Web Analytics
More
    Reklāma

    RTU attīsta jaunu nanofotonikas pētniecības virzienu, kas ir pamats mūsdienu un nākotnes sakaru tehnoloģijām

    Jaunākie raksti

    Izveidojot Nanofotonikas zinātnisko laboratoriju, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes Fotonikas, elektronikas un elektronisko sakaru institūta pētnieku grupa asociētā profesora Toma Salgala vadībā sāk nanofotonikas un nanostrukturētās optoelektronikas pētījumus.

    «Mans un komandas pētījumu virziens ir nanofotonika un nanostrukturētā optoelektronika. Nanofotonika ir fundamentālā zinātne, bet optoelektronika – lietišķā zinātne ar plašu lietojumu kā klasiskajās telekomunikāciju, tā nākotnes kvantu sakaru sistēmās. Attīstot fundamentālo zinātni, mēs rodam jaunas iespējas arī lietišķajā plaknē, kas pēcāk rezultēsies inovatīvos produktos un pakalpojumos sabiedrībai,» uzsver T. Salgals.

    Reklāma

    Jaunās laboratorijas zinātnieki pēta gaismas un vielu mijiedarbību nanomērogā, lai atklātu jaunus optiskos efektus, ko pēcāk izmantot inovatīvu un efektīvu informācijas pārraides, apstrādes un glabāšanas sistēmu un to elementu izstrādē. T. Salgals skaidro optisko efektu pētīšanu, gaismas kontroli un manipulēšanu nanomērogā: «Fokusējam optisko starojumu caur lēcu uz, piemēram, vatrīta daļiņām, mikrosfērām, varam pielikt klāt arī citus materiālus vai vielas, un pētām gaismas izplatību, absorbciju, emisiju un citu efektu iedarbību ar daļiņām. Varam daļiņas uzlikt arī, piemēram, uz silīcijas fotonikas mikročipa un pētīt, kā mainās gaismas izplatīšanās optiskajā čipā.» Šiem pētījumiem ir daudzsološs lietojums, kā saka T. Salgals, «fundamentāls pamats visam, kas šeit, RTU Šķiedru optikas pārraides sistēmu laboratorijā, notiek, – efektīvai ātrgaitas sakaru, kvantu, fotonikas mikročipu tehnoloģiju attīstībai un darbībai.»

    Nanofotonikas laboratorija aprīkota ar pirmo zinātnisko iekārtu – optisko pinceti –, ko no speciālām komponentēm izveidojuši pētnieki paši. Plānots, ka laboratoriskais aprīkojums tiks arvien papildināts, lai pētītu un attīstītu jauna veida materiālu – metamateriālu – izmantošanu telekomunikācijās.

    Jaunās laboratorijas vadītāja T. Salgala līdzšinējie pētījumi saistīti ar šķiedru optiskajiem sakaru tīkliem un tehnoloģiju izpēti un izstrādi, lai nodrošinātu ātrdarbīgu platjoslas interneta savienojumus, datu centru starpsavienojumus. Viņa ceļš zinātnē ir straujš –2022. gada rudenī T. Salgals aizstāvēja promocijas darbu, bet pagājušā gadā rudenī saņēma balvu «RTU Gada jaunais zinātnieks 2023».

    Mikročipu tehnoloģijas ir viena no RTU zinātnes izcilības iniciatīvām ar augstu pievienoto vērtību tautsaimniecībai. Pasaules zinātnes un uzņēmējdarbības vides interesi par RTU ir sekmējis Fotonikas, elektronikas un elektronisko sakaru institūta zinātnieku veikums silīcija fotonikas čipu attīstībā, tajā skaitā vairāki pasaules rekordi datu centru starpsavienojumu tehnoloģijās. Eiropas Savienības (ES) Mikročipu akts paredz, ka katrā dalībvalstī nepieciešams izveidot pusvadītāju kompetenču centru, tā sekmējot ES suverenitāti un lielā mērā pašapgādi pusvadītāju tirgū. RTU stratēģiskais mērķis ir ne tikai nodibināt pusvadītāju kompetenču centru, bet iet soli tālāk un RTU paspārnē izveidot mikroshēmu dizaina un testēšanas laboratoriju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma