un vēl progu logu instrumentu paneļi kaut kur mētājās ārpus progu logiem.

    Malvis Melnalksnis
    30.12.2021 20:50

    Nopirku šo sievai par 719€ pavasarī + 4K monitoru + ārējo USB-C SSD 500GB, jo viņa pēc iPhone lietošanas gribēja arī Mac kompi pamēģināt, bet maksāt pilnu cenu par iMac vai Probook+mon galīgi necēlās roka, pie tam liels monitors bija must have. Kopumā sieva apmierināta (viņai ir arī darba 13″ MacBook Pro), vienīgi ottreiz būtu pirkuši laikam 16GB versiju. lai gan ikdienā par 8GB versiju sūdzību nav + ārējo SSD var piemeklēt pēc savām vajadzībām.

    Reklāma