Web Analytics
More
    Reklāma

    AMD šobrīd ir divkārt vērtīgāks uzņēmums par Intel

    Jaunākie raksti

    Advanced Micro Devices (AMD) ir sava veida uzvarētājs datoru procesoru tirgū, jo AMD ir izdevies uzņēmuma vērtībā divkārt apsteigt Intel, kas visu prātos ir milzis ar savām ražotnēm un procesoru izstrādēm. AMD pat pašiem nav savas ražotnes, tās nonāca GlobalFoundries rokās, kad uzņēmumus atdalīja 2009. gadā.

    AMD vērtība pa gadiem

    AMD vērtība maijā sasniegusi 266.91 miljardus dolāru, kas AMD padara par 36. vērtīgāko uzņēmumu pasaulē. Te gan jāpiebilst, ka mērīta tiek tirgus kapitalizācija, kas faktiski ir izlaisto akciju kopējā vērtība.

    ReklāmaAdvertisement
    Intel vērtība pa gadiem

    Intel neveicas ne tuvu tik labi. Intel kopējā akciju vērtība nu ir tikai puse no AMD akciju vērtības, kas gan Intel gadījumā ir visai pelnīti, jo uzņēmums nekādi nespēj izrauties no problēmām ar karstošiem procesoriem. No Intel uz pašu veidotiem M procesoriem aizmuka Apple un nu arī Windows datoriem būs pieejami Snapdragon Arm procesori. Droši vien Snapdragon procesori Windows datoriem vēl vairāk paplucinās Intel akciju cenu.

    Protams, AMD, Intel un Qualcomm kopā ņemti ir tikai daļa no Apple vai Google akciju vērtībām. Apple šobrīd sasniedzis 2.9 triljonu dolāru vērtību, bet Microsoft par to smejas ar 3.2 triljonu dolāru vērtību, kas radusies kopā ar OpenAI veiksmēm. Mākslīgais intelekts arī Nvidia pietuvinājis Apple vērtībai – Nvidia akciju kopējā vērtība ir ap 2.8 triljoniem dolāru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    31.05.2024 14:16

    “Te gan jāpiebilst, ka mērīta tiek tirgus kapitalizācija, kas faktiski ir izlaisto akciju kopējā vērtība.”

    Bet tieši tā arī mēra uzņēmumu, kuru akcijas tiek publiski tirgotas, vērtību; citu paņēmienu īsti nav

    Biteme
    31.05.2024 15:16

    Vēl varētu mērīt uzņēmuma blokķēdes garumu 🤔

    Krotow
    31.05.2024 19:10
    Reply to  Biteme

    Hašvalžos.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    01.06.2024 17:07
    Reply to  Krotow

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH) vērtība tiecas uz bezgalību 💯

    Profs
    31.05.2024 19:15

    nebūt nē – ir tik daudzi piemēri, ka tirgus kapitalizācija var būt milzīga, bet faktiskā vērtība – maza. Klasiskais piemērs ir bitcoins – it kā triljonu vērts, bet tas pie scenārija, ka darījumi notiek ar mazāk kā 1%. Akciju tirgū ir identiski – var mākslīgi uzturēt augstu akciju cenu, kam nav reāla seguma – viens no labākajiem piemēriem ir Tesla – nesaražo pat 10% no tā cik visi citi kopā, bet tirgus kapitalizācija ir ar lielu atrāvienu lielāka nekā pārējo auto ražotāju kopējā kapitalizācija:)

    Cits aspekts – AMD ir palicis lielāks milzis par Intel un faktiski Intel ir vēl palicis pēdējais brīdis ielekt un daudz ko noteiks rudenī plānotā proča parametri

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    01.06.2024 14:37
    Reply to  Profs

    Tirgus kapitalizācija norāda apmēram cik varētu izmaksāt kāda uzņēmuma iegāde. Attiecībā uz commodities tirgus kapitalizāciju īsti nelieto, jo commodities parasti pēc ieguves drīz vien izlieto. Ir daži izņēmumi – zelts un bitcoin, jo tie īsti netiek patērēti, bet zelta vai bitcoin tirgus kapitalizācijai nav tādas nozīmes kā uzņēmuma tirgus kapitalizācijai, jo skaidrs, ka viens tirgus dalībnieks nekad neiegādāsies visu zeltu vai bitcoin un tas arī būtu bezjēdzīgi.
    Teslas akciju cenā acīmredzot ir iecenots optimistisks nākotnes scenārijs, kas var realizēties un var arī nerealizēties.

    Last edited 20 days ago by Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    Profs
    01.06.2024 17:56

    bitcoin jau es tik tev speciāli pieminēju:) Bet nu Masks tādā ziņā ir ģeniāls – no sīka oda uzpūtis mega ziloni un rada tādu iespaidu, ka Tesla ir kas unikāls un mega vērtīgs. Man Tesla patīk un pat patīk Maska biznesa pieeja daudzos jautājumos, taču es neliktu savus grašus uz Tesla nākotni – tur virziens ir skaidrs un šobrīd tas viss turas tik uz to, ka institucionālie lielie investori nav ieinteresēti norakstīt zaudējumus un uztur akciju cenas pietiekami lielas – kad tie kantori sāks akcijas nogrūst, tad…

    LAN
    01.06.2024 23:48
    Reply to  Profs

    Jā – ar TSLA ir interesanti. Noteikti akciju vērtība ir pelnīti augsta, ja izdosies palaist RoboTaxi un cilvēkveidīgos robotus, kā arī lēto auto masām kurš ražošanā ir vienkāršāks un lētāks, aprīkots ar 4680 akumulatoru kurš izmaksā lētāk par piegādātāju akumulatoriem. Bet fokuss uz auto izskatās ir nedaudz pazudis un izaugsme nebūs tik laba un ja ar cilvēkveidīgo robotu veiksies tik pat labi kā ar autopilot solījumiem tad būs pavisam bēdīgi.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    02.06.2024 00:09
    Reply to  Profs

    Likās, ka Tesla akciju cenu augstu uztur tieši retail entuziasti 🤔

    Reklāma