Web Analytics
More
    Reklāma

    Fractal Design Meshify 2 Mini apskats – no mATX izmēra datora nav pārāk jābaidās

    Jaunākie raksti

    Fractal Design Meshify 2 Mini datora korpuss pie mums nonāca gandrīz vai netīšām – ātrumā paņēmām nepareizo datora korpusa izmēru. Bet šī kļūda noveda pie vairākām interesantām atziņām. Uzreiz pēc misēkļa konstatēšana (gribējām ATX, bet tikām pie mATX izmēra) nolēmām, ka šis nelielais datoriņš mums paliks kā testu ierīce, bet tā nemētāsies skumja pagaldē. Meshify 2 Mini datora korpuss ieņems vietu Kristapam uz galda, lai spēlētu jauno Diablo IV.

    Nelielais Meshify 2 Mini datora korpuss droši vien būtu dēvējams par visai foršu mATX korpusu, bet tas ir arī samērā dārgs. Toties par savu cenu Meshify 2 Mini datora korpusam līdzi nāk divi ventilatori, kā arī paša korpusa uzbūves kvalitāte ir perfekta.

    Reklāma

    Pat šobrīd, kad jau esmu iebūvējis datoru šajā mATX izmēra korpusā, nevaru nosaukt nevienu lielu mīnusu, kas mani atturētu no Meshify 2 Mini datora korpusa ieteikšanas citiem. Cena laikam būs vienīgais, kas varētu likt trīskārt apdomāt pirms iegādājies Meshify 2 Mini datora korpusu.

    Tehniskā specifikācija

    • Sistēmplašu saderība: mATX / DTX / Mini-DTX / Mini ITX
    • 3.5″/ 2.5″ disku vietas: 2 stiprinājumi, 2 iekļauti
    • 2.5″ disku vietas: max 4, 2 stiprinājumi iekļauti
    • Priekšējā paneļa pieslēgvietas: 2x USB 3.0, 3.5 mm audio I/O, Power/ Reset pogas un USB Type-C
    • Aktīvās dzesēšanas ventilatoru vietas: 7 gabali 120 mm vai 4 gabali 140 mm
    • Ventilatoru vietas priekšā: 3x 120 mm/ 2x 140 mm (iekļauts 1x Dynamic X2 GP-14)
    • Ventilatoru vietas augšā: 2x 120 mm vai 2x 140 mm
    • Ventilatoru vietas aizmugurē: 1x 120 (1x Dynamic X2 GP-12 komplektā)
    • Ventilatoru vietas apakšā: nav
    • Sānu paneļi: labajā pusē metāls, kreisajā pusē rūdīts stikls
    • Max GPU garums: 331 mm vai līdz 306 mm, ja priekšā ir ventilators
    • Max CPU dzeses augstums: 170 mm
    • Max AIO dzeses radiators: 240 mm vai 280 mm priekšā, augšā tikai 240 mm
    • Max PSU garums: 165 mm ar HDD turētāju, 200 mm bez HDD turētāja
    • Korpusa izmēri: 396 x 205 x 406 mm
    • Cena: ap 150 eiro

    Izskats un uzbūve

    Sāksim šoreiz ar to, kas nu tiek iedots līdzi Meshify 2 Mini datora korpusa komplektā. Kā jau minēju, līdzi saņemsi divus 120 mm korpusa dzeses ventilatorus. Uzstādīt var vairāk ventilatoru, bet, ja izmantosi AIO dzesi, tad nemaz vairāk ventilatorus nevarēsi iedabūt korpusā. Jau iestiprināti korpusā ir seši vairākas reizes izmantojamie savilcēji, kā arī līdzi tiek doti vienreizlietojamie plastmasas savilcēji. Vēl komplektā redzēsi skrūves sistēmplatei, skrūves un gumijas amortizatorus cietajiem diskiem un pat stikla tīrāmo lupatiņu.

    Meshify 2 Mini datora korpuss veidots no tā paša biezā metāla, kas tiek izmantots citiem Meshify 2 sērijas korpusiem, tāpat visi vāki un filtri ir realizēti identiski cietiem šīs sērijas korpusiem. Tāpat ir jāņem vērā, ka Meshify 2 Mini datora korpuss ticis pie USB Type-C savienojuma priekšējā panelī, neko papildu klāt nav jāpērk, kā tas dažkārt mēdz būt lētākiem datoru korpusiem.

    Avots: Fractal Design

    Meshify 2 Mini datora korpusa apakšdaļā, tā dēvētajā pagrabā, ir vieta visai brangam barošanas blokam, bet ir jāņem vērā, ka var nākties atvadīties no HDD ievietošanai paredzētā turētāja. Es to izvācu ārā, lai nebūtu jākaujas ar vadu mudžekli. Ja runājam par vadiem, tad tos ir gana ērti sakārtot pie datora aizmugures vāka, vieta tur ir, bet ne pārlieku daudz.

    Meshify 2 Mini datora korpusam visos galos (izņemot aizmuguri) ir ērti noņemami un tīrāmi filtri, augšā un apakšā pat ir auduma filtri, bet priekšā ir metāla siets kopā ar auduma filtru. Korpusa apakšā ir mīkstas, augstas peciņas, lai barošanas bloks varētu elpot. Ja izņem ārā HDD turētājus, var apakšā ievietot arī vienu 120 mm ventilatoru.

    Avots: Fractal Design

    Kopumā jāsaka, ka te viss ir augstākajā līmenī – neviena detaļa nav saskrāpētā, skrūves nav pārvilktas, tās arī apkārt nemētājas, kā tas dažkārt ir lētākos korpusos jau no rūpnīcas. Cena ir augsta, bet arī materiālu kvalitāte un darba rūpība ir perfekta.

    Būvējam?

    Būšu godīgs un uzreiz pateikšu, ka biju nedaudz satraukts par datora detaļu ietilpšanu mATX izmēra korpusā, lai arī pēc instrukcija rādīja, ka visam jābūt lieliski. Pēc nelielas izpētes sapirkāmies mATX sistēmplati, šoreiz izvēle krita par labu AMD Ryzen, piemeklējām lētu 240 mm AIO dzesi, no krājumiem paķērām 850 W barošanas bloku, bet no esošā datora nācās aizņemties RAM un NVMe SSD. Videokarte arī būs mūsu uzticamā RTX 3070.

    Pirmie darbiņi ir ietilpināt iekšā barošanas bloku un piemērīt sistēmplati jau kopā ar AIO dzesi. Pie reizes piemēru arī videokarti, kas liek pārcelt priekšējo ventilatoru nedaudz augstāk.

    Varbūt to tā bildē neredz, bet AIO dzeses radiators ar ventilatoriem rada gandrīz uzreiz divas problēmas – traucē VRM dzeses radiators uz sistēmplates un arī RAM moduļi gandrīz atspiežas pret AIO ventilatoru. Burtiski 2 mm vairāk VRM dzeses augstumā vai RAM plākšņu uzlikām un neietilptu mums AIO dzese iekšā. Korpusa priekšpusē likt AIO nav variants, jo tad droši vien būtu jāliek kādu GTX 1650 videokarti.

    Gala rezultāts vismaz pašam šķiet tīri ciešams, viss vēlamais salīda Meshify 2 Mini datora korpusā.

    Arī Meshify 2 Mini datora korpusa aizmugurē vadus izdevās savākt. Vien procesora barošanai paredzētais vads šim Gigabyte barošanas blokam ir iztaisīts šaušalīgi īss.

    Kopā izdevās salikt sekojošu datoriņu:

    Nobeigumā

    Kā tad ir ar temperatūrām un Meshify 2 Mini datora korpusa kopējām dzesēšanas spējām? Atļaušos jau atkal uzskatīt, ka Meshify 2 Mini datora korpusam veicas ļoti labi ar dzesēšanu – te ir viens gaisu iesūcošais ventilators un trīs velk gaisu ārā no korpusa. Jā, nav ideāli sabalansēti, bet gaisa plūsmu nodrošina. Videokarte sēž korpusa apakšdaļā, bet arī te nekādas dižas temperatūru atšķirības no mūsu lielā Meshify 2 XL datora korpusa neredzēju.

    Trokšņu līmeņi ir zemi, pat zemāki par lielā Meshify 2 XL datora korpusa spējām, jo mazajam Meshify 2 Mini datora korpusam ir mazāks ventilatoru skaits, bet gaiss kustās cauri veiklāk.

    Lielais mATX korpusu pluss ir redzams tad, kad vēlies to novietot uz galda, tad tiešām Meshify 2 Mini datora korpuss aizņem pieņemamu vietu uz galda pretēji salīdzinoši lielajiem ATX un EATX monstriem. Bet mATX nevarēsi iestūķēt iekšā 360 mm AIO dzesi un arī videokaršu garumi mūsdienās var būt stipri ierobežojošs faktors mATX izvēlē. Faktiski KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer ar savu 316 mm garumu ir jau jāmāna iekšā.

    Fractal Design it kā paši sola 331 mm videokartes garumu, bet īsti nespēju iedomāties, kā to var iedabūt Meshify 2 Mini datora korpusā, kad jau visas citas komponentes ir ieliktas iekšā. Tukšā Meshify 2 Mini datora korpusā 331 mm garu videokarti varētu ielikt, bet pilnā… varbūt vienīgi pirms procesora dzesētāja un priekšējā ventilatora uzstādīšanas, bet arī tad atļaujos par šo šaubīties.

    Vai mATX datora komponenšu izvēlē ir jāuzmanās? Jā un nē. Vairumā gadījumu detaļas viena otrai netraucē, bet, jo dārgākas un veiktspējīgākas detaļas izvēlēsies, jo vairāk tās būs saņēmušas lielākus dzeses radiatorus, kas gan var sākt traucēt. Es teiktu, ka mūsdienās lielākais nezināmais tieši būtu RAM plāksnēm uzliktās dzeses vai kādi RGB LED risinājumi, kas pamatīgi palielina kopējos operatīvās atmiņas fiziskos izmērus. Vairumu šo problēmu gan var novērst ar sakarīgas gaisa dzeses izvēli, neejot AIO ceļu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pēča
    06.04.2023 15:22

    mATX bija kaut kas pirms 10..15 gadiem. Patlaban šī ir ļoti specifiska niša kura priekš ilglaicīguma neattaisno savu pāris cm ietaupījumu.

    Jo ja gribi iet mazo ceļu tad mITX bet ja tomēr gribi normala izmēra korpusu kuri ir arī pietiekami mazi un smuki kuros var ielikt ATX izmēra māteni un nevajadzēs upurēt kādas fīčas priekš nākotnes( kas parasti matx platēs ir sastopams)

    P.S. Pirms 10 gadi bija mATX setups(matx plate un matx keiss no fractial design), patlaban ir ATX plate ar FD Meshify 2 compact un salīdzinot diez ko neatsķiras fiziskos korpusa izmēros. :)

    digitalk
    06.04.2023 18:09

    dīvains virsraksts. it kā pilnīgs iesācējs mēģinātu iedrošināt tādu pašu zaļknābju bariņu, bet pats nav vēl īsti pārliecināts :D

    ps. autor, tas nav sarkasms par tevi, bet ironija par virsrakstu :)

    pss. mATX ir must go formāts, ja zini, ko gribi savākt. tu nepārmaksā par mITX piespiedu kompaktumu, tajā joprojām ielien pilnizmēra videokartes, tas krāj mazāk putekļus un ir ērtāk pārvietojams par midi vai full, jo ielien lielveikala standarta maisā.

    un pats galvenais(!) — tas ir perfektā augstumā, lai uz tā atbalstītu kājas ilgstošā geiminga sesijā vai darba pie kompja laikā.

    grh
    07.04.2023 00:19
    Reply to  digitalk

    Nu nez. Kur tu ar to datoru lielveikala maisā plāno rotēt? Ņemt līdzi pie draudzenes uz Netflix vakaru, lai var pēc tam pa nakti kapāt šūterus ar čomiem? :D Tāpat vēl monis, klaviere un citi sūdi jānēsā līdzi.
    Stacionārais ir stacionārais. To maksimums pārvieto no vienas telpas uz otru. Tajā momentā es piekrītu pirmajam komentam, ka labāk tad ņem ATX vai kaut ko nopietni mazāku, ja nepatīk lielas kastes/ir mazs dzīvoklis. Es pie datora stellēšanas nemaz tādu midi neizskatīju kā variantu tieši tā iemesla dēļ, ka nevēlos kaut ko rēķināt un zīlēt vai varēšu salikt tur iekšā visu ko gribu. Beigu beigās pēc 2 gadiem gribēs pa lēto iegūto RTX4090 ielikt un nāksies meklēt kompromisus ar dzesi vai citām komponentēm.
    Personīgi neredzu nekādu ieguvumu šim korpusam pret ATX

    digitalk
    07.04.2023 04:50
    Reply to  grh

    > “Stacionārais ir stacionārais. To maksimums pārvieto no vienas telpas uz otru.”

    ugu. līdz brīdim, kad to jāpārvieto līdz servisam/apgreidam un “īpašnieks” ir jaunatne bez naudas servisnieka izsaukšanai, auto un taxo.

    > midi neizskatīju kā variantu

    lieku resnu, gardu, Latvijā nopērkamu alu x5 pēc tavas izvēles pret publisku atzīšanu šeit komentāros, ka tu nopirki miditoweri, jo tajā bez problēmām ieskrūvējas ATX pamatplate. MidiTower ir 4 gab. 5″ vietas pieejamas no priekšas. tās šobrīd pat nah nav vajadzīgas, kopš desktopā, no pielietojuma viedokļa, nelieto pusnosprāgušo optisko mēdiju, kā cd/dvd/br.

    Pēča pieminētais Meshify 2 compact ir Midi, kura augstums ir ~42 cm.

    [edit] man ir midi keiss, kurā 5.25″ slotos dzīvo DVD-RW Pioneer, LG-BluRay, 3.5″ HDD ATA hotswaps un viena ir brīva.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Mahmuds
    06.04.2023 18:45

    Vajadzēja pagaidīt Ryzen 7 7800X3D CPU, šomēnes jābūt!

    KKTK
    07.04.2023 22:01

    Ja nu kādam mazumiņa meklētājam noder:
    Fractal Design Meshify 2 Mini – mATX – 396 x 205 x 406 mm
    SilentiumPC Armis AR1, Pure Black – ATX – 371 x 193 x 415 mm

    Reklāma