Web Analytics
More
    Reklāma

    Jauns ilgtermiņa tests – Framework Laptop 13

    Jaunākie raksti

    Pirms pāris dienām aizsākām mūsu ikgadējo Kursors.lv lasītāju iecienītāko tehnoloģiju ražotāju aptauju un vēlos pateikt lielu paldies pirmajiem dažiem simtiem mūsu lasītāju, kas jau ir paspējuši nobalsot! Ja tas vēl nav izdarīts, aicinu piedalīties šajā aptaujā – tas ne tikai palīdzēs uzlabot mūsu darbu (proti, būt noderīgākiem tev), bet daži veiksminieki tiks pie feinām gadžetu balviņām!

    Aptaujas noslēdzošajā novēlojumu/ieteikumu jautājumā vairāki mūsu lasītāji rakstīja, ka viņi ļoti novērtē mūsu ilgtermiņa testus, jo tie ļauj krietni labāk saprast, kā reāli konkrētais gadžets darbojas. Tā kā mūsu ikdienas darba specifika paredz biežu ierīču maiņu, taču ik pa laikam kaut kādas ierīces iekrīt mūsu sirsniņās un mēdzam aprakstīt savu pieredzi lietojot šīs ierīces ilgtermiņā. Ņemot vērā lasītāju komentārus, esmu apkopojis vienuviet visus mūsu ilgtermiņa testus un plānoju šo sadaļu iznest kaut kur redzamākā vietā arī navigācijas izvēlnē. Skaidrs, ka arī turpmāk pēc iespējas centīsimies gatavot šādus ilgtermiņa testus, jo redzam tiem jēgu.

    Vēl viena laba lieta, kas “izlīda” no šīs aptaujas, ir diskusija par Framework portatīvajiem datoriem. Lai arī es personīgi joprojām uzskatu, ka Framework zīmolu šobrīd zina pavisam maz cilvēku un tāpēc to visdrīzāk negaida vājprātīgi biznesa pasākumi (lai neteiktu vairāk), tomēr esmu ņēmis vērā mūsu lasītāju komentārus un nu esmu iededzies par kādu ideju, kas mums visiem varētu būt interesanta un noderīga.

    Domāju, ka mēs visi esam pamanījuši, ka pēdējos gados portatīvie datori kļūst arvien noslēgtāki un tos nevaram ne uzlabot, ne salabot. Datoru ražotāji tā vietā, lai iespringtu uz savu kļūdu izlabošanu, izvēlas vairāk enerģijas veltīt arvien jaunu modeļu izlaišanai daudz nedomājot par savu produktu kvalitāti vai ilgmūžību. Pērc, pērc, pērc!

    Tāpēc ļoti interesanta šķiet Framework datoru pieeja. Tie ir ļoti modulāri datori, kurus ikviens interesents var ne tikai pielāgot pēc savas patikas, bet arī saņemt rezerves detaļas un pamācības, lai veiktu remontdarbus pašu spēkiem. Pieņemu, ka tas šobrīd ir saprotams un, visdrīzāk, patiesi interesē vien mazam nūģu pulciņam tomēr, manuprāt, Framework produktu galvenā ideja stāv krietni virs konkrētajiem produktiem. Mēs tiešām ar katru gadu zaudējam noteikšanu pār tām ierīcēm, ko ikdienā lietojam un bez kurām vairs nevaram iedomāties savu dzīvi. Tieši tāpēc uzskatu par mūsu kā tehnoloģiju bloga pienākumu informēt par Framework centieniem atgādināt, kādiem būtu jābūt lietotājiem patiesi noderīgiem portatīvajiem datoriem.

    Jo kāpēc gan ik pēc dažiem gadiem pirkt datoru par daudziem simtiem eiro, ja vienu un to pašu ierīci ar lētiem un pieejamiem uzlabojumiem mēs varētu lietot 10 un vairāk gadus?

    Framework Laptop 13

    Esmu pieņēmis lēmumu 2024. gada pašā sākumā iegādāties Framework Laptop 13 portatīvo datoru un vairāku rakstu sērijā aprakstīt manu pieredzi ar dažādiem šī produkta aspektiem. Līdzīgi kā to daru ar mūsu lietotā elektroauto eksperimentu, vēlos šim projektam pieiet ar pilnu savu uzmanību un bez nekādiem atkāpšanās ceļiem. Proti, plānoju Framework Laptop 13 izmantot kā manu galveno datoru visiem maniem ikdienas darbiem. Izpētot kaudzēm šī produkta apskatu, izlēmu iegādāties datora AMD versiju. Jo AMD mūsdienās atsevišķos aspektos pārspēj Intel un es gribu par to pārliecināties praksē. Nu, vai arī vilties savos pieņēmumos, lai vilšanās nav jāpiedzīvo mūsu lasītājiem.

    Tāpat, uzskatu, ka šis ir arī labs laiks, lai uz šī eksperimenta ietvaros pamēģinātu ikdienā palietot Linux operētājsistēmu un iepazītos ar reālo situāciju, ko šī operētājsistēma spēj 2024. gadā piedāvāt ierindas datoru lietotājiem. Framework paši iesaka ar saviem datoriem lietot Ubuntu, Fedora, Manjaro vai Linux Mint. Mana izvēle šoreiz būs par labu Fedora, jo iepriekš man ar šo Linux distributīvu nav bijusi darīšana un vismaz varēšu iemācīties kaut ko jaunu.

    Man noderēs tava palīdzība

    Kā jau rakstīju iepriekš, es vēlos Framework Laptop 13 datoru izmantot kā manu galveno ierīci un tas nozīmē, ka man ir jātiek vaļā no visiem pārējem maniem datoriem. Tāpēc meklēju pircējus diviem maniem datoriem. Pat ja tev šīs ierīces šobrīd nav nepieciešamas, būšu pateicīgs, ja par tām pastāstīsi saviem radiem, draugiem un paziņām. Tādējādi palīdzēsi man ātrāk un pilnvērtīgāk uzsākt šo jauno eksperimentu. Paldies!

    1) Microsoft Surface Pro 8 planšetdators (cena – 600 eiro)

    Pārdodu Microsoft Surface Pro 8 planšetdatoru ar Microsoft Surface Pro Signature Keyboard tastatūru. Ļoti viegla, maza ierīce un kvalitatīvi uzbūvēta ierīce, kas īpaši patiks Microsoft produktu faniem. Uzlabots RAM apjoms (parasti šos verķus tirgo ar 8GB RAM, kas manā ieskatā ir par maz) nodrošina nasku darbību. Spēles ar šo ierīci nespēlēsim, bet kā ofisa darbarīks būs super! Pirku šo datoru kā aizvietotāju iPad Air planšetdatoram, kas tomēr nespēja nodrošināt man nepieciešamo produktivitāti. Pirkts Latvijā, nolietojuma pazīmes praktiski nav.

    • 11th Gen Intel Core i5-1135G7 procesors
    • 16GB operatīvā atmiņa
    • 256GB iebūvētā atmiņa

    2) AMD galddators spēlēm un darbam (cena – 900 eiro)

    Tirgoju arī savu ikdienā izmantoto galddatoru. Darbojas stabili un bez problēmām gan pieklājīgi spēlējot spēles, gan veicot ofisa darbus. Es teiktu, ka šis ir tāds optimāls dators, kas nodrošina lielisku cenas/veiktspējas attiecību – esmu ar to pārāk daudz sava dārgā laika pazaudējis arī jaunās un prasīgās videospēlēs (Assassins Creed: Mirage, Cyberpunk 2077 u.c.), kā arī apdarījis visus darbus. Komponentes atsevišķi tirgot netaisos.

    Specene:

    Aiziet!

    Nu, re, tagad šī eksperimenta ideja ir izziņota un man vairs nav nekādu atkāpšanās variantu. Kā ierasts, pieseko man Twitterī – @krizdabz (tur es par man aktuālām tēmām muldu ikdienā) un varam jau tuvākajos pāris mēnešos gaidīt pirmos Framework datora eksperimenta rakstus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    38 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Trx450
    27.12.2023 21:12

    Varētu pastāstīt kā palaidi e-parakstu ar ID karšu lasītāju uz Fedora.

    Trx450
    27.12.2023 21:20

    Jup, būs interesanti ;)

    Jēkabs
    28.12.2023 10:28
    Reply to  Trx450

    Es nezinu, vai ir vērts īpaši izcelt Fedora vai Linux – man uz Windows 11 reizēm Chrome/Edge iet, Firefox ne. Un otrādi. Citreiz eparaksta lapā var autorizēties un parakstīt, bet Swedbank sanāk tikai autorizēties (parakstīt ne) ar eparaksta karti ir kā ar bitēm (vai printeriem)

    Jēkabs
    28.12.2023 11:42

    Runa taču bija par Fedora. Vismaz pirmajā komentārā

    Jēkabs
    28.12.2023 11:57

    Problēmas ir uz Windows ierīces

    Jēkabs
    28.12.2023 13:20

    Interesanti. Man eparaksta karte un interneta pārlūki vienmēr ir kaut kādas problēmas radījuši. Tādēļ vienmēr cenšos eparaksts mobile vai smartID izmantot. Varbūt kaut ko nepareizi daru un būs jāpalasa kā Tev ies

    Jēkabs
    28.12.2023 16:59

    Programma jau strādā, bet to diezgan reti nākas izmantot. Problēmas sagādā interneta pārlūks – autorizēšanās un/vai parakstīšana interneta bankā, smartID portālā un tamlīdzīgi. Reti jau vajag, bet kad neiet, tad pus dienu var čakarēties līdz nākamajai reizei

    Trx450
    28.12.2023 16:05
    Reply to  Jēkabs

    Varbūt kartes lasītājs jānomaina. Man pieredze bija tāda. Nopirku jaunu lasitāju, uz 4 dažādiem kompjiem nevarēju palaist. Mēģināju w10, w11, mac, ubuntu. Nopirku citu lasītāju, viss aizgāja

    Susis
    04.01.2024 23:11

    Eparaksts viegli instalējas uz Ubuntu vai uz Arch Linux bāzētiem distributīviem. Uz Fedoras eparaksts palaižas atpakojot tar.gz , bet būs dažas problēmas, kaut arī šis distributīvs ir ļoti labs un stabils.

    Biteme
    28.12.2023 10:46

    Framework produktu galvenā ideja stāv krietni virs konkrētajiem produktiem – kas ar to ir domāts?

    Ja pērk puslīdz jēdzīgu laptopu, nevis pavisam lēto vai otrādi – makbuku, tad visu var gan remontēt, gan uzlabot, un arī daļas ir nopērkamas (hello, apple). Piem. korporatīvā gala laptops un ja plānots to izmantot ilgi, to jau sākotnēji vajag pirkt treknāku par vajadzībām, lai pēc x gadiem kad tas tiks pazemnāts par mājas kompi, lai nebūtu pagalam nīkulis (lai gan neviens nav pasargāts no jauniem kodekiem un standartiem, kam vajag būtiski jaudīgākus dzelžus). Protams, ar superplānajiem home user izstrādājumiem var iziet švakāk, tos tiešām neviens netaisa lai kalpotu ilgi.

    Biteme
    28.12.2023 11:54

    Nav noslēpums, ka uzņēmumi dragā laptopus vidēji 4 gadus un tad maina. Pēc tam – pēc pārbaudes un notīrīšanas – tie nonāk pārdošanā. Tur jau kā paveicas – ja lietotājs bijis šmulis un arī nēsājis laptopu apkārt, tas būs sliktāks par tādu, kas 98% laika pavadījis birojā un izmantots ar ārējo moni un klavieri (lasi – ārēji svaigs un nenolietots). Un nu jau tas ir pieejams mājas lietotājam, ar lielu atlikušo vērtību un labs konkurents lētā gala laptopiem ar visām uzskaitītajām mākslīgi radītajām problēmām. Vismaz man nav problēmu lietot lietotu laptopu (kam tāpat ir garantija), droši vien ir cilvēki kas principiāli pirks tikai jaunu – no problem w/ that.

    Slais
    28.12.2023 13:45
    Reply to  Biteme

    Vaitad superplānais airis nav home izstrādājums? Windows tādu jaudu un vel piedevām bez dzeses, tikai sapņos redz. Cenas ziņā arī, kā kaut kāds acernieks.
    Sen jau visiem saku – Price/performance = apple un windows var ņemt, ja tiešām vajag tieši windows, darba uzstādījums, vai kam vel tur viņu vajag.

    Biteme
    28.12.2023 14:38
    Reply to  Slais

    M proča jaudu man nevajag un uzlikt naudu ar iespēju to zaudēt es varu arī kādā noieguldījumu fondiem. Nu, tu jau zini manu attieksmi – par savu naudu gribu kvalitāti, nevis laimes solījumus.

    Slais
    28.12.2023 18:11
    Reply to  Biteme

    Un kura būtu tā kvalitāte?
    Man kaut kā pretēja pieredze ar kvalitāti, turklāt w11 un kvalitāte vispār ir nesavienojamas lietas.

    Biteme
    28.12.2023 18:23
    Reply to  Slais

    Šī raksta kontekstā kvalitāte ir produktā, kam tu vari atsevišķi pasūtīt detaļu pēc kataloga numura no jebkura piegādātāja, kas to ir gatavs piegādāt. Nevis tikai no ražotāja. Kam to vari pats nomainīt disku vai vismaz pats iespraust papildus RAM (pat ja tas būtu tikai viens brīvs slots, jo pirmajā tā ir ielodēta). Vai aiznest uz vietējo darbnīcu, kur to izdarīs manā vietā bez trahtunga ražotāja uzraudzībā.

    Par w11 mēs nerunājam. Neviens to neliek izmantot uz x86. Ja runājam – tad tā ir atsevišķa tēma, bet te ir par pašu dzelzi.

    Slais
    28.12.2023 22:05
    Reply to  Biteme

    Jā nu šis “Framework” laptops ir citādāks un labi, ka Kristaps apņemās to notestēt. Godīgi sakot es esmu par dažādību un izvēles iespējām, pātiesībā jau katram os un ražotājam ir savi plusi un mīnusi, man gan vairāk interesē kā tur būs ar to Linux.
    Laptopiem gan šķiet tikai “standarta” izmēra kaut ko tur var vairs nomainīt, ultrabook (superplānajiem) jau teju visiem viss ir pielodēts. Var jau būt, ka es to rama palielināšanu nesaprotu, jo vienmēr cenšos datorus nokomplektēt ar rezervi, respektīvi papildus rams tur vairs īsti neko nedos, varbūt MacOS to visu optimizē citādāk, jo piemēram 16gb ram ar w11 mūsdienām ir izsmiekls, tur tiešām vajag lapsi pirkt “ar skatu nākotnē”, jeb arī tiem 16gb jābūt budžeta klasei un 24/32gb standartm, par cik pats w11 dīkstāvē tērē 6gb. Es nezinu kas un kā pats OS to visu dara, bet pieredze rāda ka apple lietotāji retāk saskaras ar rama trūkumu, varbūt tas dēļ os, varbūt citi iemesli. Nu un proci, videni tāpat nenomainīsi/neupgreidosi.
    Par remontiem atkal, laikam laba pieredze, vismaz ar aizgrauztajiem. Par arm gan vel grūti spriest jo vecākajam m1 tikai aizritēs trešais gads.

    Reinis Rozitis
    28.12.2023 14:53
    Reply to  Slais

    > Windows tādu jaudu un vel piedevām bez dzeses, tikai sapņos redz

    Windows nekādu dzesi nepiedāvā, tā ir OS. Ja runa ir par MS produktiem, tad vienīgais ko apskatīt ir Surface līnija un tur pa lielam viss ir ok.

    Kaut kā jocīgi, kad cilvēki salīdzina aparatūru ar programmatūru (līdzīgi kā iphone vs android).

    Slais
    28.12.2023 18:16
    Reply to  Reinis Rozitis

    Tas bija domāts saistībā ar to ka lielākā daļa neApple datoru griežas uz windowsa. Un sava nozīme ari programmatūrai ir. Paskaties kaut cik ramu rij w11 un androids? Cik tagad rams android flagmanī? 16, vai 24gb? W11 ir nepabeigts širpotrebs, vispār kā viņiem kauns nebija ko tādu “palaist tautāts”, lai gan zinot windows un viņu simtiem projektu no kuriem izdzīvo 1%, laikam tas arī nav nekāda brīnums. Ddm kā saka…

    Reinis Rozitis
    28.12.2023 22:23
    Reply to  Slais

    > lielākā daļa neApple datoru griežas uz windowsa

    Un kāds tam varētu būt iemesls? :)

    > Un sava nozīme ari programmatūrai ir. Paskaties kaut cik ramu rij w11 un androids?

    Loģiski, ka ir nozīme, bet nevajag tomēr salīdzināt apelsīnus ar banāniem ..

    Win/Android/Linux ir (pilnīgi) atvērtas sistēmas pretēji Mac/Apple ir faktiski aizvērta vide – ļoti specifiski fiksēta programmatūra un aparatūra – un tikai ~nesen sākās kaut kādas “ņemšanās” ( https://kursors.lv/2023/11/15/eiropa-tomer-piespiedis-apple-atlaut-iphone-uzstadit-arpus-app-store-iegutas-lietotnes/ par trešās puses kanālu atvēršanu (kas gan, manuprāt, nevienam nekādu labumu nedos)).. t.i. tu nevari atnākt un uzlikt kaut kādu savu “draņķi” (tāpat arī MacOS ir domāts kādām ~6 iekārtām), kas kāreiz visu to ramu aprīs ..

    Ir gana daudz “ramu-rijošas” lietas arī linuxā/bsd utt (arī kerneļa līmenī) tikai parasti lietotāji kaut kā mierīgāk attiecas, jebšu ir vienkārši ideoloģija – “ja kaut kas nepatīk, ņem pats izlabo, jo kods ir pieejams”, bet nu gānīt MS šobrīd par visu ir tāda vēsturiska (pie kuras, protams, viņi ir paši vainīgi) “meme” :)

    Slais
    28.12.2023 23:04
    Reply to  Reinis Rozitis

    Nu tas ko EU tagad dara ar apple protams ir slikti, sačakarēs tikai visu.
    Ko Tu gribi tajā “atvērtajā vidē” redzēt? Un pats galvenais cik daudz cilvēkiem tā “atvērtā vide” ir nepieciešama?
    Kas tam lietotājam parastajam no tā w11 ir vajadzīgs? Tas divpusīgaus izskats, kur jaunais vienkārši uzlikt pa virsu vecajam, principā apritē palaists ne līdz galam pabeigts OS? Vai gadījumā tas pat nav vairāk, kā traucēklis, kad ir iespēja jebkuru šņagu uz tā winda uzlikt?
    Pastāsti kas konkrēti Tev uz tā winža uzlikts? Lai gan droši vien nosauksi kaut ko tādu, par ko 90% pasaules datoru lietotāju nekad nav dzirdējuši.
    Es saprotu geimeri, specifisku iekārtu darbināšana un droši vien kaut kādi programmētāji, vai kā viņus sauc, un varbūt vel tā daļa kuri pasaules otru pusi nemaz nav redzējuši, skolā kā iegrūda windi sejā, tā arī dzīvo.

    Reinis Rozitis
    28.12.2023 23:45
    Reply to  Slais

    Kopumā īsti nesapratu, kāpēc jautā tādas lietas, jo nu mans komentārs bija tikai un vienīgi par “windows dzesi”, bet nu pieņemsim: > Ko Tu gribi tajā “atvērtajā vidē” redzēt? Personīgi – neko nevēlos, tikai skaidroju, ka programmatūras izstrādājiem ir ar kārtu vienkāršāk, ja produkts ir domāts zināmām un limitētām lietām (aparatūrai). Attiecīgi OS līmenī – Applei nodrošināt (perfektu) macOS darbību uz Macbook, iMac un mini ir krietni triviālāk nekā M$ atbalstīt kaut kādu ķiniešu PCIE karti kaut kāda N-brenda mātesplatē (protams, “paši pie tā vainīgi”). > Kas tam lietotājam parastajam no tā w11 ir vajadzīgs? Kā nu kuram.. Man personīgi (pagaidām) nekas, līdz ar to nekur pilnvērtīgi nelietoju (un droši vien nelietošu) un domāšu, kad parādīsies W12. Bet viennozīmīgi ieraduma dēļ man Win liekas “tuvāks” nekā jebkādi X-logi vai Apples Aqua. > principā apritē palaists ne līdz galam pabeigts OS? Mūsdienās lielai daļai programmatūras versijas numurs nenozīmē, ka kaut kas ir pabeigts vai gala produkts – tā ir tikai kārtējā (bieži vien marketologu) iterācija par tēmu, – w10, piemēram, šobrīd jau ir kāda 15+. versija. Tāpat ir ar visiem mac/iOS un nemaz nerunājot par N dažādiem linux distributīviem. > Pastāsti kas konkrēti Tev uz tā winža uzlikts? Nekas specifisks, bet… Read more »

    Slais
    29.12.2023 08:17
    Reply to  Reinis Rozitis

    Dzese un windows bija nepareizi noformulēts komentārs, vienkāršojot šādi starp vienādas veiktspējas plānLaptopiem Surface būs dārgāks par apple.
    Par pārējo varu tikai piekrist, skaidrs, ka windowsam ir jādarbina miljoniem dažādu dzelžu versiju tā pat, kā android. Un tas ir gan labi, gan slikti. Es vairāk šeit runāju par parasto lietotāju, tajā skaitā sevi, kurš padziļināti tomēr nesaprot, kā tās sistēmas darbojas, kuram interesē tikai price/performance, labākā kvalitāte par labāko cenu. Un starp tā saucamajiem “windows laptopiem” personīgi es to neredzu.

    karlis
    28.12.2023 13:46

    fedorai ir milzīga problēma. ļoti īss dzīves cikls. sanāks 2x gadā taisīt upgrade.
    un ja vien neliks klāt neko no 3puses, tad 80% gadījumos izdosies.

    Parasts latvietis
    28.12.2023 18:06

    ,,elbruss , esot baigi labais -pasaulē analogu neesot… ja nopietni ,tad LM sinemon ir visdraudzīgākais un KDE -vissmukākais , tikai pēdējā čaula vairs nav pieejama ., laikam

    KKTK
    02.01.2024 13:57
    Reply to  karlis

    Tāpēc jālieto kāds no Arch linuxiem ;)

    Jēkabs
    16.01.2024 17:15
    Reklāma