Web Analytics
More
    Reklāma

    Vidusskolēnus aicina pieteikties Ēnu dienai CERN, Šveicē

    Jaunākie raksti

    Pieci vidusskolēni, kuri savu nākotnes karjeru vēlas veidot daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju jomā, arī šogad Ēnu dienā varēs doties uz Eiropas Kodolpētniecības centru (CERN) Šveicē un iepazīties ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes (LU) zinātnieku darbu šajā pasaulē ietekmīgajā zinātnes centrā. Latvijas zinātnieki CERN savas ēnas uzņems viesos no 8. līdz 10. aprīlim, savukārt Latvijā Ēnu diena notiks 4. aprīlī, un šajā datumā sava ēnas gaidīs RTU zinātnieki un darbinieki. Pieteikšanās Ēnu dienai sāksies 1. martā vietnē enudiena.lv.

    CERN skolēniem tiek piedāvāts ēnot vairākus zinātniekus – Latvijas pārstāvi CERN un RTU profesoru Tomu Torimu, RTU Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes Daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju institūta direktoru un daļiņu fiziķi Kārli Dreimani, RTU pētnieku inženieri Andri Ratku, RTU pētnieci un daļiņu fiziķi Antru Gaili un LU pētnieku Edgaru Mami.

    Reklāma

    T. Torima uzdevums ir koordinēt Latvijas un CERN sadarbību, K. Dreimanis vada Latvijas zinātnieku grupu, kas strādā vienā no nozīmīgākajiem CERN eksperimentiem – CMS (The Compact Muon Solenoid), kura mērķis ir atklāt jaunus fizikas fenomenus. A. Ratkus pienākums ir koordinēt Latvijas zinātnieku iesaisti starptautiskajos projektos un attīstīt jaunas tehnoloģijas biofizikas un medicīnas pētījumiem vēža ārstēšanai. A. Gaile izstrādā drošības kontroles sistēmas jaunajam CERN apakšdetektoram un nodarbojas ar fizikas analīzi, savukārt E. Mamis strādā CERN projektā MEDICIS (Medical Isotopes Collected from ISolde), kura mērķis – ražot jauna tipa radioaktīvos izotopus, ko izmantot onkoloģisko slimību diagnosticēšanā un ārstniecībā.

    CERN strādājošo Latvijas zinātnieku ēnošanai pieteikšanās notiks tikai pirmajā kārtā – 1.–4. martā, lai paspētu nokārtot formalitātes braucienam uz Šveici no 8. līdz 10. aprīlim.

    Lai pieteiktos ēnošanai, Ēnu dienas mājaslapas vakanču sadaļā jāizvēlas uzņēmums «Rīgas Tehniskā universitāte» un vēlamā zinātnieka vakance. Piesakoties vakancei, pretendentiem jāpievieno motivācijas vēstule, kurā jāpamato sava interese par CERN un Latvijas zinātnieku darbu tajā, kā arī jāieskicē, ko vēlētos uzzināt CERN un kur pēc vidusskolas absolvēšanas vēlas studēt. Motivācijas vēstule būs pamatavots zinātniekiem, izvēloties savas ēnas.

    Pretendentu izvēle notiks līdz 7. martam. Vārdi skolēniem, kurus izvēlēs braucienam uz CERN, tiks paziņoti 8. martā. Pārējām RTU ēnām pieteikšanās un atlase notiek parastajā kārtībā līdz marta beigām.

    Ēnas uz Šveici dosies ar lidmašīnu, ceļa un viesnīcas izdevumi tiks apmaksāti no Izglītības un zinātnes ministrijas piešķirtā valsts budžeta finansējuma, lai nodrošinātu CERN kontaktpunkta darbību Latvijā 2024. gadā.

    CERN iepazīšana jauniešiem, kurus interesē karjera eksaktajās zinātnēs, ir noderīga, jo nākotnē tas var kļūt par Latvijas jauno zinātnieku darba vietu. Latvija 2021. gadā kļuva par CERN asociēto dalībvalsti, kas dod iespējas jaunajiem zinātniekiem strādāt CERN.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma