Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Nissan Leaf e+ 62 kWh elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Noslēdzam kārtējo nedēļu ar jaunu 1000km elektroauto testa braucienu. Šajā rakstu sērijā esam detalizēti iepazinušies ar VW e-up!, Hyundai Kona Electric, Hyundai Ioniq Electric, Mini Cooper SE un šajā nedēļas nogalē notestēju Nissan Leaf e+. Tas ir Leaf modelis ar lielo 62 kWh akumulatoru un pirms brauciena liku uz šo auto lielas cerības.

    Ar šo konkrēto auto es biju pamatīgi izbraucies jau pagājušajā vasarā un ar Nissan Leaf 40 kWh versiju iepriekš bija izbraucis arī Māris. Iesaku izlasīt viņa apskatu.

    Nissan var uzskatīt elektroauto jomas pionieri un viņu pirmās paaudzes Leaf, lai arī bija diezgan neglīts auto, aizsāka cilvēkiem saprotamo un reāli lietojamo elektroauto jomu. Sākotnēji auto bija aprīkots ar 24 kWh akumulatoru un spēja nobraukt līdz 135km, bet vēlāk saņēma mazliet lielāku 30 kWh akumulatoru, kas nodrošināja līdz 172km nobraukumu. Piezīmēšu, ka toreiz vēl nebija izlaists ne Tesla Model S, ne BMW i3 un tāpēc nav brīnums, ka Nissan Leaf ilgus gadus bija pārdotākais elektroauto pasaulē līdz beidzot šogad to pārspēja Tesla Model 3. Pirmās paaudzes Leaf ir nozīmīgs arī šobrīd, jo lietoti šie auto var maksāt jau ap 10 tūkstošiem eiro un tādējādi daudziem cilvēkiem tas ir pirmais elektroauto.

    Pirmās paaudzes Nissan Leaf

    2017. gada nogalē Nissan izlaida otrās paaudzes Leaf, kas beidzot bija kļuvis glītāks un piedāvāja līdz 270km nobraukumu (40 kWh versija). Pāris gadus vēlāk iznāca Leaf e+ versija, kas ir aprīkota ar lielāku 62 kWh akumulatoru un nodrošina līdz 364km nobraukumu.

    Nissan Leaf e+

    Kā redzi, ar Leaf jau mums iepriekš ir bijusi pieredze, tāpēc bija aptuvens priekšstats, ko no šī auto sagaidīt arī 1000km braucienā. Ar šo braucienu vari iepazīties pamatīgajā video.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Nissan Leaf e+

    • Rapidgate. Gatavojoties šim braucienam, es izpētīju, ka šim auto nav aktīvās akumulatora dzesēšanas sistēmas un tas var novest pie būtiskas uzlādes jaudas samazināšanas, kad auto brauc tālākus gabalus un reizē tiek uzlādēts ātrās uzlādes stacijās. Proti, auto samazina uzlādes jaudu, lai saglabātu akumulatora korektu darbību. Praksē secināju, ka pēc nobrauktiem aptuveni 700km, kuru gaitā biju pāris reizes veicis uzlādi ātrās uzlādes stacijās, akumulators tiešām bija uzkarsis līdz 50 grādiem un uzlādes jauda no ~40kW nokritās līdz 30kW un vēlāk pat 20kW. Tādējādi, ar šo auto būs grūti nobraukt tālākus braucienus bez paildzinātas dirnēšanas uzlādes stacijās. Tiesa, šī nav pārlieku būtiska problēma, ja mēs ar auto vienā laidā nebraucam >500km vai laukā nav 30+ grādi. Bet šāda problēma pastāv un es to izbaudīju pilnā krāšņumā. Protams, ja nemēģināsi vienā rāvienā mērot milzīgus gabalus, šo problēmu īpaši nejutīsi un man zināmie Leaf īpašnieki šo neuzskata par īpaši aktuālu problēmu.
    • Nissan Leaf šobrīd izskatās morāli novecojis, kaut braukšanu tas pārāk neietekmē. Mums ir pieejamas tādas komforta un drošības sistēmas kā laba 360 grādu kameru sistēma, adaptīvā kruīzkontrole, joslas sekošanas un brīdināšanas sistēma un aklās zonas sensors.

    • Šim auto diezgan jūtami melo nobraukuma atlikuma rādītājs. Principā, pie mūsu plānotā brauciena jāpierēķina klāt daži desmiti kilometru. Es visos brauciena posmos redzēju šādu problēmu un 200km braucienā kļūda sastādīja gandrīz 50km. Tas ir daudz un citi auto uzticamāk rāda pieejamo nobraukumu.
    • Ar Nissan Leaf e+ ārpus pilsētas var nobraukt aptuveni 310-320km solīto 364km vietā. Lielās nobraukuma aprēķina kļūdas dēļ var gadīties, ka nāksies slēgt laukā apsildi/kondicionieri, lai vispār nokļūtu galamērķī. Es mēģināju izlaist lādēšanos Ventspilī un braukt uzreiz uz Liepāju, bet padsmit kilometrus pirms Liepājas auto jau brēca, lai mudīgi to uzlādēju un pēdējos metros vispār rādīja tukšu akumulatoru.
    • Man pirms brauciena bija baža par potenciāli lielu nogurumu, jo Leaf sēdekļi ir izteikti pufīgi, bet īsi un paredzēju problēmas šajā ziņā. Tomēr tās bija veltas un pēc 1000km mērošanas nebiju vairāk noguris kā braucienos ar citiem auto.
    • 1000km brauciena gaitā auto es lādēju 5 reizes, kopā tam veltīju 4 stundas un 3 minūtes. Šajā laikā auto ielādēju 132.9 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 36.45 eiro, jo E-mobi tīklā tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 14.62 eiro.
    • Braucot ar 100 km/h ātrumu praktiski visu maršrutu, vidējais patēriņš brauciena beigās bija 16.6 kWh/100km. Tas pārspēj rūpnīcas norādīto 18.5 kWh/100km rādījumu, tomēr pat manis pieredzētais vidējais patēriņš ir sliktāks nekā visiem citiem iepriekš testētajiem elektroauto.
    • Maz ko dod liels akumulators, ja auto nespēj ātri veikt uzlādi. Šis aspekts reāli iegāza Nissan Leaf e+ un neļāva tam konkurēt ar līdzīga apmēra bateriju aprīkoto Hyndai Kona Electric.
    • Šajā braucienā pirmo reizi ārpus Rīgas redzēju elektroauto. Interesantā kārtā tas bija tieši tas pats Hyundai Kona ar ko braucu pirms dažām nedēļām. Tagad ar to brauc auto jaunie laimīgie īpašnieki – lai auto ripo godam! Par laimi viņi jau bija uzlādējuši auto, kad es piebraucu, bet tas lika aizdomāties par to, ko man iesākt, kad nākamreiz uzskriešu uz auto, kam vēl ir jālādējas. Vai man šo gaidīšanas laiku pieskaitīt pie kopējā brauciena laika, vai tomēr darīt kaut ko citu? Ko tu man iesaki?
    • Šobrīd “mazajam” Nissan Leaf (40 kWh) ir laba cena, jo jaunu to (tiesa, plikā komplektācijā) var nopirkt par aptuveni 32 tūkstošiem eiro. Citi šāda apmēra un iespēju elektroauto maksā vairākus tūkstošus vairāk.

    Mazas izmaiņas 1000km elektroauto testu plānā

    Biju ieplānojis nākamajā nedēļas nogalē 1000km testā doties ar BMW i3, taču šonedēļ zvanīja dīleris un teica, ka demo auto ir pārdots. Ļoti labi, dīleru galvenais uzdevums ir pārdot mašīnas. Tomēr, lai man raitāk kustās uz priekšu šie testi, BMW i3 vietā sarunāju uz testu Audi e-tron. Šo auto pirms kāda laiciņa pamatīgi notestēja mūsu Māris un man tas ir diezgan svešs. Paredzu, ka beidzot man būs izteikti komfortabls brauciens un mūsu testus papildinās arī premium klases elektroauto.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    25.05.2020 00:23

    Ar visu rapidgate, bija tīri labs rezultāts. Būtu aukstāks laiks, varbūt pat mazāk izjustu to. Starp citu, ar 0% ekrānā var nobraukt vēl 10km.

    Kartupelis3
    25.05.2020 09:58

    Gaidām Zoe testu. Lētāks un tālāk var tikt, bet skaitās zemākas klases?

    Skābene
    25.05.2020 16:07

    “Vai man šo gaidīšanas laiku pieskaitīt pie kopējā brauciena laika, vai tomēr darīt kaut ko citu? Ko tu man iesaki?”

    Gaidīšanas laiks noteikti ir jāskaita kopējā laikā, jo, būsim reāli, elektro auto skaitam ir tendence pieaugt, tātad pieaugs arī sastrēgumi pie uzlādes punktiem.

    nav laika
    25.05.2020 22:07
    Reply to  Skābene

    Ja visiem vienādi apstākļi, tad nebūtu godīgi ieskaitī gaidīšanu rindā pie lādētāja kopējā laikā. Tad var sanākt, ka e-up uzrāda labāku laiku kā e-tron (piemēram), kas galīgi nebūs objektīvi.

    Skābene
    26.05.2020 08:31

    Jā, ar zvaigznīti var izdalīt, lai var redzēt arī tīro lādēšanas laiku.

    nav laika
    26.05.2020 10:11

    Tāpēc, ka, ja es gribu noskaidrot, ar kuru auto 1000km var nobraukt ātrāk, tad rinda pie lādētāja nav attiecināma uz auto veiktspēju. Ko man dod info, ka, piemēram, auto ar super ātru uzlādi un lielu bateriju šo maršrutu veicis 20 stundās, kaut gan 6h pavadījis rindās. Bet, kā jau te minēja, var izdalīt atsevišķi ar zvaigznīti.

    Last edited 3 years ago by nav laika
    Gatis
    25.05.2020 16:49

    Forši interesanti tavi 1000 apskati… Nu šoreiz elektrības taupīšanas nolūkā varēji nevis pie tā jaunā ģērboņa zīmes griest iekšā, bet braukt pa taisno un tad griest uz Liepāju būtu taisnāk un mazāk iztērētos nevis braucot cauri Zaļai birzij. Gaidu Audi apskatu tas varētu būt reindza ziņā tuvāks jau Teslas apjomiem. Vēl paliek Angļu lielais elektro auto ko jau Māris testēja īsākā distancē. Kaut ko no japāņu autiņiem arī derētu parādīt kādas viņiem tās atiecības.

    DBLr
    25.05.2020 20:41

    Noteikti vajag pa granteni izbraukt!
    Interesē tas viedoklis – šis vs Ioniq: kurš Tev likās plašāks, komfortablāks, patīkamāks pie stūres? Esmu izbraucis mazu līkumu ar Ioniq. Pirmais iespaids bija labs

    Atis Dimants
    25.05.2020 21:09

    To, pie cik % izslēdzas atlikušo km rādītājs, un pie cik % atlikušo procentu rādītājs pārvēršas par nullēm, var iestādīt LeafSpy (varbūt tikai pilnajā versijā) programmā.
    Izskatās, nekas nav mainījies no standarta – zem 6% procenti pārvēršas par svītriņām. Leaf e+ gadījumā šie 5% ir vismaz 10..15km, tā ka rezerve ir vairāk nekā pāris kilometri.
    Detalizēts tests un forši, ka ir jau ar ko salīdzināt! Veiksmi turpmāk, būs Latvijā nopietnākā e-auto testu bāze jums!

    KKTK
    27.05.2020 08:59

    ODB-II ir divvirzienu, ja ir pietiekoši spējīgs donglis un programma.

    Pusmucans
    25.05.2020 21:56

    Pagaidām tas viss nav nopietni, ir ASV elektro automobili kuru nobraukums ar vienu uzlādi ir 1500 km. Arī BMW 7 sērijas nobraukums ir 1000 km ar vienu uzlādi. To sāks ražot 2021 gada. Protams tie ir dārgi. Ir vērts pagaidīt vēl 10-20 gadus.

    Trel
    26.05.2020 09:49

    Ventspilī ir elektroauto, bet 99% VW e-up, kurus lādē pie darbavietām. Tāpēc pie uzlādes stacijas nekad neredzi viņus.

    Uldis
    27.05.2020 20:24

    Kopā ar šiem 1000km auto testiem varbūt kādā brīdī varētu ar Sadales tīkls speciālistiem vai elektrības tirgotājiem uztaisīt kādu rakstu/apskatu par to, kādi ir elektrības lādēšanas risinājumi privātmājās, privātajās garāžās vai rezervētās auto stāvvietās ierīkot savu privāto uzlādes punktu, kas būtu ātrāks par parasto 220V uzlādi no rozetes. Izmaksas, iespējas vai vispār ir kādi varianti tuvoties ātrai uzlādei savā īpašumā.

    Kāds
    28.05.2020 21:20

    Superīgs paldies par kārtējo noziedoto brīvdienu, lai varētu veikt jaunu EV testu.

    Sāk rasties jau diezgan labs priekšstats par to, kas kuram autiņam ir kaut cik labs un kas pēdējais s***ds. Man liekas, ja navigācijā nevar atrasts konkrēto adresi, tad nevajag kautrēties un teikt kā ir, ka tā sistēma ir s**ds uz kociņa. It kā nākotnes autiņi, bet navigācija velkas no pagātnes :D Tā nespēja sarēķināt nobraukuma atlikumu arī tāda dīvaina problēma.

    Ceru, ka izglītoji tos Konas jaunpircējus par lādēšanu ātrajā uzlādē. Lādēt līdz 98%, kur maksa ir par laiku, nav tā racionālākā padarīšana. Pieņemu, ka viņiem nav ne jausmas, ka pēc ~80% uzlādes ātrums sāk smagi krist lejā un nav ne tā laika ne naudas vērts. Runājot par uzlādi, ir noteikti vērts uzsvērt to, ka autiņš nespēj līdz 80% noturēt uzlādi virs 40kW/h. Tie ir 20% zemē nomesta nauda. Līfa gadījumā tie ir 12,5€ kas pakāsti šajā braucienā. 1/3 :o Gandrīz kā braukt ar cauru bāku :D

    Reklāma