CAT S61 izturīgā viedtālruņa apskats – dārgs un specifisks produkts

34

Par CAT telefoniem kaut mazliet noteikti ir dzirdējuši daudzi. Tie ir tie izturīgie viedtālruņi, kas valkā populārā traktortehnikas ražotāja Caterpillar zīmolu. Protams, telefonus pats Caterpillar neražo. Tiesības izlaist elektroniku ar šādu zīmolu ir iegādājusies britu Bullitt Group, kas ir pazīstama arī ar Kodak, JCB, Ted Baker un Ministry of Sound sadarbības projektiem. Ak, jā, pavisam nesen Bullit Group ir izlaidusi arī Land Rover viedtālruni, un apskatā mēs secinājām, ka pavisam perfekta tā ierīce nav.

Pirms laba laiciņa uz testu bijām saņēmuši arī pašu svaigāko un iespējām bagātāko CAT sērijas viedtālruni – CAT S61. Tas maksā, manuprāt, vājprātīgus ~900 eiro, un, neskaitot savu izturību, piedāvā dažas visnotaļ interesantas un iepriekš citos viedtālruņos neredzētas iespējas.

Reklāma


  • Termokamera – Šis nav pirmais gadījums, kad termokamera ir iestrādāta viedtālrunī, jo jau pirms diviem gadiem šādu interesantu jaunieviesumu redzējām CAT S60 viedtālrunī. Bet globāli raugoties, baigi bieži šādas kameras telefonos neiestrādā.
  • Lāzera tālmērs – Telefonā ir iebūvēts lāzera tālmērs ar ko var izmērīt objektu attālumu līdz pat 8 metriem. Šādu funkciju iepriekš telefonos vēl nebiju redzējis.
  • Iekštelpu gaisa kvalitātes mērītājs – Šis ir vēl viens interesants un unikāls CAT S61 aspekts. Telefons prot mērīt apkārtējās vides temperatūru, gaisa mitrumu un organisko vielu (VOC) mērījumus. Ierīce brīdinās tā īpašnieku, kad apkārtējā gaisa kvalitāte samazināsies.

Nopērkot CAT S61, mēs iegūstam izturīgu Android viedtālruni, kas savā jaunākajā paaudzē vairs neizskatās kā no akmens bluķa izdauzīts briesmonis un spēj piedāvāt vairākas noteiktu arodu pārstāvjiem noderīgas funkcijas.

Noteikti varētu rasties jautājums par to, kāpēc Bullitt Group ražo divu dažādu zīmolu izturīgos telefonus – CAT un Land Rover? Labs jautājums! Gatavojoties Land Rover apskatam, man bija iespēja sazvanīties ar britu uzņēmuma pārstāvi un es viņam tieši uzdevu šo jautājumu. Atbilde ir sekojoša – CAT telefoni ir vairāk paredzēti būvniekiem un līdzīgām profesijām, kuras raksturo skarbi apstākļi. Tikmēr Land Rover telefoni vairāk tiek mārketēti kā ceļojumu un aktīva dzīvesveida piekritēju aksesuāri. Lai nu tā būtu.

Svarīgākie CAT S61 tehniskie parametri

  • Displejs: 5.2 collu Full HD izšķirtspējas IPS ar Corning Gorilla Glass 5
  • Kamera: 16 megapikseļu ar PDAF autofokusu un dubulto diožu zibspuldzi aizmugurē un 8 megapikseļu priekšā
  • Termokamera: FLIR Lepton
  • Procesors: Qualcomm Snapdragon 630
  • Atmiņa: 4 GB operatīvā atmiņa un 64 GB iekšējā krātuve (papildināma ar microSD atmiņas kartēm)
  • Savienojumi: 2G/3G/4G, Bluetooth 5, USB Type C, USB-OTG, GPS, Glonass, Galileo, QZSS, SBAS, 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5GHz), FM radio
  • Baterija: 4500 mAh litija jonu akumulators ar Quick Charge 4.0 ātro uzlādi
  • Izmērs un svars: 163 x 78 x 13mm un 250g
  • Operētājsistēma: Android Oreo (solīts atjauninājums uz Android P)

Oi, kāds milzīgs klucis!

Ja ir gadījies paņemt rokā CAT S61 priekšgājēju CAT S60, tad noteikti atceries, ka tas bija viens makans aparāts. Masīvs un smags. Tāds, ar kuru varētu zirgu nosist. Inženieri un marketologi no Bullitt Group izlēma, ka ar to īsti nav gana un jauno CAT S61 ir padarījuši vēl lielāku un smagāku. Taisnības labad gan jānorāda, ka jaunajā modelī ir iestrādāts lielāks 5.2 collu Full HD izšķirtspējas displejs un jūtami ietilpīgāka 4500 mAh baterija.

Vienīgā dimensija, kas nav būtiski mainījusies, ir ierīces biezums, kas S61 ir nostājies uz 13 milimetriem. Citādi telefons ir pastiepies gan garumā, gan izpleties platumā, kā arī pieņēmies svarā par 27 gramiem un sver 250 gramus. Tas ir ļoti, ļoti daudz. Salīdzinājumam lielais Samsung Galaxy Note8 sver “tikai” 195 gramus.

Kā tad CAT S61 jūtas rokā? Nu tā arī jūtas – kā liels un masīvs klucis. Jaunais modelis gan sajūtu ziņā šķiet tāds nostrādātāks, neitrālāks un kaut kādā ziņā arī glaunāks. Protams, tas ne tuvu nav nekāds aifons vai geleksijs. Bet tam arī tādam nav jābūt.

Telefonam ir izturīgs alumīnija rāmis, gumijota aizmugure un salīdzinot ar iepriekšējo modeli, palielinātas pogas zem displeja. Tās ir vieglāk sataustāmas un spiežas ļoti saprotami. Tāpat nano SIM kartes un atmiņas kartes slots tagad ir ierīces sānā nevis aizmugurē aiz aizdomīgām durtiņām un nekur nav pazudusi arī programmējamā poga, kurai varam piešķirt dažādas darbības. Man īsti nav, kur piesieties pie telefona uzbūves kvalitātes, ierīce liekas pamatīgi uzbūvēta.

Cik izturīgs ir CAT S61?

Es no mūsu lasītājiem un paziņām esmu dzirdējis sūdzības, ka CAT telefoni nav neiznīcināmi. Cilvēki tos ir pirkuši reklamētās izturības dēļ, bet tāpat iemanījušies saplēst to ekrānus vai noslīcināt. Man gan liekas, ka neeksistē tādi neiznīcināmi telefoni un CAT ierīces objektīvi raugoties ir izturīgākas par daudziem citiem telefoniem. Tātad, ja ikdienā apgrozies skarbākā vidē ar paaugstinātu risku telefonu pakļaut mitruma, putekļu iedarbībai un kritieniem, tad CAT telefons ir normāla izvēle.

CAT S61 var bāzt ne tikai stāvošā ūdenī (ražotājs sola, ka ierīce izdzīvos, ja to iebāzīs līdz 3m dziļā ūdenī uz stundu), bet pat pakļaut ūdens strūklām zem spiediena. Telefons arī skaitās nodrošināts pret smilšu, putekļu un netīrumu iekļūšanu tajā. Ja interesē sertifikācijas, tad tas ir IP68 un IP69 līmenis. Starp citu, zem ūdens var uzņemt fotogrāfijas un video spiežot uz telefona pogām, jo skārienjūtīgie displeji šādos apstākļos jūk prātā.

Tomēr tas nav viss. Telefonam ir arī MIL SPEC 810G sertifikācija. Tā ir ASV militāristu radīta sertifikācija, kas paredzēta dažāda ekipējuma un ierīču ekspluatācijas un transportēšanas izturības testēšanai. Tā principā sastāv no ļoti daudz testiem un CAT telefona specifikācijā atradu norādes tikai uz ierīces spēju izturēt drastiskas temperatūras izmaiņas (no -25°C līdz 55°C), izturību pret vibrācijām, kā arī mitrumu un sāli.

Jaunajam CAT S61, salīdzinot ar priekšgājēju, ir modernāks Gorilla Glass 5 aizsargstikls. Tas ir arī iegremdēts korpusā, lai kritiena gadījumā nebūtu pirmais elements, kas uzņem visu trieciena spēku. Praksē gan šķiet, ka pa perimetru ap displeju smuki krāsies netīrumi, jo tās šķirbas iztīrīt nebūs viegli.

Ja runājam par triecieniem, tad telefona specifikācijā ir norādīts, ka ierīce var izdzīvot kritienu pret betona virsmu no 1.8m augstuma. Reālistiski gan domāju, ka pārāk daudz šādus kritienus telefons neizdzīvos, jo tas tomēr ir gana liels izaicinājums.

Bet vai šis telefons “nebremzēs”?

Šis ir vēl viens komentārs, ko bieži dzirdu no CAT telefonu īpašniekiem. Telefoni nav lēti, bet nedarbojas pietiekami naski. Bet mīlīt, paskaties taču ar kādiem vidējās klases telefonu procesoriem tie tiek darbināti.

Piemēram, CAT S61 sirds ir Qualcomm Snapdragon 630 procesors, kādu atradīsi tādos telefonos kā Sony Xperia XA2, Nokia 6 un Nokia 7. Tie visi ir aptuveni 300-400 eiro vērti telefoniņi un CAT S61 darbosies aptuveni tāpat. Dubulto šo midreindžeru cenu pircējs maksā par izturību un papildus unikālajām iespējām.

Kamēr CAT S61 nav pārbāzts ar lietotnēm un datiem, tas darbojas pietiekami naski. Gan displejs ir atsaucīgs, gan viss notiek bez pārāk lielām aizturēm. Tomēr ilgi tas tā nebūs un ir ļoti labi jāsaprot, ka šis telefons ne tuvu nespēs piedāvāt tādas jaudas kā (ha ha, līdzīgas cenas) citu ražotāju flagmaņi. Arī par nopietnākām spēlītēm uz šī telefona būs jāaizmirst. Bet tad atkal, veiktspēja un spēlītes nav galvenais iemesls, kāpēc šo telefonu pirkt.

Lai kaut kā izceltu telefona unikālos sensorus, ierīces ražotājs uz mājas ekrāna ir iznesis speciālu App Toolbox programmas saīsni. Doma jau ir laba – vienuviet parādīt lietotnes, kas ir speciāli pielāgotas un izceļ šī telefona iespējas. Praksē gan tas nedarbojas tik labi, jo vairums atlasīto lietotņu ir kaut kādas slikti nostrādātas un vispār nelietojamas draņķības un daļu no tām pat neatrod Google Play lietotņu veikalā. Šeit telefona ražotājam vēl būtu dūšīgi jāpastrādā!

Cik labi darbojas telefona unikālās funkcijas?

Sāksim ar termokameru, jo pēc ierīces ražotāja vārdiem to vismaz reizi nedēļā izmanto 60% šī telefona lietotāju. Salīdzinot ar iepriekšējo telefona modeli, CAT S61 termokamera ir vairāki jūtami uzlabojumi. Ir palielināts uztveramo temperatūru diapazons no -20°C līdz 400°C. Paaugstināta rezultējošā termokameras attēlu izšķirtspēja līdz 1280 x 720 pikseļiem un radīta iespēja straumēt termokameras video.

Darbībā šī termokamera nav nekāda naskā un ik pa laikam tā “iebremzē”, lai pārkalibrētos. Citādāk tā prot nolasīt temperatūras informāciju un var noderēt būvniecībā vai siltuma noplūdes vaininieka meklējumos. Principā galvenais jautājums laikam ir šāds – kas vairāk noderēs: šāds telefons ar iebūvētu termokameru vai normāla atsevišķa termokamera?

Lāzera tālmērs bija funkcija, ko testam atvēlētajā laikā es tā arī nepratu piejaucēt. Es sekoju līdzi norādījumiem, kalibrēju kameru, bet beigu beigās tā arī nespēju piedabūt to darboties precīzi. Telefons gluži vienkārši rādīja kaut kādus pagalam neprecīzus attālumus. Bet principā ar šo tālmēru var mērīt priekšmetus līdz pat 8 metru attālumam, kā arī mērīt secīgus punktus un likt telefonam aprēķināt laukumu. Tas var noderēt, lai, piemēram, saprastu, cik mums vēl vajag flīzes vai tapešu ruļļus.

Trešā unikālā lieta ir iekštelpu gaisa mērītājs. Pati ideja ir ļoti interesanta un var noderēt ikvienam, kas apgrozās slikti vēdinātās telpās, kurās izgaro krāsas, lakas u.c. kaitīgas vielas. Sākot lietot telefonu pirmo reizi, jāļauj šim sensoram nokalibrēties aptuveni 36 stundas un tad tas diezgan uzskatāmā veidā rādīs kāda ir gaisa kvalitāte dienas vai ilgākā laika posmā. Pie tam, telefons var padot ziņu, ja gaisa kvalitāte noslīdēs līdz ļoti sliktam līmenim.

Testa laikā redzēju, ka temperatūras un gaisa mitruma izmaiņas telefons prot reģistrēt un ierīces pavicināšana virs atvērtas krāsas bundžas arī attēlojās grafikos. Man gan ir grūti spriest, cik šis sensors ir precīzs. Jo kāda gan jēga no šādas funkcijas, ja tai neuzticamies un neņemam par pilnu.

Kas ar kameru?

Es no CAT S61 negaidīju nekādas dižās kameras spējas, tomēr tās sniegums nav arī pārlieku slikts. Aizmugurējā kamera spēj uzņemt normālas kvalitātes fotogrāfijas un pat 4K izšķirtspējas video. Gan kvalitātes, gan ātrdarbības ziņā CAT S61 man atgādina daudzus vidējās klases telefonus, kas arī ir tiešie šī telefona tehnisko iespēju konkurenti. Neļauj CAT S61 milzu cenai piemānīt un likt domāt, ka tas ir flagmanis. Nav!

Bet vai CAT S61 der kā vienkāršs telefons?

Jā, kā telefons CAT S61 ir lietojams. Tas piedāvā visus nepieciešamos  mobilos un WiFi savienojumus, tam ir pieņemamas kvalitātes kameras un tam ir mūsu laikiem iespaidīga izmēra akumulators, kas mierīgi ļaus tam ar vienu uzlādi darboties pat pāris dienas.

Bet vai šo telefonu vajadzētu pirkt cilvēkiem, kam ikdienā nav nepieciešama termokamera? Es teiktu, ka nē. Tas būtu pilnīgi lieki. Skaties uz šo pirkumu tā – ja plāno vismaz reizi nedēļā izmantot telefona termokameru, tad pirkums ir pamatots un īsti citu alternatīvu (telefona formā) nav. Ja termokamera nav akūti vajadzīga, tad var nopirkt arī “parastu” telefonu un to ietērpt kādā izturīgākā maciņā. Rezultāts būs labāks, ja izvēlēsies šī vai pagājušā gada flagmaņtelefonu.

Bet kopumā es pozitīvi vērtēju faktu, ka šāds CAT S61 telefons eksistē. Tā ir specifiska ierīce ar specifisku pielietojumu un tādā ziņā savu uzdevumu pilda tīri pieņemamā kvalitātē. Vienkārši šo telefonu nevajag pirkt cilvēkiem, kas to neizmantos tā, kā to paredzējis ražotājs un nevajag no telefona sagaidīt to, ko tas nespēj.

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
34 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
wils
06.08.2018 12:21

Nepiekritīšu autora apgalvojumam, ka Cat S61 termokameras izšķirtspēja ir “… termokameras attēlu izšķirtspēja līdz 1280 x 720 pikseļiem.”
Ja iepriekšējam S60, termokameras izšķirtspēja bija vien 80x60px termokamera, pārbaudot FLIR Lepron termokameru piedāvājumu, uzlabotais modulis piedāvā vien 160×120 px termobildi, ko tad nu izskaistina līdz autora minētajam lielumam.

https://www.flir.com/products/lepton/

06.08.2018 12:29
Reply to  wils

Cik es sapratu, tad FLIR sensora bildi izstiepj pa virsu 720p bildei no parastās kameras. Nu tb galvenā izmaiņa, ka tā nu ir ar augstāku izšķirtspēju.

wils
06.08.2018 12:44

Jā, pareizi, bet FLIR piedāvājumā ir PRO kameras, kas piedāvā “līdzīgu minētajai” rezolūcijai par 10x lielāku cenu.

digitalk
06.08.2018 12:55

atkal šī tendenciozā čīkstēšana, ka viss ir par lielu un smagu…

https://youtu.be/lX0MB7pJtKs

06.08.2018 13:20
Reply to  digitalk

Diez, kādu ierīci pats lieto, ja S61 nav liels un smags aparāts?

Lapsinieks
06.08.2018 13:26

galvenais tak gudri īdēt!

digitalk
06.08.2018 14:05
Reply to  Lapsinieks

tu tagad sniedzi paraugdemonstrējumu?

Lapsinieks
06.08.2018 14:08
Reply to  digitalk

saņemies.

Čiekurs
06.08.2018 14:08
Reply to  digitalk

Boris the bullet dodger! Cepums par atsauci, labs kino.

Skābene
06.08.2018 13:11

Skarbo veču telfoniem prasās skarbo veču testus. :)
Pārbraukt pāri ar mašīnu, iemērkt rokas līdz elkoņiem motoreļļā un tad sākt spaidīt telefonu, atpogāt kādu aliņu un paņemt telefonu līdzi saunā, iedzīt dēlī nagliņu utt! :)

06.08.2018 13:20
Reply to  Skābene

Nop, šis nav tik skarbs telefons.

Skābene
06.08.2018 13:28

Vēl tīri interesanti palika, kas tas ir par pārmērīgi uzkarsušo telefonu uz galda, kas ir jūtami karstāks par pārējiem!? :)

06.08.2018 13:29
Reply to  Skābene

Ha ha, abi pārējie tajā brīdī laikam bija izslēgti vai vismaz iestatīti lidmašīnas režīmā.

Ilmārs
06.08.2018 13:39

Kristap, pamēģināji Brave interneta pārlūku? Kāds apskats arī varbūt ir padomā, lai pievērstu tautas uzmanību?

06.08.2018 13:42
Reply to  Ilmārs

Vēl nemēģināju, nebija laika. Gribi pats uzrakstīt? Labprāt izlasīšu un ja viss būs labi, nopublicēšu kā viesautora rakstu. Ko saki? :)

Lapsinieks
06.08.2018 13:57

ha ha, gudri komentēt tak nav malku cirst. ja tā būtu, no viesautoriem nevarētu atkauties!

ps. izmēģināju šo – salti meli jau pirmajā bilžukā. kāpēc vēl kaut kam būtu vispār jātic? tiešām ir kaut kādas tupas mājsaimnieces, kuras ar šitādiem bilžukiem var paņemt priekšā?comment image
rupji banalizējot – man chrome ver visu apmēram 10x ātrā, kā brave savā bilžukā

06.08.2018 13:58
Reply to  Lapsinieks

Ar ko mērīji?

Lapsinieks
06.08.2018 14:01

ar telefonu. kas tur ko mērīt – tu tak redzi, kad lapa ielādēta. zibenīgi. Kādas 100 sekundes!!!

06.08.2018 14:02
Reply to  Lapsinieks

Nu nu, ar telefonu tur neko baigi precīzi neizmērīsi, jo kāreiz neredzi kad ir pabeigta visas lapas elementu ielāde. Jāskatās vismaz inspektorā vai kādā ārējā tūlī.

Lapsinieks
06.08.2018 14:07

ne jau par to runa… runa par to, ka man bilžuks rāda, ka chrome ielādē TIME pusotrā minūtē! Ko ielādē… miljons elementus, kas ir iespējams kaut kur pēc pusstundas skrollēšanas? re te runāju tikai par “reklāmas materiālu”, kas ir pilnīgs BULŠITS!!! Vēl man sola mēnesī ietaupīt 23 zaļos. Es tik daudz nemaksāju var neierobežotiem datiem/sarunām vispār. Un tā tālāk un tā joprojām. Kāpēc es lai pērējam bulšitam ticēt?

Ilmārs
06.08.2018 14:52
Reply to  Lapsinieks

Kristap, ja man būs iedvesma, kko uzskribelēšu, bet nesolu.

Lapsiniek, beidz kaulēties kā tāda tirgus bāba.

Lapsinieks
06.08.2018 14:56
Reply to  Ilmārs

nekul tukšus salnus, te nav delfi. izskaidro, ko chrome taisa vaļā simts sekundes

Ilmārs
06.08.2018 15:21
Reply to  Lapsinieks

Tai tabulai blakus ir arī video. Tur norādītais neta ātrums ir 3.5x lēnāks kā man optiskais.

Lapsinieks
06.08.2018 15:57
Reply to  Ilmārs

b** nedzen demagoģiju. kur tu atradīsi tādu ātrumu, lai parastu lapeli taisītu vaļā pusotru minūti? parastā 4G tīklā tās ir pāris sekundes max, tātad ietaupīsi milisekundes. Par naudas ietaupījumu – smieklīgi runāt 2018.gadā pie bezlimita interneta. Negribi, lai seko? Tak nogriez hromam iespēju redzēt atrašanās vietu. elementāras lietas tiek apgrieztas kājām gaisā un pasniegts bērnudārza mārketinga līmenī.

Ilmārs
06.08.2018 16:29
Reply to  Lapsinieks

Galvenā problēma ko es te saskatu, mēs te Latvijā esam pieraduši pie ātra interneta un domājam ka visur tāds ir. Bet tāda domāšana ir iluzora, jo neataino realitāti.

Lapsiniek, Jums vajadzētu iepazīties ar to stāstu par divām vardītēm – to kas dzīvo pie grāvja un to kas dzīvo pie okeāna. Abām vardītēm ir citāds priekštats par realitāti. Šis stāsts man nāk prātā redzot Jūsu komentārus.

Lapsinieks
06.08.2018 17:47
Reply to  Ilmārs

tad varūt šo vajag mārketēt mozmbikas vai pakistānas iedzīvotājiem?

Skābene
07.08.2018 08:08
Reply to  Lapsinieks

Nevajag Mozambiku, tam pašam LMT ir vietas, kur interneta ātrums atpaliek no bruņurupuča! :)

06.08.2018 15:11
Reply to  Ilmārs

OK, sarunāts! Un es tikmēr uzstādīšu pārlūku, lai kādā brīvākā brīdī patestētu to.

KKTK
06.08.2018 20:59

Tas galiņš izskatās, kā bezkontaktu strāvas noteicējs :)

Jānis R
08.08.2018 13:33

Kad sēž traktorā tādu arī vajag nevis sūda, neūdensdrošo, smuko, pārcenoto lg,nokia samsung.
Droši vien taisījis nokia Ķīnas fabrikā un domā ka te varēs pārdot pa 1000.

Gints Vitols
02.02.2019 23:41

CAT telefonus izmantoju jau vairākus gadus. Telefons izturīgs, bet kad saliek mūsdienās visas nepieciešamās lietotnes paliek gaužām lēns. CAT B15Q nejauši izmazgājās veļas mašīnā 60 grādi temp. un mazgāšanas ilgums 2 stundas. Pēc nedēļas stāvēšanas izteikti siltā vietā (apm. +35 grādi) telefons atdzīvojās. Palika nedaudz tumšāks displejs, bet pārējais darbojas nevainojami. Liels mīnus telefonam – katostrofāli maza krātuve.

elmars
21.02.2019 20:38

labs ir tikai korpus!bet tas vien nav tas naudas verts.man piektaja menesi atteicas ladesana,rada ka ladejas bet patiesiba ne.nu ko darit janes atpakal…

Dainis
01.11.2020 11:37

Cat S61 pusgada laikā batereja beigta. Kur lai tagad jaunu ņem?

Valters
07.02.2021 18:07

Neieteiktu tādu ierīci pirkt,pirmkārt cena, otrkārt funkcijas un viņa veiktspēja.mulkibas kad neplist un viss pārējais,tad labāk paņemt kādu Samsung vai kādu citu kas arī ir mitruma un putekļu drošs, cik bieži ir tā ka telefons izkrīt un paškist.muzdienas var nopirkt stiklinu no 5lidz 20eiro un maciņu pa 10eiro kas aizsargās ierīci.tad nu prieskam pirkt tādu kluci pa vājprātīgu sumu, pašam bija 1no cat, ekrāna izšķirtspēja svaka, mūzikas skaļruņi slikti.protams ražotājs sastastis pilnas ausis vai baigi vajag tas viņu funkcijas, ir speciāli tālmēri un utt kas precīzi un serficeti un nemaksā kosmosu