Web Analytics
More
    Reklāma

    Satelītu dati varētu mūs informēt par zemestrīcēm vairākas dienas iepriekš

    Jaunākie raksti

    Zinātnieki ir spēruši vēl vienu soli, lai izstrādātu agrīnās zemestrīces brīdināšanas sistēmu. Saskaņā ar jauniem pētījumiem, satelīti, kas riņķo ap Zemi, spēj pamanīt anomālijas zemē, atmosfērā un jonosfērā.

    Iepriekš šīs anomālijas, ko sauc par zemestrīču priekštečiem, ir atklājuši Eiropas un Ķīnas satelīti līdz 19 dienām pirms katastrofām Vidusjūrā. Pēc 7.8 baļļu stiprās zemestrīces uz Turcijas un Sīrijas robežas 2023. gadā, Irānas Teherānas universitātes profesors vēlējās noskaidrot, vai darbojošie satelīti šo zemestrīci uztvēra pirms laika.

    Reklāma

    Viņš ieguva datus no Ķīnas Zhangheng 1, NASA Aqua un Aura satelītiem un Eiropas Kosmosa aģentūras trīs satelītu misijas Swarm. Pēc tam šos datus salīdzināja ar zemestrīču datiem no ASV Ģeoloģijas dienesta. Mērķis bija noskaidrot, vai pati Zeme ir devusi brīdinājuma zīmes pirms reālās zemestrīces. Šīs zīmes nākotnē varētu izmantot, lai laicīgi prognozētu zemestrīces un informētu cilvēkus.

    Pēc datu izpēties atklājies, ka ir bijušas daudz brīdinājuma zīmes. Interesantākais atradums bija temperatūras izmaiņas Zemes litosfērā 19 līdz 12 dienas pirms Turcijas un Sīrijas zemestrīces. Tikai dažas dienas pēc tam uz Zemes sāka parādīties ūdens tvaiku, metāna, ozona, oglekļa monoksīda un aerosola optiskā dziļuma anomālijas, kas ilga aptuveni piecas dienas.

    Izmantojot šos datus, profesors apgalvo, ka litosfēras-atmosfēras-jonosfēras savienojums varētu būt agrīnas zemestrīces noteikšanas noslēpums. Bet būs nepieciešami turpmāki pētījumi un arī dažas zemestrīces, pirms šo savienojumu varēs oficiāli uzskatīt par uzticamu zemestrīču brīdinājuma mehānismu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma