Web Analytics
More
    Reklāma

    Android un iOS ierīces būs spējīgas informēt lietotājus par Bluetooth izsekošanas piekariņu klātesamību

    Jaunākie raksti

    Reizē ar jaunās iOS 17.5 nonākšanu pie lietotājiem, gan Android, gan iPhone īpašnieki tagad saņems speciālus paziņojumus par Bluetooth izsekotāju klātesamību. To nodrošinās jaunais industrijas standarts, ko radījuši Apple kopā ar Google.

    Angliski definētais Detecting Unwanted Location Trackers (DULT) standarts ir starpplatformu iniciatīva, kas izstrādāta, lai novērstu tādu Bluetooth izsekotāju, kā Apple AirTag ļaunprātīgu izmantošanu cilvēku izsekošanai bez viņu ziņas. Jaunais koncepts ļauj Android un iOS ierīcēm noteikt un brīdināt lietotāju, kad standartam atbilstošs izsekotājs ceļo kopā ar jums, bet tā īpašnieks nē.

    Reklāma

    Pēc Apple teiktā, lietotāja iPhone ekrānā parādīsies paziņojums par šāda izsekotāja klātesamību. Būs iespējams gan redzēt informāciju par tā īpašnieku, gan atskaņot skaņas signālu, lai to atrastu, kā arī tiks sniegta instrukcija, lai to izslēgtu. Protams, lai šis risinājums darbotos, standartu ir jāizmanto dažādiem nozares produktiem.

    Piemēram, Chipolo, Pebblebee jau ir paziņojuši, ka viņu ierīces atbalsta jauno standartu, kā arī tam gatavojas Samsung, Tile, Motorola, Jio un Eufy. Arī Android ekosistēma tagad nodrošina savu Find My Device tīklu, kāds ir Apple ekosistēmai, tāpēc jo īpaši svarīgi ir novērst šādu iekārtu izmantošanu neatbilstošai un neapzinātai izsekošanai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    16.05.2024 09:51

    Vienīgais iemesls, kādēļ gribēju iegādāties piekariņu ir nozagta īpašuma atrašana! Ja tagad katrs zaglēns zinās, ka velosipēdā, laivas motorā, mašīnā vai manā koferī ir paslēpta izsekošanas ierīce, man zūd jebkāda motivācija šo ierīci iegādāties. Zaglēns uzreiz šo ierīci atradīs un izmetīs.

    Ivis
    16.05.2024 10:03
    Reply to  Skābene

    Jau līdz šim bija un ir Tracker deteck aplikācija (androidam), kas detektē šos piekariņus. Ja zaglēns māk telefonu, tad gan jau arī šo mācēja līdz šim.

    dsfd
    16.05.2024 10:03
    Reply to  Skābene

    Bet esošās ekosistēmas ietvaros tas jau notika līdz šim. Ja tev ir Apple Airtag un ierodas ciemos zaglis ar Iphone, tad viņš jau iepriekš uzzināja, ka sev ved līdzi airtagu. Tagad papildus tam nāks klāt arī androīdisti un citi.

    Skābene
    16.05.2024 11:07
    Reply to  dsfd

    Esošās āboļu sistēmas ietvaros, nevis Android pasaules ietvaros! Āboļu sistēma man neimponē, bet samsung smart tag2 komplektiņš jau bija noskatīts! Tagad būs jāmeklē citi varianti.

    Skābene
    16.05.2024 12:58

    Mans mērķis ir noķert zagli pie rokas! Acīm redzot būs jāizmanto kāds IOT risinājums ar sim karti, kas sūta info par nozagtā īpašuma atrašnās vietu. Ja kāds apgalvo, ka zagļa izsekošana ir neatbilstoša, un jāciena zagļa privātums, tad man pat šo negribas komentēt. Visa tā paranoja par privātuma pārkāpšanu manā skatījumā ir stipri pārspīlēta.

    karlis
    16.05.2024 14:11
    Reply to  Skābene

    interesanti, uz ko cerēja zaglis, kad sāka savu zagšanas procesu. viņš tak arī izsvēra visus scenārijus un iespējamās sekas.
    tad acīmredzot risku analīzē parādījās, ka šis faktors bija ar zemu riska pakāpi un tāpēc mazticams un nebūtisks. tad sanāk, ka zaglim privātums nav aizskarts, ja to pieķer un izbazūnē pa visām avīzēm, kā arī uztaisa fotoshop zem acs.

    Biteme
    16.05.2024 10:29
    Reply to  Skābene

    Airtag bija paredzēts cits pielietojums – lai aizmārša no rīta var atrast bikses vai ko nu tur, nevis rīks kas atņem darbu detektīviem un izmeklējošiem žurnālistiem.

    Iespējams, būs AT pro versija par lielāku cenu, kuru uzrādīs tikai atbilstošā aplikācija. Tieši tik vienkārši.

    Skābene
    16.05.2024 11:10
    Reply to  Biteme

    Cirvis arī ir paredzēts malkas skaldīšanai, bet tas nenozīmē, ka ar to nevar iedzīt naglu, nosūtīt vistu zupā, vai aizbiedēt velo zaglēnu! :D

    Biteme
    16.05.2024 11:49
    Reply to  Skābene

    Tu tagad spried kā pirms-digitālās ēras cilvēks! Tu tak saproti, ka savulaik videokasetes varēja atskaņot jebkurā pasaules nostūrī, ja vien bija atskaņotājs un elektrība, bet DVD jau bija zonas – lietotāju ērtībām un viņu pašu drošībai, tā teikt.

    Skābene
    16.05.2024 13:02
    Reply to  Biteme

    Kāds sakars te ar DVD zonām? Tu gribi teikt, ja zaglis ar manu velo aizbrauc no mana pagalma, tad ārpus pagalma es viņu vairs nedrīkstu meklēt un nodot ziņas policijai par manas mantas atrašanās vietu?
    Ar jaunajiem ierobežojumiem izsekošanas piekariņi jau funkcionāli līdzinās 90to gadu atslēgu piekariņiem, kas sāka pīkstēt, ja tu nosvilpies.

    Biteme
    16.05.2024 13:18
    Reply to  Skābene

    Skaidroju – tavs digitālais produkts tev nepieder tik lielā mērā, kā tu to iedomājies. Ražotājs ar softa apdeitiem var mainīt tā darbību gan tev par labu, gan otrādi – tev par sliktu.

    Skābene
    16.05.2024 13:37
    Reply to  Biteme

    Nu tieši tāpēc arī saku, ka visu šo ierobežojumu dēļ man tāds digitālais produkts nepieder un tagad arī 100% zinu, ka nekad nepiederēs, jo man par šādu produktu vairs nav nekādas iegādes intereses!

    Žaņis
    16.05.2024 09:52

    Faktiski paliks bezjēdzīga, savu mantu (velo, ķerra, mašīna, soma utt) aizsardzības ar šiem līdzekļiem, jo jebkurš ļaunprātis zinās ka ir uzlikta tāda ierīce un sāks to meklēt, lai varētu demontēt vai citādi sabojāt, lai nekādi signāli neiet.

    Skābene
    16.05.2024 13:15

    Ļoti vienkārši, ja es aizbraukšu tavu super dārgo elektrovelosipēdu no tavas mājas pagalma un man telefons signalizēs, ka ritenī ir ievietota izsekošanas ierīce, es visai ātri to atradīšu un izmetīšu, nevis braukšu uz savām mājām, kur mani atradīs policijas operatīvie darbinieki!

    KKTK
    16.05.2024 18:40
    Reply to  Skābene

    Tu taču nezini pēc cik minūtēm truba ziņos par neatbilstoša izsekotāja klātbūtni. Tās var būt dažas minūtes, tā var būt stunda. Lūk tas ir pats svarīgākais īpašnieka un zaglēna zināšanai. Man šķiet androīds ziņo pēc ~ 30min.

    dsfd
    16.05.2024 13:03
    Reply to  Žaņis

    Kurā brīdī viņa bija jēdzīga? Ja ieliki somā Airtag un to nozaga zaglis ar Iphone kabatā, tad viņš par to uzzināja jau arī līdz šim. Nekas jau nav mainījies lielos vilcienos. Cik var noprast, tad tagad konkurentu telefoni arī zinās, ja viņus ” izseko” , bet diemžēl konkurenti automātiski neziņos par airtag atrašanās vietu tā īpašniekam. Būtu jau forši, ja abas platformas savstarpēji sadarbotos ne tikai ar ziņošanu par izsekošanu, bet arī ar standarta ziņošanu par to, kur kurš ir kādu airtagu piefiksējis. Tagad var noprast, ka par Airtag atrašanās vietu turpinās ziņot tikai Apple iekārtas un par Google pasaules rīkiem ziņos tikai Googles iekārtas. Bet, ja kāda iekārta konstatēs, ka kāds viņu izseko, tad varēs arī konkurentu ekosistēmai par to paziņot.

    dsfd
    16.05.2024 10:00

    Tai pat laikā neredzu, ka būtu vienošanās, ka android un ios lietotāji savā starpā varētu nodot info par piekariņa atrašanās vietu.

    Reklāma